Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > 收藏品討論版

主題工具 顯示模式
舊 12-11-03, 09:17 AM   #51
q^__^p
God of Gamer
Hobby收集者

註冊日期: Dec 2002
kog,想問一下,你一般製作首辦時,眼睛都是手畫已不是用貼紙是嗎?
q^__^p 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-11-03, 09:26 AM   #52
asuranhk
Insane Gamer

註冊日期: Aug 2003
引用:
Originally posted by kog :

光油我反而會油,保護油就唔會~~

以前睇書講,完成後要全隻噴一層保護油,作用係色澤統一和保護....
我都試過幾隻,不過.....

色澤統一:比佢玩死,一隻首辦有d地方光澤(膠衫),有d地方啞色(頭髮),
我試過噴完之後要油返~~

保護作用:講真,我唔覺有囉,要整花既一樣都係花~~
可否說明 “光油”跟 "保護油” 的分別 ﹖

舊 12-11-03, 10:13 AM   #53
Ralf
Senior Gamer
武神達人...

註冊日期: Jan 2003
引用:
Originally posted by q^__^p :
kog,想問一下,你一般製作首辦時,眼睛都是手畫已不是用貼紙是嗎?
[路過] 以我所見,佢首辦D眼睛全部都係手油! [/路過]

我的交換帖
Ralf 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-11-03, 12:36 PM   #54
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

註冊日期: Apr 2002
引用:
kog佢用手畫架~貼紙邊有咁靚!!
女神果個首辦簡直係神人級作品!!
我行過咁多間首辦鋪未見過有一隻靚過kog果隻(對眼真係畫得好正!!)

Hitomi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-11-03, 05:45 PM   #55
kog
Moderator
リン・ミンメイ

註冊日期: Jul 2002
引用:
全部眼睛都是自己手畫~~

kog 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-11-03, 06:08 PM   #56
kog
Moderator
リン・ミンメイ

引用:
Originally posted by asuranhk :

可否說明 “光油”跟 "保護油” 的分別 ﹖
"光油"是指"光澤透明油",例:46,155,H30......
通常用係會反光既地方,例子:寶石,高x靴....

"保護油"是指"Top Coat"(B-501~503),是有保護表面作用....
但我覺得作用不大(上面已講)....

此篇文章於 08-30-05 05:16 PM 被 kog 編輯。
舊 12-11-03, 07:12 PM   #57
Tyranid
Crazy Gamer

註冊日期: Sep 2002
引用:

"光油"是指"光澤透明油",例:46,155,H30......
通常用係會反光既地方,例子:寶石,高x靴....

"保護油"是指"Top Coat"(B-501~503),是有保護表面作用....
但我覺得作用唔大(上面已講)....
唔落保護油唔怕個ck放得約d油會食"dust"同"nut"咩?
我以前油用white metal做d 公仔唔落保護油好易花
落左就比我表弟throw落街(我住24樓)都冇事
Tyranid 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-11-03, 07:31 PM   #58
q^__^p
Hobby收集者

引用:
Originally posted by kog : 全部眼睛都是自己手畫~~
了解~~ kog可真不是蓋的~
舊 12-11-03, 10:30 PM   #59
kog
Moderator
リン・ミンメイ

引用:
Originally posted by Tyranid :

唔落保護油唔怕個ck放得約d油會食"dust"同"nut"咩?
我以前油用white metal做d 公仔唔落保護油好易花
落左就比我表弟throw落街(我住24樓)都冇事
噴佐"Top Coat"都一樣會有塵食實,只有用透明膠盒裝起先完全冇事....

我砌佐架車,表面噴佐幾層好厚下既"Top Coat"做鏡面...
之後有件首辦 飛佐落去....即刻雙殺,架車表面油和"Top Coat"一齊甩佐~~

或者咁講,保存得好既,唔噴"Top Coat"都問題,
保存得唔好既,噴佐"Top Coat"都一樣會花,
咁我噴來做乜~~a

此篇文章於 08-30-05 05:12 PM 被 kog 編輯。
舊 12-11-03, 10:59 PM   #60
Tyranid
Crazy Gamer

好想知點"aa膠+爽身粉"
落左aa膠先定黠點??

唔會好難mix返哥隻色咩???
d flesh mix到我頭痛
舊 12-11-03, 11:15 PM   #61
kog
Moderator
リン・ミンメイ

引用:
Originally posted by Tyranid :
好想知點"aa膠+爽身粉"
落左aa膠先定黠點??

唔會好難mix返哥隻色咩???
d flesh mix到我頭痛
好似開"英泥"咁,aa膠加落d爽身粉到....

係幾難咖~~ 我以前失敗過唔知幾次之後,現在先得~~v

d flesh mix到我頭痛<--?

舊 12-11-03, 11:45 PM   #62
Tyranid
Crazy Gamer

引用:

好似開"英泥"咁,aa膠加落d爽身粉到....

