Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
1 2
02專區>[討論] 喪屍(zombie)
ゆり 11:11 PM 05-27-07
作者: Metal Gear NT:
Land of the Dead?
佢地之後仲識用武器...(電鑽、槍...)
最勁係佢地成班唔知點樣渡海
係呢套LA!
我睇左頭個PART就唔敢睇下去了(死
結局係點的
msz006 12:00 AM 05-28-07
我淨係知遇到喪屍而又頂唔順既最佳
對策:g19:
熄電視....

我承認lee個係一個好冷既爛gag...

呂鳳仙 12:17 AM 05-28-07
作者: 死.屍神:
但致命傷害真係頭咩......因為佢地冇痛楚 爆左頭都可以照行架..
理論上人體所有機能活動都係由腦部發射o既神經訊號控制,
如果個腦部受到嚴重破壞就控制唔到手腳活動(由脊椎發出o既條件反射另計)。

如是者依呢個設定去講都講得通爆頭會死,
但我就真係唔明有o的個頭爛到見腦,
個腦又唔見咁幾忽o既喪屍點鮮仲識甩……

唯一俾自己o既答案竟係喪屍個腦部受輕微破壞(冇o左半個腦!?)後仍然用得……掛
Sgodkyo 12:20 AM 05-28-07
作者: 呂鳳仙:
理論上人體所有機能活動都係由腦部發射o既神經訊號控制,
如果個腦部受到嚴重破壞就控制唔到手腳活動(由脊椎發出o既條件反射另計)。

如是者依呢個設定去講都講得通爆頭會死,
但我就真係唔明有o的個頭爛到見腦,
個腦又唔見咁幾忽o既喪屍點鮮仲識甩……

唯一俾自己o既答案竟係喪屍個腦部受輕微破壞(冇o左半個腦!?)後仍然用得……掛
可以理解為小腦同延腦冇被破壞

爆晒頭都識郁果d叫屈機
赤兵尉SETH 12:57 AM 05-28-07
作者: 神京:
唔同
伊波拉病毒只係一種殺人病毒
T病毒本身係用係生化武器研究上
即係基因突變之類o既野
有錯請插a

"復活"o既原因BH電影版第一集有講
原理同BH本身o既設定大同小異
T病毒正係為生化武器研究上將伊波拉病毒"改良"而成
伊波拉病毒不足之處在於受感染者活動時間太短,
為要有效擴散就加強伊波拉活動時間同侵略性,變成T病毒
以前係某網站睇番黎,好似係將官方bio小說翻譯,原文詳盡好多...

唔記得電影版講個原理
但電影版d喪屍好似係死前受感染
死.屍神 10:14 AM 05-28-07
如果變左喪屍黎講 嗅覺係唔係強烈左?

因為睇親電影都係成班喪屍係好遠既地方都可以知道?
Metal Gear NT 01:31 PM 05-28-07
作者: ~freedom~:
係呢套LA!
我睇左頭個PART就唔敢睇下去了(死
結局係點的
有錢佬們死晒
窮人不受喪屍侵襲(似乎喪屍們搵到個城市做新家就唔會再搞其他人...)
主角們繼續浪跡天涯
Dev 03:36 PM 05-28-07
講到喪屍, 有無人知道香港有無一本叫World War Z o既...小說賣?

http://en.wikipedia.org/wiki/World_War_Z

World War Z D喪屍又係似28日後咁, 中o左o個種病毒就變喪屍.
不過...今次D喪屍係惡到失晒控.
Dante_lcf 10:37 PM 05-28-07
我總覺得最初創造喪屍的靈感,
是源自人們對痲瘋病人的恐懼.
死.屍神 10:39 PM 05-28-07
作者: Dante_lcf:
我總覺得最初創造喪屍的靈感,
是源自人們對痲瘋病人的恐懼.
但我覺得木乃伊似D
Dante_lcf 11:47 PM 05-28-07
作者: 死.屍神:
但我覺得木乃伊似D
木乃伊較似殭屍...

殭屍與喪屍給我的感覺很不同...

殭屍:死而不腐
喪屍:未死先臭
死.屍神 12:36 AM 05-29-07
作者: Dante_lcf:
木乃伊較似殭屍...

殭屍與喪屍給我的感覺很不同...

殭屍:死而不腐
喪屍:未死先臭
殭屍:身著光鮮
喪屍:爛衫爛褲\/
nick 05:16 PM 06-03-07
睇返wesker report就得喇.
細路翔 12:02 AM 06-04-07
作者: 赤兵尉SETH:
T病毒正係為生化武器研究上將伊波拉病毒"改良"而成
伊波拉病毒不足之處在於受感染者活動時間太短,
為要有效擴散就加強伊波拉活動時間同侵略性,變成T病毒
以前係某網站睇番黎,好似係將官方bio小說翻譯,原文詳盡好多...

唔記得電影版講個原理
但電影版d喪屍好似係死前受感染
好明顯玩過re1都覺得班友係為左不死而整t病毒
黃昏之魔彈 01:03 AM 06-04-07
作者: msz006:
我淨係知遇到喪屍而又頂唔順既最佳
對策:g19:
熄電視....

我承認lee個係一個好冷既爛gag...
我喜歡
メソウサ 10:59 AM 06-04-07
以bio o個種行動方式泥講
識追人証明個腦仲有思考,所以打頭仲叫合理
打脊骨打到佢癱都得架

但照計打心臟都得啦
冇血上腦根本好快brain dead
肌肉冇糖消耗仲點會識行

如果人o既身體結構冇其他因素去改變能量供應方式o既話
根本變唔成喪b
lamchunhin 08:09 PM 06-05-07
作者: 神京:
理論上病毒會經血液接觸傳染

因為主角們識用通街都執到o既藥草
但因為政府宣傳不足 , 一般星斗市民都唔曉點用
最不明白的地方是……為什麼會通街都有藥草?umbrella在熊市是開中藥鋪的嗎?
Einhander 10:00 PM 06-05-07
作者: lamchunhin:
最不明白的地方是……為什麼會通街都有藥草?umbrella在熊市是開中藥鋪的嗎?
game入面有文件提過
啲草係特產, 家家戶戶都種
不過可能啲人係用之前已經瓜左, 死人唔洗用啦
比較奇怪係點解leon第四集同外傳去到山卡啦咁遠都有呢隻草
Einhander 10:01 PM 06-05-07
>但照計打心臟都得啦
第四集瞄心口冇死
bug
細路翔 11:30 PM 06-05-07
作者: Razgriz:
>但照計打心臟都得啦
第四集瞄心口冇死
bug
第四集個d寄生體黎嫁喎
死.屍神 11:55 PM 06-05-07
作者: Razgriz:
>但照計打心臟都得啦
第四集瞄心口冇死
bug
人地爆頭都唔死 重有條虫虫係到左搖右擺
Oruma 05:10 AM 06-06-07
其實如果真係有喪屍既﹐著上中世紀果D騎士盔甲係咪就無敵?
ゆり 01:30 PM 06-06-07
作者: Oruma:
其實如果真係有喪屍既﹐著上中世紀果D騎士盔甲係咪就無敵?
到時成街都係monster hunter
lamchunhin 06:43 PM 06-06-07
其實喪屍的細胞組織已經開始壞死,肌肉強度也應該會大幅降低才對。
那麼就算被它們咬到也不要緊吧?(咬到下巴脫臼也咬不進)
1 2

返回主題版面