Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 12-06-13, 12:21 AM   #51
字智波班
Junior Member

註冊日期: Dec 2013
引用:
作者: 女裝少年 查看文章
冇可能
中共唔會放權
保皇黨, 功能組別都唔會
當佢地擁有絕對既權力
佢根本唔使理其他任何因素去行佢既暴政
就好似689一男子ban hktv
你再睇下三中全會既國家安全委員會
習總佢再集權就有份

因為支那狗共好清楚
佢最大既敵人, 會令佢亡黨亡國既
唔會係日本侵華, 唔會係美國先進既軍事科技, 亦唔係肥仔金發神經亂射核彈
而係佢統治下既人民站起來, 推翻佢既暴政
所以狗共係一定唔會放權比佢眼中最大既敵人
梁特首d政策. 一男子......... 真係得談笑.
字智波班 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-06-13, 12:28 AM   #52
字智波班

註冊日期: Dec 2013
引用:
作者: 小特特 查看文章
>都要經過一些事情. 才能成事.
>不能夠一步到位.

其實普選有幾難
大佬.

中國人. 好聽d叫儒家. 唔好聽叫 死忠.

短期點可能改變到呢個文化 ???

除非你有軍隊. 否則......
字智波班 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-06-13, 01:13 AM   #53
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
其實我真係覺得好奇怪
往往一講普選,會有人講到有普選就會見到長毛做特首咁
成日講市民既眼睛係雪亮,究竟係邊個當緊D市民係低能?

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新

此篇文章於 12-06-13 02:28 AM 被 鈴蘭 編輯。
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-06-13, 01:42 AM   #54
RoyalPark

註冊日期: Oct 2012

無奈...
RoyalPark 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-06-13, 02:25 AM   #55
緋村 光
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2002
引用:
作者: 字智波班 查看文章
我們普選的目的. 是為了甚麼呢 ???

經濟 ??? 自由 ??? 還是甚麼 ???
係「責任」同埋「尊重」。
香港人係時候,亦早已有能力,為自己既未來負起一份責任。
我地已經過左被中共扭曲既十五年,只有由香港人自決,條路先係香港人自己既野。

同樣地,只有有份決定,香港人才有可能真正得到當權者既尊重

引用:
但是否因為這樣. 否定十幾億人民的中國. 他們的意見 ???
係HKTV發牌既抗議新聞入面,有人講過一句說話,令我印象深刻。

「點解我地可以睇乜野電視,係由一班唔睇電視既人,坐係黑房幫我地決定?」
道理一樣。香港的公共事務的領頭者,由香港人自己決定,這是一個開始。

引用:

唔通社民連. 人民力量d打手. 就叫真心 ???
笑死人。人家可是真正擁護果D組織既政治立場。
問心,你覺得共產黨同馬克思主義可以代表你嗎?
雖然同五毛/七毛/九毛講心,係一件最愚蠢既事。

引用:
中國人. 好聽d叫儒家. 唔好聽叫 死忠.

短期點可能改變到呢個文化 ???
唔好用劣根性做擋箭牌,而家係老共用槍迫D劣根性出黎。

引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
其實我真係覺得好奇怪
往往一講普選,會有人講到有普選就會見到長毛做特首咁
其實我想表達既係
就算長毛做特首,香港亦不會有甚麼大不了
正常國家/城市唔係個總統/首長話做乜就可以做乜。
有官僚/議員/法律/傳媒,由人民選出來的總統,要遵守程序公義,所有野都只能中間著墨。
以美國為例子,奧巴馬挾超強民意上台,計埋連任,八年已經過左大半。
但佢對美國內政既最大改變,只有一個而家連keep唔keep到都好成問題既醫保,亦唔見得佢既政策對美國有咩天翻地覆既影響。

個人blog:極地白犬(更新再開!!)

此篇文章於 12-06-13 03:37 AM 被 緋村 光 編輯。
緋村 光 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-06-13, 04:02 AM   #56
小特特
God of Gamer
薔薇騎士団

註冊日期: Jan 2004
3DS Friend Code1805 2977 8497
PSN  IDardnades-jpn
就算真係長毛做特首咁又有乜問題
只要係普選出黎既,唔啱既四年後用選票咪踢佢走囉
香港人係精甩尾既,衰左會識轉軚

Blog

pixiv
小特特 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-06-13, 04:27 AM   #57
怪盜小G
しゃろとも

註冊日期: Jan 2004
香港人會信支那

怪盜小G 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-06-13, 08:14 AM   #58
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
引用:

或者. 香港有700萬人. 支持全民提名. 全民直選.

但是否因為這樣. 否定十幾億人民的中國. 他們的意見 ???
關果十幾億人乜事?a
使唔使問埋其他五十億人同外星人意見?

本來都以為你係尼討論,原來
由手機版發出
真!DC 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 12-06-13, 08:55 AM   #59
小嘉
The One

註冊日期: Jan 2002
一國兩制wo

關蝗國果10億人咩事

使唔使問埋馬信英九
小嘉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-06-13, 09:04 AM   #60
mikemike
The One
風見みずほ萬歲!!

