Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

關閉主題

主題工具 顯示模式
舊 04-09-13, 10:45 PM   #251
Avelcain
Game Master

註冊日期: Jan 2007
想去名古屋
5D4N 夠唔夠會唔會好趕?
Avelcain 目前離線  
舊 04-09-13, 11:00 PM   #252
魔法小王子
Senior Gamer

註冊日期: Feb 2011
吉野山~
http://www.youtube.com/watch?v=BI8PDm46cFk
魔法小王子 目前離線  
舊 04-10-13, 12:06 AM   #253
小草
God of Gamer
(╬ ̄皿 ̄)=○

註冊日期: Feb 2004
引用:
作者: luminezxa 查看文章
無時間去唱,後日就出發
落到地在用ATM 有冇SO?
如果有SO, 香港大把人會過到去先換唔流換定LA
仲有時間就打去問下ATM 兌換大約係幾多,看看係香港機場換會唔會好D

舊 04-10-13, 12:20 AM   #254
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

註冊日期: Apr 2002
引用:
作者: 小草 查看文章
如果有SO, 香港大把人會過到去先換唔流換定LA
仲有時間就打去問下ATM 兌換大約係幾多,看看係香港機場換會唔會好D
香港機場個rate....唔好做傻事呀...
(更加唔好去到日本用HKD換)

ATM聽講收番幾十蚊手續費~個RATE用番果間銀行個價
不過我未親身試過~

Hitomi 目前離線  
舊 04-10-13, 12:37 AM   #255
小草
(╬ ̄皿 ̄)=○

註冊日期: Feb 2004
引用:
作者: Hitomi 查看文章
香港機場個rate....唔好做傻事呀...
(更加唔好去到日本用HKD換)

ATM聽講收番幾十蚊手續費~個RATE用番果間銀行個價
不過我未親身試過~
比起做唔做傻事之前
請記得這東西

香港銀行業為進一步提升櫃員機服務的保安,由二○一三年三月一日起,認可機構在香港發行的所有提款卡(包括扣帳卡及信用卡)的境外櫃員機提款功能,將會預設為「未啟動」,以防範未經授權的境外櫃員機交易。

舊 04-10-13, 01:00 AM   #256
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
作者: 小草 查看文章
比起做唔做傻事之前
請記得這東西

香港銀行業為進一步提升櫃員機服務的保安,由二○一三年三月一日起,認可機構在香港發行的所有提款卡(包括扣帳卡及信用卡)的境外櫃員機提款功能,將會預設為「未啟動」,以防範未經授權的境外櫃員機交易。
我有收到呢個MESSAGE

兩件都係傻事
不過如果乃呢樣呢件傻事就更大鑊

Hitomi 目前離線  
舊 04-10-13, 01:10 AM   #257
mkmonkey
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2005
引用:

兩件都係傻事
唔大鑊,呢個可以經網上改的 ... 不過如果你去到 d 地方上唔到網就幫你唔到
(但上唔到網又有 ATM 咁有趣 ?)

比起呢樣野,記得最好確認一下個 account 有無比人凍結。
我個外幣戶口五年無郁過比人 freeze 左,唔係最排去拎日元都唔知。呢個就真係響外國完全搞唔到啦。

舊 04-10-13, 12:21 PM   #258
carychow
Crazy Gamer
自定頭銜

註冊日期: Dec 2006
Nintendo Switch ID4912 7594 2308
3DS Friend Code1693 0391 8181
PSN  IDcarychowhk
XBox Live Gamertagcarychow
引用:
作者: Squaresoft 查看文章
真係心動不如行動......

上年summer 香港airline有直飛鹿兒島. 有冇消息今年仲會唔會有?
想去鹿兒島+屋久島~~~~~
就算佢繼續搞, 我情願坐樂桃轉機.
佢個名臭晒……

舊 04-10-13, 12:55 PM   #259
Avelcain
Game Master

註冊日期: Jan 2007
引用:
作者: funnyfun 查看文章
想去名古屋
有冇人去過?
Avelcain 目前離線  
舊 04-10-13, 05:10 PM   #260
J.kidd
Game Master

註冊日期: Aug 2002
XBox Live Gamertagtoby5
引用:
聊單身路過o既男士傾計少兒科
由街頭行到街尾都少事

我老公係俾D雞雞夾住夾足幾條街(攬住老公手臂~將老公手臂壓落去佢自己個胸度)
拉極都拉唔番隻手出黎~又唔可以暴力
日本果邊不嬲顛過砵蘭街
你老公身體很誠實咋卦
唔係話只做本地人生意架咩?
J.kidd 目前離線  
舊 04-10-13, 05:51 PM   #261
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
作者: J.kidd 查看文章
你老公身體很誠實咋卦
唔係話只做本地人生意架咩?
你唔信果度D雞雞真係咁狼?
你點知果D女人背後會唔會有黑社會照
點敢隨便用暴力~~
點知陣間會唔會俾人圍抽
所以佢以高速行去燈火通明明少少GE街口D雞雞自動鬆人係最安全正確

我亦親眼見過有西裝友俾D雞雞蚊住纏繞~個西裝友好辛苦自走得甩

另~日本好多中國女人搵食的...嫁了去東京的友人話夜晚的上野係最雜

引用:
作者: funnyfun 查看文章
想去名古屋
我無去過~不過研究緊明年去~如果只係名古屋實夠
不過去親名古屋通常會去白川鄉~飛驒高山~金澤..
亦有人會落三重縣

你咩路線先

我亦見過有人4 DAY 只係去名古屋+白川鄉...

