Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

關閉主題

主題工具 顯示模式
舊 10-21-06, 03:14 PM   #1
SANG2003
Banned
希望之星

註冊日期: Feb 2003
垃圾食環為交數捉小販,冷血無情!聾啞、智障小販照捉可也! 仗義市民攝醜行被屈傷人

食環署(相關新聞 - 網站)捉小販冷血無情!一個聾啞、一個智障,兩名自力更生男小販,每晚在深水「通宵墟」擺賣舊雜貨維生,昨晨被食環署販管隊職員掃蕩,兩人成為捕捉目標,由於兩人反應遲鈍,廣 告

被誤以為拒捕,遭箍頸及喝罵,仗義男途人看見聾啞漢急到喊,不值職員野蠻粗暴,將鐵證實錄拍攝,但遭職員干涉及發生衝突,他更惹上官非,涉傷人被警方拘捕。

兩名有缺陷小販,在事件中被食環署職員連人帶貨拘捕,其中聾啞漢年約三十歲,與父母同住麗閣公屋單位,父母為無牌小販,在深水街頭擺賣逾十年,最近其母病逝,父親又年老體弱,他負起養家責任,日間到處執拾舊物,夜間在「通宵墟」擺檔,其貨物均拾荒得來,包括舊衣服、二手收音機及舊電器等。

箍頸衣領兼扭鎖雙手

現場為汝州街近桂林(相關新聞 - 網站)街,該「通宵墟」由每晚十時開始直至清晨,約有十多檔小販擺賣。昨晨一時許,上址生意較為冷清,只剩四檔小販,包括該名聾啞漢及一名輕度智障男子,突然十多名身穿制服及便裝的食環署職員,從街頭巷尾衝至掃蕩。街坊稱,職員如狼似虎撲向聾啞漢,惡言吆喝:「我要拉你,張身份證出。」由於聾啞漢並不會意,續耷低頭執拾貨物,其中三名職員突夾手夾腳將他制服,分別箍頸、衣領及扭鎖雙手,聾啞漢遭暴力對待,急得哭出來。「佢好冷血!」街坊不值職員惡行喝止,惟對方未停手,再用同樣手法對付身旁的智障漢。

一名任職廣告公司姓劉(四十四歲)男子途經,立即取出相機將暴力經過拍攝,反被職員以相機對拍,劉指摘職員稱:「使唔使咁粗暴呀?」並推開攔阻鏡頭的職員,豈料對方即「大字形」躺在地上,聲稱肩膀受傷,要求同事報警,警員到場調查,召救護車將他送院,並將劉以傷人罪拘捕。

三熱血街坊願證無傷人

劉被帶返深水警署調查後,獲三名熱血街坊往警署聲援,揚言目睹經過,願意證明劉並無傷人,劉終獲准以八百元保釋,十一月九日返回警署報到,劉表示:「公道自在人心,無悔惹官非!」

食環署發言人表示,行動中拘捕三名無牌小販,檢走十一批貨品,期間無發生衝突,並強調職員採取執法行動時,不會針對任何人。

至於職員拍攝現場情況的做法,主要沿自一九九九年「李合賣蛋」冤案,當時的市政總署,為免殺錯良民,執勤人員會用攝錄機拍攝拘捕行動,務求證據確鑿。
可惡..天殺的垃圾食環 有熱心人証明無辜等天收啦
SANG2003 目前離線  
舊 10-21-06, 03:28 PM   #2
Metal Gear NT
Moderator
核搭載二足步行戰車

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDjasonpoon
係唔係為交數都好
佢地捉小販都好合理
就算個小販係唔係聾啞都冇關係
有乜好嘈?
Metal Gear NT 目前離線  
舊 10-21-06, 03:32 PM   #3
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: Metal Gear NT
係唔係為交數都好
佢地捉小販都好合理
就算個小販係唔係聾啞都冇關係
有乜好嘈?
內文所見...
唔係拉/唔拉既問題...
而係手法問題...

