Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Entertainment TREND

主題工具 顯示模式
舊 05-25-12, 08:41 PM   #1
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

註冊日期: Jan 2003
"衝呀!瘦薪兵團" 11/06/12起 逢一至五 20:30~21:30 主演:陳展鵬,田蕊妮,郭少芸,歐錦棠,阮兆祥,唐詩詠,陳智燊,喬寶寶

衝呀!瘦薪兵團
No Good Either Way

類型 時裝喜劇
編劇 歐嘉慧、陳志強
編導 鄺錦宏
助理編導 陳亭妍

演出 陳展鵬、田蕊妮、阮兆祥、唐詩詠、陳智燊、郭少芸、歐錦棠、喬寶寶

主題曲 瘦薪族
作曲 葉肇中
填詞 宋沛言
主唱 阮兆祥、陳展鵬、喬寶寶
集數 20

製作年份 2012年2月—4月
製作統籌 黃 青
監製 王心慰
編審 劉枝華
外景 香港
製作公司 香港電視廣播有限公司
無綫電視翡翠台首播
播出日期 2012年6月11日-7月6日
播出時間 逢星期一至五 20:30-21:30

《衝呀!瘦薪兵團》(英語:No Good Either Way,前名《Chok氣一族》),香港電視廣播有限公司時裝喜劇電視劇,由陳展鵬、田蕊妮、阮兆祥及唐詩詠領銜主演,監製王心慰。

演員表

巫家

演員 角色 暱稱/關係
陳展鵬 巫雅歷 Alex,首席產品設計師,巫雅兒之兄,李罔度之夫,李罔市之姊夫
田蕊妮 李罔度 Ling,巫雅歷之妻,李高齊、何妍婷之長女,李罔市之姊
唐詩詠 巫雅兒 巫雅歷之妹,陳智燊之女友,阮兆祥之暗戀對象,李罔市之好友兼情敵,李亞男之情敵

李家

演員 角色 暱稱/關係
秦 煌 李高齊 何妍婷之夫,李罔度、李罔市之父
雪 妮 何妍婷 李高齊之妻,李罔度、李罔市之母
田蕊妮 李罔度 李高齊、何妍婷之長女,李罔市之姊
龔嘉欣 李罔市 Ceci,李高齊、何妍婷之次女,李罔度之妹,巫雅兒之好友兼情敵,姚麗賢之好友,暗戀陳智燊

其他演員

演員 角色 暱稱/關係
阮兆祥 Steve,暗戀巫雅兒,李亞男之男友
陳智燊 巫雅兒之男友,李罔市之暗戀對象
郭少芸 倪晨晨 Miss Chin,歐錦棠之妻
歐錦棠 倪晨晨之夫
喬寶寶
趙永洪 張美妮之夫
李亞男 阮兆祥之女友,巫雅兒之情敵
陳思齊 姚麗賢 李罔市之好友
馬蹄露
林淑敏
李霖恩
張美妮 趙永洪之妻
何綺雲
楊潮凱 梁樂謙 Adam,「高得產品」設計師
林影紅 Kay
趙希洛
朱婉儀
周志康
朱敏瀚
梁嘉琪
張達倫
林遠迎
葉凱茵
傅劍虹
尹詩沛
麥子樂
何慶輝
林婉霞

記事

2012年1月14日:無綫電視與演員方面確定開拍本劇。
2012年1月19日:此劇於12:30在將軍澳電視廣播城一廠灰位舉行造型記者會。
2012年2月6日:此劇開始第一天的拍攝。
2012年2月15日:此劇於15:00在將軍澳電視廣播城十三廠舉行開鏡拜神儀式。
2012年4月13日:此劇殺青。

流胃兄x民賤聯.無恥黨x禮義廉......
250311.3975.12363
Busconcamp 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-25-12, 08:45 PM   #2
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

