Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 04-28-19, 12:05 PM   #276
aquarius
Game Master

註冊日期: Apr 2007
引用:
作者: Rv250 查看文章
AOU
咁多套電影埋得最多伏線, 除咗隊長攞鎚
睇番之前版友post reddit個推測, 整個故事大綱可能當時已經定咗, 連戲名都喺入面

Thanos
出發點有佢道理
原本以為除咗拳頭會打吓咀炮, 到咗今集冇人去追究原因

如果tony 啪手指嗰吓係要令眼前嘅敵人消失etc., gamora變節咗應該冇事

Gamora

最後thor上GofG隻飛船都唔見Gamora
過去嘅返咗過去
原本時間線已經係變咗soul stone同還原變返原子..

此篇文章於 04-28-19 12:10 PM 被 aquarius 編輯。
aquarius 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-28-19, 12:49 PM   #277
C.Ryo
Game Master

註冊日期: Dec 2007
Wii U IDCRYO.HK
Nintendo Switch ID4426 5495 5212
PSN  IDCRyoHK
XBox Live GamertagCRYO HK
引用:
作者: aquarius 查看文章
Gamora

最後thor上GofG隻飛船都唔見Gamora
過去嘅返咗過去
原本時間線已經係變咗soul stone同還原變返原子..
照計…

過去版Gamora應該已經無人無物,會留係現代,唔係GotG3咪冇女主角

C.Ryo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-28-19, 01:20 PM   #278
12號四分衛
Game Master

註冊日期: Jan 2006
XBox Live Gamertagqbgabe12
引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章

Carol Denvers:
開始出場好似神一樣咁款,但第二幕完全失縱咁滯,第三幕出場係好型,一嘢打爆成隻戰艦;但同 Thanos 隻揪都唔夠揪,有少少失分;Brie 成部戲都係木無表情,好難討好噃。仲有,佢仲未叫 Captain Marvel 住。

1. 類似hulk要平衡實力點都要佢失蹤,鬼叫dr strange / scarlet witch 係MCU 能力set得太低..
2. Thanos 用power stone 打佢先唔夠揪,比足面啦
3. CM就係Bitchy ...

原文紅字reply
12號四分衛 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-28-19, 01:29 PM   #279
肉羊哩咖
God of Gamer
griffin611

註冊日期: May 2008
Okay,好多時顧到 ABCD 呢四樣嘢,就係會漏咗 E,Thanos 嗰度本人同意,但無對佢改觀。

引用:
作者: C.Ryo 查看文章
個人意見回番Spoiler入邊
更正

鐵皮佬應該死過返生3次:
IM2 中 Arc Reacter 毒一次
A1 係第二次(呢次先有嘢)
A4 開頭就第三次

關於 HULK

佢係有 quantum suit,睇返 trailer 最快手。為咗避免畀人見到有兩隻 Hulk,佢惟有撕杉。

吐粬位/諗多咗回應

問題係雷神3結尾到兩部 Avengers ,直到最後大戰之前都冇見過隻飛馬,斷估唔係機械嚟,咁收埋咗嚮邊?

Wasp 無乜用覺得係分贓唔均嘅結果。

TAO 無食花生,出場時打爆咗兩三件雜魚,而 Banner 畀咗個解決方案佢,幾時嚮邊拎走,就同一時間同一個地方還。

咁可以幾搞笑:
1. 佢還 Soul 嗰陣見到 Red Skull 會咩表情,有冇事(打)發生?有冇得話而家退貨,畀返個 BW 我?
2. 佢點「偷偷哋」塞粒 Reality 入返去 Jane Foster 度? (盡量避免想到 H 情節中)
3. 咁 Mind 又點回返畀 HYDRA? 出咗電梯又入返去?
4. 斷估隊長會將 Space 留到最後先回,要相認唔難,最重要唔再係處 ;咁極可能 MCU 一直有個老隊長而全世界都唔知(甚至連 Howard,Fury 都唔知),亦都無擺係 SHIELD 啲檔案入面(因為最後畀 BW 揚晒),隱姓埋名到最後交棒一刻先蒲出嚟,Carter 要收埋一個人,以佢嘅能力應該唔難,而佢死之前有記憶毛病,CA2 嗰度(扮)相認都叫通。其實呢度拍多少少會感動啲,不過會問,老隊長嚮90年代之前,仲有冇出過手?

