Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 02-27-08, 10:44 PM   #201
細路翔
The One

註冊日期: Sep 2003
引用:
作者: mmssm 查看文章
我諗起rena....會唔會突然拎把鉈出黎呢??
劏羊

英國說大家抱團死
細路翔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-27-08, 11:24 PM   #202
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
點解牧羊人係做護衛o既材料?唔明?

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-27-08, 11:26 PM   #203
細路翔
The One

引用:
作者: jaVaj ◣ 查看文章
點解牧羊人係做護衛o既材料?唔明?
對狼專用兵器娘

雖然最後都係靠咸狼變身搞掂

英國說大家抱團死
舊 02-28-08, 12:40 AM   #204
Rse9
Ultimate Gamer

註冊日期: Nov 2004
隻狗牧羊犬黎?

DUNGEONS & TAKAFUMIS
鷹文は100人いる!ヽ(∀゚ )人(゚∀゚)人( ゚∀)ノ
Rse9 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-28-08, 01:14 PM   #205
mok
Insane Gamer

註冊日期: Feb 2008
我沒看過小說,看到現在真是一頭霧水……
為什麼牧羊人懂得趕狼呢?狼應該是牧羊人的煞星吧。
還有,為什麼牧羊人會帶著羊走兩天的路?帶羊出來吃草而已,走兩天的路回城,不是很奇怪嗎?難道羊不會累?
還有還有,在銀幣事件時,有商會想用銀幣的價格波動來獲利,為什麼主角要阻止?他作為商人應該加入這個牟利行列才對吧?
那個村裏的女孩又跟銀幣事件有什麼關係?
我沒看過小說,看到現在真是超級一頭霧水啊,有人可以解答我的疑問嗎?
mok 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-28-08, 02:18 PM   #206
kcf1201
Game Master

註冊日期: May 2004
引用:
作者: mok 查看文章
還有,為什麼牧羊人會帶著羊走兩天的路?帶羊出來吃草而已,走兩天的路回城,不是很奇怪嗎?難道羊不會累?
還有還有,在銀幣事件時,有商會想用銀幣的價格波動來獲利,為什麼主角要阻止?他作為商人應該加入這個牟利行列才對吧?
我沒看過小說,看到現在真是超級一頭霧水啊,有人可以解答我的疑問嗎?
回D我答到既問題先

> 為什麼牧羊人懂得趕狼呢?狼應該是牧羊人的煞星吧。
因為佢有隻好醒既牧羊犬
但最後果係點,請睇樓上會員neta

> 還有還有,在銀幣事件時,有商會想用銀幣的價格波動來獲利,為什麼主角要阻止?他作為商人應該加入這個牟利行列才對吧?
因為個商會唔「侵」佢玩
如果係「侵」佢玩,就唔會明知崔尼銀幣將會貶值都叫佢入咁多,而加似冼佢多D
而作為一個商人,最重要就係如何獲利
所以而家羅倫斯選擇同米隆商行合作,就可以令到羅倫斯從另一渠道獲取利益
kcf1201 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-28-08, 02:42 PM   #207
RPG之鬼
God of Gamer

註冊日期: Sep 2002
果然係一本很好的經商書藉

舊 02-28-08, 02:47 PM   #208
細路翔
The One

睇完七期我點都覺得依本係一本甜書

英國說大家抱團死
舊 02-29-08, 02:17 AM   #209
jamsquare

註冊日期: Jul 2002
PSN  IDjamsquare
XBox Live Gamertagjamsquar
說真一句
對呢套野期望可能真係太高

d劇情好似真係唔係好得
集集都係對話, 對話, 對話, 不斷咁對話

齋睇狼算

真集又係
主角話唔係比女色引誘又會有人信既
同隻識講野, 又識變身既大狼一齊
竟然會怕比狼襲擊

我才沒偷懶,
只是覺得很麻煩, 不想做而已
jamsquare 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-29-08, 04:05 AM   #210
money
Advance Moderator
◆.西野司命.◆

註冊日期: Mar 2002
Tittle 預告
第10話『狼と最大の秘策』
第11話『狼と若造の群れ』
第12話『狼と新たな旅立ち』(最終回)

舊 02-29-08, 01:52 PM   #211
Jamie
バンブラ小職人

註冊日期: Apr 2003
XBox Live GamertagJaMieGAF
引用:
作者: jamsquare 查看文章
說真一句

d劇情好似真係唔係好得

齋睇狼算

真集又係
竟然會怕比狼襲擊
可能我自己比較喜歡文戲多於打打殺殺
我覺得都算SO FAR SO GOOD啦
有不少有智慧或者令人會心微笑的對白
只是有時候劇情交待得不夠清晰

至於牧羊人.... WELL...
羅倫斯的理由說是自己想見識一下真正牧羊人的身手
或者他是計算過如果遇上狼群要咸狼解救時她會開天殺價吧 XD

男は__で勝負!!
[NICO] 實況 KY 彈幕 外語 自重 [/NICO]
Jamie 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-29-08, 02:16 PM   #212
細路翔
The One

引用:
真集又係
竟然會怕比狼襲擊
請麻衣小姐好似係因為木頭人覺得搵牧羊人做護衛係條新財路
當然我覺得佢係因為被治癒了先會有咁既選擇

英國說大家抱團死
舊 02-29-08, 09:07 PM   #213
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
引用:
說真一句

d劇情好似真係唔係好得

齋睇狼算

真集又係
竟然會怕比狼襲擊
其實文戲多唔係問題,但係好多野無講清楚,所以小說會好d。不過小說無狼睇……

舊 02-29-08, 09:37 PM   #214
細路翔
The One

違和100%

英國說大家抱團死
舊 02-29-08, 11:35 PM   #215
kcf1201
Game Master

引用:
作者: 細路翔 查看文章
成集最謎都係比人食夾棍個位仁兄走出黎唔知笑乜qaaaaa
你講最尾話要搵羅倫斯個個人?
點解佢笑?
佢笑係因為羅倫斯已經中伏了

引用:
作者: 尼路 查看文章
其實文戲多唔係問題,但係好多野無講清楚,所以小說會好d。不過小說無狼睇……
插圖算唔算有狼睇?