李亞男抗拒咀祥仔

(左起)李亞男、阮兆祥、田蕊妮及陳展鵬昨各自介紹自己在新劇的角色。

陳展鵬、田蕊妮、阮兆祥及李亞男等將演出由王心慰監製的無綫新劇,祥仔獲安排與李亞男做情侶。

田蕊妮恨錫展鵬

祥仔介紹自己的角色時笑言:「我勾義嫂,同阿男一對。」之後才說:「私下同阿男好熟,王祖藍已吩咐唔好有包袱就住拍,因為阿男落咗好多心機,我唔會搞事,知道暫時未有親熱同床上戲。」李亞男即叫監製手下流情,並說:「同祥仔第一次做對手,同熟人做親熱戲反而會尷尬,所以盡量唔好錫嘴。」

陳展鵬和田蕊妮則首次合作,並擔任主角,田蕊妮近年在無綫劇接劇,她笑言:「知唔知點解我鍾意拍劇?就係可以錫男仔,上次錫阮兆祥,今次可以錫陳展鵬。」陳展鵬回應說:「分別好大喎,我指個嘴。」

陳展鵬做主角放笑彈

陳展鵬、田蕊妮(阿田)等昨在電視城為無綫新小品喜劇試造型,陳展鵬與田蕊妮首次於劇中飾演一對,問到二人會否有咀戲?阿田即笑說:「我好Open o架呢啲嘢,上次我喺劇度咀阮兆祥、今次到陳展鵬,已經係一大進步」而首演喜劇的陳展鵬是次擔正任男主角,他指自己亦有搞笑細胞,希望能有不同的嘗試,與同劇演員擦出火花。

此篇文章於 05-25-12 08:50 PM 被 Busconcamp 編輯。
舊 05-25-12, 08:56 PM   #3
Sito
Ultimate Gamer
人修羅

註冊日期: Mar 2011
無記最叻瘦員工的薪啦……
Sito 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-25-12, 09:51 PM   #4
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

註冊日期: Sep 2002
Wii U IDlastwill
3DS Friend Code5241 1873 3778
郭少芸今次算唔算叫擔正?

大乱闘X
WILL 3780-8206-2363
按此看我的3DS Mii
有老任分紙多出可以pm俾我,謝謝
W!LL 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-25-12, 09:54 PM   #5
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

引用:
作者: W!LL 查看文章
郭少芸今次算唔算叫擔正?
郭少芸,歐錦棠個角色排係陳展鵬,田蕊妮之後...
你話呢...

舊 06-11-12, 08:39 PM   #6
MS331
Game Master

註冊日期: Feb 2005
以為睇緊亞視
MS331 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-11-12, 08:44 PM   #7
kcf1201
Game Master

註冊日期: May 2004
選角好有8點檔套野既味道
btw... 而家由8點開始就可以見李霖恩見到10點半
kcf1201 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-11-12, 08:50 PM   #8
Iro
God of Gamer
魔法學園學生

註冊日期: Aug 2003
男主角講嘢講足成節好煩
Iro 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-11-12, 08:55 PM   #9
GN00508771
The One
我係早見廚~有意見嗎

註冊日期: Sep 2004
3DS Friend Code4897 6540 2372
PSN  IDKYOK12JP
唔好意思...一開始我睇成衝呀!稻中兵團

Fate/GO ID 335,820,884
GN00508771 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-11-12, 09:14 PM   #10
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

高得 XD

大乱闘X
舊 06-11-12, 09:30 PM   #11
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

this company is dying you know?

大乱闘X
舊 06-11-12, 09:50 PM   #12
真十人€
Game Master

註冊日期: Jul 2002
PSN  IDhokcjp
唔知點解,覺得首OP同下邊好似。(順粹個人感覺 )

睇Persona 4 MAD發現。
モテる努力をしないでモテたい節
http://www.youtube.com/watch?v=hmp9QFmkBQM
真十人€ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-12-12, 12:22 AM   #13
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

我得23歲...唔想咁快死住...

舊 06-12-12, 08:54 PM   #14
TOMCHEUNG
Game Master
Balrog 好碰友

註冊日期: Dec 2005
3DS Friend Code3909 8573 2961
XBox Live Gamertagwc3tom
個鏡頭係咪專登咁搖?

