Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 07-30-19, 04:18 PM   #26
supermanlady
The One
あかん

註冊日期: Aug 2003
《你的名字。》動畫大師 新海誠 監督最新作品
《天氣之子》優先場現已開售!
8月3日(SAT) Premiere Elements / 百老匯The ONE / PALACE apm / MY CINEMA YOHO MALL / the sky / StageE
8月4日(SUN) MOViE MOViE Cityplaza / 百老匯The ONE / 荷里活百老匯 / 葵芳百老匯
http://www.cinema.com.hk/tc/movie/de...FVy7VkCFZYr5cQ
supermanlady 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-31-19, 05:00 PM   #27
事丫娃些
God of Gamer
京アニに祈りを

註冊日期: Apr 2004

事丫娃些 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-08-19, 02:11 PM   #28
Kewellma
Game Master

註冊日期: Mar 2005
睇完終於明點解d評論話好微妙
的確係完得有d到喉唔到肺…
對小屁孩來說更容易理解劇情…
因為根本就平鋪直敍嘛…
嘛…誠哥自言葉之庭以來該有的彩蛋都有放在裡面
至於cv梗這種比較宅向的恐怕一般觀眾就不會察覺得到了
你名讓人期待掛高了的鍋
作品本身還行啦,日常橋段非常誠哥
遺憾的是好像看不到特別的突破
不劇透的話只能說到這裡了w
只能說可能是為了商業化,大眾化的取捨了

出沒地:里斯本總部發呆中
大航海時代V id: 坂井悠二 lv:已登陸
暫時HR SR R バスX船,歡迎借用

日服戰國IXA 1-16 坂井悠二

並不是由法律保護人,而是要人去遵守法律
Kewellma 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-08-19, 09:24 PM   #29
鐵之侍

註冊日期: Apr 2005
引用:
作者: Kewellma 查看文章
睇完終於明點解d評論話好微妙
的確係完得有d到喉唔到肺…
對小屁孩來說更容易理解劇情…
因為根本就平鋪直敍嘛…
嘛…誠哥自言葉之庭以來該有的彩蛋都有放在裡面
至於cv梗這種比較宅向的恐怕一般觀眾就不會察覺得到了
你名讓人期待掛高了的鍋
作品本身還行啦,日常橋段非常誠哥
遺憾的是好像看不到特別的突破
不劇透的話只能說到這裡了w
只能說可能是為了商業化,大眾化的取捨了
我覺得能花多一些時間詳細寫某些地方會好很多,即使這次比較商業故事也可以好看,但現在讓我覺得太硬來很多地方點到即止

最高興還是那班熟識的人客串真是很開心

本就不期待有你的名字這麼好看,但以誠哥的功力應不會交這麼「行」的作品的說

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=240345
鐵之侍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-08-19, 10:42 PM   #30
Gnosis
Advance Moderator
グノーシス

註冊日期: Dec 2002
有冇人覺得今次啲字幕好惡頂?

港語書面語大陸用語炒埋一碟, 我極度懷疑冇人校稿
英文字幕就正常冇問題

舊 08-08-19, 11:57 PM   #31
anyone
The One
↘嫁

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDRitsuZui
習慣無視字幕無乜所謂
我只係覺得如果新海誠跟返以前果種劇本結尾會出事
就索性用返你個名公式咁去算數

anyone 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-09-19, 12:34 AM   #32
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
感想

評分3.5/5 - 4/5

《你的名字》神作地位太勁,所以被攞嚟比較在所難免,但如果單獨咁睇嘅話算係收到貨

今次女主角一反新海平時嘅「姐控」設定,陽菜原來係虛報自己17歲,但其實仲細過帆高。

彩蛋比起《你的名字》時更加明顯,《你名》有《言葉之庭》嘅百香里做三葉老師,但冇提及名字。

今次瀧同三葉都有客串出場,兩人姓氏亦明顯顯示出嚟。瀧嘅婆婆仲要係委託陽菜祈福嘅客人添。

片尾聲優話有四葉,但完全唔記得佢邊度出過場。

新海啲近排啲作品都傾向「破壞」世界咁嘅?《你名》成個隕石跌咗落嚟將糸守町夷為平地,今次直頭將東京變成未來水世界。

既然呢個東京變成水上都市,咁應該可以當登場嘅《你名》角色係完全唔同世界嘅人物?

