Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > PC電腦遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 06-14-15, 07:44 PM   #26
Kaori Yae
Insane Gamer

註冊日期: Nov 2003
引用:
作者: D.SANJI 查看文章
咁又係 人地打咁多年都唔用近戰 然後婊d近戰廢 仲要話好合理
LEE個真
以前公會就有個法職至上主義者到開禍津先死死地氣練BO/HU/FI
Kaori Yae 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-14-15, 07:55 PM   #27
綾風祐希
東方茅原長門大明神

註冊日期: Dec 2007
PSN  IDKagefumiYuki
引用:
作者: Kaori Yae 查看文章
LEE個真
以前公會就有個法職至上主義者到開禍津先死死地氣練BO/HU/FI
咦?

不過我都等TE練完Lv75,轉BoHu開始慢慢轉近戰
綾風祐希 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-14-15, 08:17 PM   #28
Kaori Yae

思想仲停留係大落雷/EL職/防衛鬼手無雙時代既人你見過未
舊 06-14-15, 08:51 PM   #29
飛燕
God of Gamer
懺悔不用等

註冊日期: Dec 2004
引用:
作者: Squall-Lucifer 查看文章
Fi不是有ハートレスインパクト嗎?
即係拳以外點先?

今日全任務有ult血夠長大家滿足的話ok ga
但半數以上內容都係XH

此篇文章於 06-14-15 08:55 PM 被 飛燕 編輯。
飛燕 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-14-15, 08:57 PM   #30
飛燕
懺悔不用等

引用:
思想仲停留係大落雷/EL職/防衛鬼手無雙時代既人你見過未
的確落後
明明是炎法無雙
舊 06-14-15, 11:03 PM   #31
數碼石頭
Ultimate Gamer
眠い狼

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDartificialRock
白色情人緊急咁都被我執到アストラルライザー~
冇玩開RA~
但把嘢超型, 唔想換券

だからそんな簡単に修正とか言わないで!!
700年前のティリアソフトのスタッフに謝って!!
數碼石頭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-14-15, 11:33 PM   #32
Kaori Yae

引用:
作者: 飛燕 查看文章
的確落後
明明是炎法無雙
總之重點係佢仲沉醉法職昔日光輝
仲記得EP3開始時佢極鄙視BO,原因係BO係弱既法職
舊 06-15-15, 12:11 AM   #33
Thaws

註冊日期: Oct 2003
PSN  IDThaws
XBox Live Gamertagthaws
調番轉講啦, 玩左咁多年個腦都淨係得腦死近戰就真係笑死人啦

隻game"叫做"有8個職, 試下點都要玩晒打射法職攞手感啦, 唔知d大大點玩チャレ呢? 定係好努力咁純大劍拳頭去寄生? 定係....連玩都無玩呢?

講效率講廚又講左去無用近戰, 又係o既, 有d大大追左波咁多年都係得個追字係燥底d ga la
由手機版發出
Thaws 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-15-15, 01:19 AM   #34
飛燕
懺悔不用等

我寫多兩隻字你就覺得係燥底(笑

一直講緊點解隻game設計一個quest,唔係1quest裡8職裡面都有用來合作?
而係1個quest裡面8成人用同一隻class係最高效率?

結果個答案次次都係抽點解唔玩某某class
然後ep2的全職大大咪又係GU強個期場場開GU、BR強個期咪場場BR羅

次次講問題就跳針跳去其他野,你有無另一招?

而且家陣抽既問題,主要唔係8隻 class邊隻over邊個
而係12人裡面整體power上升的話,每次都會loop返秒怪問題ga la?
如果個圖裡面12人無射法既,11隻HU 1隻FI,隻FI都可能無野玩ga
點解? 敵血短、敵人數x敵HP唔夠比全地圖分

家陣大劍改到20pp跑好快既會摸唔到? 今次問題唔係我係輸個方
而係講同其他人一起玩時,大劍全力打小怪,次一級手短近戰其他人就無野R好易悶
更加唔好講連技都唔洗連啦,打到ult都係電網吸一吸轟一轟死晒

