Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 影音館

主題工具 顯示模式
舊 11-26-04, 09:14 PM   #1
i wanna buy GBA
Ultimate Gamer
Ken Wan

註冊日期: May 2002
Question creative…

由於問題主要針對creative的mp3機而不是泛mp3機
唔知應否咁做既情況下我開了個新topic
如果版主認為唔適立,請將我既topic併返入mp3版,並請原諒小弟則個

而家creative的mp3機越出越平
我感覺上creaitve都算係大牌子
所以好老實講,有心動

問題係我唔記得o係邊度聽過
creative的mp3機音質嘛嘛
買其他韓貨好過買creative云云

其實事實係咪咁呢?
creative的mp3機質素得唔得呢?
同韓貨比誰高誰低?

PS creative係咪大陸做呢?應該是吧?
i wanna buy GBA 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-26-04, 09:27 PM   #2
mkl
Senior Gamer

註冊日期: May 2004
個人意見
用得mp3, 其實都唔會預期/要求音質有幾好
我自己用mp3最起碼要求就係冇雜音, 冇si si sa sa聲就ok
簡單d講, 就係用料要靚, 音質為次
just my 0.02

舊 11-26-04, 09:33 PM   #3
Metal Gear NT
Moderator
核搭載二足步行戰車

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDjasonpoon
Creative唔係made in Singapore咩??

我用過部MuVo2 1.5GB,音質比預期中差o的,不過比其他細牌子好

Metal Gear NT 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-26-04, 09:44 PM   #4
=PANDA=
Senior Gamer

註冊日期: Aug 2004
引用:
作者: Metal Gear NT
Creative唔係made in Singapore咩??

我用過部MuVo2 1.5GB,音質比預期中差o的,不過比其他細牌子好
我部MUVO TXFM大大隻寫住MADE IN CHINA....
=PANDA= 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-26-04, 09:50 PM   #5
Ken Wan

你們用過creative的覺得
如果我話想用千幾蚊買部creative﹙而家有1gb的了﹚
你地會建議我:「你不如考慮下韓國牌子啦」咁嗎?
i wanna buy GBA 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-26-04, 09:57 PM   #6
Moderator
核搭載二足步行戰車

引用:
作者: i wanna buy GBA
你們用過creative的覺得
如果我話想用千幾蚊買部creative﹙而家有1gb的了﹚
你地會建議我:「你不如考慮下韓國牌子啦」咁嗎?
點解一定要係Creative/韓貨?
我會建議你iPod/iPod mini...

Metal Gear NT 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-26-04, 10:16 PM   #7
Ken Wan

唔中意ipod
又貴又唔值
我唔中意hdd型player
無信心
舊 11-26-04, 10:54 PM   #8
メソウサ
The One

註冊日期: Oct 2003
3DS Friend Code5069 4259 0235
音質?side gas
拎出聽,講音質?

舊 11-26-04, 11:15 PM   #9
Ken Wan

樓上誤會我意思了

我梗係唔會話要靚到高音乜中音乜低音物
正如第一個reply話齋,mp3唔會寄望有幾好
但起碼唔會有雜音、唔會有爆音和拆等等
要求也不算過分吧?

我會有此一問是因為我聽講過creative mp3及唔上其他牌子
自己又對佢o的mp3機有興趣
所以先想了解一下o者﹙尤其是用過既人﹚
舊 11-26-04, 11:33 PM   #10
Gnosis
Advance Moderator
グノーシス

註冊日期: Dec 2002
creative係音效方面上算係幾出名

我到而家都仲用緊佢部Digital MP3 Player 2 (Made in Korea), 不俗
如果照樓主的要求 creative的MP3機係ok的

不過要靚要潮我諗韓國貨會好d.....creative某d產品的design唔係太好

舊 11-27-04, 12:48 AM   #11
唔好記住我
God of Gamer
嗚~~

註冊日期: Feb 2003
有d中國做..有d係馬來西亞做的..
唔好記住我 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-27-04, 06:06 AM   #12
Moderator
核搭載二足步行戰車

引用:
作者: i wanna buy GBA
唔中意ipod
又貴又唔值
我唔中意hdd型player
無信心
貴有佢道理o既~
音質一絕
而且HDD player唔係想像中咁易壞

舊 11-27-04, 09:49 AM   #13
Jamie
God of Gamer
バンブラ小職人

註冊日期: Apr 2003
XBox Live GamertagJaMieGAF
音質真的如此重要....????
我始終覺得音樂的靈魂是樂譜....... ^^''

我自己有CREATIVE MUVO FM 512M
老實說, 我買此機是貪方便和便宜, 512M掛頸FLASH DRIVE 998大元
用上手質素一般吧, 換了耳塞HEADPHONE才有點脫胎換骨.....
可能是我對音質沒要求吧

MP3機是自己用的, 每個人耳朵靈敏度也不一樣
人家覺得好的, 自己聽也未必聽得出分別....
所以自己試機才是最實際 =)

男は__で勝負!!
[NICO] 實況 KY 彈幕 外語 自重 [/NICO]
Jamie 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 05:19 AM

手機版 | APP版