Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 體育版

主題工具 顯示模式
舊 11-06-18, 11:04 AM   #526
Penny仔
God of Gamer

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDair_penny2002
Oh.....Westbrook落地拗柴
由手機版發出
Penny仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-06-18, 01:01 PM   #527
搖搖
Eternal Flame™
永遠的毛毛王子↓

註冊日期: Apr 2002
PSN  IDARMY_Momo
生化人,無事既

Sent from my Nokia 3210 using Gaforum

舊 11-06-18, 01:36 PM   #528
Penny仔

Denver 今日又贏.....

另一邊勇士....而我不知Mckinnie是誰
由手機版發出
舊 11-06-18, 01:53 PM   #529
DC 97
The One

註冊日期: Jun 2003
Nintendo Switch ID3334-6659-7010
PSN  IDDC97
引用:
作者: Penny仔 查看文章
Denver 今日又贏.....

另一邊勇士....而我不知Mckinnie是誰
由手機版發出
睇過幾場~佢射3分都好準下
好過MCCREW

DC 97 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-06-18, 03:13 PM   #530
搖搖
永遠的毛毛王子↓

今年勇士補果兩個都幾快融入到

Sent from my Nokia 3210 using Gaforum

舊 11-06-18, 03:34 PM   #531
Sar8
The One

註冊日期: Feb 2009
PSN  IDOrzAR8
XBox Live GamertagOrzAR8
Mckinnie係因為老表係curry保鑣先比勇士留意到

仲要咁好用
勇士好命到

此篇文章於 11-06-18 04:33 PM 被 Sar8 編輯。
Sar8 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-07-18, 12:39 PM   #532
搖搖
永遠的毛毛王子↓

東區巫師又輸一場

舊 11-07-18, 02:19 PM   #533
Penny仔

頂薪第一控......
就算Wizards 肯trade, 都冇人接啦
舊 11-07-18, 04:30 PM   #534
6eo
美波様!

註冊日期: Nov 2005
引用:
作者: DC 97 查看文章
睇過幾場~佢射3分都好準下
好過MCCREW
Mccaw 我覺得直頭無大用又無驚喜...
做既野任何一個普通PG都做到
夾左2年都係不溫不火
人地COOK仔打幾場已經即刻上到大場面

引用:
作者: 搖搖 查看文章
今年勇士補果兩個都幾快融入到
Jones都幾好, 幾有活力, 感覺似zaza同mcgee加埋除2
mckinnie射得又剷得下
呢d小將抵用到爛

引用:
作者: Sar8 查看文章
Mckinnie係因為老表係curry保鑣先比勇士留意到

仲要咁好用
勇士好命到
竟然係咁

引用:
https://i.imgur.com/Cr9hWk6.jpg[/IMG]

一個leader咁講野..不如去學中文算啦
叫隊友OTTO改一改名試下

隊巫師唔好似速龍咁大執都應該救唔番...
6eo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-07-18, 09:33 PM   #535
Sar8
The One

McCaw以前AI同Livingston都老啦都企唔到出來
而家仲慘,成兩年都唔夠一個打幾場既人出彩...

而家Draymond green好似唔樂觀...

此篇文章於 11-07-18 09:37 PM 被 Sar8 編輯。
Sar8 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-07-18, 10:59 PM   #536
6eo
美波様!

JAYSON TATUM *IDENTICAL* PLAYS TO KOBE BRYANT!!!!
https://www.youtube.com/watch?v=V0uI...ature=youtu.be
咁樣剪完條片黎對比, 又真係幾鬼似
舊 11-08-18, 07:03 AM   #537
搖搖
永遠的毛毛王子↓

佢本身都係KOBE FANS
今年暑假同KOBE TRAIN完仲似

舊 11-08-18, 11:25 AM   #538
6eo
美波様!