打隻battlefield都講合作4隻class
唔同地圖頂多比例唔同je
人地d game全圖某隻class太多反而變弱
係pso2咁得意
舊 06-15-15, 01:35 AM   #35
飛燕
懺悔不用等

你有玩挑戰,好叻,要不要大家向你拍拍手? (笑
有玩挑戰講野都有力(笑)
完全唔需要跟論點討論or提論點反駁,一句「我全身567s」「我有玩挑戰」

引用:
總之重點係佢仲沉醉法職昔日光輝
仲記得EP3開始時佢極鄙視BO,原因係BO係弱既法職
昔日? 即是用舊方法打?

半夜落ult solo時,有隻法職跳下來幫手好光輝的w
完全是救世神光

此篇文章於 06-15-15 02:08 AM 被 飛燕 編輯。
舊 06-15-15, 07:33 AM   #36
HAKAIDER
neet 人生~~~

註冊日期: Jun 2002
XBox Live GamertagHAKAIDER 99
online game 就係一朝updata 一朝強架啦

問題係sega 真係做得大樣衰

我主Hu 用大劍都只係廚O.E. 同打特定怪用返撃劍同只用一行武器欄

講得難聽d 好似玩只有普攻同大絶兩個制o既3D Act game

但勝左輸出穩定唔洗煩, 返正我唔會solo ULT, 12 人團keep 住行前排揮O.E. 就得

/O/
    (
  <\
 ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄
貴介公子 一刀兩斷
HAKAIDER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-15-15, 01:21 PM   #37
飛燕
懺悔不用等

引用:
作者: HAKAIDER 查看文章
online game 就係一朝updata 一朝強架啦

問題係sega 真係做得大樣衰

我主Hu 用大劍都只係廚O.E. 同打特定怪用返撃劍同只用一行武器欄

講得難聽d 好似玩只有普攻同大絶兩個制o既3D Act game

但勝左輸出穩定唔洗煩, 返正我唔會solo ULT, 12 人團keep 住行前排揮O.E. 就得

死穴還是EP3比唔到大多任務上ULT級
退一萬步唔講平衡(像ep3大約有就算),ULT叫做人人打過兩下
一落返XH,即做唔到解決滿足唔到12人戰鬥

每個人為左想辦法滿足自己(即係打多幾刀)
開近戰系就滾圖先行,幾個人衝上前生怪個下砍唔個幾秒,已經2、3人殺左10/12敵人
但唔咁做,想同朋友一起跑,我or朋友大力D就有人無野打變成VV聊天

遲下PA改造完其實可以預見到手更快,其他人食花生率更高w
除非隻FI魔改可以飛得快過跑劍w

但終極我都係想一起行大家齊齊多怪打啊?
滾圖緊急鬥手快有什麼好玩,又唔緊張又唔吃合作
===

半夜唔買vip在後線開ult,好好玩的
跟4、5個人以下打ult就真係見就少少職業合作
至少射法近戰互相需要,收過PM多謝我幫手吸住D怪救佢tim

有很多平衡野其實死於12人設定

此篇文章於 06-15-15 01:29 PM 被 飛燕 編輯。
舊 06-15-15, 07:00 PM   #38
Kaori Yae

當我儲到第150粒金章時d人已經就黎換第2把夜櫻武
全職アークス太可怕了
舊 06-15-15, 08:29 PM   #39
數碼石頭
眠い狼

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDartificialRock
引用:
當我儲到第150粒金章時d人已經就黎換第2把夜櫻武
全職アークス太可怕了
我重係得廿幾粒
重諗住打4把 x2出來

だからそんな簡単に修正とか言わないで!!
700年前のティリアソフトのスタッフに謝って!!
數碼石頭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-15-15, 08:32 PM   #40
Squall-Lucifer
懶人一個

註冊日期: Oct 2008
我只有不到50粒.....

