Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

主題工具 顯示模式
舊 09-28-08, 07:13 PM   #1
小光
God of Gamer
でっかいお世話です。

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDInfinitier
XBox Live GamertagInfinitier
新症

第一次買DSLR, 其實都考慮左個幾月先買
之前徘徊於450D同40D, 甚至alpha 700
但到近期50D出左, kit set支18-200幾適合我呢d懶人
雖然預算係高左但係都仲頂得順

隨手一影, 處女作主角當然係愛理須

10月1日added: 從屋企影的新照一張

以後有請各病友多指教

相片藝廊 (Album)
ARIA COMPANY《Trusty Bell ~ショパンの夢~》《THE IDOLM@STER》

此篇文章於 10-01-08 04:47 PM 被 小光 編輯。
小光 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-28-08, 07:23 PM   #2
KKH
Anti-audiophile
你聽到了空氣的聲音嗎

註冊日期: Dec 2001
恭喜~ 賀喜~
愛理須粉絲嗎?
歡迎歡迎~
歡迎跳入永不復生的地獄~
祝你影多o的靚相~
KKH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-28-08, 07:39 PM   #3
KTN
Banned 0.95 Century Moderator
~♡

註冊日期: Mar 2002
18-200啊

要多拍多貼啦

舊 09-28-08, 07:50 PM   #4
ZERO NEKO

Nintendo Switch ID3666-9476-8489
PSN  IDzeroneko
XBox Live GamertagZero Neko
嘩!!!! 正ar 一見中晒毒
恭喜晒樓主!!!

敗家尚未成功,開箱仍需努力
ZERO NEKO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-28-08, 09:44 PM   #5
Rabbidas
Administrator
頹圈頹鏡

註冊日期: Jul 2002
3DS Friend Code0000 0000 0000
PSN  IDRabbidas
XBox Live GamertagYui GAF
我好想要呀!!!

Rabbidas 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-28-08, 09:48 PM   #6
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

註冊日期: Aug 2003
引用:
作者: Rabbidas 查看文章
我好想要呀!!!
站長.... 你買的話個零可以慳返

Rice

舊 09-28-08, 10:21 PM   #7
小光
でっかいお世話です。

引用:
作者: KKH 查看文章
恭喜~ 賀喜~
愛理須粉絲嗎?
歡迎歡迎~
歡迎跳入永不復生的地獄~
祝你影多o的靚相~
愛理須粉絲之餘仲係你個頭像的粉絲
你見到上面相trusty bell入左鏡架, &我的簽名

之前都只可以紙上談兵, 而家有部dslr自己玩真係有點感動

想問如果佢話快門壽命10萬次, 如果真係用到虧左會有咩徵狀? &有冇得救架?

ARIA COMPANY《Trusty Bell ~ショパンの夢~》《THE IDOLM@STER》
舊 09-28-08, 10:32 PM   #8
Whirlwind
Crazy Gamer

註冊日期: Mar 2008
引用:
作者: 小光 查看文章
愛理須粉絲之餘仲係你個頭像的粉絲
你見到上面相trusty bell入左鏡架, &我的簽名

之前都只可以紙上談兵, 而家有部dslr自己玩真係有點感動

想問如果佢話快門壽命10萬次, 如果真係用到虧左會有咩徵狀? &有冇得救架?
我都想問呢個問題
之前同個FD討論緊個快門壞左會點
有無得保?
Whirlwind 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-28-08, 10:43 PM   #9
windart
Moderator
海產類

3DS Friend Code4210 4848 2445
PSN  IDwindart
XBox Live Gamertagwindart
恭喜晒/

重要係50D + 18-200

要影多D好相哦/

201102 台北Fancy Frontier17之旅(coming soon)
201012 コミケ79因果之旅・壱(coming soon)
201003 博麗神社例大祭7之旅
201002 台北Fancy Frontier15之旅
200908 コミケ76砲灰之旅
windart 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-29-08, 01:36 AM   #10
M-eye
Black Hearted Moderator
菜鳥蛋

註冊日期: Apr 2004
18-200...好似真係好方便呀....
實在有點吸引力...