如果唔係,瀧同三葉就要係水浸嘅東京街道先可以見到面。

此篇文章於 08-09-19 09:00 PM 被 Kinny Riddle 編輯。
Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-09-19, 08:52 AM   #33
Kewellma
Game Master

註冊日期: Mar 2005
引用:
作者: Gnosis 查看文章
有冇人覺得今次啲字幕好惡頂?

港語書面語大陸用語炒埋一碟, 我極度懷疑冇人校稿
英文字幕就正常冇問題
習慣聽日文,但望到d字幕同感,文化修養咁差,要不全部書面語,要不全部香港口語
宜家呢種兩溝,亂過亂世佳人,偶爾望落行字幕度真係覺得好影響觀感,雖則我大體唔駛靠字幕,但對其他觀眾肯定有影響

出沒地:里斯本總部發呆中
大航海時代V id: 坂井悠二 lv:已登陸
暫時HR SR R バスX船,歡迎借用

日服戰國IXA 1-16 坂井悠二

並不是由法律保護人,而是要人去遵守法律
Kewellma 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-09-19, 08:01 PM   #34
ComeLOLoh

註冊日期: Apr 2007
PSN  IDChun-li
睇左

弟弟比較有趣。
天氣畫面真係超靚,特別like花火那Part
故事就…no comment
可能我放工去睇,太累了…睇到訓著左…

要睇多次…

舊 08-09-19, 09:01 PM   #35
Game Master

故事發生時間確定

https://gossipanything.com/tenkinoko...oha-time-12636

故事確定係發生喺2021年,當時瀧已經22歲,三葉25歲。但呢個時候瀧同三葉仲未「重聚」,《你名》最終嗰幕係發生喺2022年春天。

不過呢套話東京自2021年8月開始就一直係咁落雨,搞到東京變水城。不過《你名》嗰幕唔單止唔覺東京有水浸過,就連落雨痕跡亦冇,所以可以推斷《你名》係發生喺另一個平行世界。

不過就算咁,小說版好似暗示瀧喺2024年已經結咗婚(帆高見到婆婆公寓有「孫子結婚相片」),可以當就算喺未來水世界,瀧同三葉嘅「絆」依然係扯唔開。

舊 08-09-19, 09:58 PM   #36
leungky1
Ultimate Gamer

註冊日期: Jul 2009
感覺

主線進展有啲急,無你的名字同言葉之庭嗰陣好自然地推左個隱蔽設定出嚟
炸貨車度我以為仲有多啲野會講,結果好似好平常咁過左,有啲怪.....
神明設定結果只有龍同大魚有空間幻想,有啲浪費
不過啲角色刻劃同交流依然上乘,鋪得非常靚
得到堆品牌贊助後都算無得意忘形,好有心機將東京城市構圖畫靚佢、豐富佢
呢種風格我覺得會係最影響日後動畫電影做法嘅一樣野
就算新海誠將來無咁多愛情意象講,剩靠有活力地還原都市景色都夠做

你的名字彩蛋勁多,根本係設定補完

由手機版發出
leungky1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-10-19, 12:37 PM   #37
jos
Crazy Gamer
單細胞

註冊日期: Oct 2005
PSN  IDjos_lau
XBox Live Gamertagjoslau
感想
睇到日本警阻上天台o個喊到癲o左...
只係近期香港事件有聯想...
jos 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-10-19, 01:52 PM   #38
Tano
嫑憅

註冊日期: Jun 2004
引用:
作者: jos 查看文章
感想
估唔到係動作片

黃傘其實都好明顯吓

你當晚見到光頭劉

支炮外情況近乎一模一樣

超多位睇唔切
三葉出得咁少時間
言葉角色其實有冇出過場

本田翼配得幾熱血

エースは3つに分けられる

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ

此篇文章於 08-10-19 01:57 PM 被 Tano 編輯。
Tano 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-10-19, 04:52 PM   #39
fmptsrhk
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2009
看後感 (有透)

先講作畫方面, 今次我相信誠哥都會處理得幾過癮, 多種極端天氣都係劇中呈現(雪, 暴雨, 風暴, 等等)
而且比以往更見細膩, 可喜可賀
另外, 花火大會用上3D模組, 算係新嘗試?

