Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

關閉主題

主題工具 顯示模式
舊 05-07-13, 09:38 AM   #601
J+1
God of Gamer
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
有d 透係致命的,小心啦
由手機版發出
J+1 目前線上  
舊 05-07-13, 10:02 AM   #602
GUSTAV
The One
poor

註冊日期: Oct 2003
XBox Live Gamertag邊有錢 傻的嗎
套野故事由動畫第5集呢個位開始都好致命

それが王者の戦いというものだ
GUSTAV 目前離線  
舊 05-07-13, 10:31 AM   #603
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
要透ge話隱藏佢好d
畢竟哩套其中一個好睇地方係估佢唔倒
由手機版發出
真!DC 目前線上  
舊 05-07-13, 10:53 AM   #604
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
引用:
作者: 小嘉 查看文章
標題無話唔比人透一定有人引唔住透左出黎架啦
透加
這個
是常識吧……我睇單行本加動都無啦啦比上面透晒……玩咩……

舊 05-07-13, 10:57 AM   #605
GUSTAV
The One
poor

XBox Live Gamertag邊有錢 傻的嗎
常識係標題冇話唔比就任透ga啦

それが王者の戦いというものだ
GUSTAV 目前離線  
舊 05-07-13, 11:01 AM   #606
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
高登直頭一入動漫台即死,無睇漫畫要小心d

sugihara 目前離線  
舊 05-07-13, 11:23 AM   #607
メソウサ
The One

3DS Friend Code5069 4259 0235
透啦透啦

舊 05-07-13, 12:06 PM   #608
神鋼重工
Senior Gamer

註冊日期: Jan 2004
引用:
作者: sugihara 查看文章
高登直頭一入動漫台即死,無睇漫畫要小心d
最衰果D就特登係個標題透,果D人都唔知咩心態
神鋼重工 目前離線  
舊 05-07-13, 12:29 PM   #609
廢人
The One

註冊日期: Dec 2001
透唔透都有咩所謂
如果係透佐就會唔想睇既野我要多謝透果個tim啦
由手機版發出
廢人 目前離線  
舊 05-07-13, 02:17 PM   #610
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
其實睇完漫畫黎講而家都無乜驚喜
仲要一個二個立flag立到出晒面
當係美食動畫睇囉

sugihara 目前離線  
舊 05-07-13, 02:20 PM   #611
加瑪
奧脫福的一條小草

註冊日期: Oct 2005
呢個topic原本係漫畫topic

係咪要遷就唔睇連載嘅人,遲啲45話出果時要spoiler ?

這些中國式法官的邏輯是:他一早為你「定性」,判決你不配做「中國人」。
但原來如果你服判,重複他的判決:好了,我不配,那麼我不是「中國人」了,卻又是罪名。
這種邏輯,世上只有這個地方有。---陶傑「神經病」
加瑪 目前離線  
舊 05-07-13, 03:04 PM   #612
團子~o~
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2008
PSN  IDLuke365
我是動畫組,被透當然有些不自在
但假如我係追連載的版友,要我用白字或者spoiler作"後期處理",咁做法又唔公道
點解動畫組可在主題內暢所欲言,而漫畫組發言要遮遮掩掩?
而且一定情況的劇透,來自動畫組想問後續而漫畫組答左,跟住就有版友炳漫畫組劇透
(答你問題仲要被人炳 omg)

大家都唔想見到成版反白/spoiler,但如果是談及作品最核心謎題的話
為保神秘感及稍稍顧及動畫組感受,漫畫組也可考慮加些修飾,寫得婉轉些?
一人行一步~

業餘粵翻詞人乙名

Youtube頻道:
http://www.youtube.com/playlist?list...moG1KUp3YSbgzP

團子~o~ 目前離線  
舊 05-07-13, 03:09 PM   #613
money
Advance Moderator
◆.西野司命.◆

註冊日期: Mar 2002

舊 05-07-13, 03:18 PM   #614
Kain

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDkain_jpn
另一個問題
當無動畫漫畫呢個問題,動畫全部新野
動畫出完熟肉食完即上黎講晒d劇情又o唔ok?(假設半日內)