此篇文章於 04-28-19 02:24 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-28-19, 02:21 PM   #280
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
引用:
作者: C.Ryo 查看文章
照計…

過去版Gamora應該已經無人無物,會留係現代,唔係GotG3咪冇女主角
應該
唔係IM拍手指o個時已經都灰飛了?

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-28-19, 03:37 PM   #281
C.Ryo
Game Master

Nintendo Switch ID4426 5495 5212
引用:
Okay,好多時顧到 ABCD 呢四樣嘢,就係會漏咗 E,Thanos 嗰度本人同意,但無對佢改觀。

吐粬位/諗多咗回應

問題係雷神3結尾到兩部 Avengers ,直到最後大戰之前都冇見過隻飛馬,斷估唔係機械嚟,咁收埋咗嚮邊?
我估當係召喚獸好了,好似牙狼啲馬咁

Wasp 無乜用覺得係分贓唔均嘅結果。
今集無飛蟻座Wasp咪變成蟻俠飛行器

TAO 無食花生,出場時打爆咗兩三件雜魚,而 Banner 畀咗個解決方案佢,幾時嚮邊拎走,就同一時間同一個地方還。

咁可以幾搞笑:
1. 佢還 Soul 嗰陣見到 Red Skull 會咩表情,有冇事(打)發生?有冇得話而家退貨,畀返個 BW 我?
2. 佢點「偷偷哋」塞粒 Reality 入返去 Jane Foster 度? (盡量避免想到 H 情節中)
3. 咁 Mind 又點回返畀 HYDRA? 出咗電梯又入返去?
4. 斷估隊長會將 Space 留到最後先回,要相認唔難,最重要唔再係處 ;咁極可能 MCU 一直有個老隊長而全世界都唔知(甚至連 Howard,Fury 都唔知),亦都無擺係 SHIELD 啲檔案入面(因為最後畀 BW 揚晒),隱姓埋名到最後交棒一刻先蒲出嚟,Carter 要收埋一個人,以佢嘅能力應該唔難,而佢死之前有記憶毛病,CA2 嗰度(扮)相認都叫通。其實呢度拍多少少會感動啲,不過會問,老隊長嚮90年代之前,仲有冇出過手?

點還石呢堆已成MCU不解之謎,除左還比古一唔會有問題之外,其他全部都會幾無理頭…
如果rule係發生咗嘅野不會改變,咁隊長再重回同一時間點會唔會再遇見之前Time Heist 嘅佢? 同一時空有三件隊長? 食住花生等佢地打完之後先慢慢還?

引用:
作者: 亍 ◣ 查看文章
應該
唔係IM拍手指o個時已經都灰飛了?
神龍許願問題,當時如果東尼係希望將地星侵略者消失的話,Gamora已經變節,應該可以免疫
繼續個人意見

舊 04-28-19, 04:28 PM   #282
細路翔
The One

註冊日期: Sep 2003
:)
我剩想知玩欖球賽個段點解經期隊長拎完唔直接戴上去彈手指做瓜晒對面

唔好話我知MCU版依件弱化HULK都頂到,經期隊長日日係宇宙比成堆奇奇怪怪既射線曬反而頂唔到

英國說大家抱團死
細路翔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-28-19, 05:23 PM   #283
C.Ryo
Game Master

引用:
作者: 細路翔 查看文章
我剩想知玩欖球賽個段點解經期隊長拎完唔直接戴上去彈手指做瓜晒對面

唔好話我知MCU版依件弱化HULK都頂到,經期隊長日日係宇宙比成堆奇奇怪怪既射線曬反而頂唔到
可能…

黑面神一定頂到,但觀眾應該頂唔到佢做救世主

舊 04-28-19, 07:13 PM   #284
12號四分衛
Game Master

引用:

因為
本來佢只係需要做速遞?
舊 04-28-19, 11:25 PM   #285
Kain

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDkain_jpn
引用:

"
不如問點解TONY要自殺
本身個PLAN根本唔係咁
佢亦都6石到手,又唔係俾人練住條頸
Kain 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-28-19, 11:38 PM   #286
12號四分衛
Game Master

