Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 06-02-19, 05:28 PM   #76
GreenTea
Administrator

註冊日期: May 2007
唔係消滅全人類係破壞再重生 片尾都有見到
果然係老外特技先可以完美重現呢種怪獸vs怪獸電影
GreenTea 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-19, 05:32 PM   #77
holsety
Ultimate Gamer
http://www

註冊日期: Oct 2003
人類線我無視。我覺得個世界觀人類扮演甚麼角色,要地球好就要消滅人類。哥師奶並唔係幫人類而存在,甚麼仁慈巨獸並存。。?! 只係地球保護機制。人類不能做甚麼控掣甚麼改變甚麼。博士只係面對現實。師奶唔傷人類只係無視; 正常人都唔會無lala踩死隻蟻。個人感想。

此篇文章於 06-02-19 05:35 PM 被 holsety 編輯。
holsety 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-19, 06:14 PM   #78
赤兵尉SETH
God of Gamer
✌(´◓q◓`)✌

註冊日期: Jun 2002
Nintendo Switch ID8287-9006-2513
PSN  IDGAF_SETH
XBox Live GamertagSeth HK
見負評個班多數反而讚返上集多人類描寫就知咩事

我覺得老母將個仔既死 歸究係人類破壞平衡而令怪物甦醒
簡單講只係想搵咁多人同個仔陪葬,所以個女都插佢係怪物

monarch根本就係班怪獸控,成立開始就認定班怪獸先係地球大佬

引用:
作者: holsety 查看文章
人類線我無視。我覺得個世界觀人類扮演甚麼角色,要地球好就要消滅人類。哥師奶並唔係幫人類而存在,甚麼仁慈巨獸並存。。?! 只係地球保護機制。人類不能做甚麼控掣甚麼改變甚麼。博士只係面對現實。師奶唔傷人類只係無視; 正常人都唔會無lala踩死隻蟻。個人感想。
呢隻C9明顯真係幫人類,上集比軍隊掃都無反擊,個巢似係古時既人幫佢起,應該有段故
其他怪 包括Kong都會攻擊甚致食人類

ハイスピードロボットアクションゲームの金字塔

ANUBIS ZONE OF THE ENDERS
BLADE SHOT GRAB

此篇文章於 06-02-19 06:21 PM 被 赤兵尉SETH 編輯。
赤兵尉SETH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-19, 08:48 PM   #79
Rv250

註冊日期: Aug 2002
引用:
作者: 赤兵尉SETH 查看文章
我覺得老母將個仔既死 歸究係人類破壞平衡而令怪物甦醒
簡單講只係想搵咁多人同個仔陪葬,所以個女都插佢係怪物
老母開頭都係想破壞後重生, 佢應該同東方不敗一樣忽略咗人類都係自然一部份
想靠ORCA控制程序, 見到失咗控同搵人陪葬冇分別先開始後悔
Rv250 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-19, 08:54 PM   #80
鐵之侍

註冊日期: Apr 2005
引用:
見負評個班多數反而讚返上集多人類描寫就知咩事

負評的只看到人類的爛看不到(無視) 怪獸的戲有多好

畢竟就是上集太多人類戲今次導演才決心加重怪獸戲份的說

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=240345
鐵之侍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-19, 10:20 PM   #81
朔望~
Game Master
妹控

註冊日期: Oct 2007
講真爛蕃茄果D準則對我黎講都無咩參考價值
想睇就自然會入場

上集以人類觀點去睇一場災難 今集就係真正既怪獸大戰(雖然又係撈埋老美軍隊入去打飛機
對於想睇哥斯拉既人黎講 今集絕對係收貨有餘

D3: Enhance#3299
CC: 144,917,878 主掛強運/田村 另80貓娘/60姬劍/65青山(放置中)

此篇文章於 06-02-19 10:23 PM 被 朔望~ 編輯。
朔望~ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-19, 10:32 PM   #82
赤兵尉SETH
✌(´◓q◓`)✌

註冊日期: Jun 2002
Nintendo Switch ID8287-9006-2513
PSN  IDGAF_SETH
XBox Live GamertagSeth HK
人類戲份,我覺得剩係芹澤個句「若要療癒傷口,那我們必須要跟造成傷口的惡魔和談。」已經夠勁夠諷刺

