Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 06-23-18, 06:32 PM   #201
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
引用:
作者: Lamsze 查看文章
呢套D高層低智商到甘,現實應該未去到甘?
你望下香港班官再講

舊 06-23-18, 06:51 PM   #202
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
係都拎美帝講啦...睇下早十年小布殊年代.....

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-26-18, 10:44 PM   #203
肉羊哩咖
God of Gamer
griffin611

註冊日期: May 2008

- 果然係電影版前奏,超水準
- 因為配基斯位聲優病咗,搞到好兀突,祝早日復工
- 打就比阿斯提嘅精彩,真係表演千軍萬馬嘅場面!!!
- 改得最好係波布蘭嗰段,整備嘅因爲唔係戰鬥員要挨餓,而波亦唔係中二爛仔,睇得出第十三艦隊上下一心嘅士氣
- 不過戰死嗰兩位ace 路人得滯
- 第二好嘅係第七艦隊救楊艦隊,熱血!
- 可以撥到位畀比克古發揮,對金銀妖瞳!原著都冇嘅,讚!
- 楊打兩場都好有壓迫感,不過龍崎無咗影
- 波羅庫斯果然係條白痴,離地,懵到連格林希爾都嚇呆
- 唔記得係邊個同盟艦隊,衰到無晒燃料企係度任人打,慘!
- 終於補返帝國軍旗艦邊隻打邊隻

此篇文章於 06-26-18 10:46 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-27-18, 06:26 AM   #204
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
比較在意係兩軍布置電子圖變番2D一格格???
由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-28-18, 08:42 AM   #205
Lamsze
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2013
突然發現帝國係有專用艦,同盟就隻隻差不多,表現到階級、爵位?
又係呢d為完,可唔可以比返個靚d既位
Lamsze 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-28-18, 10:20 PM   #206
Squall-Lucifer
懶人一個

註冊日期: Oct 2008
新銀英傳-12:

就是因為補給船隊之重要才要出動大軍啦

波布蘭因整備不周而發怒一事和舊OVA差很遠

16冬、17冬、17春、17秋、18冬、19冬、19春、19夏、19秋、20桃之節句、20夏、20秋冬、21春、21夏、21秋、22冬、22春、22夏秋、23春、23夏、24春:21甲提督
18年3月、11月、12月、19年3月、4月、6月、11月、12月、20年5月、7月、11月、12月、21年5月、6月、11月、12月、22年3月、6月、11月、12月、23年5月、6月戰果提督,新艦尚缺:N/A
Squall-Lucifer 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-28-18, 11:26 PM   #207
柚原このみ

註冊日期: Oct 2002
TV已經播曬?跟住等劇場版?

柚原このみ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-29-18, 03:10 PM   #208
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: 柚原このみ 查看文章
TV已經播曬?跟住等劇場版?
係;據聞係出年
引用:
作者: Lamsze 查看文章
突然發現帝國係有專用艦,同盟就隻隻差不多,表現到階級、爵位?
提督級/艦隊司令就有自已專用艦,帝國同盟兩邊都係咁,其實啲專用艦,上一話帝國軍出征嗰陣出咗場,不過無標明到咁啫

此篇文章於 06-29-18 05:47 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-29-18, 04:48 PM   #209
懶人一個

今次釣胃口釣的很好,而且看的出整套新銀英傳在艦隊戰上花了不少功夫,以原作前1/8部份的阿姆立札作為高潮位的確是好選擇,以艦隊戰來說比後面1/4的多利亞星域會戰和黃金樹倒下來說,選擇阿姆立札是精明之處。

16冬、17冬、17春、17秋、18冬、19冬、19春、19夏、19秋、20桃之節句、20夏、20秋冬、21春、21夏、21秋、22冬、22春、22夏秋、23春、23夏、24春:21甲提督
18年3月、11月、12月、19年3月、4月、6月、11月、12月、20年5月、7月、11月、12月、21年5月、6月、11月、12月、22年3月、6月、11月、12月、23年5月、6月戰果提督,新艦尚缺:N/A
Squall-Lucifer 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-29-18, 07:49 PM   #210
HM

