Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 02-09-12, 04:23 PM   #76
超合Game魂
Game Master
超サイヤ人

註冊日期: Oct 2006
引用:
作者: cm2010 查看文章
1) 日本的 concept 係只會分類一次

2) 唔樂觀囉
唔係好明...10個folder如果得1set分頁卡咁點分類

...其實最少係唔係要10個folder先ok

舊 02-09-12, 04:49 PM   #77
cm2010
Senior Gamer

註冊日期: Jun 2008
引用:
作者: 超合Game魂 查看文章
唔係好明...10個folder如果得1set分頁卡咁點分類

...其實最少係唔係要10個folder先ok
因為日本原意係將14個作品打散 , 然後ms 一類, 人物一類,
所以只有一張ms卡 同 一張人物分頁卡.

但如果你要先以作品分成14個folder, 入面再細分ms,人物.
咁呢個就唔係出版社原意

p.s. folder 的容納係裝10冊
cm2010 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-09-12, 06:52 PM   #78
超合Game魂
Game Master
超サイヤ人

引用:
因為日本原意係將14個作品打散 , 然後ms 一類, 人物一類,
所以只有一張ms卡 同 一張人物分頁卡.

但如果你要先以作品分成14個folder, 入面再細分ms,人物.
咁呢個就唔係出版社原意

p.s. folder 的容納係裝10冊
但係港版資料分成8類(有8張分頁卡)...即係每個folder裝1類

8個folder(8類)裝晒100期, 即每個folder各有100頁,但"機械"同"人物"最多數量應該唔止100頁

...每期封面另外放開

此篇文章於 02-09-12 07:00 PM 被 超合Game魂 編輯。
超合Game魂 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-09-12, 07:09 PM   #79
sampanone

註冊日期: Aug 2010
近排工作較忙,少上來幾日,想不到這幾日咁熱鬧,仲要出埋期待已久嘅Gundam。

個人根據飛機百科嘅經驗,官方認為一個File可放10期,故此第11期隨書會有File脊位貼紙(no.1-4)及File分類名稱貼紙跟。但一個File放10期(不連封面&底)會好迫,好難掀,窿位亦易爛。如果加埋雞眼貼的話,一個File放8期多少少會較佳。

引用:
想問之後出o既folder係唔係有 file邊no.1 2 3 4......o既貼紙(因為第1期個folder邊係空白)
引用:
唔係, 貼紙會係 第11,12 或者 21,22 期附送
引用:
作者: wyvern 查看文章

我反而只係打算每一部分用一個folder, 即係用8個folder
咁就只需要1 set 分頁咭就夠晒
而家諗緊去文具鋪買folder好, 還是買多幾個原裝folder好

見你咁講, 搞到我唔想撕出來 sosad
引用:
8個一定唔得, 至少10個, MS 肯唔止一個
引用:
作者: 2dn 查看文章
用左雞眼貼要預多幾個 folder。

我都忍不住買了7個File&創刊號,都是為了分頁卡。我原來也認為機械及人物可以一部作品一個File,其他分類還是放埋一齊(用語辭典不可能拆開吧!),另外每項一個File較好。

但想清楚後,部份作品如0080及馬反的機械及人物較少,故此不值得/不需要一部作品一個File,另外機械及人物也會在多於一部作品中出現,一部作品一個File更可能造成混亂(如Gundam MKⅡ,歸入Z定ZZ?布拉度/林友德(港版,笑了)歸入Gundam、Z、ZZ定馬反?),最後決定只需跟每項分類便可,當然可能”機械”一項已要5、6個File,要5、6套分頁卡,故此我買定7個File(其中一套後備)。

當然上述只是個人意見,要怎樣Filing?甚至一本本不用Filing,只要自己喜歡便可。

[QUOTE=RX-93-2;9614743]
引用:
sosad

我都有考慮過你的做法, 每一套作品用一個folder
但係會唔會有D麻煩?? 我見有D資料係幾套作品一齊共用的...

