Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 05-26-19, 10:25 PM   #26
david
The One

註冊日期: Mar 2002
引用:
作者: LEGOCAPTOR 查看文章
等緊幾時有女忍者龜…

宜家D電影真係無乜創意,
不段翻叮返80、90年代的點子,
最叻已經係玩性轉換…

性轉只限切J,還有染色啦,最佳例子係F4...

翻叮係因為,時間同精力都花在如何宣揚極端左膠裏拳,哪有空間去創作?

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-21-19, 03:01 AM   #27
肉羊哩咖
God of Gamer
griffin611

註冊日期: May 2008
Comic-con 度有個 panel (座談),公怖咗係 R級(相對於香港三級),仲會有原版 John Conner 會出場,係咁多啫。期間播咗兩段片,但無公開~

另外,有人傳咗啲背後橋段出嚟⋯⋯

故事係接返 T2,因為佢唔玩多次元/時空/宇宙嘅關係,Sky Net 因為 T2 個結局嘅關係,未來唔會再出現,但係當時 Sky Net 為咗保險,同 T1000 一齊,每個唔同時間都派咗一件 Terminator 去暗殺 John Conner,T2 完咗多年之後,有日 John Conner 畀其中一件阿洛型嘅 Terminator 殺咗,但係因為未來無咗 Sky Net,呢件 Terminator 當堂「失業」,仲產生歉意,為咗補救,過料畀阿媽 Sara,等佢去獵殺各個時間點出現嘅其他 Terminators。呢個喪子無止境嘅獵殺生涯,就係 Sara 嘅 Dark Fate

咁今次其他主腳又關咩事?原來一雞死一雞鳴,另一個 AI 系統未來會同人類挑起戰爭,佢又派件機人返去現代去刺殺未來反抗軍個領袖(啫係個細路女),而反抗同樣又派件機人去保護個未來領袖。未知點樣會同 Sara 相遇~

1. 咁玩法可以無限 loop
2. 又可以之前啲爛嘢全部無到/當惡夢一場。

咦,星戰啲後傳第二時都可以咁玩噃~

此篇文章於 07-21-19 03:18 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-22-19, 05:55 AM   #28
f2light
Crazy Gamer

註冊日期: Oct 2011

https://www.youtube.com/watch?v=-iTco6JgZ4o

foxfilmhk
Published on 19 Jul 2019

《未來戰士:黑暗命運》(Terminator: Dark Fate)
2019年10月31日
https://www.youtube.com/watch?v=LDj1NaEsWaE

此篇文章於 07-22-19 06:02 AM 被 f2light 編輯。
f2light 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-30-19, 01:51 PM   #29
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
睇片好似幾型囡…
鞭打男機械人果度~!!!

https://www.youtube.com/watch?v=SDfBubPIEQY

舊 08-30-19, 11:00 PM   #30
f2light
Crazy Gamer

票房好有續集?

舊 09-11-19, 12:40 PM   #31
f2light
Crazy Gamer

舊 09-12-19, 08:18 PM   #32
mrk

註冊日期: Mar 2009
Wii U IDmrk_us_1st
Nintendo Switch ID美國Acc-7963-3777-4483
3DS Friend Code3050 7594 0791
PSN  IDmrk1us
XBox Live Gamertagmrk hk
引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
Comic-con 度有個 panel (座談),公怖咗係 R級(相對於香港三級),仲會有原版 John Conner 會出場,係咁多啫。期間播咗兩段片,但無公開~

另外,有人傳咗啲背後橋段出嚟⋯⋯

故事係接返 T2,因為佢唔玩多次元/時空/宇宙嘅關係,Sky Net 因為 T2 個結局嘅關係,未來唔會再出現,但係當時 Sky Net 為咗保險,同 T1000 一齊,每個唔同時間都派咗一件 Terminator 去暗殺 John Conner,T2 完咗多年之後,有日 John Conner 畀其中一件阿洛型嘅 Terminator 殺咗,但係因為未來無咗 Sky Net,呢件 Terminator 當堂「失業」,仲產生歉意,為咗補救,過料畀阿媽 Sara,等佢去獵殺各個時間點出現嘅其他 Terminators。呢個喪子無止境嘅獵殺生涯,就係 Sara 嘅 Dark Fate