註冊日期: May 2007
引用:
作者: Squall-Lucifer 查看文章
今次釣胃口釣的很好,而且看的出整套新銀英傳在艦隊戰上花了不少功夫,以原作前1/8部份的阿姆立札作為高潮位的確是好選擇,以艦隊戰來說比後面1/4的多利亞星域會戰和黃金樹倒下來說,選擇阿姆立札是精明之處。
唔記得之後係救國軍事同盟先定帝國內戰先
由手機版發出
HM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-29-18, 07:54 PM   #211
懶人一個

引用:
作者: HM 查看文章
唔記得之後係救國軍事同盟先定帝國內戰先
由手機版發出
同期,就是因為萊恩哈特不希望同盟介入帝國內戰才同時引起同盟內戰

舊 03-01-19, 12:45 PM   #212
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007

由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-01-19, 01:53 PM   #213
肉羊哩咖
griffin611

唔經唔覺到出電影版,好似塞好多嘢落去咁噃。

舊 03-01-19, 07:25 PM   #214
supermanlady
The One
あかん

註冊日期: Aug 2003
『銀河英雄伝説 Die Neue These』セカンドシーズン「星乱」2019年イベント上映!
http://gineiden-anime.com/

引用:
supermanlady 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-15-19, 02:02 PM   #215
The One
あかん

『銀河英雄伝説 Die Neue These 星乱』ティザービジュアル&全三章 上映日解禁!

第一章 2019年9月27日(金)
第二章 2019年10月25日(金)
第三章 2019年11月29日(金)

引用:

舊 06-05-19, 04:51 AM   #216
肉羊哩咖
griffin611

樓上位老細話元 OVA 好正,終於搵咗嚟睇。

詳細睇晒再講,不過
1. 叫做幾雞精,重要劇情、思想、人物全部交待到
2. 第一部好明顯拖得好勁--慢,多咗啲原創人物同事件,係就係幾豐富,而有啲設定好都好有創意
3. 入面有好多嘢今時今日啲規範之下無可能再有:「忠於原著」嘅死亡場面、花酒式噴血、露點等等
4. 人設算喇,波布蘭(自稱)一代美男,呢度個款似丑角多啲
5. 世估唔到菲列加特個聲優,就係哈曼加大姐嚟~~~
6. 最後,搞配樂嗰位,極可能係馬勒迷,第六(尤其當中第一樂章),第四、第二(?)不斷重覆。

舊 06-05-19, 10:03 AM   #217
stevenfan
Ultimate Gamer
貧窮神附身

註冊日期: Jan 2007
引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
樓上位老細話元 OVA 好正,終於搵咗嚟睇。

詳細睇晒再講,不過
1. 叫做幾雞精,重要劇情、思想、人物全部交待到
2. 第一部好明顯拖得好勁--慢,多咗啲原創人物同事件,係就係幾豐富,而有啲設定好都好有創意
3. 入面有好多嘢今時今日啲規範之下無可能再有:「忠於原著」嘅死亡場面、花酒式噴血、露點等等
4. 人設算喇,波布蘭(自稱)一代美男,呢度個款似丑角多啲
5. 世估唔到菲列加特個聲優,就係哈曼加大姐嚟~~~
6. 最後,搞配樂嗰位,極可能係馬勒迷,第六(尤其當中第一樂章),第四、第二(?)不斷重覆。
當年外號銀河聲優傳說

stevenfan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-28-19, 03:28 AM   #218
肉羊哩咖
griffin611

終於煲晒全部一佰一拾話正傳,以下擺明有透,犯咗禁麻煩各位老細指正:

