Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > PC電腦遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 09-14-02, 08:46 AM   #1
Xdance
Insane Gamer
重型女友欠乏証患

註冊日期: Jun 2002
一個重要既RO問題(請當時人唔好罵我做這傻事)

請當時人和已經和我討論過既人不要回答謝謝。
以下有A,B和C玩家三人,A玩家是MAGE,B玩家是劍士,C玩家是弓箭手。
關係解說 : A和B是隊友,A和C是會友。
有一日A和B打算去ORC洞打石,但A本身是MAGE驚容易死,
便到了ORC一樓的洞門口叫經常在那裡打既C到洞口接自己和B,
當A,B和C在前往C經常打的地方的時候,
突然出現了一隻Orc Zombie,A一見就立即用聖靈打隻怪,
A一心想打帶走,但B和C一見咁樣,而那晚又超LAG,
便驚A會死,B和C立即上前打那隻怪,
B把那怪的攻擊目標改了自己代A受攻擊,
C就在遠處攻擊那怪,
他們以救A的心終於殺了那怪,怎料那怪就掉了那石出來,
問題一到了。(先不要看問題二來答一)

大家認為那石應該屬於誰呢?
A: 引到那隻怪的A ,
B: 上前救A代替A受傷的隊友 ,
C: 上前救A遠處射死怪的會友 。

在這只是關係A和C的問題
之後因為C的攻擊力高,最後由他拿了粒石,
但A認為粒石是自己的,因為是他先引到那頭怪,
要不是給別人打了就沒有那石,但C還是沒有把石給A,
之後A就每次入GAME都叫一次C比番粒石佢,
但C頭數次都用說笑來答A,因為C可能想A也是在說笑
但A不是說笑的,因為A答應B同佢打石,
雖然B說不緊要,可以再打,
但A是個小氣又冇道理既人,
所以A最後就用離開工會來要脅拿回那石.............
問題二到了,

大家認為A和C那個較不對呢?
A : 就是A
B : 就是C

問題三是關鍵問題,

大家認為A做出這種事,C還應該把石還給A嗎?
A : 應該,而且再請A入會 ,
B : 應該,但不再讓這種小氣自私既人入會
C : 不應該,但希望佢可以再入會 ,
D : 不應該而且同d咁既人不再來往。

此篇文章於 09-15-02 03:42 PM 被 Xdance 編輯。
Xdance 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-14-02, 09:36 AM   #2
C@T-X
Senior Gamer

註冊日期: Aug 2002
哈哈...次次同我打既都係服士第一XDDD
之後就自己....唔好問我啦XDD

沉默支撐躍過陌生 靜靜看著凌晨黃昏
妳的身影 失去平衡 慢慢下沉 想回到過去
我既角色名叫逍遙貓呀!記得搵我升lv啦XDD
C@T-X 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-14-02, 11:47 AM   #3
雪舟等楊
God of Gamer
●  ω  ●

註冊日期: Apr 2002
PSN  IDalone_wolf123
XBox Live Gamertagmoe magician
尋日係公會頻見到"比返石我"......但唔清楚係邊個.....
<=純粹路過,咩都唔知,因為想入ro都入唔到:@_@":

(`・ω・´)
≡ ∧_∧   ∧_∧
≡(#`Д )⊃;; )Д`)・゚.・
≡/つ  /  ⊂ ⊂/
「我絕不認為中國的落伍,是幾個昏君造成的,而是每個人造成。因為制度是人創造的,中國所有悲劇,都是中國人自編自導自演和自我欣賞,這絕對是與人種有關。」
雪舟等楊 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-14-02, 10:47 PM   #4
☆~ Horny Gamer ~★

註冊日期: Mar 2002
第三題: C  
彩 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-15-02, 12:09 PM   #5
小嘉
The One

註冊日期: Jan 2002
第三題:C 不應該,但希望佢可以再入會
小嘉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-15-02, 09:35 PM   #6
Q頭
Banned

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDgrave_terry
XBox Live Gamertagwrygrave
freddy
kill me
Q頭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-16-02, 03:17 AM   #7
jamsquare
God of Gamer

註冊日期: Jul 2002
PSN  IDjamsquare
XBox Live Gamertagjamsquar
三個人一齊打
又會要分粒野係屬於邊個既

同埋呢句野唔係好合邏輯
要不是給別人打了就沒有那石

邊度有得咁打橫黎講嫁
a有出力引時, 就可以忘記bc都有出力打?