咁今次其他主腳又關咩事?原來一雞死一雞鳴,另一個 AI 系統未來會同人類挑起戰爭,佢又派件機人返去現代去刺殺未來反抗軍個領袖(啫係個細路女),而反抗同樣又派件機人去保護個未來領袖。未知點樣會同 Sara 相遇~

1. 咁玩法可以無限 loop
2. 又可以之前啲爛嘢全部無到/當惡夢一場。

咦,星戰啲後傳第二時都可以咁玩噃~
最後個句迪迪尼實會做(由其係reboot SW原3部曲)XDDDD

switch日服Acc_2707-3945-3492(HK*mrk_jp1)
switch美國Acc_7963-3777-4483(HK*mrk_us1)
switch港服Acc_6669-1669-8277(HK*mrk_hk1)
switch英服Acc_3093-4099-7614(HK*mrk_uk1)
mrk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-22-19, 03:21 AM   #33
f2light
Crazy Gamer

舊 10-23-19, 04:03 PM   #34
mrk

Nintendo Switch ID美國Acc-7963-3777-4483
TERMINATOR 6: Dark Fate Trailer 3 (2019)

PS:最近本人係加拿大睇IMAX版Joker前,
會放段IMAX版長D既特別預告,主要係Show出 多少少 高速公路戰既內容,
暫時YouTube上未放出,D戰鬥場面 配合 IMAX大銀幕,真係正到無得頂!
(加上樓上有人兄報料話:今集係PG級,真係好期待打得有幾激!!)

switch日服Acc_2707-3945-3492(HK*mrk_jp1)
switch美國Acc_7963-3777-4483(HK*mrk_us1)
switch港服Acc_6669-1669-8277(HK*mrk_hk1)
switch英服Acc_3093-4099-7614(HK*mrk_uk1)

此篇文章於 10-23-19 04:15 PM 被 mrk 編輯。
舊 10-23-19, 04:21 PM   #35
mrk

引用:
正式片名係 Terminator Dark Fate. 海報出咗。Teaser trailer 明日上。

講 Judgment Day 之後嘅事, 啫係 reboot。今年上,據聞新敵識分身嘅。
我已係外國睇左IMAX版特別預告,
今集敵人...真係職 分身術,
不過分完後,能力好似會減1半!
(請反白!)

舊 10-23-19, 09:02 PM   #36
C.Ryo
Game Master

註冊日期: Dec 2007
Wii U IDCRYO.HK
Nintendo Switch ID4426 5495 5212
PSN  IDCRyoHK
XBox Live GamertagCRYO HK
呢個IMAX獨家加長予告之前去K11睇雙子任務前都有播,感覺都唔錯,應該都會入埸睇

C.Ryo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-23-19, 09:14 PM   #37
鐵之侍

註冊日期: Apr 2005
一直認為2 已是完滿結局,不過偏偏今次真正(應該) 接2的,還是延十五十六不知看不看好。。。。。

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=240345
鐵之侍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-25-19, 07:18 PM   #38
肉羊哩咖
griffin611

有評指你抱住呢套係 Terminator 版 The Force Awakens 咁去睇就啱喎~

舊 10-25-19, 11:09 PM   #39
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
引用:
有評指你抱住呢套係 Terminator 版 The Force Awakens 咁去睇就啱喎~
唔係 Terminator 版 the last jedi係可接受嘅

舊 10-26-19, 10:42 AM   #40
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
Linda Hamilton Talks Returning to the Terminator Franchise (Exclusive)

https://www.youtube.com/watch?v=AGe0FRwoyKA

https://youtu.be/AGe0FRwoyKA?t=64

根據段片1:04咁講,
The Terminator及Terminator 2: Judgment Day個故事完結之後,
就係Terminator: Dark Fate。

Terminator 3: Rise of the Machines、Terminator Salvation、Terminator Genisys等作品,
直接變成無發生過的黑歷史…?!