引用:
作者: Rv250 查看文章
老母開頭都係想破壞後重生, 佢應該同東方不敗一樣忽略咗人類都係自然一部份
想靠ORCA控制程序, 見到失咗控同搵人陪葬冇分別先開始後悔
老母一開始就係重建地球為由要其他人陪葬
係首抽刷中外來種先後悔

引用:
作者: 鐵之侍 查看文章
負評的只看到人類的爛看不到(無視) 怪獸的戲有多好

畢竟就是上集太多人類戲今次導演才決心加重怪獸戲份的說
日本個邊大好評,反而係負評首日版主題曲

引用:
作者: 朔望~ 查看文章

上集以人類觀點去睇一場災難 今集就係真正既怪獸大戰(雖然又係撈埋老美軍隊入去打飛機
對於想睇哥斯拉既人黎講 今集絕對係收貨有餘
以往日本都自衛隊打怪獸,已而係老美係被打飛機(F-35)

ハイスピードロボットアクションゲームの金字塔

ANUBIS ZONE OF THE ENDERS
BLADE SHOT GRAB

此篇文章於 06-02-19 10:37 PM 被 赤兵尉SETH 編輯。
赤兵尉SETH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-02-19, 11:26 PM   #83
鐵之侍

引用:

日本個邊大好評,反而係負評首日版主題曲

美版主題曲好聽太多又配合電影,日版那首太「行貨」了

日本票房不錯,這麼排斥外國電影的市場能有這成績也真不錯(大慨很多日本哥老粉真是感受到這作的誠意吧)

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=240345
舊 06-03-19, 09:55 AM   #84
Eking

註冊日期: Feb 2006
普普通通.....唔係好好, 又唔係好差.....叫重主線落怪物身上, 睇下下集加埋金鋼同新怪會點玩~

舊 06-03-19, 02:46 PM   #85
iu fu pig
塵埃...

註冊日期: Jul 2004
睇完,利申我喺哥斯拉粉,睇完覺得好開心,連上集嘅負評都比呢套救返
呢套完全喺無哂老美哥斯拉陣味,完完全全喺怪獸片,算喺最近老哥電影算好睇嘅
比負評嘅,我唔喺好理解,不過電影不嬲都喺拍比知音人睇
致敬位
估唔到咁樣出紅蓮致敬,實在令人太驚喜了
雖然有17隻怪獸,不過其實見到樣嘅10隻數哂⋯⋯
套戲對喜歡老哥嘅朋友會好多起雞皮位,爭小小留眼汗

至於基多拉個設定,一路以黎實在太多,不過呢次的嘅基多拉演出真係真心完美,咁先似老哥嘅宿敵

其實呢套戲我覺得平衡唔錯,老哥喺守護神由上集佢玩拆字已經好堅定呢個立場
人類線其實認真睇已經寫咗好多,呀媽個理由唔喺奇怪,而喺日本動畫已經好多前輩做過呢樣野(題外話呢套老哥無乜美風喺因為劇本嘅編排其實好接近日本動畫/電影嘅手法
大怪獸打架就正如神所仙打交一樣,人類可以介入嘅已經好好,至少老哥系列一直都喺幫手打下怪再返屋企

呢集鋪下集伏線之餘,完美完咗今集主線,我覺得收貨啦,而且更期待下一集,
iu fu pig 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-03-19, 03:17 PM   #86
滅龍士
MHWs↓

註冊日期: Sep 2006
Nintendo Switch IDSW-0379-3311-1331
3DS Friend Code0362 0082 7760
PSN  IDMETSU_RYU_SHI
lag人一問:做乜由頭到尾都唔見上集男主角蒲頭?佢又唔係阿太個大仔
滅龍士 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-03-19, 03:39 PM   #87
stevenfan
貧窮神附身

註冊日期: Jan 2007
章子怡拍到起碼後生左10年
摩姐出場個一幕
我腦補左章子怡唱摩斯拉呀 摩斯拉

stevenfan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-03-19, 04:03 PM   #88
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
引用:
作者: stevenfan 查看文章
章子怡拍到起碼後生左10年
摩姐出場個一幕
我腦補左章子怡唱摩斯拉呀 摩斯拉
佢個樣keep到啫,睇佢隻手皺到呢...
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-03-19, 04:42 PM   #89
iu fu pig
塵埃...