某人指定動作
Kain 目前離線  
舊 05-07-13, 03:20 PM   #615
團子~o~
Crazy Gamer

第五集NG片段

from 巴哈 進擊巨人哈啦區

三笠:艾倫,這樣子...人家會痛的說

業餘粵翻詞人乙名

Youtube頻道:
http://www.youtube.com/playlist?list...moG1KUp3YSbgzP

此篇文章於 05-07-13 03:23 PM 被 團子~o~ 編輯。
團子~o~ 目前離線  
舊 05-07-13, 04:10 PM   #616
佐佐木莊尼
Game Master
亂入禁止

註冊日期: Nov 2002
之前 SAO thread 都遇上同樣問題

我o個時睇完小說之後會跟返動畫進度加 spoiler 囉 ...

新 FF14 - (Bahamut) - Icecream Sandwich, 回復 + 職人 (已引退)

GW2 - (Tarnished Coast) - Arturia P Saber, warrior || Asuna Alfheim Yuuki, Elementalist (兼職)
佐佐木莊尼 目前離線  
舊 05-07-13, 04:16 PM   #617
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
引用:
作者: 佐佐木莊尼 查看文章
之前 SAO thread 都遇上同樣問題

我o個時睇完小說之後會跟返動畫進度加 spoiler 囉 ...
sao我直頭睇完小說先入得返去,加速直頭連入都入唔返……
其實呢種情況唔少,重只會越來越多,因為改編動畫越來越多的關係,其實有無必要將原作同動畫topic分開呢……

此篇文章於 05-07-13 04:19 PM 被 尼路 編輯。
尼路 目前離線  
舊 05-07-13, 05:20 PM   #618
money
Advance Moderator
◆.西野司命.◆

註冊日期: Mar 2002
「進撃の巨人」諫山の仕事に密着!日テレ番組が10日放送

「進撃の巨人」の諫山創が、5月10日23時半から日本テレビ系で放送される
「未来シアター」に出演する。

「未来シアター」はさまざまな分野で挑戦を続ける人々=“革新者”の生き様を、
その人物にマッチする名曲に乗せ、ドキュメントVTRで紹介する番組。
5月10日の放送回ではUVERworldの「7th Trigger」をテーマ曲として、
諫山の執筆風景など仕事ぶりがオンエアされる。「進撃の巨人」の単行本は累計販売部数
1300万部超、TVアニメも目下放送中。破竹の勢いでヒット街道を突き進む、諫山の作家性に迫る。

舊 05-07-13, 06:34 PM   #619
團子~o~
Crazy Gamer

引用:
作者: 尼路 查看文章
sao我直頭睇完小說先入得返去,加速直頭連入都入唔返……
其實呢種情況唔少,重只會越來越多,因為改編動畫越來越多的關係,其實有無必要將原作同動畫topic分開呢……
但是為同一作品開複數主題,每一個主題包含的情報就會無咁綜合。
時下作品在ACG的本體以外,夾帶大量週邊資訊例如劇情披露、製作人專訪、銷售數字、延伸活動等
GAF其中一個吸引我用的原因係行入一個主題,就會知個隻野近排在各方面的資訊。
如果分左topic,以後呢些情報會點處理?
如果要求貼文者自我審視過,判斷屬於動畫/漫畫主題的話,未免有點難為發文的版友,尤其是熱心更新的中堅會員,甚至有些資訊難分動或漫,集中處理就唔駛煩。

反之,若兩個主題都要放相同資訊,同樣難為了更新的會員(雖然無義務咁做
而且重覆發文,大家都不樂見。
一句到尾,唔分好過分。

業餘粵翻詞人乙名

Youtube頻道:

團子~o~ 目前離線  
舊 05-07-13, 06:37 PM   #620
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
引用:
作者: 零式 查看文章
透晒

會唔會巨人同人其實係同一種人,只不過巨人係進化左既人類?(咁似eva:Q既)
SPOILER

而家起碼有四種巨人先........
一種係普通巨人
一種係打針打出黎(例︰艾連、未知阿尼、胡佛、萊納係咪咁樣變)
一種係毛巨人用普通人類變出黎(柯尼老母)
一種係毛巨人本身