希望戲院上完Terminator: Dark Fate後iTunes果類平台會出返系列合集比我買嚟睇返晒就好。

The Terminator Saga in 5 Minutes

https://www.youtube.com/watch?v=dIvQh3idzWg

此篇文章於 10-26-19 10:44 AM 被 IDGAF 編輯。
IDGAF 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-29-19, 07:07 AM   #41
肉羊哩咖
griffin611

人類總係重覆犯埋啲同樣錯誤

睇咗,生平第一次戲院睇 Terminator,絕對絕對超越唔到 T2,呢個可以一萬個肯定,但整體中上,唔差。

好:動作場面夠精彩,基本上連住咁去,有返 Tim Miller 個 Deadpool 嘅水準,節奏明快,間中停一陣交待個背景。都算清楚無乜點拖,其實個故仔又唔算複雜。 Linda Hamilton 搶晒啲戲,阿諾幾後先出,不過佢同 Shara 呢個角式好有火花,仲有啲笑位出嚟。做 Grace 嗰位夠高大,入型入格之餘都撐得起啲戲,角式個格似 Carol Denvers 但無嗰陣除(臭味),佢個 flashbak (定係 flashforward?) 好有 Starship Tropper 加 Six Million Dollar Man (你鍾意叫矇面超人都得)嘅味道。開頭好短有一幕用到 de-aging tech,仲有個重要「客串」。

唔係咁好:啲評論無錯,的確係 TFA 嚟,將 T1 同 T2 炒埋一碟,想睇新嘢就唔好有咩期望;飛機同之後嗰幕黑到睇唔清,而且好搵戲嚟做,搞到個氣氛爭好遠,要被保護嗰個就無乜發揮,敵人亦無 T-1000 咁型,結局更加無 T2 咁正(唔算透掛?),佢玩最後決戰嗰陣好似唔記得有個功能,唔係用咗會緊張10倍。太多地方用對白去交待;除咗 Shara 之外,個個角式啲心理描寫實在太少,不過入去睇動作片,唔計較得咁多。

好似無 post-credit,不過要開續集唔難。

此篇文章於 10-29-19 07:35 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 10-29-19, 02:57 PM   #42
f2light
Crazy Gamer

引用:
睇咗,生平第一次戲院睇 Terminator,絕對絕對超越唔到 T2,呢個可以一萬個肯定,但整體中上,唔差。

好:動作場面夠精彩,基本上連住咁去,有返 Tim Miller 個 Deadpool 嘅水準,節奏明快,間中停一陣交待個背景。都算清楚無乜點拖,其實個故仔又唔算複雜。 Linda Hamilton 搶晒啲戲,阿諾幾後先出,不過佢同 Shara 呢個角式好有火花,仲有啲笑位出嚟。做 Grace 嗰位夠高大,入型入格之餘都撐得起啲戲,角式個格似 Carol Denvers 但無嗰陣除(臭味),佢個 flashbak (定係 flashforward?) 好有 Starship Tropper 加 Six Million Dollar Man (你鍾意叫矇面超人都得)嘅味道。開頭好短有一幕用到 de-aging tech,仲有個重要「客串」。

唔係咁好:啲評論無錯,的確係 TFA 嚟,將 T1 同 T2 炒埋一碟,想睇新嘢就唔好有咩期望;飛機同之後嗰幕黑到睇唔清,而且好搵戲嚟做,搞到個氣氛爭好遠,要被保護嗰個就無乜發揮,敵人亦無 T-1000 咁型,結局更加無 T2 咁正(唔算透掛?),佢玩最後決戰嗰陣好似唔記得有個功能,唔係用咗會緊張10倍。太多地方用對白去交待;除咗 Shara 之外,個個角式啲心理描寫實在太少,不過入去睇動作片,唔計較得咁多。

好似無 post-credit,不過要開續集唔難。
咁快有得睇? 唔係31號先上?
由手機版發出
舊 10-29-19, 05:54 PM   #43
HAKAIDER
neet 人生~~~

註冊日期: Jun 2002
XBox Live GamertagHAKAIDER 99
引用:
作者: f2light 查看文章
咁快有得睇? 唔係31號先上?
由手機版發出
英國 / 馬拉 / 新加坡上星期上左了..................

