Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 07-18-16, 08:29 PM   #1526
clie
God of Gamer

註冊日期: Dec 2001
按現今科學,瞬間移動不過係量子跳躍,維斯唔識有啲講唔通
悟飯而家頂多都係斯路篇岩岩變超一既水平,魔童勁佢N倍
clie 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-18-16, 09:40 PM   #1527
casio
Ultimate Gamer

註冊日期: Apr 2005
引用:
作者: clie 查看文章
按現今科學,瞬間移動不過係量子跳躍,維斯唔識有啲講唔通
悟飯而家頂多都係斯路篇岩岩變超一既水平,魔童勁佢N倍
其實我覺得當你有十幾廿萬歲命,飛廿分鐘同瞬移之間係冇乜分別

呢個世界從來無話自己講野吾可以前後矛盾
casio 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-18-16, 09:50 PM   #1528
gingq7

註冊日期: May 2008
點會無分別, 你唔見呀破壞神成日因為要飛太耐而叫肚餓, 又要帶便當飛緊時食

就算有十幾廿億歲命, 只要一日都係要食三餐, 星與星的飛行時間就有分別
gingq7 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-18-16, 10:00 PM   #1529
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

註冊日期: Nov 2006
3DS Friend Code3222 5528 5573
PSN  IDAhHonHon
XBox Live GamertagAhHon Go
破壞神嗰隻肚餓係無聊就想食之麻..HAHA

HON HON 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-18-16, 10:01 PM   #1530
gingq7

其實有無提過點解悟空無教其他人瞬間移動?
我記得以前好似有提過原因?
舊 07-18-16, 10:02 PM   #1531
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

註冊日期: Nov 2006
3DS Friend Code3222 5528 5573
PSN  IDAhHonHon
XBox Live GamertagAhHon Go
引用:
作者: gingq7 查看文章
其實有無提過點解悟空無教其他人瞬間移動?
我記得以前好似有提過原因?
印象中無話會教佢地用...

最多都係可能嗰個星球既生物有特定條件所以唔可以任教.

HON HON 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-18-16, 10:05 PM   #1532
qhxu
Crazy Gamer

註冊日期: Oct 2008
某界王神跟班識上級版瞬間移動
維斯好似識好多野咁,就係唔識呢D
qhxu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-19-16, 05:34 AM   #1533
北条加蓮
Crazy Gamer
Cuの極みラブレター

註冊日期: Sep 2007
自行腦補,因為唔同宇宙之間有結界所以要慢慢行
而旅途和途中嗌肚餓對高位神級黎講係一種樂趣

舊 07-19-16, 09:45 AM   #1534
clie

唔記得乜水問維斯何方神聖,佢笑笑口唔答,似乎唔係有機生物,應該唔會老
但破壞神(界王神)要搵接班人,應該唔算長命
舊 07-19-16, 10:55 AM   #1535
北条加蓮
Crazy Gamer
Cuの極みラブレター

註冊日期: Sep 2007
引用:
作者: clie 查看文章
唔記得乜水問維斯何方神聖,佢笑笑口唔答,似乎唔係有機生物,應該唔會老
但破壞神(界王神)要搵接班人,應該唔算長命
以前睇過資料話界王神壽命約七萬幾年

舊 07-19-16, 11:33 AM   #1536
clie

如果悟空比達真係接破壞神棒,去其他宇宙挑兩三年機就玩完
舊 07-19-16, 12:08 PM   #1537
gingq7

維斯姊弟對住全王都咁從容,
兩隻破壞神又唔敢得罪佢地 (雖然如果要打,破壞神應該唔夠維斯打)
應該係全王d直系人馬
舊 07-20-16, 07:20 PM   #1538
nadleeh00
Junior Member

註冊日期: Jul 2016
其待。。。
nadleeh00 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-25-16, 05:46 PM   #1539
Hello MiMi
Game Master

註冊日期: Nov 2011
而家又話可能有人係全王之上。
仙班個咋由天神,界王 ,界王神,破壞神到全王 (唔知維斯點定位)
個框跟本無窮無盡。
Hello MiMi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-28-16, 07:05 PM   #1540
強化人間ですの~★
鋼の救世主ですの!
↘ルルティエ

註冊日期: Mar 2002
Nintendo Switch ID8445-2408-9599
3DS Friend Code4768 8206 2595
PSN  IDTrombeElzam
XBox Live Gamertagtrombeningen
引用:
作者: Rance 查看文章
我好有興趣知出左咩問題
https://www.techritual.com/2016/07/27/95554/
呢個?