流胃兄x民賤聯.無恥黨x禮義廉......
250311.3975.12363
Busconcamp 目前離線  
舊 10-21-06, 05:25 PM   #4
HEAD_HUNTER
Ultimate Gamer
月圓下之銀狼

註冊日期: Nov 2004
一向都睇唔起食環署,
話佢係制服部隊,但又唔覺啲職員有紀律,
除咗行行企企捉小販外從來唔覺佢有咩存在價值

我的雜談小屋
dream304.mysinablog.com
HEAD_HUNTER 目前離線  
舊 10-21-06, 06:06 PM   #5
Galaxy
Insane Gamer

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDGalaxy_leung
XBox Live GamertagGalaxyLeung
引用:
作者: HEAD_HUNTER
一向都睇唔起食環署,
仲成日兩三個人企晌條街度吹水....
Galaxy 目前離線  
舊 10-21-06, 06:35 PM   #6
Einhander
God of Gamer
能登かわいいよ能登

註冊日期: Aug 2005
PSN  IDRazgriZeroGAF
XBox Live GamertagRazgriz GAF
引用:
作者: HEAD_HUNTER
一向都睇唔起食環署,
佢嘅存在價值唔係正正為左捉小販咩
都唔明
犯法就係犯法
仲要惡人先告狀
啲人仲要o曹
都唔知有咩居心

生ける世に 我が身悲しも
夢は消ぬ 怨恨みて散る
傀儡謠-新世に神集ひて

(」・ω・)」SAN値(/・ω・)/ピンチ!
iDontCare
Einhander 目前離線  
舊 10-21-06, 06:44 PM   #7
kin~kin
霹靂無敵閃電俠

註冊日期: Dec 2004
就算係聾啞, 就算係智障...都一樣係犯法....
kin~kin 目前離線  
舊 10-21-06, 06:57 PM   #8
chunwai0091
雛見澤症候群L3患者

註冊日期: Apr 2006
就算聾啞、智障
犯法就是犯法

PAD: 160 103 862
CC: 191抽姐姐仍然突2,仲要係咁撞紅柱, 垃圾game
白貓Project: 石都唔派
IM@S: 200抽0ssr, 垃圾game
chunwai0091 目前離線  
舊 10-21-06, 07:00 PM   #9
小草
(╬ ̄皿 ̄)=○

註冊日期: Feb 2004
而家問題唔係犯唔犯法問題
而係聾啞漢遭暴力對待~~
佢地係唔係拒捕先
如果唔係冇必要用暴力吧

另外就係
劉指摘職員稱:「使唔使咁粗暴呀?」並推開攔阻鏡頭的職員,豈料對方即「大字形」躺在地上,聲稱肩膀受傷,要求同事報警,警員到場調查,召救護車將他送院,並將劉以傷人罪拘捕。
如果係真咁佢地同屈人冇分別 呢d唔係一個紀律人員有的態度
anyway 呢樣只有等官判完才是誰是誰非

不過食環署負面報導也太多吧~~這是不健康現象

舊 10-21-06, 07:15 PM   #10
House
里村★紅葉

註冊日期: Jun 2004
PSN  IDHouse544
引用:
作者: Razgriz
佢嘅存在價值唔係正正為左捉小販咩
都唔明
犯法就係犯法
仲要惡人先告狀
啲人仲要o曹
都唔知有咩居心
你在一樓篇報導邊睇有睇到"惡人先告狀"?啲人仲要o曹

你試下無啦啦比人告傷人罪
同埋拉小販姐,洗唔洗好似拉道友咁拉,出埋暴力?

Get

グリザイアの果実 ED SONG+OST

Get 周防天音!

House 目前離線  
舊 10-21-06, 07:23 PM   #11
奇妙Go1
Senior Gamer

Nintendo Switch IDSW-5775-8285-5498
3DS Friend Code2079 9485 5065
PSN  IDsalabit911
XBox Live Gamertagsalabit911
今次整件事上食環署明顯盡責
報章同市民永遠被眼前所發生境像糢糊理智, 唔明前者對此類事上處理得極為煽情.
跟本交代事主賺人熱淚背景等唔應該擺去上文, 會影響市民去分辯, so覺得依類係廢話~

上次單冇落去水渠救小販, 係因為出於相關食環署人員冇拯溺章, 冇任何權利驅使去救人
萬一高層得悉此舉, 革職都有之.
奇怪在現場叫喊人仕冇一個幫手
奇妙Go1 目前離線  
舊 10-21-06, 07:31 PM   #12
矇豬眼
Junior Member
大眼妹