16冬、17冬、17春、17秋、18冬、19冬、19春、19夏、19秋、20桃之節句、20夏、20秋冬、21春、21夏、21秋、22冬、22春、22夏秋、23春、23夏、24春:21甲提督
18年3月、11月、12月、19年3月、4月、6月、11月、12月、20年5月、7月、11月、12月、21年5月、6月、11月、12月、22年3月、6月、11月、12月、23年5月、6月戰果提督,新艦尚缺:N/A
Squall-Lucifer 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-15-15, 08:35 PM   #41
綾風祐希
東方茅原長門大明神

註冊日期: Dec 2007
PSN  IDKagefumiYuki
個位數人士表示……
綾風祐希 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-15-15, 09:47 PM   #42
Thaws

一講追波大大就用2個post黎回, 似乎真係追波追到燥底左d wo

一直講緊而家o既運営唔可以有期待
一直都講緊8個職有計各自獨立去打, 點解係都要8個職合作打?

次次答案就係都講隻game設計乜乜乜, 而家隻game唔係大大design ga
衰d o個句, 個廚師煮乜都無權揀, 佢煮舊屎(鍋アルチ)出黎最多都係起身離場

次次講摸唔到怪乜乜乜, 好啦, 真係刺激到個廚師煮舊屎(鍋アルチ)就又乜乜乜垃圾又盛
個廚師煮D輕巧D擺明拖時間用o既賭場, 又話個廚師晒時間唔去整多兩個場比大大問候個廚師
到個廚師煮另一碟啦, 又loop番去我係近戰但摸唔到怪, 摸到怪但係唔夠2刀又要去追過波, 咁樣囉?

system design死症個廚師無可能再加大同時出怪量
但係大大到而家都比唔到實際個廚師要加幾多血又或許加幾多%攻防先到得到大大心目中要個量
廚師唯有係新野到試, 一加大血量再加密同煩攻擊模式, 個市場會同廚師講成枱人起身離場
然後大大又繼續loop去問候廚師
嘴炮, 係人都識o既

對大大黎講, 呢隻的確係一隻game黎, 但對開發黎講, 行錯一步呢個係死活問題
老例出左街o既野唔係衰到貼地要recall最好都唔好郁, 一郁一定後患無窮

想郁? 先唔講個市場反應, 淨係腦細已經無可能approve去做
又係o既, 大大都唔係打工仔, 點會明同上中下市場四層對奕o既痛苦丫

與其話人仲係過去的榮光, 倒不如話有大大食古不化望唔清而家市場個壓力好過啦

話唔定大大有過人才智, 咁啱人地求材丫, 快d去指點下迷津, 話唔定過番一頭半個月憑大大o既過人才智, 光頭都要係大大樓下做野丫

想12個一齊行一齊有怪打, 而家係得チャレ囉? 雖然大大應該不屑去玩
但係大大好似仲未答, チャレ係唔係仲係腦死大劍jar?

此篇文章於 06-15-15 09:49 PM 被 Thaws 編輯。
舊 06-15-15, 10:47 PM   #43
飛燕
懺悔不用等

你有無搞清楚我講邊部份?

一來我無話過挑戰不能12人一起打,我無話過你拉挑戰做什麼?
有解決到其他模式的問題? 每日重點ULT、XH緊急呢?

「煮過另一碟」但是佔左遊戲幾多成內容?
即係近戰class無人權某幾關先有得打多d怪? 只可以開心玩局部內容?
更加唔好講以前睇住強職碟碟都可以食,而人地只能食花生撿水晶w

營運每日係日程表度最推介打的是什麼? 大型更新是什麼? XH緊急
咁一開始整近戰class做什麼?

又或者講,大家入去打完13星武出來,自已手上打完想要的寶物裝備
又係出返來XH緊急食花生?
(幾乎每個月都有台灣朋友同我講這問題)

有些大型online game site好多人就插PSO2近戰無人權/無野玩 + 作業感重全部係咁原因

ULT係糞拳動啊,公開review site到見到吧?
然後森ULT,係rirpa出來前已經無人想打唔係嗎?

只是退一萬步最低限「有野打」夾硬M住打ult是唯一選擇,但問題無解決過。
生放都講ULT「感覺好硬」 (看你怎解讀,我看很講緊點解打親怪都霸體無反動)

不過嘛,ULT大家起身走的原因,你看drop table?