至於劇情方面, 繼續係boy meet girl既格調, 離家出走的男孩遇上一包之恩的女孩
初頭以為誠哥果然係姐控, 點知
到帆高賦予了陽菜作為晴女的喜悅, 雖然一路走來都過得不易, 還是有一絲絲喜悅
陽菜家煮飯食那段其實好閃, 亦都係難得較放鬆的一小段, 不難理解凪發怒的原因

可惜天氣不似預期, 帆高, 陽菜, 凪作為一家人的結合因為現世社會既制度阻礙, 沒可能達成
到後來阻礙他們的距離不是妳的名字那種時空的遙不可及, 又不是秒速5公分那種人心不達的阻礙
當異世神力天氣都不曾妨礙到他們, 到頭來是公權力的表徵-警力(近來大家應該深有感受), 其實都好諷刺...

結局不走bad end算是意外!? 浸左個東京算得乜

不可否認今次作品更大眾化, 上次妳的名字有不接觸開SF題材的朋友相當喜愛, 但亦要費一番心力解釋
誠哥想更多人接觸佢既作品又無可厚非
內容上既落差對Hardcore fans來說可能係扭橋不足(?), SF要素只算係一個幌子(?)

但一路來, 人與人那種距離的表達還是在的, 只是Final Boss變了名為[社會]的怪物吧!

其實成套戲我覺得歡樂的時間好少, 不再係新海式的無病呻吟, 主角群(包括圭介, 夏美)都係遇上社會中的形形色色阻礙, 好現實...

私心就希望下套作品可以玩返多d SF, 或者小品d, 但走到這一步, 誠哥返唔返到去呢~?
fmptsrhk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-10-19, 11:05 PM   #40
葉老頭
Crazy Gamer

註冊日期: Nov 2010
睇完~
未睇前怕失望~怕走向同你的名字相同冇突破
大眾化左~死忠粉(我)覺得爭梗d
天氣玩齊~~畫依然高水準~煙花果幕靚到~~

少劇透

水魚同水湖未有太大說明
只為陽菜做活祭先兆
神社主持說明天氣巫女說

摩天輪果對已經出彩蛋
冇諗到之後瀧同三葉咁串場XD
(四葉應該係女高中果part)
聲優梗更加~凪的2個小女友~香菜同綾音XD

msg唔係全部有翻譯
杋高問送咩禮物既回覆冇翻譯
自己淨係睇得切頭一個‘推倒’
葉老頭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-10-19, 11:41 PM   #41
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
好多加拿大位

舊 08-11-19, 11:09 AM   #42
jos
Crazy Gamer
單細胞

註冊日期: Oct 2005
PSN  IDjos_lau
XBox Live Gamertagjoslau
引用:
作者: Tano 查看文章
估唔到係動作片

黃傘其實都好明顯吓

你當晚見到光頭劉

支炮外情況近乎一模一樣

超多位睇唔切
三葉出得咁少時間
言葉角色其實有冇出過場

本田翼配得幾熱血
...
無見到~無咁多聯想

只係見到主角咁多人幫佢又成功突破
俾O個幕慰藉到...
jos 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-11-19, 11:46 AM   #43
RPG之鬼

註冊日期: Sep 2002
剛剛睇完
係錯覺嗎?點解男主咁有某個黑劍士的影子,有好幾幕都變成X人

舊 08-11-19, 04:49 PM   #44
Game Master

引用:
作者: jos 查看文章
感想
引用:
估唔到係動作片

黃傘其實都好明顯吓
你哋諗太多啦。咩叫明顯下?新海整呢篇嘅時候邊會諗到上映嘅時候會發生呢啲嘢?

