Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 11-14-18, 11:13 PM   #25
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
頻傳財困 海航錢債「機票」償

海航集團今年頻傳出財困,資產賣得就賣,但仍然欠落成街數。海航旗下嘅金融平台前海航交所,居然諗到錢債「票」償,上月提出以機票現金券形式,向投資者償還欠款,近至北京,遠至美國加州嘅機票都可以兌換。但搭咩機,梗係得海航旗下嘅航空公司畀你揀啦!

根據方案,投資者每5000元人民幣本金欠款,就可以兌換一套現金券,每張券價值介乎500至3000人仔,可用嚟買海航旗下海南航空,或是大新華航空嘅機票,國內外航線都適用,例如500元人民幣可買北京飛往上海的經濟艙機票;3000元人民幣可支付由北京到洛杉磯嘅經濟艙機票。不過,兌換期得5年,由於買得呢類產品嘅投資者,閒閒地都投資咗過十萬,究竟要搭幾多轉機先回到本,就天曉得啦!

呢間前海航交所,成立4年,專向中國散戶出售高息理財產品,將籌集得到嘅資金,再借畀航空公司及航運公司,達數十億元人民幣。不過,今年初產品陸續到期,航交所未能按時償還本金及利息,有投資者今年8月到海航總部抗議,據聞投資者可能要等最多兩年先可以拎返本金。

查實中國公司真係好興呢套,先排有隻豬肉股就以公司生產嘅火腿,償還欠債利息,真正嘅錢債「肉」償。
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[惡搞] 台灣 IS CHINA 歌絲˙暮斯 ~清談館~ 6 04-14-14 04:32 PM
[畫廊] China from Above KKH 照相館 3 05-07-08 03:08 PM
china bank 戶口 Q頭 ~清談館~ 1 08-03-07 11:36 PM
[畫廊] War with Japan marked in China KKH 照相館 4 07-12-07 11:11 PM
[GALLERY] A Part of China, but Apart From It KKH 照相館 0 07-05-06 08:06 PM

現在的時間是 01:48 AM

手機版 | APP版