引用:
作者: 滅龍士 查看文章
lag人一問:做乜由頭到尾都唔見上集男主角蒲頭?佢又唔係阿太個大仔
全家都唔見,以為後尾會見返佢,點知都係唔見
(算唔算劇透黎架)
由手機版發出
舊 06-03-19, 07:29 PM   #90
細路翔
The One

註冊日期: Sep 2003
個故事話比大家知身為反派有超再生只會令自己死得慘d

直接壓血鎖血再開埋背水先係主角之証

英國說大家抱團死
細路翔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-03-19, 08:30 PM   #91
怪盜小G
しゃろとも

註冊日期: Jan 2004
希望遲D拎第一集副骨整機械哥斯拉

怪盜小G 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-03-19, 08:53 PM   #92
iu fu pig
塵埃...

引用:
作者: 怪盜小G 查看文章
希望遲D拎第一集副骨整機械哥斯拉
希望美版機械哥斯拉唔會崩(有太平洋啲機甲嘅構造我都收貨,唔要老變果隻機械處理,我仲記得美版戰隊隻機械人變成點

仲有出返對老哥用裝備,光線車同super X1-3
舊 06-03-19, 09:26 PM   #93
C.Ryo
Game Master

註冊日期: Dec 2007
Wii U IDCRYO.HK
Nintendo Switch ID4426 5495 5212
PSN  IDCRyoHK
XBox Live GamertagCRYO HK
本地某影音論壇一樣有部份人比腐皮,論點都係話劇情不好不合理不能入戲之類,其實呢套都擺明係賣怪獸大戰爭嘅爆谷片,用期望睇劇情片心態入場應該只係看官自己錯配,再者今次其實係好粉絲向,系列粉絲會歡樂地找彩蛋,一般觀眾不知就裡,應該感覺只係另一套怪獸版米高悲老變罷了

C.Ryo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-03-19, 09:40 PM   #94
鐵之侍

引用:
作者: C.Ryo 查看文章
本地某影音論壇一樣有部份人比腐皮,論點都係話劇情不好不合理不能入戲之類,其實呢套都擺明係賣怪獸大戰爭嘅爆谷片,用期望睇劇情片心態入場應該只係看官自己錯配,再者今次其實係好粉絲向,系列粉絲會歡樂地找彩蛋,一般觀眾不知就裡,應該感覺只係另一套怪獸版米高悲老變罷了
最少哥老2還能滿足怪獸迷,爆炸變基本上已是粉和一般觀眾都得罪了(遺憾還是可以賺錢。。。。。。)

舊 06-04-19, 05:23 AM   #95
肉羊哩咖
griffin611

註冊日期: May 2008
怪獸的產地同點搵佢哋

睇咗,怪獸打架10分有12分,人類啲線(如果有)得0分,拉均6分,中等。

另一部 fans 向嘅片,本人唔係怪獸迷,因為受虛淵大帝壇「嘢」刺激,畀錢入場睇支持真-怪獸大戰。有評論比諭佢好似悲哥啲變型金剛,有得打就好精彩,講人話就垃圾,聽到心裡面十九字粗口都出埋,呢度打得清清楚楚,乾淨利落,仲好鬼熱血,尤其最後一戰,真係打到飛起,散咗場都好激動,邊忽似變型金剛啫!(仲有啲殖入式廣告起碼無咁礙眼先)

其實部戲幾多名演員入面(章小姐唔係),全部嘥鬼晒,呢度各位老細都講過晒;不如咁,最好學啲「甜」片咁拍,「大戰」一場接一場,中間唔好加埋啲乜鬼劇情,可能睇得仲過癮添。

肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-04-19, 10:47 AM   #96
iu fu pig
塵埃...