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: 小嘉 查看文章
一國兩制wo

關蝗國果10億人咩事

使唔使問埋馬信英九
一國兩制
阿爺唔制 你唔準制

我乃賤格人人知 中意加腳和鞭屍
我好淆底............世上最可怕的就是無聊人和白痴仔

我は無敵なり、我が屈技にかなうものなし、我が一撃は無敵なり
mikemike 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-06-13, 09:38 AM   #61
HM

註冊日期: May 2007
引用:
作者: 小特特 查看文章
懶中立既五毛出沒注意b
難得係GAF見到真五毛,好滾動bbb
建議版主check下果位會員IP,真係發覺有問題既ban左佢啦
雖然個acc有無問題已經好明顯
HM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-06-13, 10:20 AM   #62
FREDDY@o@

註冊日期: Apr 2003
PSN  IDfreddy_lam
連呢度都有五毛

舊 12-06-13, 11:27 AM   #63
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
其實. 香港的真正話得事.

係一班肚滿腸肥的老野. 大富豪.

冇佢地投資. 香港死得人多.

而目前的政策. 當中的施政力度. 開始同佢地利益有沖突.

如果要取得相當的民意.

財產應該平均一下. 先有支持.

但不可一步到位. 要慢慢開始.

我個人比較接受泛民. 和建制派之間的方案.

社民連. 人民力量. 太..........
冇人話要排除富貴派,不過社會唔可以淨係依重去晒佢地果邊。
KEEP住依家咁玩,貧富問題只係越黎越勁。
點解社民、人力同普羅可以有咁大聲勢?
唔係佢地有本事,而係大眾意識到「慢慢開始」既全寫其實係「慢慢開始完全一國化」。
引用:

言下之意即係中國要香港死,香港就應該乖乖受死?
「你區區700萬人唔想死,我地十幾億人民既中國要你死喎,你點可以唔聽我地意見」

此篇文章於 12-06-13 12:54 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-06-13, 11:43 AM   #64
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

PSN  IDhigurash66442088
引用:
作者: 緋村 光 查看文章
其實我想表達既係
就算長毛做特首,香港亦不會有甚麼大不了
正常國家/城市唔係個總統/首長話做乜就可以做乜。
有官僚/議員/法律/傳媒,由人民選出來的總統,要遵守程序公義,所有野都只能中間著墨。
以美國為例子,奧巴馬挾超強民意上台,計埋連任,八年已經過左大半。
但佢對美國內政既最大改變,只有一個而家連keep唔keep到都好成問題既醫保,亦唔見得佢既政策對美國有咩天翻地覆既影響。
應該話咁先更需要唔設限
因為大方向無得佢改
為保住自己果派下屆選票,先要諗下點包裝d食屎政策,同埋係其他細節拉攏返民心
愛國愛港代表乜大家心照,無換班危機咪好似689咁,理鬼得你三十萬已袋囉

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-06-13, 01:37 PM   #65
緋村 光
Crazy Gamer

有人皮爾修就無謂糾纏d咩愛唔愛國愛唔愛港,有d咩人一定選得唔選得既虛題。

講番正題,林鄭好似避緊立法會個功能組別既改動。
唔係話同特首個體制同期改?但著墨好少
其實我覺得呢part貼身d。

另外,有個位要講既話爭議性會大d。
發牌單野令人有感,雖然未必好,但係咪有需要加強前朝政策既延續性....
咁樣朝令夕改真係玩死人

舊 12-06-13, 02:49 PM   #66
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

延唔延反而唔係問題
例如反對黨上台,明明完全唔同理念點會照用你果套
但你唔好就咁ban完人地搬自己果d上去就算,過渡安排,保留同改良,合理解釋一定要有

舊 12-06-13, 03:29 PM   #67
緋村 光
Crazy Gamer

引用:
作者: sugihara 查看文章
延唔延反而唔係問題
例如反對黨上台,明明完全唔同理念點會照用你果套
但你唔好就咁ban完人地搬自己果d上去就算,過渡安排,保留同改良,合理解釋一定要有
如果一D一直執行緊既政策,你講既啱
畢竟唔同原則既人上台冇理由只能夠做一樣既野。

我指係果D上屆批左但到今屆先做果D
有冇一個機制去完成/去改呢?

引申出一D好重要既問題
例如,行會呢個組織是否仍然存在,又是否應該繼續由每一屆特首個別搵人做?或者應該變成有人走先有人替?
畢竟個假設應該係會有唔同政治立場既人上台嘛。

再引申就係政黨既問題
畢竟「首長按民意施政」,大前提係想延續執政既時間。咁但係如果連任有上限,怕唔怕佢最後一屆會強推一D與民意不符的政策?
外國就係靠同一個黨其他人士可以執政既政治現實,去維持果種均衡。

