Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 05-15-18, 11:40 AM   #1
david
The One

註冊日期: Mar 2002
[年度35/05專區] 閘門內外都牽涉太多政治 屋苑密碼遭河蟹

引用:
臨近六四,有啲人似乎對某啲數字特別敏感,就連密碼都唔放過?「沙田區 Sha Tin District」fb專頁上載一張大圍居屋美城苑日前嘅通告,通告由美城苑客戶服務處致美城苑各住戶,註明「承美城苑業主立案法團指示發出此通告」,指收到暉城閣個別住戶投訴不滿新密碼設定為「8964」,「認為管理處設定之密碼有政治敏感之嫌」,客服處特此澄清,「原意實非如投訴人所述」,為免造成誤會同「不和諧」,已經更新密碼。

網上同時流傳一封估計係通告所指嘅投訴電郵,電郵提及美城苑暉城閣密碼為8964,令人聯想起「89民運64連(運)動」,認為管理處主動對政治立場表態。文中又提到另一座住宅大閘密碼為「1997」,認為代表中國(香港)回歸,促請管理公司避免遭受政治感染,亦唔排除透過區議員董健莉同民建聯葛珮帆跟進涉及政治宣示嘅行為喎。

相關通告惹起網民熱議,有網民質疑部份人心中有鬼;另有網民直言,「諗起都血腥同恐怖,不想記起,不能忘記」,但又有網民多謝呢張通告,因為好多90後原本都唔知道「8964」點解。

住戶:建制起風浪做法無聊

網民剝花生,居民又點睇?八方實地問過唔少街坊,好多人都話無問題,住戶方小姐話,相信密碼係隨機組成,認為「8964」無問題,但亦指管理公司做法可以接受,唔使堅持要或者唔要個數字。盧先生相信事件源於建制同民主派搶位爭選票,指建制派起風浪做法無聊。而八方同事採訪時被保安驅趕,對方聲言:「你影我相,我打爛你部相機」,嘩,使唔使咁惡呀?

民建聯區議員董健莉回覆時話有收到住戶投訴密碼有政治意味,「我就無話有咁重嘅感覺,始終都係一組數字,不論8964定1997都只係一組數字,唔覺得有太大政治問題」,並指收到住戶投訴後,管理公司翌日已經跟進。

呢個都算係幾有新意O既頭炮

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-15-18, 12:57 PM   #2
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003

誠哥都作反了!

真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-15-18, 01:16 PM   #3
J+1
God of Gamer
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
低端屋苑就係低端屋苑,換晒拍卡系統就唔駛煩
由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-15-18, 02:35 PM   #4
david
The One

引用:
作者: J+1 查看文章
低端屋苑就係低端屋苑,換晒拍卡系統就唔駛煩
由手機版發出
我老媽都係居屋,無記錯應該八九年前左右就有得拍卡,仲記得我每年只留港一個月左右,我同老媽要去管業處填份表先可以攞多張卡俾我...

---
舊 05-15-18, 07:56 PM   #5
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

註冊日期: Nov 2006
3DS Friend Code3222 5528 5573
PSN  IDAhHonHon
XBox Live GamertagAhHon Go
古有文字獄, 今有數字獄...

HON HON 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-15-18, 08:05 PM   #6
Ginji
Senior Gamer

註冊日期: Feb 2006
其實咁樣公布大廈密碼有無問題呢

きっと 彼らがのぞいてる
Ginji 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-15-18, 08:39 PM   #7
十一月
Game Master

註冊日期: Jan 2003
其實都幾無聊
而且咁樣把人地大廈的密碼公開,人地真係多得你唔少....
十一月 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-16-18, 07:15 AM   #8
david
The One

引用:
作者: Ginji 查看文章
其實咁樣公布大廈密碼有無問題呢
你覺得俾支共完美洗腦O既東東會得閒理呢O的濕碎O野?

另外,根據報導,原本堆密碼已經被河蟹改Q曬。

---
舊 05-16-18, 12:57 PM   #9
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

註冊日期: Nov 2006
3DS Friend Code3222 5528 5573
PSN  IDAhHonHon
XBox Live GamertagAhHon Go
引用:
作者: 十一月 查看文章
其實都幾無聊
而且咁樣把人地大廈的密碼公開,人地真係多得你唔少....
密碼... D人多都唔記住既, 靠晒個食蕉開門, 所以公唔公開有咩所謂.

HON HON 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-29-18, 07:15 AM   #10
david
The One

四位特首講過乜 邊個變臉最核突?

引用:

21年來,六四事件是從政者的「良心溫度計」,是暖是冷,一問即知。四位特首,多次面對如何看六四、是否支持平反六四提問,答案不一。董建華促請港人放下六四包袱;曾蔭權說,事隔多年,國家已騰飛惠及香港,堅稱他的看法代表全香港人;曾經登報譴責屠城的梁振英則指六四活動年年有,政府不作評論。現屆女特首林鄭未上場說六四令人非常傷感,但一當選還未上任,便說不就六四作評論。

董建華
獲中央欽點做首任特首的董建華,曾被已故支聯會主席司徒華踢爆,早於97年身為候任特首時已約見他要求停辦六四悼念活動,但遭華叔拒絕;其後兩年董建華亦邀約華叔傾六四問題,但遭拒諸門外。據知董建華曾經在1999年向民主黨領導指:「現時是放下六四包袱的時候,因為這樣我們可以大家更努力為香港建設及為國家建設」,著力為中央打壓支聯會在港舉行的六四悼念活動。

曾蔭權
曾蔭權2009年出席立法會特首答問大會時回應六四指:「事件發生咗到宜家已經好多年,其間國家喺O係各方面的發展,都得到驕人成就,亦都為香港帶來經濟繁榮,我相信香港人對國家的發展,會作出客觀評價。」有關言論令當時的泛民議員譁然,吳靄儀批評曾蔭權只為搞好香港經濟,不承認當年中共的六四殺人事實,「特區為咗分享利益,就應該埋沒良心」?曾蔭權回應稱:「我再講多次,我嘅意見,就係代表整體香港人嘅意見。」社會之後湧現「曾蔭權不代表我」的口號,其言論將當年參加維園燭光集會人數推至15萬,創21年新高。

梁振英
曾經在89年屠城後嚴辭譴責鎮壓的梁振英2012年上場,同年6月以候任特首身份見傳媒時,便「黑面」態度拒絕回應是否仍然堅持平反六四,被指「六四變色龍」。及至2013及2014年,梁都指特區政府不評論六四的事情;到2015年政改表決年,正值民主派到深圳與中央官員會面,梁振英當時說六四活動年年都有,民主派應珍惜跟中央官員見面的機會,又指當年亦非六四事件逢五逢十的大年頭,對比當年對六四的熱血,只留一片冷。

林鄭月娥
林鄭月娥競選特首時,曾說六四是一件令人非常傷感的事,「但我認為歷史一定會有一個交代,我們要看看往後的發展」,未有回應是否支持平反。而在她當選、還未正式宣誓時,傳媒亦曾就六四事件向林鄭作查詢,去年候任辦只回應稱,林鄭「不會就六四事件作出評論」;大事大非前,不敢吐真言。
一班只識奶屁屁O既橡皮圖章,又點會講人話呢?

---

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[年度35/05] 支聯會:11萬人維園 犬:最高峯有1.8萬人 | david ~清談館~ 7 06-07-17 12:38 PM

現在的時間是 08:15 AM

手機版 | APP版