Apple Mobile Device Support 加入同伴了!
Apple Software Update 加入同伴了!
MobileMe 加入同伴了!
Apple Application Support 加入同伴了!
Apple Software Update 召喚了 Safari!
Apple Software Update  召喚了 iPhone軟體!
C85 count
強化人間ですの~★ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-28-16, 07:17 PM   #1541
Rance
The One
ガハハ

PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
原來佢地咁努力保留香港文代
好啦買返本支持下啦

舊 07-28-16, 07:37 PM   #1542
qhxu
Crazy Gamer

註冊日期: Oct 2008
龍珠香港文代最少兩種(西爾人
qhxu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-28-16, 08:00 PM   #1543
次期Cekehe
Game Master

註冊日期: Apr 2002
引用:
作者: qhxu 查看文章
龍珠香港文代最少兩種(西爾人
而家大家仍然習慣叫「超西」,都係因為西爾人呢個譯名,
我記得以前見過比達譯做「比之達」、「漢斯」、「卡樂B」......

P&D
輕課主acc: 160,670,900 - (已297)光埃龍、月讀龍、濕婆龍、幻龍王、覺麒麟、覺濕婆、比古洛、紅奧丁、覺愛貓、呂布、執行者、潘朵拉、光咖哩、火龍女、劉備、新木印、覺白虎、暗咖哩、覺墮西、雷奧、天秤等等...... (尚有尼龍、一護、水龍女等等正在排隊中)

無課副acc:271,912,456 - 常用隊長:月讀龍、日龍、覺愛貓、覺光埃、火龍女、潘朵拉、比達、覺麒麟、覺月讀等等...
次期Cekehe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-28-16, 10:13 PM   #1544
gingq7

老老實實, 我覺得莊子,亞樂呢d譯得差過台版
就如同我覺得亞寶譯得差過阿姆羅一樣
音譯又唔係, 意譯又唔係

比達vs貝吉塔, 兩者都係音譯, 但"比達"無左一個音, 其實我覺得台版會好少少

笛子魔童就意譯(港版)vs音譯(台版), 打和
舊 07-28-16, 11:26 PM   #1545
Dangerous-boy
D-boy

註冊日期: May 2011
我以前最鍾意明珠台的翻譯,覺得比較正宗,飲茶、烏龍、笛子、比志達...

可惜當時只播到斯路篇就停了,沒播布歐篇
Dangerous-boy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-29-16, 12:26 AM   #1546
casio
Ultimate Gamer

註冊日期: Apr 2005
真心,鍾意台版譯名多個港版

呢個世界從來無話自己講野吾可以前後矛盾
casio 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-29-16, 02:16 AM   #1547
T.K.
Advance Moderator
很黃很暴力

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDsrwtk
西爾人係無版權時代其中一個譯法

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
並將入數紙寫上貨物名稱後,pm給本人
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨
T.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-29-16, 01:14 PM   #1548
clie

撒雅人音譯點都好過西爾人,不過叫超西又順耳過叫超撒
舊 07-29-16, 01:23 PM   #1549
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
出世到現在都是聽到撒雅人

撒雅人生於這地方 請.......

2月2日 P3R,2月29日 FF7-2 ,3月8日 聖獸之王, 3月22日 浪人崛起,6月法環DLC

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),獸提媽(情況下寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊
pet3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-31-16, 08:42 PM   #1550
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
結論:大体ゴクウのせい

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章

標籤
ドラゴンボール, 鳥山明, 龍珠

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
麻枝准「Charlotte-シャーロット-」最終巻第7巻にはTV未放送特別篇収録されます | 麻枝准:アニメで終わりです supermanlady 日本動漫畫討論版 340 11-29-17 05:51 PM
TVアニメ「VALKYRIE DRIVE -MERMAID-」始動丨監督:金子ひらく シリーズ構成:黒田洋介 money 日本動漫畫討論版 25 01-01-16 10:44 PM
山形石雄「六花の勇者」第十二話 (終)「解明の時」 supermanlady 日本動漫畫討論版 107 10-06-15 10:32 PM
藍「ミリオンドール」総合Thread supermanlady 日本動漫畫討論版 4 06-19-15 11:26 PM
鳥山明 新作連載開始 money 日本動漫畫討論版 29 04-01-14 06:39 PM

現在的時間是 02:38 PM

手機版 | APP版