1 第一部節奏真係好有問題,唔係話佢塞太原創多嘢落去,而係有啲有排都未再提嘅,特登整一話齋講佢,道原勝美版有度好,啲事件係依返時序講,而有啲,好似亞斯提會戰,有啲嘢可以嗡多少少,好似原第四艦隊嘅費雪,可以出一兩個鏡頭等觀眾有啲印象,但要等到第十三艦隊誕生先出場。之後呢個問題少好多。

2 第一二部講戰爭就講得好足,之後嘅就快手咗好多,尤其第四部,一兩話就完。不過第四部嘅戰爭場面,有返阿斯提嘅圖解睇,就易明好多。

3 同好多動畫化/真人化作品一樣,最重要係將各「名場面」同「金句」都還原,令到佢哋識郁。因為有成咁多話,取材嘅空間咁大,取捨都好洽當,有啲講理念嘅情況,原作近乎獨白嘅場面,濃縮到都變到唔會悶。有啲好似銀河帝國嘅歷史,定係地球衰亡,都用紀錄片嘅形式去表達,亦放嚮適當嘅話數出現。

4 另一個要讚嘅係,呢部好多情景,都可以洽當咁影像化,例如審查會、楊兩公婆嘅婚姻生活係點。當然,話就話係「科幻」片,好多嘢都跳唔出當時嘅想像,好似仲用緊 CRT 咁,不過個人覺得實在無可厚非。

5 好嘅嘢仲有係人設,唔似道原老師咁嘅「少女漫畫」型,比較易入口,菲列加特實在靚過正路過新版太多,不過有時覺得佢同希爾德太似樣;不過都有得有失,之前講過嘅波布蘭,仲有黑狐個情婦多米妮克,同埋羅嚴塔爾嘅女人愛爾芺莉德等,都同佢哋嘅性格行為唔多夾咁。去到第四部,執正過啲人設,當堂靚咗好多。箂筃哈特一把長髮,尤里安女友卡特蘿捷嗰副高傲眼神,都畀到人深刻印象。

6 有啲嘢真係今時今日無再可能重現,尤其好多超暴力場面 -- 穿腸破肚,爆頭斷肢,腦漿血漿水柱式噴射等等,而家電撿限制多咗咁多,都無乜可能再有。唔係話佢誇張,戰場就係咁殘酷核突,反而覺得好多其他作品都太「美化」咗戰爭。

7 配樂真係唔洗再多講,有好多老細都會話你知,有好多原創歌曲都係好正。同盟隻國歌都好正。

8 有好多老細都講過,有啲設定上嘅改變都好正,尤其係伊謝爾倫要塞嘅改動最正,液態金屬裝甲真係創新之餘,對禿鷹之城嗰場咁改法就精彩太多。

講住咁多先,有時間再續。

舊 08-18-19, 09:42 PM   #219
The One
あかん

銀河帝国軍&自由惑星同盟軍の登場キャラクターの中心でラインハルトとヤンがたたずむ、「星乱」第一章のメインビジュアルが解禁!
http://gineiden-anime.com/news/682

引用:

OP曲:「Binary Star」SawanoHiroyuki[nZk]:Uru
ED曲:「Tranquility」SawanoHiroyuki[nZk]

『銀河英雄伝説 Die Neue These 星乱』第一章 ロングPV
引用:

最後の情報解禁はなんと‥「ノイエ銀英伝」オリジナルデザインのうまい棒の制作が決定!!
本作のプロモーション使用や販売を予定。詳細は後日発表。お楽しみに!
http://gineiden-anime.com/news/682
引用:
舊 08-19-19, 11:43 AM   #220
stevenfan
Ultimate Gamer
貧窮神附身

註冊日期: Jan 2007
引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
終於煲晒全部一佰一拾話正傳,以下擺明有透,犯咗禁麻煩各位老細指正:

1 第一部節奏真係好有問題,唔係話佢塞太原創多嘢落去,而係有啲有排都未再提嘅,特登整一話齋講佢,道原勝美版有度好,啲事件係依返時序講,而有啲,好似亞斯提會戰,有啲嘢可以嗡多少少,好似原第四艦隊嘅費雪,可以出一兩個鏡頭等觀眾有啲印象,但要等到第十三艦隊誕生先出場。之後呢個問題少好多。