QUOTE]
睇下你想法了,最煩的是一開始就要買定許多個Folder先囉。
sampanone 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-09-12, 07:19 PM   #80
sampanone

始終台版轉港版,譯名有甩漏在所難免,如今期分頁卡的”鋼彈” 用語辭典,08小隊的”天田史郎”,個人認為大部份台灣譯名(甚至一般日本動漫亦然)比港版好,大家總不想小林隼人變成強仔吧!個人不介意台灣譯名,總覺比譯名因甩漏而造成的前後不一致為好。

引用:
作者: J+1 查看文章
用晒台灣譯名儲來把鬼咩
仲衰過一開始就台灣譯名

由手機版發出
引用:
買台灣版接落去
舊 02-09-12, 07:31 PM   #81
sampanone

wink

確認台版第11期隨書會有File脊位貼紙(01、02及03)及File分類名稱貼紙(共8項)跟。相信港版亦然。

詳見Link的台版第11期重點介紹。

http://www.wretch.cc/blog/bigfootshoes/13196132
舊 02-09-12, 09:36 PM   #82
cm2010

引用:
但係港版資料分成8類(有8張分頁卡)...即係每個folder裝1類
你誤解左喇, FOLDER 係盡量填滿10期, 例如MS 佔1.5 個 FOLDER,
人物就係由第2個FOLDER 中間開始, 並非開第3個 FOLDER.
分頁卡就係攝係FOLDER 2 中間
舊 02-09-12, 10:45 PM   #83
超合Game魂
Game Master
超サイヤ人

引用:
你誤解左喇, FOLDER 係盡量填滿10期, 例如MS 佔1.5 個 FOLDER,
人物就係由第2個FOLDER 中間開始, 並非開第3個 FOLDER.
分頁卡就係攝係FOLDER 2 中間
明白 thanks

舊 02-09-12, 10:47 PM   #84
wyvern
Game Master

註冊日期: Dec 2004

行過奇趣X地同一些文具鋪都唔見有"雞眼貼"賣...

舊 02-09-12, 11:06 PM   #85
超合Game魂
Game Master
超サイヤ人

引用:

行過奇趣X地同一些文具鋪都唔見有"雞眼貼"賣...
吉記$12 shop咁雜可能有...

舊 02-10-12, 01:36 AM   #86
RX-93-2

註冊日期: Aug 2005
[QUOTE=sampanone;9618723]近排工作較忙,少上來幾日,想不到這幾日咁熱鬧,仲要出埋期待已久嘅Gundam。

我都忍不住買了7個File&創刊號,都是為了分頁卡。我原來也認為機械及人物可以一部作品一個File,其他分類還是放埋一齊(用語辭典不可能拆開吧!),另外每項一個File較好。

但想清楚後,部份作品如0080及馬反的機械及人物較少,故此不值得/不需要一部作品一個File,另外機械及人物也會在多於一部作品中出現,一部作品一個File更可能造成混亂(如Gundam MKⅡ,歸入Z定ZZ?布拉度/林友德(港版,笑了)歸入Gundam、Z、ZZ定馬反?),最後決定只需跟每項分類便可,當然可能”機械”一項已要5、6個File,要5、6套分頁卡,故此我買定7個File(其中一套後備)。

當然上述只是個人意見,要怎樣Filing?甚至一本本不用Filing,只要自己喜歡便可。

你留意下,下兩三期的預告中,人物檔案中同樣有馬沙和亞寶的。應該每個作品就算同一個人物都會再有人物檔案的。

至於機械......唔計得一兩個鏡頭的那D,重復出現的都8成是Z和ZZ時期,全數約10幾隻,我已有心理準備買多本。

此篇文章於 02-14-12 01:57 AM 被 RX-93-2 編輯。
RX-93-2 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-10-12, 02:18 AM   #87
hanshimsv006

註冊日期: Feb 2008
3DS Friend Code4313 0406 7096
其實我想問,係咪往後期數都唔會再出folder架啦?
由手機版發出
hanshimsv006 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-10-12, 02:21 AM   #88
RX-93-2

引用:
作者: hanshimsv006 查看文章
其實我想問,係咪往後期數都唔會再出folder架啦?
由手機版發出
folder一定會獨立出,但會沒有分頁卡。
舊 02-10-12, 11:21 AM   #89
cm2010

雞眼貼係咪有透明的? 不是白色
舊 02-10-12, 11:24 AM   #90
quatre_sze

註冊日期: May 2009
引用:
以前係有透明的雞眼貼,而家仲有冇就唔肯定...
quatre_sze 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-10-12, 03:52 PM   #91
sampanone

wink

依家仲有,飛機百科我用緊Penmark那一款,一盒500pcs,透明光面,約HK$6/盒。

http://www.totco.com.my/products.php...forcement-Ring

另之前用過一款Herma嘅雞眼貼,一盒500pcs,透明啞面,約HK$12/盒,歐洲貨,較Penmark厚身&硬淨,用料較佳,但厚身反而會令File放少兩三頁內文,又比Penmark貴一倍(都只係差6文),最後用平嘅Penmark便算。

http://www.herma.co.uk/en/product-ca...ent-rings.html

引用:
作者: quatre_sze 查看文章
以前係有透明的雞眼貼,而家仲有冇就唔肯定...
引用:
舊 02-10-12, 04:03 PM   #92
rory12342003
Junior Member

