Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

主題工具 顯示模式
舊 10-16-09, 03:21 AM   #1
M-eye
Black Hearted Moderator
菜鳥蛋

註冊日期: Apr 2004
我為了工作所需....

我為了工作所需....

上司: 我地部門有好多機...泥記大炮都有....
M眼: 咁太好啦...我用開大炮的....
上司: 但我地得返一部泥記F70同一支28-135mm.....
M眼: 吓...依部老爺機....
上司: 1994年的...
M眼: 咁又話有齊兩大廠的機....
上司: 係呀...因為我地全部都用私家機嘛....
M眼: 咁部門的機....
上司: 壞晒了...得返部F70....
M眼: 無理由...部門有錢買機架喎...
上司: 有...新買有D3X.....5D mk II.....1 Ds III....
M眼: 咁.....
上司: 問題係果D數碼機...係做一般攝影工作用...影交上法庭的證物相...只可用菲林...
M眼: 吓........
上司: 推薦你的同事唔係話你有攝影器材咩...???
M眼: 係有...但菲林機...我得500n....
上司: ..咁都好過無啦.....
M眼: 部機02年前壞左啦.....我跟住投身數碼世界....
上司: oooo...咁只好辛苦你用F70了....唔係你自己諗掂佢...總之要菲林...

我好記得我1998年尾買EOS 500n學攝影....
係1800元...加支28-105....一支70-300...
交藥費三千幾拿機行出菜街成成....
我當時EOS 50 都買唔起...
不久出部有眼球對焦的EOS 3
成成開價機身8900(十年前價)....唔計直倒...
加上卷片直倒一秒7張....8000/1 秒...
我當年係發夢先見到佢...
平時只能在成成出面陳列窗咀玻璃拜神上香...
估唔到數碼年代的今日...總算一償宿願....
2200入手....
回家上電池聽下個高速連拍快門聲...
高興死了.....
我計過...我打一個"呵欠"就燒完一卷菲林...

本打算800元平入部EOS 5加卷片器...
但諗諗下...不如俾開一點....還下心願...
結果...XD

舊 10-16-09, 01:51 PM   #2
hpsimon
Insane Gamer

註冊日期: Mar 2005
PSN  IDsiucat
好機,我之都係用ESO500學影相,之後都係o係成成入左部EOS 3連PB-E2,用左兩年賣左投身數碼,不過佢實在太正,好唔捨得,所以早排入左部超新淨既二手黎收藏

回憶之所

玻璃開發計劃中止
hpsimon 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-18-09, 01:12 AM   #3
M-eye
Black Hearted Moderator
菜鳥蛋

註冊日期: Apr 2004
引用:
作者: hpsimon 查看文章
好機,我之都係用ESO500學影相,之後都係o係成成入左部EOS 3連PB-E2,用左兩年賣左投身數碼,不過佢實在太正,好唔捨得,所以早排入左部超新淨既二手黎收藏
有同好呢...大家都係EOS 3

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 09:04 PM

手機版 | APP版