註冊日期: Jan 2006
Razgriz呢個人正一唔知有乜居心 口出奇言
c君亦都表現同Razgriz呢個人一樣
尤如果種淨睇標題唔睇內文既人一樣
矇豬眼 目前離線  
舊 10-21-06, 07:34 PM   #13
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
我就只係覺得寫標題果個(我相信唔係樓主)都唔知究竟識唔識字既
成篇報導都只係講緊手法粗暴
都唔知點得出冷血無情出黎
標題殺人法果然好好用

同埋又一樣啦
標題都係一篇文章既重心
係咪話內容無題既野我地就唔評論得呢?我相信唔係
好明顯上面話捉聾啞人無錯既好明顯就係批判緊個標題而唔係內容啦
咁囉「個內容都無寫」黎指責人既其實就等於根本無講過野

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新

此篇文章於 10-21-06 07:38 PM 被 鈴蘭 編輯。
鈴蘭 目前離線  
舊 10-21-06, 07:36 PM   #14
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: 小草
而家問題唔係犯唔犯法問題
而係聾啞漢遭暴力對待~~
佢地係唔係拒捕先
如果唔係冇必要用暴力吧

另外就係
劉指摘職員稱:「使唔使咁粗暴呀?」並推開攔阻鏡頭的職員,豈料對方即「大字形」躺在地上,聲稱肩膀受傷,要求同事報警,警員到場調查,召救護車將他送院,並將劉以傷人罪拘捕。
如果係真咁佢地同屈人冇分別 呢d唔係一個紀律人員有的態度
anyway 呢樣只有等官判完才是誰是誰非
偶就係唔知樓上一輪咀話...
食環拉小販係職責...
話之小販係殘障智障...

鬼唔知食環既工作係拉小販...
小販係乜理由做小販都係犯法咩...
問題係食環用乜方法去逮捕佢地丫嘛~
到底樓上堆人有無睇晒內文...
了解事件始末先出post評論~a

引用:
作者: 小草
不過食環署負面報導也太多吧~~這是不健康現象
同意

流胃兄x民賤聯.無恥黨x禮義廉......
250311.3975.12363

此篇文章於 10-21-06 07:42 PM 被 Busconcamp 編輯。
Busconcamp 目前離線  
舊 10-21-06, 07:41 PM   #15
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

引用:
作者: 奇妙的藍鬚子
今次整件事上食環署明顯盡責
報章同市民永遠被眼前所發生境像糢糊理智, 唔明前者對此類事上處理得極為煽情.
跟本交代事主賺人熱淚背景等唔應該擺去上文, 會影響市民去分辯, so覺得依類係廢話~

上次單冇落去水渠救小販, 係因為出於相關食環署人員冇拯溺章, 冇任何權利驅使去救人
萬一高層得悉此舉, 革職都有之.
奇怪在現場叫喊人仕冇一個幫手
唉,報刊既報導大量使用著色字眼已經唔係第一日既事
而且我好奇怪點解上面咁一面倒咁話係食環署有問題
報紙寫D野本來就唔應該信到十足

ペルソナ5

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線  
舊 10-21-06, 07:48 PM   #16
YUNO

註冊日期: Oct 2004
兩個聾啞同智障的人根本不可能/會明白食環署的行動,
他們不是暴力相向或拒捕,
扭鎖雙手倒是可以理解,但食環署都不用箍頸吧?
YUNO 目前離線  
舊 10-21-06, 07:51 PM   #17
[KIT]

註冊日期: Sep 2002
報紙點寫都好, 邊部份真邊部份作 要有適當判段

一般人都唔會用暴力對待一個唔反抗既聾啞智障 市民掛?
仗義果位做過乜,真係現場睇過至知

[KIT] 目前離線  
舊 10-21-06, 07:52 PM   #18
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

引用:
作者: YUNO
兩個聾啞同智障的人根本不可能/會明白食環署的行動,
他們不是暴力相向或拒捕,
扭鎖雙手倒是可以理解,但食環署都不用箍頸吧?
我唔知實際情況
但我可以話你知
如果你話弱智人士比人鎖手之後有無必要箍頸,我會覺得有機會要
仲有,點解你當正食環署既人知佢兩個一個聾啞一個弱智咁既
定其實你識果位食環署既人知道佢地知a

ペルソナ5

隨時更新

此篇文章於 10-21-06 07:58 PM 被 鈴蘭 編輯。
鈴蘭 目前離線  
舊 10-21-06, 07:54 PM   #19
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