引用:
作者: Kain 查看文章
"
不如問點解TONY要自殺
本身個PLAN根本唔係咁
佢亦都6石到手,又唔係俾人練住條頸
我咁諗

Thanos 係前面
有能力snap 的隊友(Thor/hulk/理倫上captain marvel)就林晒唔係身邊
石就係成功偷到手
加上前個一刻同dr strange 眉來眼去知道今次就係「個一次」
個下唔snap
仲要等幾時???
舊 04-28-19, 11:49 PM   #287
Dangerous-boy
D-boy

註冊日期: May 2011
Gamora
傳聞Gamora失蹤係迪迪尼為GOTG 3的兩手準備。因為演Gamora的演員要拍阿凡達,如果到時沒期拍GOTG 3便說她跟Thanos一樣化灰;相反便會繼續在GOTO 3出現。
Dangerous-boy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-29-19, 12:01 AM   #288
Dangerous-boy
D-boy

註冊日期: May 2011
引用:
作者: 12號四分衛 查看文章
我咁諗

Thanos 係前面
有能力snap 的隊友(Thor/hulk/理倫上captain marvel)就林晒唔係身邊
石就係成功偷到手
加上前個一刻同dr strange 眉來眼去知道今次就係「個一次」
個下唔snap
仲要等幾時???
非常認同
其實我覺得Dr Strange同Tony講爆咗個唯一答案出嚟就唔靈,係因為怕Tony如果知道自己要死會縮沙而影響賽果。到最後Tony疑惑是否要犧牲自己時望一望Dr Strange,Dr Strange才舉起一隻手指示意這就是唯一的答案!
Dangerous-boy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-29-19, 11:44 AM   #289
雷火武
ワールド・エンド

註冊日期: Feb 2005
CA去向
大家覺得CA最後係番邊年?我覺得應該係番1945年、原本該時個CA冰封左之後、咁就可以搵番後生女朋友又唔怕會同期出現兩個CA
雷火武 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-29-19, 11:50 AM   #290
雷火武
ワールド・エンド

引用:

.
應該唔係Dr strange 所講既方法所以唔得。加上拍戲咁樣表達會熱血好多
舊 04-29-19, 12:43 PM   #291
肉羊哩咖
griffin611

註冊日期: May 2008
報:上個「週末」,全球收咗12億⋯⋯

舊 04-29-19, 03:09 PM   #292
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
引用:
作者: 雷火武 查看文章
CA去向
大家覺得CA最後係番邊年?我覺得應該係番1945年、原本該時個CA冰封左之後、咁就可以搵番後生女朋友又唔怕會同期出現兩個CA
CA

CA1隊長進擊Red Skull最後根據地前,約咗Peggy去跳舞。

所以佢應該係返到1945年佢冰封之後個一刻去搵Peggy兌現返當年嘅承諾。

Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-29-19, 03:15 PM   #293
暗黑騎士
Game Master

註冊日期: Jan 2004
幾多億都以經唔重要, 全世界好似得一部戲上咁, 都冇得棟
暗黑騎士 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-29-19, 03:20 PM   #294
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
引用:

SPOILER

要講其實有好多方法打嬴呢隻猩猩
根本架船比經期女猩猩打爆左之後緋紅女巫一個都已經單挑打得嬴,再唔係鎖實隻猩猩雷神埋去手起刀落都已經得左
只係Dr.Strange當時睇到既結局係Tony呢個方法

但我要重申 其實Dr.Strange都唔等於睇晒所有既未來
其實佢個狀態比較似Dr.Strange當時唔夠時間,而佢只係終於睇到一個打法係嬴,就係呢個
而佢已經唔夠時間再睇落去有無更好既結局
個情況就等於一個Player係度研究點樣可以SpeedRun完走隻狼
而佢死左十幾萬次終於都完走到一次
但佢已經無時間去最適化佢搵到既方法就已經要拍片比大家睇

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-29-19, 04:11 PM   #295
魚伕
Moderator

註冊日期: Jan 2002
忽然奇想 結局
睇左咁多彩蛋後,忽然奇想個結局,睇下大家點睇

故事中段回到過去,3條線都係發生緊同以前故事嘅劇情。

以呢個推論下面

美隊去還石後,
美隊自己去194x年,隱姓埋名。(呢條係美隊去嘅平行時空線),

佢嗰個時間軸,一樣發生緊同樣嘅事情,一樣去到最後,
當巴基同獵鷹望到老版美隊時,其實呢刻就係美隊嗰條時間軸的結局。

咁解釋合唔合理好多呢?