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新

此篇文章於 05-07-13 07:00 PM 被 鈴蘭 編輯。
鈴蘭 目前離線  
舊 05-07-13, 06:45 PM   #621
K.LIFE
Ultimate Gamer

註冊日期: May 2004
PSN  IDLIVEKLIFE
引用:
作者: メソウサ 查看文章
透啦透啦
So sexy
K.LIFE 目前離線  
舊 05-07-13, 07:02 PM   #622
嘿哈兒
The One
影相真係博大精深~~

註冊日期: Aug 2002
Wii U ID↑プスドラID
3DS Friend Code105 743 596
引用:
作者: 團子~o~ 查看文章
但是為同一作品開複數主題,每一個主題包含的情報就會無咁綜合。
時下作品在ACG的本體以外,夾帶大量週邊資訊例如劇情披露、製作人專訪、銷售數字、延伸活動等
GAF其中一個吸引我用的原因係行入一個主題,就會知個隻野近排在各方面的資訊。
如果分左topic,以後呢些情報會點處理?
如果要求貼文者自我審視過,判斷屬於動畫/漫畫主題的話,未免有點難為發文的版友,尤其是熱心更新的中堅會員,甚至有些資訊難分動或漫,集中處理就唔駛煩。

反之,若兩個主題都要放相同資訊,同樣難為了更新的會員(雖然無義務咁做
而且重覆發文,大家都不樂見。
一句到尾,唔分好過分。
其實呢...哩個問題已經有起碼2,3年以上....
以前d版友都唔會劇透,依家劇透好似奉旨咁.
先物論你好好心機追晒動漫小說...但只單看漫或動既版友都不知入不入來好..
我記憶最誇張係....
我SAO追晒動漫小說的....但我係SAOtopic入面比人劇透加速世界囉....自此我就好少再入來動漫版.
睇都睇d動漫原創既,咁就無野可透.

嘿哈兒 目前離線  
舊 05-07-13, 07:22 PM   #623
團子~o~
Crazy Gamer

引用:
作者: 嘿哈兒 查看文章
其實呢...哩個問題已經有起碼2,3年以上....
以前d版友都唔會劇透,依家劇透好似奉旨咁.
先物論你好好心機追晒動漫小說...但只單看漫或動既版友都不知入不入來好..
我記憶最誇張係....
我SAO追晒動漫小說的....但我係SAOtopic入面比人劇透加速世界囉....自此我就好少再入來動漫版.
睇都睇d動漫原創既,咁就無野可透.
唔入主題都中招,真係躺著也中槍...
結果就令人少左入黎,討論區去到咁就無意思。
唯有大家...自律下
其實我不是一面倒反對劇透,在探索動畫某些迷團時,由於追原作的版友知道徵要何在
他們可以提出叫動畫組留意某場景、某角色的小動作等等,作出"間接劇透"
再由動畫組發揮觀察及推理,相信這一來一回會令討論才有意思。
討論討論,一開始就給答案,又何需討論?

業餘粵翻詞人乙名

Youtube頻道:

團子~o~ 目前離線  
舊 05-07-13, 07:36 PM   #624
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
所以SAO同加速TOPIC都冇乜點入去
大部分改編動畫topic大家都會自重唔會透太多
但有D就透到飛起

真!DC 目前線上  
舊 05-07-13, 07:44 PM   #625
メソウサ
The One

3DS Friend Code5069 4259 0235
急不及待話俾人聽我睇晒我超強是小學常識吧?

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
★★★街貨同人誌 Vol.007★★★(08/10~08/17) ★星人44★ 水★專區 27 08-21-11 09:24 PM
[TVB] "搜神傳" 25/08/08 星期一至五 20:00~20:30 Busconcamp Neo Entertainment TREND 238 10-18-08 12:05 PM
[TVB] "尖子攻略" 25/08/08 20:30首播 Busconcamp Neo Entertainment TREND 222 09-19-08 09:34 PM
[ETC] 團購青文 First departure !! 22/8/08 - 04/9/08 Dick 電視遊戲討論版 73 09-16-08 05:54 PM
[NDS] FIFA 08 enishi 手提遊戲機討論版 2 10-14-07 10:54 PM

現在的時間是 04:57 PM

手機版 | APP版