或者轉個 Pattern 吖

此篇文章於 06-12-12 09:24 PM 被 TOMCHEUNG 編輯。
TOMCHEUNG 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-12-12, 09:32 PM   #15
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

個租客做得好正

大乱闘X
舊 06-13-12, 09:21 PM   #16
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

喬寶寶話唔熟路有GPS就得

大乱闘X
舊 06-14-12, 09:02 PM   #17
TOMCHEUNG
Game Master
Balrog 好碰友

註冊日期: Dec 2005
3DS Friend Code3909 8573 2961
XBox Live Gamertagwc3tom
歐錦棠好慘
TOMCHEUNG 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-14-12, 10:51 PM   #18
拉迪-史加羅
Insane Gamer

註冊日期: Dec 2006
肥仔租客正到爆
笑到頂唔順

舊 06-15-12, 09:32 PM   #19
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

個預告

大乱闘X
舊 06-16-12, 09:00 AM   #20
動漫遊戲迷

註冊日期: Nov 2006
雖則Alex同閔少少經常輸俾Violet,但係Violet咁大費周章去佈周密的局同耍手段又確實抵人贏,亦令觀眾睇劇時不會覺得太火滾(過分搵戲黎做),希望套劇到結局時反派不要因太腦殘而輸就得。
動漫遊戲迷 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-18-12, 09:31 PM   #21
martinyau1979

註冊日期: Nov 2005
PSN  IDmartin1979
鬥牛梗請正alex 個女朋友做線眼

你將會被誰抱緊 唱什麼歌哄他開心
我想著天空什麼時候會放晴
地球不曾為誰停一停

martinyau1979 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-18-12, 09:42 PM   #22
鳳熾魂
紅蓮の焔神

註冊日期: Dec 2003
3DS Friend Code0018 0703 4979
PSN  IDcastorwmh
XBox Live Gamertagcastorwmh
又幾好笑,肥仔租客幾好笑

人不是因為感到絕望而裹足不前。是因為一個人先放棄了,所以才會感到絕望、才會裹足不前。
人不是因為看到希望而繼續前進。是因為一個人先擁有找尋希望的「意志」,所以才會看到希望、才會繼續前進。
鳳熾魂 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-19-12, 09:33 PM   #23
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

呢招好絕

大乱闘X
舊 06-25-12, 10:18 PM   #24
動漫遊戲迷

睇到而家,發覺套劇都有好多啜核金句。

閔少少學佢妹夫咁樣縮皮法係就係衰D,但又真係慳到成本。

下一集「兄控」捲土重來。
舊 06-26-12, 10:09 PM   #25
動漫遊戲迷

今集點出咩叫一山還有一山高:阿Ling仲古惑過Alex;芳姐扒資源仲勁。

其實此劇係畢打自己人的平行世界版,鄭子誠又同歐錦棠呢個老闆唱對台、「兄控」又同鄭子誠合作、另一個「兄控」又做秘書同馬蹄露再做管數的會計,不同只係金波變做高得,

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[TVB] "東西宮略" 2012年2月27日~3月30日 逢一至五 20:30~21:30 主演:郭晉安、陳法拉、陳敏之、阮兆祥、 黃智賢、呂慧儀、曹永廉、阮小儀、 梁烈唯、陳自瑤 ALEX CHOW Neo Entertainment TREND 20 04-06-12 12:56 AM
[TVB] "紫禁驚雷" 25/07/11起 逢一至五 20:30~21:30 主演:馬浚偉、馬國明、陳國邦、李詩韻、唐詩詠、姚子羚 ALEX CHOW Neo Entertainment TREND 146 11-19-11 09:53 AM
[TVB] "真相" 27/06/11起 逢一至五 21:30~22:30 主演:楊怡、黃浩然、陳展鵬、阮兆祥、唐詩詠、馬國明 Busconcamp Neo Entertainment TREND 431 08-15-11 11:24 PM
[TVB] "團圓" 13/06/2011 20:30~21:30首播 主演:郭晉安、陳錦鴻、吳卓羲、徐子珊 Busconcamp Neo Entertainment TREND 101 07-23-11 05:33 PM
[TVB] "囧探查過界" 29/11/2010 20:30~21:30首播 主演:王喜,鍾嘉欣,黃浩然,李思捷,石修,苑瓊丹 Busconcamp Neo Entertainment TREND 204 01-02-11 06:21 PM

現在的時間是 09:18 PM

手機版 | APP版