Hitomi 目前離線  
舊 04-10-13, 08:09 PM   #262
Alata
Insane Gamer
紅髮少年

註冊日期: Oct 2006
引用:
你唔信果度D雞雞真係咁狼?
你點知果D女人背後會唔會有黑社會照
點敢隨便用暴力~~
點知陣間會唔會俾人圍抽
所以佢以高速行去燈火通明明少少GE街口D雞雞自動鬆人係最安全正確

我亦親眼見過有西裝友俾D雞雞蚊住纏繞~個西裝友好辛苦自走得甩

另~日本好多中國女人搵食的...嫁了去東京的友人話夜晚的上野係最雜

我無去過~不過研究緊明年去~如果只係名古屋實夠
不過去親名古屋通常會去白川鄉~飛驒高山~金澤..
亦有人會落三重縣

你咩路線先

我亦見過有人4 DAY 只係去名古屋+白川鄉...
我今年都plan緊去三重, 之前睇人地d blog睇下個路線應該點行
網址係 http://blog.yam.com/venuslin0113/article/57386610
希望幫到樓上啦

Alata 目前離線  
舊 04-10-13, 09:01 PM   #263
Squaresoft
Crazy Gamer
皇冠琵琶

註冊日期: Nov 2002
引用:
作者: carychow 查看文章
就算佢繼續搞, 我情願坐樂桃轉機.
佢個名臭晒……
orz. 仲係咁唔掂?
有幾個朋友仔見平六月去okinawa 搭佢....

咁經福岡搭jr 都得. 想快ma..

舊 04-10-13, 09:41 PM   #264
emoil
Ultimate Gamer

註冊日期: Jul 2005
3DS Friend Code0731 4714 9827
PSN  IDemoil
想問下大家意見

準備去大阪+東京8日7夜

大阪/京都3日+東京5日~

飛大阪>DAY1&2大阪

DAY3京都(應該冇櫻花睇)

搭子彈火車到東京

DAY4~8東京(台場睇高達)

東京回港

想問下買咩JR PASS抵D(果D東JR PASS好似搭唔到京都>東京子彈火車?)

THANKS!

此篇文章於 04-10-13 09:50 PM 被 emoil 編輯。 原因: 123
emoil 目前離線  
舊 04-10-13, 09:42 PM   #265
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
作者: Alata 查看文章
我今年都plan緊去三重, 之前睇人地d blog睇下個路線應該點行
網址係 http://blog.yam.com/venuslin0113/article/57386610
希望幫到樓上啦
如果我7月成行~
我就係會去三重縣

btw~~你post呢個blog有d三重縣冷門地方~唔錯
香港果d blog來來去去都係水族館...長島...
雖然三重本來都真係冷冷地

引用:
orz. 仲係咁唔掂?

日本航線佢好似CUT淨沖繩線...

Hitomi 目前離線  
舊 04-10-13, 09:49 PM   #266
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
作者: emoil 查看文章
想問下大家意見

準備去大阪+東京8日7夜

大阪/京都3日+東京5日~

飛大阪>DAY1&2大阪

DAY3京都(應該冇櫻花睇)

搭子彈火車到東京

DAY4~8東京(台場睇高達)

東京回港

如果大家會點PLAN,想參考下~

同埋買咩JR PASS抵D(果D東JR PASS好似搭唔到京都>東京子彈火車?)

THANKS!
jr pass別無他選~~JR EAST pass係地區性pass
你宜家係要關西去關東啊

點PLAN係要視乎下你要睇d咩...個個人想睇ge野都唔一樣...
行程可以完全唔同啊

Hitomi 目前離線  
舊 04-10-13, 09:58 PM   #267
emoil

引用:
jr pass別無他選~~JR EAST pass係地區性pass
你宜家係要關西去關東啊

點PLAN係要視乎下你要睇d咩...個個人想睇ge野都唔一樣...
行程可以完全唔同啊
如果JR PASS 7日 28500YEN, 只搭一程子彈火車/NEX 好似唔化算咁~

但又諗唔到有咩PASS係最抵...