首先,無論是因為規則修改,或者各隊刻意提高進攻節奏,針對本季得分節節攀升的球賽,波波維奇指出:「當比分飆到130分,我感覺我都快被送進急診室了。」

至於各隊三分球場均出手次數來到歷史新高,波波維奇則說:「這不是真正的籃球,那幹嘛不也設個四分球還是五分球呢,就讓球迷都開開心心的,乾脆把籃球比賽變成馬戲團好了。」

當記者進一步追問,那麼他是不是認為NBA應該取消三分球呢?波波維奇維持一貫戲謔語調表示:「我算什麼角色呢?還是你也要我順便把癌症也消滅掉?」

最後當近日談到傳統中鋒和長人逐漸從比賽中消失,波波維奇則這麼描述他們如今定位,「大個子球員現在都無聊得要死,他們就只是坐在板凳席上欣賞比賽而已」。

波波
舊 11-08-18, 01:30 PM   #539
Shadow 神
混沌與光明的創造者

註冊日期: Nov 2006
PSN  IDShadowNel
其實一切都係由取消 hand checking 開始?? 之後就吹體毛 foul
變左外線拎分容易左好多,根本唔係靠 inside-out 拉空,結果內線的作用只係搶板
依家的 C = 以前的 PF ... 呀唔係, 依家係連 d C 都出埋 3 分線度射波 ...

我都鐘意睇 gsw 的 3pt rain,但有時見到 d 體毛 foul 真係 ...

PSN: ShadowNel
wii friend code: 3580 5742 2557 1699
Shadow 神 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-08-18, 02:36 PM   #540
6eo
美波様!

引用:
作者: Shadow 神 查看文章
其實一切都係由取消 hand checking 開始?? 之後就吹體毛 foul
變左外線拎分容易左好多,根本唔係靠 inside-out 拉空,結果內線的作用只係搶板
依家的 C = 以前的 PF ... 呀唔係, 依家係連 d C 都出埋 3 分線度射波 ...

我都鐘意睇 gsw 的 3pt rain,但有時見到 d 體毛 foul 真係 ...
今季D體毛FOUL真係好嚴重...
根本都唔知可以點防守
舉直哂手唔郁都可以吹
舊 11-08-18, 02:37 PM   #541
Penny仔

其實我覺得中鋒重要性反而係提高左
當每一隊傾向打一大四細,作為唯一的高佬
對球隊攻守好重要

而家中鋒要跑得,腳步快,唔怕換防,要識高位駁腳,組織,要有射程

如果識打底位,咁就係球星了
呢個世代中鋒要做既野,同埋活動範圍大好多
由手機版發出
舊 11-08-18, 04:19 PM   #542
HEAD_HUNTER
Ultimate Gamer
月圓下之銀狼

註冊日期: Nov 2004
其實某程度上都係順應世界大勢,
而家新世代C、PF做既野本來就係歐陸長人以往最專長既事嚟 (始祖如Sabonis、Divac本身都係以內外進攻同投傳具佳為優點),
我覺得NBA決心改變球風既契機係2002同2004世籃同奧籃兵敗開始,尤其2002年最慘,搵左班藍領底線番嚟先發覺完全應對唔到歐洲隊既成熟擋切戰術,
最後嚟調整番以重視中外線同進攻面由個人單打變為整體流動,加之發展出LBJ、Curry、Harden呢類射術、體型都有別以往傳統作風既球員先發展到今時今日。

唔係話往日既鐵血作風唔好睇,
不過都要顧及下世界籃球大勢先會理解個球風方向點走,
甘樣角度去理解的話就唔會單單怪今日NBA球風太soft了

我的雜談小屋
dream304.mysinablog.com
HEAD_HUNTER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-08-18, 09:24 PM   #543
Penny仔

引用:
作者: HEAD_HUNTER 查看文章
其實某程度上都係順應世界大勢,
而家新世代C、PF做既野本來就係歐陸長人以往最專長既事嚟 (始祖如Sabonis、Divac本身都係以內外進攻同投傳具佳為優點),
我覺得NBA決心改變球風既契機係2002同2004世籃同奧籃兵敗開始,尤其2002年最慘,搵左班藍領底線番嚟先發覺完全應對唔到歐洲隊既成熟擋切戰術,
最後嚟調整番以重視中外線同進攻面由個人單打變為整體流動,加之發展出LBJ、Curry、Harden呢類射術、體型都有別以往傳統作風既球員先發展到今時今日。

