Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Entertainment TREND

主題工具 顯示模式
舊 06-16-13, 02:14 PM   #51
Shadow 神
God of Gamer
混沌與光明的創造者

註冊日期: Nov 2006
PSN  IDShadowNel
好多人都擔心套劇去得太快,觀眾會消化唔黎
但唔知之後發展會唔會拉返慢呢?? 另外係咪我地俾 CCTVB 養到蠢左

唯一不滿係模型店度,見到人左手 + 識渣鎗就肯定佢係兇手 ...

PSN: ShadowNel
wii friend code: 3580 5742 2557 1699
Shadow 神 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-16-13, 02:46 PM   #52
緋村 光
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2002
聞說套劇本身只有十集

問題不是太快而是不完整
以人物關係為例
作為一套電影,我在三十分鐘時才知道人物的主要關係是OK的,因為後面還有六十分鐘或者九十分鐘
作為一套電視劇在五十分鐘才知道主要人物的關切是OK的,大前提是第一集只是故事開端
現在的情況是第一集本身已經是一個有起承轉合的故事,而這個故事的構成是由一個又一個的小故事串連起來,而當中都有高潮位,以輕小說比喻第一集已經是一本書完了,然後用主角昏迷半年醒來再被捕作結,為下集留伏線。結果有些人物關係要到二十多分鐘才搞懂,那觀眾前面就會漏讀了很多訊息

故事結構是的慎密或是鬆散,是不能用超展開和槍林彈雨來取代的
不過畢竟只是頭一波作品,而且十集的電視劇香港也不多,當然要點時間來掌握節奏。現在已經很令人滿意了

個人blog:極地白犬(更新再開!!)
緋村 光 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-16-13, 05:39 PM   #53
kin~kin
霹靂無敵閃電俠

註冊日期: Dec 2004
睇左第一集,d劇情唔係好得…

就咁去模型店睇玩具槍,對方示範下就可以斷定對方就係狙擊手…
最後暈之前,走去搵自己個上司講數,講兩講就開始懷疑上司收左狙擊手0既錢、好處等等…
真係神探…

另外就係個男主角(周俊偉)d戲…

剛開始拍,未成熟都正常…
希望會漸入佳境。

但點都好,都係希望政府快發牌,等市民多個選擇…
有競爭先有進步。
kin~kin 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-17-13, 07:51 PM   #54
葛葉雷堂
Insane Gamer
在心中

註冊日期: Dec 2006
PSN  IDiweng
Crystal Leung 好靚~比多D對白佢啦~
畫面顏色唔好,我覺得多D參考 美劇 戈邊色調~
如果得十集,但集集都好似今集咁既水準~完全收貨
葛葉雷堂 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-24-13, 01:20 PM   #55
NexTony
ヴェイン様~

註冊日期: May 2002
3DS Friend Code5198 2663 6984
XBox Live GamertagJumpTiger
我想問佢係打算好似美劇咁一星期一集定日日都有
如果係一星期一集我覺得劇情唔會太緊湊, 想第一集出左個背景之後果幾集再講DETAIL完全冇問題

睇我自己FB同大家既留言就覺得好似習慣哂CCTVB既30集劇, 乜都拖

連我媽都追Game of thrones啦w

F/GO 834697628
NexTony 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
想問一下大家最印象深刻的遊戲劇情是甚麼? the fool 電視遊戲討論版 55 04-18-11 10:11 AM
打機以來,你覺得那個遊戲劇本寫得最好? 龍寶寶 電視遊戲討論版 182 08-17-06 09:56 PM
最戲劇性既比賽? Ricky-S 體育版 12 01-13-05 05:29 AM
NDS《半熟英雄》遊戲劇場 kokotiger 手提遊戲機討論版 1 12-29-04 04:50 PM

現在的時間是 02:49 AM

手機版 | APP版