THANKS!
emoil 目前離線  
舊 04-10-13, 10:07 PM   #268
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
如果JR PASS 7日 28500YEN, 只搭一程子彈火車/NEX 好似唔化算咁~

THANKS!
所以...我自己plan而只係去得果8日我唔會咁玩
一係就玩關東一係玩就關西

或者你可以考慮坐廉航內陸機~~

Hitomi 目前離線  
舊 04-10-13, 10:12 PM   #269
emoil

引用:

THANKS!
emoil 目前離線  
舊 04-11-13, 02:05 AM   #270
PTX-003C
天下第一盲鬼

註冊日期: Dec 2004
PSN  IDKazamiChris
XBox Live GamertagGesphest MK III
引用:

兩件都係傻事
引用:
作者: mkmonkey 查看文章
唔大鑊,呢個可以經網上改的 ... 不過如果你去到 d 地方上唔到網就幫你唔到
(但上唔到網又有 ATM 咁有趣 ?)

比起呢樣野,記得最好確認一下個 account 有無比人凍結。
我個外幣戶口五年無郁過比人 freeze 左,唔係最排去拎日元都唔知。呢個就真係響外國完全搞唔到啦。
上星期就中左呢鑊....Day 2 計數身上得返萬六Yen...想用ATM 經銀聯拎少少頂下...
點知.....

好...我印象中網上理財可以開, 於是馬上返酒店開電腦.......
渣打網上理財叫我係外地收SMS拎佢個One Time Password去開海外提款
海外完全用唔到手機ge 我當場OTL 左...
好彩張銀聯唔可以拎錢但可以碌

============================================
溫馨提示:

日本橋Kidsland Credit Card 系統太舊, 用唔到有IC ge 信用卡, 但可以用銀聯, 重有5% off

====================================================

BLOG: http://blog.roodo.com/blinder_geist
PTX-003C 目前離線  
舊 04-11-13, 12:13 PM   #271
mkmonkey
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2005
引用:
作者: PTX-003C 查看文章
上星期就中左呢鑊....Day 2 計數身上得返萬六Yen...想用ATM 經銀聯拎少少頂下...
點知.....

好...我印象中網上理財可以開, 於是馬上返酒店開電腦.......
渣打網上理財叫我係外地收SMS拎佢個One Time Password去開海外提款
海外完全用唔到手機ge 我當場OTL 左...
好彩張銀聯唔可以拎錢但可以碌

============================================
溫馨提示:

日本橋Kidsland Credit Card 系統太舊, 用唔到有IC ge 信用卡, 但可以用銀聯, 重有5% off
睇黎你都好耐無去 ATM 提款!
成日去親 d ATM 都叫人記得去海外提款前要設定個限額喎。

舊 04-11-13, 02:37 PM   #272
emoil

引用:

我都覺得係~

而家決定8日玩關東

多謝妳意見~
emoil 目前離線  
舊 04-11-13, 03:33 PM   #273
carychow
Crazy Gamer
自定頭銜

註冊日期: Dec 2006
Nintendo Switch ID4912 7594 2308
3DS Friend Code1693 0391 8181
PSN  IDcarychowhk
XBox Live Gamertagcarychow
引用:
orz. 仲係咁唔掂?

如果淨係鹿兒島+屋久島又要平機當然係樂桃轉去鹿兒島.

坐JR新幹線要全九洲pass, 淨係個 pass 5日都成千蚊港紙, 直航又只得港龍 (成4千蚊以上).

只玩南九洲唔值咁做.

舊 04-11-13, 07:17 PM   #274
Hunter

註冊日期: Jan 2002
除左頭3日,後3日行程變左幾次。又黑仔,上機前銀包係褲袋唧左出黎,好在發現得早拿番。
第2日去京都又大風又凍又落雨。有日鬧鐘較錯pm, 要改行程等。明天last 一日去奈良,希望唔好再事。T_T
由手機版發出
Hunter 目前離線  
舊 04-11-13, 11:00 PM   #275
Squaresoft
Crazy Gamer
皇冠琵琶

註冊日期: Nov 2002
引用:

THANKS!
來回先至叫平到條數....

引用:
日本航線佢好似CUT淨沖繩線...
引用:
作者: carychow 查看文章
如果淨係鹿兒島+屋久島又要平機當然係樂桃轉去鹿兒島.

坐JR新幹線要全九洲pass, 淨係個 pass 5日都成千蚊港紙, 直航又只得港龍 (成4千蚊以上).

只玩南九洲唔值咁做.
北九洲已玩過兩次, 想去的地方都去左.
經大阪好似浪費時間係空中....
所以睇下有冇小道消息直航鹿兒島

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
11/7 11/8 Kalafina Special LIVE in Hong Kong 2015開催決定!丨梶浦由記総合THREAD Vol.2 神秘過客 日本動漫畫討論版 790 05-31-23 06:40 PM
[漫畫] 八木教広「CLAYMORE」13年の歴史に幕 Vol.2丨 鳳熾魂 日本動漫畫討論版 767 02-14-15 05:16 PM
日本47都道府県観光 総合THREAD Vol.4 Hitomi ~清談館~ 1004 03-10-13 12:15 AM
日本47都道府県観光 総合THREAD Vol.3 Hitomi ~清談館~ 1004 11-15-12 11:18 PM
日本47都道府県観光 総合THREAD Vol.2 Hitomi ~清談館~ 1014 06-16-12 09:32 AM

現在的時間是 04:19 PM

手機版 | APP版