引用:
超多位睇唔切
三葉出得咁少時間

言葉角色其實有冇出過場
三葉有得出都偷笑啦。

《你的名字》三葉嘅古語老師就係《言葉》裡面嘅百香里老師,都係花澤配音。而且係由佢介紹「黃昏之時」呢個伏線。佢出場時間仲少過三葉今套。

講起花澤,真係要恭喜佐倉。難得新海誠安排佢同偶像花澤一齊客串陽菜妹妹嘅同學。

舊 08-11-19, 07:17 PM   #45
supermanlady
The One
あかん

註冊日期: Aug 2003
引用:

現在街中に置かれている「HOT PEPPER」&「HOT PEPPER Beauty」の表紙は『天気の子』描き下ろし!
引用:
supermanlady 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-12-19, 08:37 AM   #46
leungky1
Ultimate Gamer

註冊日期: Jul 2009
引用:
作者: Kinny Riddle 查看文章
你哋諗太多啦。咩叫明顯下?新海整呢篇嘅時候邊會諗到上映嘅時候會發生呢啲嘢?
不如咁講

套戲本質係關注日本未成年人響社會生活嘅困境
啲日常情節嘅心態捉得幾準
取材時相信係有安排觀察對象
而當中有無野會同香港重疊呢?實有,無可能無
但肯定唔係雨遮同雨靴咩野色咁簡單

槍只係咁多條演繹呢個主題嘅橋裡面,其中一個極端
不過個處理實在唔係太好
如果早期佢雜誌取材或警察案情有攝多少少槍枝相關嘅背景,甚至乎支槍係同天氣有關
男主拎起指嚇恩人同警察嗰幕係可以再合理啲,更有意境
不過套戲響劇情推進上就係太趕

由手機版發出

此篇文章於 08-12-19 10:38 AM 被 leungky1 編輯。
leungky1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-12-19, 09:10 AM   #47
Tano
嫑憅

註冊日期: Jun 2004
引用:
作者: Kinny Riddle 查看文章

三葉有得出都偷笑啦。

《你的名字》三葉嘅古語老師就係《言葉》裡面嘅百香里老師,都係花澤配音。而且係由佢介紹「黃昏之時」呢個伏線。佢出場時間仲少過三葉今套。

講起花澤,真係要恭喜佐倉。難得新海誠安排佢同偶像花澤一齊客串陽菜妹妹嘅同學。
黃傘其實2014

槍互指就真係邊有人估會到,相信連新海誠自己都嚇一跳

見到花澤以為有《言葉》
原來配小學雞

エースは3つに分けられる

強さを求める奴、
プライドに生きる奴、
戦況を読める奴、

この3つだ
Tano 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-12-19, 03:29 PM   #48
Game Master

引用:
黃傘其實2014
都唔代表新海因為2014年睇到香港啲新聞而整黃傘出嚟架。

言者無心,觀者有意,如果呢套戲因為咁搞到喺大陸被禁,新海都可以話係躺著也中槍。

舊 08-13-19, 12:18 AM   #49
f2light
Crazy Gamer

註冊日期: Oct 2011
Miss咗頭果part應該會去睇多次,
推得太急, 今次一般, 勝咗歌畫一流,
有啲角色好似見過, 返睇你的名字先醒起啲名, 原來出過
睇多次再講
由手機版發出
f2light 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-13-19, 10:49 AM   #50
鐵之侍

註冊日期: Apr 2005
日本動畫大師新海誠繼《你的名字》後,睽違三年最新作品《天氣之子》結合愛情、奇幻與科幻等元素,在日本票房本週已突破75億大關,預計將於暑假結束前跨越100億票房,導演新海誠有望成為繼宮崎駿之後,寫下連兩部作品破百億票房紀錄的第一人,這在日本歷史上是非常難得的成就。

https://www.nownews.com/news/20190812/3560689/

心情也延矛盾。。。。。。

當然是想誠哥有好成績使他今後發展更順利,但相對今次這作品是不是值得這成績呢?

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=240345
鐵之侍 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
新海誠「彼女と彼女の猫 -Everything Flows-」新たなスタッフによりTVアニメ化 | 全4話 supermanlady 日本動漫畫討論版 13 01-01-17 10:49 PM
[動畫] 新海誠「星を追う子ども」美術画集 2012年6月15日発売決定! money 日本動漫畫討論版 149 06-13-12 11:58 PM

現在的時間是 04:56 AM

手機版 | APP版