/O/
    (
  <\
 ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄
貴介公子 一刀兩斷
HAKAIDER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-29-19, 06:54 PM   #44
JoJo
Insane Gamer

註冊日期: May 2002
Wii U IDGiogioLeung
PSN  IDGiogioLeung
XBox Live GamertagG i o g i o
若如睇4DX會唔會蝕水?
JoJo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-29-19, 09:02 PM   #45
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
我當係B級片等睇...無期望下希望有D驚喜....

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-30-19, 08:58 PM   #46
C.Ryo
Game Master

Nintendo Switch ID4426 5495 5212
照計有之前堆平行時空包底,呢套點都唔洗包尾

舊 10-31-19, 02:58 AM   #47
肉羊哩咖
griffin611

其實 AI 都犯埋啲同樣錯誤~

呢邊上早咗,美國都係今個禮拜上~ 啲映期嘅嘢真係好難明~

有劇透評論 / 吐糟

- 飛機同之後水壩嗰兩幕黑去都痺,基本上唔多知發生咗咩事,不過機上面「飛嚟飛去」打幾有趣。
- 再退一步,既然個空軍基地有戰機,你走去搶部加油機?整部 F-22,飛埋去射幾支飛彈,玩完,任務完成~
- 入到去發電廠好好多; 但係開頭唔係話隻 Terminator 接觸過嘅人識變成佢哋嘅樣咩?去到後面就無用過,如果爆炸之後佢變咗 Grace 或者阿諾之類,會刺激好多。既然隻嘢可以控制電腦,控制埋阿諾咪更好玩?
- Sarah 點搵到 Grace 同 Dani 都係唔多通,阿諾無可能知道啲唔係佢個未來啲時空轉移事件嘅。
- 又係一次派一件,唔可以一次過派多幾件一齊做嘢?或者玩 Sara Chronicles 咁,玩長時間卧底,融入社會等時機發難咪好啲?
- 不過學 Endgame 話齋,你走去改咗個過去,嗰個未來就唔係你嗰個現實。
- 本人覺得呢套有少少 soft reboot 嘅味道,今次畀 Sarah 多一機會訓練出一個未來反抗軍領袖。
- 其中一度爭 T2 好遠嘅係最後無咗個感動位,寫幾個主角嘅關係薄得滯,T2 有段 Sarah 個獨白,話 T-800 係 John 個完美父親,簡單得嚟但有畫龍點睛,到最後隻 T-800 唔止救咗主角,其實唔洗死,都仲自我犧牲埋防止世界末日出現。呢度完全造唔到呢佪效果。

此篇文章於 10-31-19 12:36 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 10-31-19, 11:59 AM   #48
traveller
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2004
字幕後有蛋嗎 ?

舊 10-31-19, 12:34 PM   #49
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: traveller 查看文章
字幕後有蛋嗎 ?
無,雖然出 credit 嗰陣戲院無開燈,照走,之後查返 Wiki 確認無嘢睇~

舊 11-01-19, 12:26 AM   #50
C.Ryo
Game Master

睇完,個人覺得唔錯,T2之後最ok呢套,
聲畫都高水平,又有真正世代交替,收貨

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[西片] Terminator: Genisys (2015) 草薙さん 電影版 149 04-25-16 11:26 AM
Terminator: Salvation 神祕人1號 電視遊戲討論版 64 12-14-10 06:47 PM
[ETC] Halcyon game for 'Terminator' adaptation 神祕人1號 電視遊戲討論版 2 11-18-07 06:06 PM
睇過 Terminator 既請進~~ rider 電影版 74 09-21-07 11:34 PM
Novel Character Vol. 6: Tim Wineberg PTX-003C Cosplay同人MIX討論區 10 06-30-05 04:58 PM

現在的時間是 07:06 AM

手機版 | APP版