Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 01-14-14, 08:13 PM   #1
( ゚ω゚)?
God of Gamer
Volks初音已接收

註冊日期: Dec 2010
【提提你】聽日起咪亂過馬路 隨時畀警察捉

見過啲人成班差佬响紅綠燈前佈晒陣都照衝紅燈,即時當場票控,抵死 www

http://hk.apple.nextmedia.com/realti...40114/52090423

明日起警方展開一連7日全港行人道路安全運動,加強檢控亂過馬路市民。

警方明天起展開一連7日的全港行人道路安全運動,警方強調於安全運動期間會嚴厲執法,除票控亂過馬路行人,亦會向違規行人發出口頭警告。
各警察總區道路安全組人員亦會在全港多個地點,派發宣傳單張,呼籲市民遵守交通規則。

警方指出,行人通常違反的規則包括不遵守交通燈號;在距離行人天橋、行人隧道或行人過路線15米範圍內而不使用該些設施橫過馬路;以及攀越路邊圍欄或穿過中央分道帶進入車路等。

\(^o^)/オワタ (;´Д`) ヽ(; ゚д゚)ノ ( ̄∀ ̄) (´・ω・`) ∠(゚Д゚)/ キタ━━(゚∀゚)━━ !!!!(´๑•ω•๑`) (๑*д*๑) (˘ω˘)zZ ( ゚ω゚ ) ∞ヾ(´д´)ノ ก็ʕ•͡ᴥ•ʔก้ (¯ 3 ¯)(◕‿◕✿) ('A`)(・ิω・ิ) (´д`) <( ̄ω ̄・)> 〆(・ω・`*) (´༎ຶД༎ຶ`)淚目 (๑•̀ㅂ•́)و✧掂 +×(ง⌐□ل͜□) 退休啦! (ง︡'-'︠)ง┗( _)┛(ʘдʘ)
EA-y( ̄Д ̄)。o :game怪有咁勁得咁勁,裝備有咁屎得咁屎,咪等啲友玩得咁舒服,玩完嗱嗱聲pay-to-win.抽loot box有咁難得咁難,box有咁罕有放咁罕有,啲課長咪啫聲抽完抽過第二次囉.
( ゚ω゚)? 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-14-14, 08:17 PM   #2
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
新年前要交數

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-14-14, 09:33 PM   #3
半人馬-RigiL-
Game Master

註冊日期: Jun 2007
多謝提醒
已告知家人
半人馬-RigiL- 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-14-14, 09:51 PM   #4
mikemike
The One
風見みずほ萬歲!!

註冊日期: Mar 2004
其實幾時都唔應該亂過馬路

我乃賤格人人知 中意加腳和鞭屍
我好淆底............世上最可怕的就是無聊人和白痴仔

我は無敵なり、我が屈技にかなうものなし、我が一撃は無敵なり
mikemike 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-14-14, 11:54 PM   #5
Tano
嫑憅

註冊日期: Jun 2004
今年會否企便衣?

エースは3つに分けられる

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ
Tano 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-15-14, 01:46 AM   #6
gun2506
Insane Gamer

註冊日期: Feb 2005
3DS Friend Code2535 4440 7562
PSN  IDOoJunWaTaRaSeoO
<=自己在等燈

會被雙視無視先走
gun2506 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-15-14, 01:51 AM   #7
Sar8
The One

註冊日期: Feb 2009
PSN  IDOrzAR8
XBox Live GamertagOrzAR8
返工到放工都真係冇咩機會過有燈既馬路

舊 01-16-14, 03:41 PM   #8
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: mikemike 查看文章
其實幾時都唔應該亂過馬路
但人總係采你都...

流胃兄x民賤聯.無恥黨x禮義廉......
250311.3975.12363
Busconcamp 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-16-14, 03:48 PM   #9
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
綠燈公仔先過又點?

前幾年試過馬路,都可以有架旅遊巴踩到上斑馬線
好在就係成班人都行得慢,唔係肯定掃低幾件
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-16-14, 05:05 PM   #10
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

引用:
作者: 野良猫 查看文章
綠燈公仔先過又點?

意外既野...唔可以混為一談喎...