2 第一二部講戰爭就講得好足,之後嘅就快手咗好多,尤其第四部,一兩話就完。不過第四部嘅戰爭場面,有返阿斯提嘅圖解睇,就易明好多。

3 同好多動畫化/真人化作品一樣,最重要係將各「名場面」同「金句」都還原,令到佢哋識郁。因為有成咁多話,取材嘅空間咁大,取捨都好洽當,有啲講理念嘅情況,原作近乎獨白嘅場面,濃縮到都變到唔會悶。有啲好似銀河帝國嘅歷史,定係地球衰亡,都用紀錄片嘅形式去表達,亦放嚮適當嘅話數出現。

4 另一個要讚嘅係,呢部好多情景,都可以洽當咁影像化,例如審查會、楊兩公婆嘅婚姻生活係點。當然,話就話係「科幻」片,好多嘢都跳唔出當時嘅想像,好似仲用緊 CRT 咁,不過個人覺得實在無可厚非。

5 好嘅嘢仲有係人設,唔似道原老師咁嘅「少女漫畫」型,比較易入口,菲列加特實在靚過正路過新版太多,不過有時覺得佢同希爾德太似樣;不過都有得有失,之前講過嘅波布蘭,仲有黑狐個情婦多米妮克,同埋羅嚴塔爾嘅女人愛爾芺莉德等,都同佢哋嘅性格行為唔多夾咁。去到第四部,執正過啲人設,當堂靚咗好多。箂筃哈特一把長髮,尤里安女友卡特蘿捷嗰副高傲眼神,都畀到人深刻印象。

6 有啲嘢真係今時今日無再可能重現,尤其好多超暴力場面 -- 穿腸破肚,爆頭斷肢,腦漿血漿水柱式噴射等等,而家電撿限制多咗咁多,都無乜可能再有。唔係話佢誇張,戰場就係咁殘酷核突,反而覺得好多其他作品都太「美化」咗戰爭。

7 配樂真係唔洗再多講,有好多老細都會話你知,有好多原創歌曲都係好正。同盟隻國歌都好正。

8 有好多老細都講過,有啲設定上嘅改變都好正,尤其係伊謝爾倫要塞嘅改動最正,液態金屬裝甲真係創新之餘,對禿鷹之城嗰場咁改法就精彩太多。

講住咁多先,有時間再續。
正係班配音已經走左唔少
當年外號銀河聲優傳說

而且手繪和CG感覺已經差好遠

stevenfan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-19-19, 02:16 PM   #221
高級嘍囉
Crazy Gamer

註冊日期: May 2007
3DS Friend Code4038 6395 0913
PSN  IDtimen1972
XBox Live Gamertagtimen1972
記得要睇埋幾套劇場版同外傳。

好後悔因為太貴冇買到有中文字幕嘅日版DVD Box Set。

此篇文章於 08-19-19 02:19 PM 被 高級嘍囉 編輯。
高級嘍囉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-09-19, 10:58 PM   #222
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-10-19, 03:40 AM   #223
The One
あかん

『銀河英雄伝説 Die Neue These 星乱』新規キャストキャラクターPV
引用:
舊 10-03-19, 06:15 PM   #224
The One
あかん

10/25(金)上映の『銀河英雄伝説 Die Neue These 星乱』 第二章のメインビジュアルが解禁!
引用:
『銀河英雄伝説 Die Neue These 星乱』第二章 ロングPV
引用:
舊 10-28-19, 06:43 PM   #225
The One
あかん

【第三章 メインビジュアル解禁】
11/29(金)より上映開始となる『銀河英雄伝説 Die Neue These 星乱』第三章のメインビジュアルが解禁!
引用:

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 03:40 PM

手機版 | APP版