咁但係香港仍然禁止以政黨為單位去選wor

舊 12-06-13, 04:00 PM   #68
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

講真話就話要無政黨背景參選,但邊個係企邊邊0既,鬼唔知咩
全民提名同中央欽點最大分野真係呢度

上屆批今屆做其實都係一樣0者,唔0岩理念梗係想ban,可以係改良/替補/過渡,講真呢d係任佢up,係考pr手段,說服到市民重要過實際做法,好似hktv咁,好多人把口都係話想知道死因唔係輸打贏要,如果689夠魅力講得贏wiki單野晨早過左骨
所謂機制反而似樓上某0.5咁,講就話中立其實龍門任佢擺,行會幾單野話晒你知隻game係點玩

舊 12-06-13, 05:08 PM   #69
( ゚ω゚)?
Volks初音已接收

註冊日期: Dec 2010
中二病?, 強國廚?a

屍踏み越えて  進む  意思を  嗤う 豚よ
踐越著屍體往前 就算被恥笑成豬玀
家畜の安寧  虚偽の繁栄
家畜般的安寧 虛偽的繁榮
死せる餓狼の自由を!
如餓狼般的自由也好 死也要拿到
引用:
我只能夠講.

我們普選的目的. 是為了甚麼呢 ???

經濟 ??? 自由 ??? 還是甚麼 ???

如果. 普選可能需要流血. 你會否願意企出來.

做出暴力行為 ???

我並無否定普選的自由度.

但我們是否務實地. 提供一個雙方接受的方案 ???

民主派. 是能夠左右大局.

交比社民連. 人民力量.

可能暴動都似.

\(^o^)/オワタ (;´Д`) ヽ(; ゚д゚)ノ ( ̄∀ ̄) (´・ω・`) ∠(゚Д゚)/ キタ━━(゚∀゚)━━ !!!!(´๑•ω•๑`) (๑*д*๑) (˘ω˘)zZ ( ゚ω゚ ) ∞ヾ(´д´)ノ ก็ʕ•͡ᴥ•ʔก้ (¯ 3 ¯)(◕‿◕✿) ('A`)(・ิω・ิ) (´д`) <( ̄ω ̄・)> 〆(・ω・`*) (´༎ຶД༎ຶ`)淚目 (๑•̀ㅂ•́)و✧掂 +×(ง⌐□ل͜□) 退休啦! (ง︡'-'︠)ง┗( _)┛(ʘдʘ)
EA-y( ̄Д ̄)。o :game怪有咁勁得咁勁,裝備有咁屎得咁屎,咪等啲友玩得咁舒服,玩完嗱嗱聲pay-to-win.抽loot box有咁難得咁難,box有咁罕有放咁罕有,啲課長咪啫聲抽完抽過第二次囉.

此篇文章於 12-06-13 05:15 PM 被 ( ゚ω゚)? 編輯。
( ゚ω゚)? 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-06-13, 05:33 PM   #70
ヨコ男
てっぺんとるぞー!

註冊日期: Mar 2004
3DS Friend Code3050 8711 4125
PSN  IDCTLCCF
XBox Live Gamertagotakuyoko jp
條utube解左留言即刻好多人dislike

自己中過ぎてマジ無いわ、理解力無くてしんどいわ
思い出せデリカシー、嫌いじゃないけどうっとうしい!!!」
ヨコ男 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-06-13, 05:44 PM   #71
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
引用:
作者: ヨコ男 查看文章
條utube解左留言即刻好多人dislike
沒法,大陸block 了你管,沉默的14億表達唔到
由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-06-13, 10:59 PM   #72
anyone
The One
↘嫁

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDRitsuZui
上面有方法睇到架啦

anyone 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-08-13, 12:38 AM   #73
stephen1980
Game Master

註冊日期: Feb 2003
唔係應該先愛港,之後先來愛國?
愛國,唔表示要愛黨

689玩死香港,之後上面搵過一個人來救香港,等大家覺得上要搵d人好野來的,慢慢染紅香港,溫水煮青蛙,香港死亡
stephen1980 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-08-13, 03:19 AM   #74
某F
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
引用:
一個民主國家.

都要經過一些事情. 才能成事.

不能夠一步到位.

既然第3屇的特首選舉. 何俊仁能夠入閘.

相信第4屇. 都可以成為候選人.

佢一上位. 慢慢同中央談判.

全民直選. 全民提名. 被選權等等.

都能成事.
香港已經等唔到個日
過多幾年本地人就同新疆西藏班原居民一樣,無自己棲身之處

到時香港已經唔係香港人話事,希望你明白我表達D乜野

舊 12-08-13, 03:42 AM   #75
緋村 光
Crazy Gamer

引用:
作者: stephen1980 查看文章
唔係應該先愛港,之後先來愛國?
愛國,唔表示要愛黨
我覺得呢個問題
擺係政制討論入面真係毫無價值

打個比喻
如果今日我地要討論改革婚姻制度
第一個條件,係要諗一個方法
「確保兩人一定要愛對方同埋對方屋企」
根本就係講出黎搞笑

一來婚姻既假設就係兩人相愛,因為如非咁樣正常係唔會結婚。就算真係唔愛,你都唔會知。點check?
二來結婚係兩個人既事。你幾時見教堂宣誓要新婚夫婦愛埋對方屋企架?

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 05:08 PM

手機版 | APP版