Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 06-08-05, 10:12 AM   #1
【子夜】
Game Master
亂石穿空,驚濤拍岸

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code1564 6017 4097
問GRANDIA 2 II o既秘聞,係潮聞黎

可能GRANDIA 2係好耐o既事,
but我買左ps2冇耐,想玩隻RPG跟手要埋設定集咁煲
所以諗起GRANDIA 2 同GRANDIA X,
八到2係易玩唔好玩但故仔好,X好玩但故仔差
想問下:

GRANDIA 2 DC版同PS2有咩唔同?
GRANDIA 2 有出電腦韓國版?
響BT上流傳o既GRANDIA 2簡中文版同繁中文版係唔係game art出架?
GRANDIA 2 玩唔玩得過?
抵玩的話,7980果個box set抵唔抵?

thx~~

【子夜】 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-08-05, 10:37 AM   #2
【子夜】
Game Master
亂石穿空,驚濤拍岸

自己睇左巴哈姆啦,但好似重多左問題
box set SOUND TRANK好少歌o既咩?
日文版有冇人玩過?
唔關GRANDIA II事 shadoe heart2個故仔好唔好?

舊 06-08-05, 10:38 AM   #3
ELT
God of Gamer
Lunar使者

註冊日期: Nov 2004
引用:
作者: 【子夜】
可能GRANDIA 2係好耐o既事,
but我買左ps2冇耐,想玩隻RPG跟手要埋設定集咁煲
所以諗起GRANDIA 2 同GRANDIA X,
八到2係易玩唔好玩但故仔好,X好玩但故仔差
2唔係唔好玩, 只係1好玩得滯
X就唔好玩...

想問下:

GRANDIA 2 DC版同PS2有咩唔同?
以我所知冇野唔同

GRANDIA 2 有出電腦韓國版?
有出過

響BT上流傳o既GRANDIA 2簡中文版同繁中文版係唔係game art出架?
係GAMEARTS授權一間台灣代理, 以韓國版改中文宇(我都有買, 4CD都係100蚊), 另外仲有大陸簡體字版

GRANDIA 2 玩唔玩得過?
當然玩得過啦, 戰鬥果part最爽, 不過grandia 1更加值得玩

抵玩的話,7980果個box set抵唔抵?
7980yen?? 你指 grandia 3特典? 各花有各眼, 身為fans低唔低都會買, 如果只想打機可以只買普通版

舊 06-08-05, 10:40 AM   #4
柴崎幸
The One
車仔蕃薯

註冊日期: Jun 2002
Grandia2算係好好玩架啦,D人設又正,故事又好。
但係GrandiaX真係差到爆...

28/12/2008:華東之旅:杭州、烏鎮、蘇州、無錫、上海。
9/8/2009:首爾之旅:雪嶽山、驪州、南山、新村梨花女子大學、明洞、南大門。
1/8/2010:北海道之旅:札幌、大通、すすきの、富良野、中富良野、上富良野、美馬牛、美瑛、函館、五稜郭。
31/7/2011:歐洲之旅:英國倫敦、意大利羅馬、梵蒂岡、佛羅倫斯、威尼斯、米蘭、瑞士琉森、德國海德堡、法蘭克福、科隆、荷蘭阿姆斯特丹、華倫丹、比利時布魯塞爾、布魯日、法國巴黎。
柴崎幸 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-08-05, 11:03 AM   #5
cloud

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDsteve_ho110
Grandia 2 超好玩~故事正~!
個battle system 最正

人並不是生來給打敗的。人可被消滅,但不能夠被打敗。

Hemingway (1899-1961)
cloud 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-08-05, 11:53 AM   #6
LeeKH
Game Master

引用:
作者: cloud
Grandia 2 超好玩~故事正~!
個battle system 最正
真係好好玩, 是我人生爆的第一隻RPG(慚愧).

個combo系統, 可以後發先至, 截住敵人出招, 真係一流.

每次打大佬前, 例必有個save point在附近俾你save, KO左可馬上來過, 不用又花時間go through大量劇情或迷宮.

graphic, 人設都好靚.

可惜我是玩老翻, 後來想買返隻正版美版都找不到了.

Game太多, 打機的時間太少.
LeeKH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-08-05, 12:14 PM   #7
gc64
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2002
引用:
作者: LeeKH
真係好好玩, 是我人生爆的第一隻RPG(慚愧).

個combo系統, 可以後發先至, 截住敵人出招, 真係一流.

每次打大佬前, 例必有個save point在附近俾你save, KO左可馬上來過, 不用又花時間go through大量劇情或迷宮.

graphic, 人設都好靚.

可惜我是玩老翻, 後來想買返隻正版美版都找不到了.
玩DC既話隻正版都係25蚊,不過唔知依家仲有無~
gc64 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-08-05, 01:03 PM   #8
主人
Game Master

註冊日期: Apr 2004
咁樣係咪12X都有出電腦版?
主人 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-08-05, 01:34 PM   #9
奇蹟少年J
Ultimate Gamer
高登駐GAF特派社員

註冊日期: Dec 2004
Grandia 2.....i bought it with $10AUD last mouth...about $60HKD, but is english ver.

舊 06-08-05, 01:39 PM   #10
ELT
Lunar使者

引用:
作者: 主人
咁樣係咪12X都有出電腦版?
推出版本如下:
1 - SS, PS
2 - DC, PC, PS2
X - PS2
3 - PS2

我都想1會出番PC版, 想重溫番但又懶得拎番部SS出黎....

舊 06-08-05, 03:14 PM   #11
chammi
強化超(獸)人

註冊日期: Jan 2003
PSN  IDkuramahk
XBox Live Gamertagkurama hk
g2 幾好玩~

gx我覺得係個故仔差d~但講戰鬥其實好爽~
我覺得幾好玩~

咁當然g第一集係太正~所以一比較就覺得續集不及~
但我都一樣玩得好開心~

個人覺得g2同gx都值得一玩~

舊 06-09-05, 12:06 AM   #12
【子夜】
Game Master
亂石穿空,驚濤拍岸

多謝咁多位意見~!
我查grandia 2其實都係第一集影響我~
唔掂game好耐,ps2咁多rpg,唔知咩玩得過....

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
手機鈴聲交流區 Kenji少 手機平板遊戲討論版 193 10-08-07 03:05 PM
《 RagnarokOnline討論區》第二十八話 當死城不停暴走時 SherMan PC電腦遊戲討論版 1010 12-16-04 03:48 PM
トルネコの大冒険3 討論區 亞飛 手提遊戲機討論版 43 07-28-04 01:12 PM
〔ETC〕E3大展續集遊戲將大行其道,業界創造力面臨危機 nick 電視遊戲討論版 1 05-11-04 07:12 AM
SOUL CALIBUR2 攻略交流區 neo2046 攻略及心得交流區 577 10-28-03 12:31 AM

現在的時間是 08:12 PM

手機版 | APP版