營運用成日斜上方向煮野
原本用錯方法解決原本問題
見極佢都解決唔到問題,咁我咪提要望羅
一係保留其他user喜歡的方法,但比條生路我行羅?
其實由古到今都有見到user起身走ga la,早期近戰真無能時,d人走返去mon hunt啦w

其他任怪溶,比我鎖房+出怪量唔好設限,我鎖埋拉3個朋友自己打都得
ULT人地覺得好難打,比個中間option少人版本的ULT羅
提完又插嘴炮既

咁大大有玩挑戰,即刻可以「代表營運」同人講其他人的意見無用,你就是市場(笑)
可能係都唔定,我自已有考慮過,
但除左我以外,其他用家係其他forum/review site都係loop上面個意見到天黑

另,市場啊市場
有些我把的要素/改善方法,明明其他更好賣的作品就係咁行,
PSO2係特別奇特,跟左就係反市場

====================

其實就,有些內容插完我有玩,但問題存在,我就會講問題
因為唔講永遠無得解決,我一邊用自己方法食緊碟野,一邊聊問題+解決方法而已

還有,我寫批評,真係唔等於我係輸個方或者真心生氣個方,
我幾乎隻隻有玩的game/電影都係咁寫野
插Forza 4wd/Ferrari/lamborgihini OP但我就係用緊呢件野
插battlefiled bad company 榴彈/M2CG OP我又係用緊呢件野
純粹我喜歡咁寫野而已
我喜歡專心撿討每一件事,
唔係讚讚完就算,然後見問題避左佢放空腦袋

此篇文章於 06-15-15 11:15 PM 被 飛燕 編輯。
舊 06-16-15, 12:40 AM   #44
Squall-Lucifer
懶人一個

註冊日期: Oct 2008
http://pso2.jp/players/support/measures/?id=6291
正式出文表示7月會實裝12星武器交易

16冬、17冬、17春、17秋、18冬、19冬、19春、19夏、19秋、20桃之節句、20夏、20秋冬、21春、21夏、21秋、22冬、22春、22夏秋、23春、23夏、24春:21甲提督
18年3月、11月、12月、19年3月、4月、6月、11月、12月、20年5月、7月、11月、12月、21年5月、6月、11月、12月、22年3月、6月、11月、12月、23年5月、6月戰果提督,新艦尚缺:N/A
Squall-Lucifer 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-16-15, 03:20 AM   #45
D.SANJI

註冊日期: Jul 2002
上面d文太長唔係好想睇 玩開GU既教人HU用飛板 FI用小刀打防戰 咪笑大人把口啦 #
呢家小刀FI入面最細力果樣來架

近戰平衡度再衰d 呢個咁既遠戰友就食花生話慣架啦 到時連你都打唔到就咪出聲

邊樣廚就用邊樣 呢樣你自由 但係果樣廚果你去用就咪做權威教人 人地玩果樣野耐你好多
得半桶水就咪鬼出聲 打得掂叉卵住好威咩你 GAF唔講得粗口咋 #
D.SANJI 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-16-15, 04:38 AM   #46
飛燕
懺悔不用等

我只是覺得

今期營運上菜就PA craft + 主流XH緊急這組合很可能有問題
講呢兩件事,跳針去問人有無打挑戰模式
我真係理解唔到

引用:
作者: Squall-Lucifer 查看文章
http://pso2.jp/players/support/measures/?id=6291
正式出文表示7月會實裝12星武器交易
可以執人2手防具
舊 06-16-15, 07:21 AM   #47
代官

註冊日期: Feb 2005
個倉成堆鬼王防
今次fatfat la

代官 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-16-15, 09:42 AM   #48
★星人44★
Moderator
_(:3 」 ∠)_

註冊日期: Jan 2002
引用:
公會有個前当たりid(幾乎有齊df12星但仲未出過野生13星,主張出唔到12星係你唔夠努力)罵df12星交換人人有份對佢好唔公平
聽完我堅笑左出黎
唔夠努力?
復帰9個月努力到手制都車爆三個啦
留院靜養時連マガツ都無視
エルダー都多數會去打
長期4個人+350%都可以經常4人全員SW数係『0』

エリュシオーヌx2、セレスタレイザーx2、ヤスミノコフ7000Vx1
係打極都無サイコウォンド!