呢個隊長就係另一個時空回來隱姓埋名嗰個

此篇文章於 04-29-19 06:03 PM 被 魚伕 編輯。
魚伕 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-29-19, 04:11 PM   #296
大覺屋師真
The One

3DS Friend Code3626 0454 6975
PSN  IDShinMusyaMNG
XBox Live GamertagShinMusyaMNG
引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
SPOILER

要講其實有好多方法打嬴呢隻猩猩
根本架船比經期女猩猩打爆左之後緋紅女巫一個都已經單挑打得嬴,再唔係鎖實隻猩猩雷神埋去手起刀落都已經得左
只係Dr.Strange當時睇到既結局係Tony呢個方法

但我要重申 其實Dr.Strange都唔等於睇晒所有既未來
其實佢個狀態比較似Dr.Strange當時唔夠時間,而佢只係終於睇到一個打法係嬴,就係呢個
而佢已經唔夠時間再睇落去有無更好既結局
個情況就等於一個Player係度研究點樣可以SpeedRun完走隻狼
而佢死左十幾萬次終於都完走到一次
但佢已經無時間去最適化佢搵到既方法就已經要拍片比大家睇
**今朝請半日去睇,終於可以入嚟XD

同意時間緊急依個講法
而且再search太耐(咁見到有人要犧牲,應該都想再搵搵有冇更好方法),可能變成唔係自願比石而係被搶,
到時Hulk就算提個易借易還方案出嚟,應該說服唔到古一交石

**又諗多左,
可能好彩Dr.Strange係灰飛果個,因為冇左自己將來嘅時間線就睇唔到未來,
咁直接return false就會skip得快好多,否則可能根本唔夠時間去search到成功出來

--------------

肥佬版Thor唔夠冇石版Thanos打其實都正常嘅,耐冇練體能下降力量下降。

相薄

此篇文章於 04-29-19 04:18 PM 被 大覺屋師真 編輯。
大覺屋師真 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-29-19, 04:48 PM   #297
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
引用:
作者: 魚伕 查看文章
忽然奇想 結局
睇左咁多彩蛋後,忽然奇想個結局,睇下大家點睇

故事中段回到過去,3條線都係發生緊同以前故事嘅劇情。

以呢個推論下面

美隊去還石後,
美隊自己去174x年,隱姓埋名。(呢條係美隊去嘅平行時空線),

佢嗰個時間軸,一樣發生緊同樣嘅事情,一樣去到最後,
當巴基同獵鷹望到老版美隊時,其實呢刻就係美隊嗰條時間軸的結局。

咁解釋合唔合理好多呢?

又或者呢個隊長就係另一個時空回來隱姓埋名嗰個

你係咪打錯字?

174X同194X差成200年,隊長去咁遠,未去到第一次世界大戰隊長都百年歸老啦

Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-29-19, 04:50 PM   #298
魚伕
Moderator

引用:
作者: Kinny Riddle 查看文章
你係咪打錯字?

174X同194X差成200年,隊長去咁遠,未去到第一次世界大戰隊長都百年歸老啦
係打錯字

THX
魚伕 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-29-19, 04:53 PM   #299
豪傑公子

註冊日期: Jan 2005
引用:
報:上個「週末」,全球收咗12億⋯⋯
到底有冇機會去到25億,甚至30億呢?

舊 04-29-19, 04:55 PM   #300
雷火武
ワールド・エンド

大家要明個結局唔咁run就唔夠感動

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[西片] The Angry Birds Movie 2 (2019) david 電影版 5 07-15-20 09:52 PM
[西片] Men in Black: International (2019) | Chris Hemsworth (Thor) david 電影版 22 01-20-20 09:39 PM
[西片] The LEGO Movie 2: The Second Part (Feb.2019) 信長 電影版 7 02-22-19 12:09 PM
[西片] Avengers 4 ︱復仇者聯盟4 (2019-05-03) (敬請多用劇透隱藏功能) 肉羊哩咖 電影版 0 05-10-18 03:34 PM
[作品發表] Untitled mmssm Cosplay同人MIX討論區 0 06-29-11 01:19 PM

現在的時間是 07:53 PM

手機版 | APP版