註冊日期: Feb 2012
引用:
作者: Rance 查看文章
最後o個頁分頁寫鋼彈o既....
我又係咁

有冇人係寫高達?
rory12342003 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-10-12, 04:06 PM   #93
yorkyork
God of Gamer

註冊日期: May 2010
係喎,我個本都係寫鋼彈......
yorkyork 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-10-12, 06:52 PM   #94
RX-93-2

我已一早在官方FB講過了!係出錯了的。
舊 02-10-12, 06:55 PM   #95
RX-93-2

引用:
作者: sampanone 查看文章
依家仲有,飛機百科我用緊Penmark那一款,一盒500pcs,透明光面,約HK$6/盒。

http://www.totco.com.my/products.php...forcement-Ring

另之前用過一款Herma嘅雞眼貼,一盒500pcs,透明啞面,約HK$12/盒,歐洲貨,較Penmark厚身&硬淨,用料較佳,但厚身反而會令File放少兩三頁內文,又比Penmark貴一倍(都只係差6文),最後用平嘅Penmark便算。

http://www.herma.co.uk/en/product-ca...ent-rings.html
我在古代文明時期就是用優質的雞眼貼,攪到我要用多至小兩個Folder,但相對是硬淨D的。

此篇文章於 02-11-12 10:01 PM 被 RX-93-2 編輯。
舊 02-11-12, 01:12 PM   #96
nds新手
Insane Gamer

註冊日期: Jan 2006
雞眼貼

你地習慣點貼?
剩貼前面三個洞定係前後都貼????

此篇文章於 02-11-12 02:36 PM 被 nds新手 編輯。
nds新手 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-11-12, 01:56 PM   #97
J+1
God of Gamer
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
見樓上有唔少一買就10 本,有冇諗過多左咁多第一集內容,送本比我
由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-11-12, 01:57 PM   #98
sampanone

Smile

見RX-93-2兄所言,找一下台版資料查證,應該如你所言,會在多於一部作品中出現的機械及人物,會有不同時期的相應內容﹙如阿寶/阿姆羅相信會有一年戰爭、Z及馬反三個時期各一/二頁﹚。

阿寶/阿姆羅在一年戰爭時期(台版第1期)
http://www.wretch.cc/blog/bigfootshoes/13188503

阿寶/阿姆羅在馬反時期(台版第5期)
http://www.wretch.cc/blog/bigfootshoes/13191881

阿寶/阿姆羅在Z時期未出到,相信會跟廸殊(MSK-008 Dijeh)同一期一齊出。

一部作品一個File相信在機械及人物兩項,應該可行(前提是機械及人物會出齊各作品/時代的相應內容),但始終不確定因素較多,又較麻煩,更有機會要某些期數要多買一兩本,而其他分類(如用語辭典)又不太適合拆開Filing。

此外,在下只對UC年代有較有興趣,其他G、W、X及Seed等只是”望過吓”,如果一部作品一個File,可能在下會無動力/心機Filing上述幾部作品,所以在下都是決定照8大類Filing便算了。

當然正如在下之前所言,要緊要自己買得開心,Filing得高興,重點就是自己喜歡怎樣便怎樣嘛!

引用:
作者: RX-93-2 查看文章
你留意下,下兩三期的預告中,人物檔案中同樣有馬沙和亞寶的。應該每個作品就算同一個人物都會再有人物檔案的。
至於機械......唔計得一兩個鏡頭的那D,重復出現的都8成是Z和ZZ時期,全數約10幾隻,我已有心理準備買多本。
舊 02-11-12, 02:44 PM   #99
sampanone

Cool

只貼後面,正面望上去的話,看不到雞眼貼會較靚,當然無貼兩面咁硬淨,翻閱時要輕手一點。

還有,如果兩面都貼的話,要預多三四個File先夠裝。

引用:
作者: nds新手 查看文章
雞眼貼你地習慣點貼?
剩貼前面三個洞定係前後都貼????
舊 02-11-12, 02:57 PM   #100
高級嘍囉
Crazy Gamer

註冊日期: May 2007
3DS Friend Code4038 6395 0913
PSN  IDtimen1972
XBox Live Gamertagtimen1972
引用:
作者: sampanone 查看文章
見RX-93-2兄所言,找一下台版資料查證,應該如你所言,會在多於一部作品中出現的機械及人物,會有不同時期的相應內容﹙如阿寶/阿姆羅相信會有一年戰爭、Z及馬反三個時期各一/二頁﹚。
個編號後面有字母嘅代表多過一頁。
高級嘍囉 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 07:28 PM

手機版 | APP版