此篇文章於 02-29-08 11:37 PM 被 kcf1201 編輯。
舊 02-29-08, 11:57 PM   #216
issac92354
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2007
Wii U IDissac923
Nintendo Switch ID1782-7939-0391
3DS Friend Code3566 1501 6317
PSN  IDissac923
引用:
作者: mok 查看文章
答下先,有錯既請指出

> 還有,為什麼牧羊人會帶著羊走兩天的路?帶羊出來吃草而已,走兩天的路回城,不是很奇怪嗎?難道羊不會累?
其實牧羊人唔會有故定路線,完全係隨意咁行,佢唔係必須回城,羊唔會累,因為佢地會休息,反而牧羊人同牧羊犬就會好累,因為得好少時間休息,而且個牧羊女行咁遠係希望有人請佢做護衛

> 那個村裏的女孩又跟銀幣事件有什麼關係?
佢係被村入面個貴族(領主)叫佢出黎代表個貴族同商行合作,以獲得控制麥子關稅的權利,令到整條村都繁榮

希望幫到你

issac92354 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-01-08, 12:04 AM   #217
kcf1201
Game Master

引用:
作者: issac92354 查看文章
答下先,有錯既請指出

> 還有,為什麼牧羊人會帶著羊走兩天的路?帶羊出來吃草而已,走兩天的路回城,不是很奇怪嗎?難道羊不會累?
其實牧羊人唔會有故定路線,完全係隨意咁行,佢唔係必須回城,羊唔會累,因為佢地會休息,反而牧羊人同牧羊犬就會好累,因為得好少時間休息,而且個牧羊女行咁遠係希望有人請佢做護衛

> 那個村裏的女孩又跟銀幣事件有什麼關係?
佢係被村入面個貴族(領主)叫佢出黎代表個貴族同商行合作,以獲得控制麥子關稅的權利,令到整條村都繁榮

希望幫到你
想有人請佢做護衛唔係主要原因黎
最主要原因係留賓海根附近地方已經有好多牧羊人
所以佢要去到咁遠既地方放牧
舊 03-01-08, 10:13 AM   #218
細路翔
The One

引用:
作者: kcf1201 查看文章
點解佢笑?
我唔明既係佢自己仲大鑊過木頭兄點解仲咁得閒笑

:cwm26:
木頭爭佢個少少錢都補唔到鑊嫁
點解會特登走去問個貨場條散仔佢黎左未仲要狂笑

英國說大家抱團死
舊 03-01-08, 01:04 PM   #219
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
引用:
作者: kcf1201 查看文章
點解佢笑?

插圖算唔算有狼睇?
插圖唔夠動畫萌。

舊 03-01-08, 01:05 PM   #220
細路翔
The One

引用:
作者: 尼路 查看文章
插圖唔夠動畫萌。
動畫沒有小梅畫的萌(沒有誤)

英國說大家抱團死
舊 03-01-08, 03:06 PM   #221
weinky
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2006
3DS Friend Code2578 4046 6410
PSN  IDweinky
引用:
作者: 細路翔 查看文章

違和100%
唔係應該問 あまーいスモークチーズ 咩
weinky 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-01-08, 09:37 PM   #222
KENSNAKE
Ultimate Gamer
╮(╯_╰)╭

註冊日期: Feb 2005
今集最後果度補完得幾好.

原來大笨盧先到留賓海根.

動畫版描寫已經唔錯.

而且兩位聲優唔錯既演出小說版重點都有表現出來.

不過如果唔留意對答就幾難感覺得到.
KENSNAKE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-05-08, 01:17 AM   #223
money
Advance Moderator
◆.西野司命.◆

註冊日期: Mar 2002

舊 03-05-08, 10:38 AM   #224
細路翔
The One

木頭今集比人起尾注都仲係咁冷靜既?

比人搵水淋個幕搞到我係地鐵笑左出黎

英國說大家抱團死

此篇文章於 03-05-08 10:54 AM 被 細路翔 編輯。
舊 03-05-08, 11:17 AM   #225
頹廢人辨
Game Master
-.-

註冊日期: Dec 2004
引用:
小說有講過狼打獵好小心, 係會包圍你先出手, 包唔到就唔出手, 所以牧羊人控羊唔好比狼圍住就得
(我唔識牧羊, 唔好問我係唔係真 )
引用:
還有,為什麼牧羊人會帶著羊走兩天的路?帶羊出來吃草而已,走兩天的路回城,不是很奇怪嗎?
牧羊人有地盤, 又近又好的地盤都有其他大型牧羊人霸左, 加上教會專門派佢去d 危險地方放牧.
引用:
難道羊不會累?
好多動物都會州際移動 ...
引用:
萌狼估到主角比人找笨 (風險全部係主角到, 對面最多無錢收), 所以主角諗到要起佢底, 起到底就有機會搶先 / 做佢找一筆
引用:
女孩?
小說無講過係男定女, 但係我腦內補完係男
佢本身係村負責向商人賣麥, 貴族派佢來的吧

好多野小說都有解釋, 但係動畫邊得閒同你樣樣解
快d 去買小說睇啦

此篇文章於 03-05-08 11:27 AM 被 頹廢人辨 編輯。
頹廢人辨 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 09:40 PM

手機版 | APP版