其實講人果部分真喺好差?
每個人都有自己立場
博士:雖然佢好支持哥斯拉,其實佢更加支持嘅喺自然會平衡,所以好相信地球食物鏈嘅頂端會平衡到呢個世界
老母:老馬同東方不敗嘅粉絲,不過只喺學到佢地嘅三成,就喺衰縮沙同蠢,好明顯喺科學家嘅眼光,研究咗大半生,但喺永遠覺得自己已經睇穿所野咁,
老豆:其實唔喺博士搵佢,佢應該會繼續影狼,由頭到尾佢都喺想救女唔喺救老婆,其實老豆個角色喺深化緊老婆,老豆大難當前其實都唔想理老婆,好明顯啦

同埋我會睇得闊啲,其實各種主怪獸都係一個角色,我呢度每隻怪獸嘅立場同目標都寫得好好,覺得人物寫得唔好,因為覺得怪獸只喺怪獸,但喺呢套哥斯拉真喺有繼承傳統,喺表面上企喺人類果邊嘅災難

不過好多重點真喺粉絲向嘅
由手機版發出

此篇文章於 06-04-19 10:50 AM 被 iu fu pig 編輯。
舊 06-04-19, 11:18 AM   #97
C.Ryo
Game Master

Nintendo Switch ID4426 5495 5212
引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
睇咗,怪獸打架10分有12分,人類啲線(如果有)得0分,拉均6分,中等。

另一部 fans 向嘅片,本人唔係怪獸迷,因為受虛淵大帝壇「嘢」刺激,畀錢入場睇支持真-怪獸大戰。有評論比諭佢好似悲哥啲變型金剛,有得打就好精彩,講人話就垃圾,聽到心裡面十九字粗口都出埋,呢度打得清清楚楚,乾淨利落,仲好鬼熱血,尤其最後一戰,真係打到飛起,散咗場都好激動,邊忽似變型金剛啫!(仲有啲殖入式廣告起碼無咁礙眼先)

其實部戲幾多名演員入面(章小姐唔係),全部嘥鬼晒,呢度各位老細都講過晒;不如咁,最好學啲「甜」片咁拍,「大戰」一場接一場,中間唔好加埋啲乜鬼劇情,可能睇得仲過癮添。
隔壁壇真係有人話打得亂,睇唔清楚之類
佢哋應該想睇怪獸似pacific rim1咁重機式慢動作打詠春

舊 06-04-19, 12:59 PM   #98
肉羊哩咖
griffin611

註冊日期: May 2008
但究竟衰邊個?

人有乜問題? 撇開「人類係地球嘅疾病」呢個老梗,除咗男主腳有啲嘢(監粗質畀佢)做,同埋某個角式個便當之外,大部份角式唔係齋嗡,就係面目模糊,唔知係咪無睇2014年嗰套嘅關係;老母同個女嗰啲線簡直係低能,成部片個 McGuffin 居然可以輕易畀個女偷咗,而部嘢真係易學易用,個女睇過一兩次即刻識用,班恐怖份子到最後係咪收工散水?章小姐只係度畀表情,有一節個同男主腳「分享」摩姐嗰幕無啦啦彈出嚟,仲有,佢騷啲相入面全部都係女嚟,佢係咪單性繁殖定係複製人嚟?

如果講玩災難片格,除咗墨西哥嗰幕有少少入之外,其他真係無感。

另:榮登美帝週末票房冠軍,不過唔過伍仟萬,仲差過上一部,出年部戈King大戰唔多睇好。

另另:睇返影評,個導演真係怪獸迷,所以大量 fans service,同埋部片好有入格。好啦 fans 向唔「亂改」係好緊要,但你想玩落去,都要其他觀眾都 click 到先得。

肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-04-19, 01:11 PM   #99
C.Ryo
Game Master

第一集係唔夠怪獸味劇情片,第二集真係怪獸片,唔知第三集會唔會打番均

舊 06-04-19, 01:16 PM   #100
細路翔
The One

註冊日期: Sep 2003
無下集都唔緊要

剩係今次有哥老用王霸之氣震瓜對面我就比10分(?

作為結局都無問題

英國說大家抱團死
細路翔 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[西片] Shazam!︱沙贊!神力集結 (April 5, 2019) 信長 電影版 68 03-25-21 11:40 PM
[西片] The Incredibles 2 (JUNE 2018) | Pixar david 電影版 19 03-28-20 04:14 AM
[西片] GODZILLA yuhchan5 電影版 185 02-22-20 03:00 PM
[西片] Wicked (2019) david 電影版 0 08-03-16 11:59 PM
吹水專區 2019《未來警察今天要出發~》 神龍 吹水專區 1000 07-26-13 09:26 PM

現在的時間是 02:36 AM

手機版 | APP版