我應為粒石係三個人合有既
如果分裝有問題
最好既解決方法係
三個人抽, 邊個抽到就比邊個
再唔係就賣左佢, 再平分d錢

我才沒偷懶,
只是覺得很麻煩, 不想做而已
jamsquare 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-16-02, 04:08 AM   #8
GEESE
Game Master
Ψ血族.狂氣之伯爵Ψ

邊個岩邊個錯就講唔清架喇~~~~~~
問題係希望A明白無左B同C幫佢,佢好可能已經死左,結果一樣係無左粒石~~~
倒不如大家開開心心一齊再打過粒石啦~~~~~~~

被風吹拂白色的病房中 急落的花瓣隨風飛舞著
最後的時刻來臨 回憶起最重要的人
明天將化為灰燼回歸塵土吧
櫻花於窗中看見了 我要沈睡於他們之下
被溫暖包圍著 在你的手中...
沉靜的搬離304號室之時 似乎把你再次忘記
此後我將與櫻花共舞於風中搖曳回憶著你
GEESE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-16-02, 08:12 AM   #9
Xdance
Insane Gamer
重型女友欠乏証患

註冊日期: Jun 2002
GEESE 講得好,我鐘意你呢個答案。

舊 09-16-02, 01:15 PM   #10
GEESE
Game Master
Ψ血族.狂氣之伯爵Ψ

自從被磨菇累我無左條女.........唔係,係貓耳之後,我已經睇化左~~~~~
就算被你打到又點丫,你保唔住命仔既話咪一樣無~~~~~~~何必太執著呢~~~~~

此篇文章於 09-16-02 02:41 PM 被 GEESE 編輯。
舊 09-16-02, 02:38 PM   #11
C@T-X
Senior Gamer

無左條女.......=.=

沉默支撐躍過陌生 靜靜看著凌晨黃昏
妳的身影 失去平衡 慢慢下沉 想回到過去
我既角色名叫逍遙貓呀!記得搵我升lv啦XDD
C@T-X 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-16-02, 02:46 PM   #12
GEESE
Game Master
Ψ血族.狂氣之伯爵Ψ

引用:
Originally posted by C@T-X :
無左條女.......=.=
果陣時我POST過呢段野嘛:

最慘就係睇住佢跌出黎,就有兩隻菇暗算,狂禁掣都拎唔到,又補唔到血,仲要睇住人執左佢.........
果種感覺就好似溝左條女好耐,終於係就黎溝到既時候,就無啦啦俾人督背脊,又補唔到鑊,仲要睇住人地溝左佢添~~~~~~
簡直比死更難受~~~~~~~~~

舊 09-16-02, 06:29 PM   #13

引用:
Originally posted by jamsquare :
三個人一齊打
又會要分粒野係屬於邊個既

同埋呢句野唔係好合邏輯
要不是給別人打了就沒有那石

邊度有得咁打橫黎講嫁
a有出力引時, 就可以忘記bc都有出力打?

我應為粒石係三個人合有既
如果分裝有問題
最好既解決方法係
三個人抽, 邊個抽到就比邊個
再唔係就賣左佢, 再平分d錢

同意呀
佢咁樣有d無理取鬧lor
為左隻GAME裡面一粒石
平時我同D FD 打怪跌D衫,WEAPON,咭都係比佢地拿啦..
好來好去jei,打唔到咪再打過lor .. 唔駛搞到咁大件事吧
舊 09-16-02, 06:35 PM   #14

引用:
Originally posted by GEESE :

果陣時我POST過呢段野嘛:

最慘就係睇住佢跌出黎,就有兩隻菇暗算,狂禁掣都拎唔到,又補唔到血,仲要睇住人執左佢.........
果種感覺就好似溝左條女好耐,終於係就黎溝到既時候,就無啦啦俾人督背脊,又補唔到鑊,仲要睇住人地溝左佢添~~~~~~
簡直比死更難受~~~~~~~~~
D人係咁GA LA ..
我係海洞打到強化金屬,諗住去拎個陣比D hydra 拉住...
跟住有條PK行過順便拎走..超興,冇計.. D人就係咁冇品,防都防唔到

論壇跳轉

現在的時間是 10:46 AM

手機版 | APP版