終於大女轉埋Fo系一家四口總動員就大女攪掂佐啦

舊 06-16-15, 10:27 AM   #49
Kaori Yae

家下努力d周多幾轉ad就ok喇,我自己都好努力咁換到另一把番黎

另個公會太多奇人異士實在頂唔順早就退左
舊 06-16-15, 05:42 PM   #50
Thaws

你又有無攪清楚我講邊部分?

一來我無話過挑戰不能12人一起打,我純粹好奇大大係チャレ係用咩去打
又會腦補左去挑戰不能12人一起打o既?

你又有無攪清楚我講邊部分?
前提係舊o既可以唔郁o既盡量唔好去郁, 因為無可能滿足所有人
唯有盡量係新野到執, 鍋アルチ衰左鑊堅, 運営無可能再冒大風險去大郁
再衰埋就真係收得檔, 隻GAME係9成錯O既環境前提下出
運営低手就梗, 但係同一個問題不停LOOP無限上綱就唔見得幾有營養
SOFAR 掟左幾個問題, 好似無一個實際回答, 但係又LOOP番去同一個問題

作業感重, 好似係隻GAME o既通病ar? 有邊個職, 有邊個QUEST作業感唔重?
來來去去又係同一個問題LOOP完又LOOP, 呻完又呻, 問候完又問候, 最後都係發現運営無辦法改之後再LOOP.

雖然大大唔知有無玩チャレ, 但係又強制腦補左人地「代表營運」同人講其他人的意見無用, 就是市場(笑), 大大腦內補完能力真係一流到(笑)

市場咁大, 無可能某一類人代表到整個市場
而大大咁有才智又唔肯入去教光頭何謂市場成功formula, 教到佢出到一隻全場一致滿意o既game出黎, 真係好晒料, 全世界玩家o既悲劇

其實就,有些人思考左好多GAME問題, 事實就明顯運営唔想處理或拖延處理問題
但就年年講,月月講,天天講, 時時講同一個問題, 然後就又腦補左人地一堆問題
再兜番自己我不嬲都係咁講(前提係腦補左去另一樣野)再加LABELING
然後再LOOP

光在同一個問題不停轉, 不見得腦袋有多充實

我只是覺得
運営推PA craft都叫做行出肯去補鑊o既第一步, 反正已經無晒任何退步o既空間
何不樂觀少少望下今次個廚師會出牒咩菜, 總好過思考停止一句balance breaker..掛?

不過, 純粹係我比較喜歡樂觀少少睇事物, 對未出現而出現過度悲觀情緒反應有少少頂唔順jar

之但係大大, 唔好要我講第4次
チャレ係唔係仲係腦死大劍jar?

AR係, 仲有個問題, 唔知大大有無養家畜呢?
有o既記得要好好教育, 唔係亂吠有機會比人話無家教就唔多好啦

不過, 我都係說說而已, 相信大大如果有家畜一定會好好管教o既
由手機版發出

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
★★★ファンタシースターオンライン2 ★★★ 専用Top vol.016 Squall-Lucifer PC電腦遊戲討論版 999 06-13-15 01:40 AM
★★★ファンタシースターオンライン2 ★★★ 専用Top vol.013 Squall-Lucifer PC電腦遊戲討論版 1000 07-02-14 06:12 PM
★★★ファンタシースターオンライン2 ★★★ 専用Top vol.011 Squall-Lucifer PC電腦遊戲討論版 999 01-16-14 03:40 PM
★★★ファンタシースターオンライン2 ★★★ 専用Top vol.008 Squall-Lucifer PC電腦遊戲討論版 1001 04-24-13 10:11 AM
★★★ファンタシースターオンライン2 ★★★ 専用Top vol.007 Thaws PC電腦遊戲討論版 1020 02-01-13 04:21 PM

現在的時間是 08:07 AM

手機版 | APP版