樓主影多點靚相呀...

舊 09-29-08, 09:31 AM   #11
亞飛
Moderator
野人生活中

3DS Friend Code5086 0979 5484
唉...早知不入來...
昨晚因為部50D令我訓唔到覺

恭喜小光!!
多d用支18-200影不同既相俾我地睇!
分分鐘毒到我買依套kit...

舊 09-29-08, 09:50 AM   #12
Strider
初段

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDAStrider
XBox Live GamertagStriderAdrian
引用:
作者: 亞飛 查看文章
唉...早知不入來...
昨晚因為部50D令我訓唔到覺

恭喜小光!!
多d用支18-200影不同既相俾我地睇!
分分鐘毒到我買依套kit...
點解50D會令你訓唔到覺啊?
咁大鑊

我都想有支18-200啊...好方便呢...

舊 09-29-08, 09:53 AM   #13
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

引用:
作者: Strider 查看文章
18-200... 5仔使用不可...

Rice

舊 09-29-08, 11:13 AM   #14
Strider
初段

XBox Live GamertagStriderAdrian
引用:
作者: riceking 查看文章
18-200... 5仔使用不可...

Rice
米王兄, 我知道呢...
所以咪話"想"

舊 09-29-08, 12:43 PM   #15
亞飛
Moderator
野人生活中

引用:
點解50D會令你訓唔到覺啊?
咁大鑊

依d係定期拼發症
經研究後...病發多數是...
因為手持著一部3個數字的機係手
突然拎起兩個數字的...
感覺好像3位數同2位數 有很大差別
但實情又唔清楚
最後...都係乖乖地番去...學構圖...取景..燈光

醫生 有冇藥食呀!?

舊 09-29-08, 02:41 PM   #16
Strider
初段

引用:
作者: 亞飛 查看文章
依d係定期拼發症
經研究後...病發多數是...
因為手持著一部3個數字的機係手
突然拎起兩個數字的...
感覺好像3位數同2位數 有很大差別
但實情又唔清楚
最後...都係乖乖地番去...學構圖...取景..燈光

醫生 有冇藥食呀!?
施主, 當你去到2位數就會諗1位數
去到1位數既5, 又要諗1位數既1
好辛苦o架
用好自己既器材先啦

舊 09-30-08, 12:58 AM   #17
亞飛
Moderator
野人生活中

引用:
施主, 當你去到2位數就會諗1位數
去到1位數既5, 又要諗1位數既1
好辛苦o架
用好自己既器材先啦
大師...我明白這個道理
今天終於去了解毒...
首先上網看教學
再買了兩本攝影雜誌看看
其中一本...看了編者的話
哈哈 絕對講中 我依D人...

從此心入面不斷地唸著...練好技術...才獎自己上一個位

舊 09-30-08, 08:13 AM   #18
KTN
Banned 0.95 Century Moderator
~♡

註冊日期: Mar 2002
兩者也是可以同步進行的(逃~ )

舊 09-30-08, 07:53 PM   #19
一小英口

註冊日期: Mar 2005
Wii U IDwilkins930
PSN  IDwilkins930_hk
恭喜晒
(pangya月曆...)

得閒一齊去影相

一小英口 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-01-08, 04:47 PM   #20
小光
でっかいお世話です。

引用:
作者: 一小英口 查看文章
恭喜晒
(pangya月曆...)

得閒一齊去影相
求之不得
剛剛又花左$13xx買腳架同相機袋, 一講到為左攝影已經花左好多錢個店員都叫我做好心理準備掉入無間燒銀紙地獄(當然用唔係用呢d詞語)

原本諗住試下慳返個搖控器但回家試完腳架後發現真係唔可以缺少的 銀紙燒呀燒

舊 10-01-08, 05:38 PM   #21
Gambit
Senior Gamer

註冊日期: Oct 2005
10萬次快門?
呢 d 數字遊戲黎o者, 佢講夠一億次快門都得.

我影左唔夠四萬次就壞快門, canon的回覆係保養期內有得保, 過左保養盛惠 $1500
Gambit 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 08:52 PM

手機版 | APP版