係幾難咖~~ 我以前失敗過唔知幾次之後,現在先得~~v

d flesh mix到我頭痛<--?
我指人個d色, 成日mix唔到想要既色 . 連mix到似肉色都有d困難
又有時開唔夠 ,死得

但係用aa膠加落d爽身粉姐係要"痴埋佢地
但係有d位(好似手同身哥d), 要"保"佢地但係又唔可以痴埋佢地住咁定死好?
舊 12-13-03, 06:02 AM   #63
kog
Moderator
リン・ミンメイ

卡加利~~完成

此篇文章於 08-30-05 03:26 AM 被 kog 編輯。
舊 12-13-03, 12:40 PM   #64
q^__^p
Hobby收集者

卡加利好正啊 ,拍埋參考圖都毫不遜色,但點解大小姐個嘴好似有少少唔開心咁? (配合其男仔頭性格?)

此篇文章於 08-30-05 08:07 AM 被 kog 編輯。
舊 12-13-03, 05:47 PM   #65
kog
Moderator
リン・ミンメイ

引用:
卡加利好正啊 ,拍埋參考圖都毫不遜色,但點解大小姐個嘴好似有少少唔開心咁? (配合其男仔頭性格?)
你問"足立曉"....

此篇文章於 08-30-05 08:08 AM 被 kog 編輯。
舊 12-16-03, 09:28 AM   #66
asuranhk

引用:

[Off] 應該係叫 Cagalli ~~ [/Off]
我跟日文羅馬拼音ja

舊 01-13-04, 09:39 AM   #67
kog
Moderator
リン・ミンメイ

修正1(分模線)~~
工具:

頭部組合既件:

頭髮組合後會有夾口:

頭髮本身都有分模線,要修正先:

銼完再用沙紙磨,最後用幼沙紙磨返滑:

用"卓工"cut開,用模型刀修正,髮尾放係受力位置cut:

圓位和細小既用細銼,最後都係用沙紙磨滑:

修正完成...1件:

此篇文章於 10-13-06 10:56 AM 被 kog 編輯。
舊 01-13-04, 09:52 AM   #68
kog
Moderator
リン・ミンメイ

修正2(夾口位)~~
先用快乾膠組合(例如aa),再用"快乾膠+爽身粉"當畢地修補:

再用沙紙,銼和模型刀等修正:

放唔落既地方,可以剪細張沙紙,用鉗夾住打磨:

此篇文章於 03-29-08 08:48 PM 被 kog 編輯。
舊 01-13-04, 10:15 AM   #69
kog
Moderator
リン・ミンメイ

夾口大既,同樣用"aa膠+爽身粉"當畢地修補,不過通常要補2~3次先得:

外面用銼身就得,放唔落可用銼頭,最後又用沙紙磨滑:

如果用銼時會點著一邊膠,咁用銼之時要向外推:

地台,要磨直角平面,可直接放係平直地方磨:

第一次修正完成,過清水和風乾.........之後等噴灰(噴畢地) .....

此篇文章於 08-30-05 07:02 AM 被 kog 編輯。
舊 01-13-04, 11:39 AM   #70
Terry仔

註冊日期: Feb 2003
賊海有無得買現貨首辦呢?(呢隻)
幾錢到啊?
Terry仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-13-04, 11:55 AM   #71
q^__^p
Hobby收集者

AA膠+爽身粉,果然是kog的慣用技
剪細張沙紙磨窄位...! 好有心機!!

此篇文章於 01-13-04 12:01 PM 被 q^__^p 編輯。
舊 01-13-04, 08:08 PM   #72
kog
Moderator
リン・ミンメイ

引用:
Originally posted by Terry仔 :
賊海有無得買現貨首辦呢?(呢隻)
幾錢到啊?
有,不過現貨唔知還有冇....
2百幾一隻~~

舊 01-13-04, 08:29 PM   #73
kog
Moderator
リン・ミンメイ

引用:
AA膠+爽身粉,果然是kog的慣用技
剪細張沙紙磨窄位...! 好有心機!!
"AA膠+爽身粉"既好處有:

1:透明灰白色,之後噴兩三層白畢地,就可以上色;......但用畢地補(灰色)既,
就要噴佐灰色畢地先,再噴幾厚既白色係面先得,不過.....上色時先講~~

2:上色失手既,用開油水洗的話,畢地會甩,"AA膠+爽身粉"會留返係到.....

3:快乾,收縮少,乾佐易修飾.......

此篇文章於 01-13-04 08:43 PM 被 kog 編輯。
舊 01-14-04, 02:21 PM   #74
asuranhk

好pro

我條裙磨左兩日都磨唔完﹐一度放棄:@_@":

想問你包住沙紙果把野係乜 ﹖﹖
我兩家多數都係徒手磨

舊 01-14-04, 03:19 PM   #75
kog
Moderator
リン・ミンメイ

引用:
Originally posted by asuranhk :
好pro

我條裙磨左兩日都磨唔完﹐一度放棄:@_@":

想問你包住沙紙果把野係乜 ﹖﹖
我兩家多數都係徒手磨
銼~~\

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
2005五月米日之旅雜貼 (第二頁加推67張世博照片, 56k小心) riceking 照相館 52 07-26-05 12:50 AM
Snapshot (多圖) Drazla 照相館 8 06-01-05 11:53 PM
我們的PBBS總編集 (多圖) thom Cosplay同人MIX討論區 17 07-03-04 12:31 PM

現在的時間是 08:27 AM

手機版 | APP版