流胃兄x民賤聯.無恥黨x禮義廉......
250311.3975.12363
Busconcamp 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-16-14, 06:36 PM   #11
野良猫
肥倫

引用:
作者: Busconcamp 查看文章
意外既野...唔可以混為一談喎...
我諗野係極端啲
概然响斑馬線上過馬路都保證唔到安全嘅,咁我不如亂過馬路算
舊 01-17-14, 10:20 AM   #12
Ringo
Game Master
港 女 唔 易 做

註冊日期: Sep 2002
針對強國人?
Ringo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-17-14, 10:23 AM   #13
凍檸茶
The One
青龍使用者

註冊日期: Dec 2002
引用:
我諗野係極端啲
既然食飯會啃死,咁我都係唔食飯算?
由手機版發出
凍檸茶 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-17-14, 10:25 AM   #14
野良猫
肥倫

引用:
作者: 凍檸茶 查看文章
由手機版發出
咁哩d就抵死啦
舊 01-17-14, 10:26 AM   #15
真!DC
Banned User
奉行我道

引用:
我諗野係極端啲
跟規則都有危險
唔跟規則只會更危險

反正鎖好門窗都會有機會有賊爆入尼
以後出街唔鎖門好了
唔係咁吧
由手機版發出
真!DC 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 01-17-14, 11:42 AM   #16
yeah yeah

註冊日期: Dec 2002
引用:
我諗野係極端啲
你害埋個司機呀大佬...

神魔:12476797

NTR.......
yeah yeah 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-17-14, 01:08 PM   #17
嘿哈兒
The One
影相真係博大精深~~

註冊日期: Aug 2002
Wii U ID↑プスドラID
3DS Friend Code105 743 596
引用:
作者: 凍檸茶 查看文章
由手機版發出
呼吸都有機會危害健康,不如唔好呼吸.....
有D野錯就係錯,無人捉唔代表可以做

嘿哈兒 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-17-14, 01:38 PM   #18
野良猫
肥倫

唔駛舉例子喇
如果我睇所有野都極端的話,老早唔響世上啦

我只係對個別事件先有咁既睇法者
尤其一d親身經歷
舊 01-17-14, 01:46 PM   #19
Tano
嫑憅

註冊日期: Jun 2004
引用:
綠燈公仔先過又點?

所以警察唔好只擇日企,旺區日日都企至有少少效

起碼叫司機斷正,死都死到眼閉

エースは3つに分けられる

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ
Tano 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-17-14, 02:21 PM   #20
真!DC
Banned User
奉行我道

日頭既話香港有幾多司機會衝燈?
跟燈號過唔係絕對安全
但一定安全過亂過
由手機版發出
真!DC 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 01-17-14, 02:31 PM   #21
gsw
らんらんる

註冊日期: Nov 2003
3DS Friend Code2981 6141 9325
PSN  IDGODSCORPIONJP
引用:
作者: 真!DC 查看文章
日頭既話香港有幾多司機會衝燈?
跟燈號過唔係絕對安全
但一定安全過亂過
由手機版發出
我日日西環行番上環番工,
最少幾條街日頭已經見司機衝燈,明明佢紅燈停左係班馬線前,
但都話之你行人燈綠左,有位駛就車行先,幾時到你d肉體行.

2009年11月17日2:01AM
2010年9月30日14:04PM
2012年2月29日10:55PM
gsw 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-21-15, 10:28 PM   #22
GreenTea
Administrator

註冊日期: May 2007
過左一年又提下

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/2015...00822_001.html
警方一連七日嚴打行人亂過馬路

警務處由今日起至本月27日推行為期一周的全港行人道路安全運動,期間會嚴厲執法,除了票控亂過馬路或干犯嚴重違例事項的行人,亦會向違反輕微違例事項的行人發出口頭警告。
GreenTea 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-21-15, 10:32 PM   #23
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

由於早3個月冇開過單,唔排除會追數,小心你去購物時過馬路都會比人查

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
舊 01-21-15, 10:50 PM   #24
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

註冊日期: Sep 2002
Wii U IDlastwill
3DS Friend Code5241 1873 3778
一月起已經成日見咖啡衫果班出沒
今朝跑馬地勁多慈母....

大乱闘X
WILL 3780-8206-2363
按此看我的3DS Mii
有老任分紙多出可以pm俾我,謝謝
W!LL 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-01-15, 12:04 PM   #25
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

不是因為大量高質蝗客令不守法的本土人都守法起來嗎??

http://www.post852.com/%E8%AD%A6%E5%...5%B8%E3%80%8D/

又《廣韻》中句切
音駐。義同。

論壇跳轉

現在的時間是 05:13 PM

手機版 | APP版