引用:
作者: [KIT]
報紙點寫都好, 邊部份真邊部份作 要有適當判段

一般人都唔會用暴力對待一個唔反抗既聾啞智障 市民掛?
仗義果位做過乜,真係現場睇過至知
聾啞既應該意會到
智障既意會唔到就可能會大力反抗

ペルソナ5

隨時更新
鈴蘭 目前離線  
舊 10-21-06, 08:00 PM   #20
casio

註冊日期: Apr 2005
客觀講……依家d報紙都未必信得過,因為剩睇標題都知佢地好鍾意加d煽情內容
或者食環處班人真係濫用武力,但係嗰兩位聾啞、智障都有問題啦,成個食環處企係隔離都仲要慢慢收嘢而唔即閃
至於關於嗰位仗義市民『被屈』,個人認為如果唔係當時係現場,都唔應該評論,畢竟嗰位仗義市民係咪真係只係『指摘職員稱:「使唔使咁粗暴呀?」並推開攔阻鏡頭的職員』我唔知,而且佢到底用幾大力推呢到有幾多人知?
有時睇報紙唔好咁激動--特別係生果同方向
casio 目前離線  
舊 10-21-06, 08:01 PM   #21
YUNO

註冊日期: Oct 2004
引用:
作者: 鈴蘭
我唔知實際情況
但我可以話你知
如果你話弱智人士比人鎖手之後有無必要箍頸,我會覺得有機會要
仲有,點解你當正食環署既人知佢兩個一個聾啞一個弱智咁既
定其實你識果位食環署既人知道佢地知a
我想說的是: 在對方唔理你而無暴力相向或拒捕的情況下,未到須要箍頸的地步
YUNO 目前離線  
舊 10-21-06, 08:25 PM   #22
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

引用:
我想說的是: 在對方唔理你而無暴力相向或拒捕的情況下,未到須要箍頸的地步
依然都係果句,我地唔係現場,根本唔知究竟有無必要

ペルソナ5

隨時更新
鈴蘭 目前離線  
舊 10-21-06, 08:31 PM   #23
casio

註冊日期: Apr 2005
引用:
咁你有無睇到食環處箍人頸先?頭先上方向嗰站睇先知寫內文嗰記者當時都唔係現場,由頭到尾都好似係嗰位劉生講晒,仲要無相睇……
casio 目前離線  
舊 10-21-06, 08:37 PM   #24
Einhander
能登かわいいよ能登

PSN  IDRazgriZeroGAF
XBox Live GamertagRazgriz GAF
引用:
作者: Soul Twins
你在一樓篇報導邊睇有睇到"惡人先告狀"?啲人仲要o曹

你試下無啦啦比人告傷人罪
同埋拉小販姐,洗唔洗好似拉道友咁拉,出埋暴力?
惡人先告狀係指樓上嗰啲話食環署乜乜物物嘅人
明明而家講緊佢地執法時所發生嘅事
竟然可以扯埋一大堆其他野黎講
我唔知嗰啲衰野係咪真
我單睇呢件事上我覺得佢地拉人冇問題, 執法時如果有反抗可以施行必要嘅行動
當然我唔知實際情況係點
但係我睇完篇咁搧情嘅標題見到啲人係度係唔係都罵
我真係唔知佢地係對事定人囉

引用:
你又知佢當時冇拒捕?a
你係現場?a

引用:
作者: 矇豬眼
Razgriz呢個人正一唔知有乜居心 口出奇言
c君亦都表現同Razgriz呢個人一樣
尤如果種淨睇標題唔睇內文既人一樣
單睇你呢個post淨係睇到你想做兩樣野
一係想呃post, 一係想挑起罵戰
唔好意思
我對你呢啲講廢話嘅人只會覺得你好悲哀
跟手black list左你

生ける世に 我が身悲しも
夢は消ぬ 怨恨みて散る
傀儡謠-新世に神集ひて

(」・ω・)」SAN値(/・ω・)/ピンチ!
iDontCare
Einhander 目前離線  
舊 10-21-06, 08:44 PM   #25
SherMan

註冊日期: May 2002
XBox Live GamertagSherMan CM
而家拉小販丫

我無歧視,但10個小販9個粗人,蠻起上來你唔用少許武力點捉佢?
SherMan 目前離線  
關閉主題

論壇跳轉

現在的時間是 11:42 PM

手機版 | APP版