唔係話往日既鐵血作風唔好睇,
不過都要顧及下世界籃球大勢先會理解個球風方向點走,
甘樣角度去理解的話就唔會單單怪今日NBA球風太soft了
每一個時代都有唔同風格, 籃球不斷咁進步緊

有D老球迷(?)成日話而家D波唔好睇, 好多3分呀, 下下破120分點點點....
其實咁既心態錯失左好多值得欣賞部份
舊 11-08-18, 09:36 PM   #544
搖搖
永遠的毛毛王子↓

火箭果隻3分特化我就真係唔識欣賞
勇士睇佢地打擋拆同自走炮其實幾爽

舊 11-08-18, 09:41 PM   #545
Sar8
The One

試下返返去中鋒得分,控球得返控球,小前大前做dirty work,得分後衛射返2分

又會話得返內線打波不如去打摔角算

舊 11-08-18, 09:42 PM   #546
Sar8
The One

引用:
上年第7場睇到眼䁁䁁...
除左撞邪我都形容唔到

舊 11-08-18, 09:46 PM   #547
Penny仔

引用:
簡單但有效率,將Harden優點最大化(雖然最後就係衰係果種執著)
火箭攻守都針對勇士去打, 呢D體系對拆幾好睇

NBA而家的確冇一隊學到勇士
係呢個so call 由勇士開創既大3分年代...
其實最唔執著3分既反而係勇士, 勇士追求既係空檔而唔係3分
Curry 同KT 做餌比其他球員cut in係家常便飯
佢地後備重用既係AI, Livingston呢類球員, Nick Young就係唔識Cut in 所以冇得留低....
舊 11-08-18, 10:30 PM   #548
POISON

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDRayson-GAF2
引用:
作者: Penny仔 查看文章
每一個時代都有唔同風格, 籃球不斷咁進步緊

有D老球迷(?)成日話而家D波唔好睇, 好多3分呀, 下下破120分點點點....
其實咁既心態錯失左好多值得欣賞部份
其實好多人似係頂唔順緊咁soft既球風加班咁weak既組團球員
對觀眾黎講入得多波自然實有一兩球好睇,
然係官方就改例令防守變到好似開party mode咁
加埋組團既風氣,令到有問題既部份都放大左好多

所以
今季最好睇其實係RR9打CP3

舊 11-09-18, 12:52 AM   #549
HEAD_HUNTER
Ultimate Gamer
月圓下之銀狼

註冊日期: Nov 2004
引用:
作者: POISON 查看文章
其實好多人似係頂唔順緊咁soft既球風加班咁weak既組團球員
對觀眾黎講入得多波自然實有一兩球好睇,
然係官方就改例令防守變到好似開party mode咁
加埋組團既風氣,令到有問題既部份都放大左好多

所以
今季最好睇其實係RR9打CP3
.....暫時開季最strong style

我的雜談小屋
dream304.mysinablog.com
HEAD_HUNTER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-09-18, 05:51 AM   #550
搖搖
永遠的毛毛王子↓

仲有IG橡膠拳

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
NBA 討論區 VOL. 42 - 2017 NBA WORLD CHAMPION - GOLDEN STATE WARRIORS 阿聰 體育版 996 05-14-18 07:18 AM
NBA 討論區 VOL. 40 - CLOSED 阿聰 體育版 1001 11-05-16 12:48 PM
NBA 討論區 VOL. 39 - CLOSED 阿聰 體育版 1002 05-11-16 10:31 AM
NBA 討論區 VOL. 35 - CLOSED 阿聰 體育版 1000 02-08-14 01:09 AM
NBA 討論區 VOL. 31 - CLOSED 阿聰 體育版 1020 02-16-12 10:15 PM

現在的時間是 09:42 PM

手機版 | APP版