Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 05-03-18, 06:32 PM   #576
次期Cekehe
Game Master

註冊日期: Apr 2002
半......

有無人分析過Thanos發動技能無差別殺一半人之後,點解會死剩而家呢堆英雄?

我個人理解,話晒A1全員係呢個十年大Project嘅元老,而且好大可能拍埋下集就唔再拍,所以下集俾佢地埋尾都唔難理解好合理。

但WAR MACHINE、ROCKET、ANTMAN又點解可以留低?WAR MACHINE因為係政府官員,可以幫復仇者同政府對話,爭取支持反攻?ROCKET呢?因為只有佢可以做到宇宙級大殺傷力武器,要靠佢幫手整裝備同駕駛太空船?咁ANTMAN又有乜原因?因為漫畫版ANTMAN係復仇者創辦人,所以今次打完之後,就俾佢做下世代復仇者領袖?

P&D
輕課主acc: 160,670,900 - (已297)光埃龍、月讀龍、濕婆龍、幻龍王、覺麒麟、覺濕婆、比古洛、紅奧丁、覺愛貓、呂布、執行者、潘朵拉、光咖哩、火龍女、劉備、新木印、覺白虎、暗咖哩、覺墮西、雷奧、天秤等等...... (尚有尼龍、一護、水龍女等等正在排隊中)

無課副acc:271,912,456 - 常用隊長:月讀龍、日龍、覺愛貓、覺光埃、火龍女、潘朵拉、比達、覺麒麟、覺月讀等等...
次期Cekehe 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-03-18, 07:18 PM   #577
ゆり
God of Gamer

註冊日期: Nov 2004
引用:
作者: 次期Cekehe 查看文章
半......

有無人分析過Thanos發動技能無差別殺一半人之後,點解會死剩而家呢堆英雄?

我個人理解,話晒A1全員係呢個十年大Project嘅元老,而且好大可能拍埋下集就唔再拍,所以下集俾佢地埋尾都唔難理解好合理。

但WAR MACHINE、ROCKET、ANTMAN又點解可以留低?WAR MACHINE因為係政府官員,可以幫復仇者同政府對話,爭取支持反攻?ROCKET呢?因為只有佢可以做到宇宙級大殺傷力武器,要靠佢幫手整裝備同駕駛太空船?咁ANTMAN又有乜原因?因為漫畫版ANTMAN係復仇者創辦人,所以今次打完之後,就俾佢做下世代復仇者領袖?

不分富貧身份隨機殺一半人,唔好問點解點解邊個比人dq

由手機版發出
ゆり 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-03-18, 10:06 PM   #578
12號四分衛
Game Master

註冊日期: Jan 2006
XBox Live Gamertagqbgabe12
引用:
作者: ゆり 查看文章
不分富貧身份隨機殺一半人,唔好問點解點解邊個比人dq

由手機版發出
電影內外

電影入面就Random
但電影外去計,一定有原因 - e.g Contract完,Character的能力係下集有發圍空間,有空間去吹水 ge
12號四分衛 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-04-18, 12:25 AM   #579
王小虎

註冊日期: Apr 2002
唔係random,全部係編劇設計

你可以咁樣諗,冇消失的,下集就會一開始帶到尾(消失咗的,除非佢寫到喺Soul world出現,如果唔係就要等復活,雖然我相信到一半就會被復活,但點都會相對上少d戲)。咁作為一班原祖Avengers,又有好多合約完等派便當,咁下集多d戲都係好好的考慮。

以下係今集每個角色的螢幕時間:
Josh Brolin (Thanos) <29>
Zoe Saldana (Gamora) <19:30>
Robert Downey Jr. (Iron Man/Tony Stark) <18:00>
Chris Hemsworth (Thor) <14:30>
Benedict Cumberbatch (Dr. Stephen Strange) <11:30>
Chris Pratt (Star Lord) <10:15>
Paul Bettany (Vision) <9:45>
Elizabeth Olsen (Scarlet Witch) <9>
Mark Ruffalo (Bruce Banner/The Hulk) <8:45>
Tom Holland (Spider Man) <7:30>
Chris Evans (Captain America) <6:45>
Bradley Cooper (Rocket Rackoon) <6>
Scarlett Johansson (Black Widow) <5>
Dave Bautista (Dra <4:45>
Pom Klementieff (Mantis) <4:45>
Tom Vaughan-Lawlor (Ebony Maw) <4>
Carrie Coon (Proxima Midnight) <3:45>
Terry Notary (Cull Obsidian) <3:45>
Michael James Shaw (Corvus Glaive) <3:30>
Chadwick Boseman (Black Panther) <3:30>
Vin Diesel (Groot II) <3:15>
Karen Gillain (Nebula) <3:15>
Danai Gurira (Okoye) <3:15>
Thomas Hiddleston (Loki) <3:15>
Don Cheadle (War Machine) <3>
Peter Dinklage (Eitri) <2:45>
Benedict Wong (Wong) <2:45>
Anthony Mackie (The Falcon) <2:15>
Sebastian Stan (Bucky) <2>
Gwyneth Paltrow (Pepper Potts) <1:30>
Letitia Wright (Shuri) <1>
Idris Elba (Heimdall) <0:45>

所以希望下集隊長可以多翻d戲份。
王小虎 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-04-18, 12:49 PM   #580
肉羊哩咖
griffin611

註冊日期: May 2008
關於 Valkyrie

有報導指導演訪問,話Valkyrie 帶咗班生還嘅 Asgradian 走甩咗,不過去向未明
http://comicbook.com/marvel/2018/05/...sgardian-fate/

但 Korg 仲係生死未卜

舊 05-04-18, 04:19 PM   #581
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
關於 Valkyrie

有報導指導演訪問,話Valkyrie 帶咗班生還嘅 Asgradian 走甩咗,不過去向未明
http://comicbook.com/marvel/2018/05/...sgardian-fate/

但 Korg 仲係生死未卜

雷神3導演Taika親自飾演Korg演得咁開心,我覺得佢仲未玩夠,邊肯咁快自己攞便當嚟食?梗係想可以拍多集雷神就繼續玩落去啦。XD

Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-04-18, 04:47 PM   #582
肉羊哩咖
griffin611

回上:佢仲有得撈先講~

------
花邊兩則

陰功豬

Marvel迷遷怒 Star Lord 圍攻星爵演員IG
https://unwire.hk/2018/05/03/star-lord-sucks/movie-2/

雖然部戲好個演員好先有人鬧,但冤有頭債有主,係衰都個編劇衰喎

信則有不信則無

編劇:要面對現實下集不是你所想
https://unwire.hk/2018/05/04/avengersdied/movie-2/

唔會返生唔緊要,下集唔係玩穿越/平行宇宙吖嘛,唔係咩?

舊 05-04-18, 09:06 PM   #583
ahleung
The One
Bannnned

註冊日期: Jun 2002
引用:
信則有不信則無

編劇:要面對現實下集不是你所想
https://unwire.hk/2018/05/04/avengersdied/movie-2/

唔會返生唔緊要,下集唔係玩穿越/平行宇宙吖嘛,唔係咩?
好難相信

o岩o岩先捧起左黑豹, 獨立電影票房好好, 我唔信會就咁殺左個角色.......

「死去的角色「不會再復活」」
可以話果D散晒既角色唔係死去, 只係被抹消存在, 或者被吸左入infinity stone, 咁再出場咪唔係復活囉

此篇文章於 05-04-18 09:12 PM 被 ahleung 編輯。
ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-05-18, 04:26 PM   #584
phil077
Ultimate Gamer

註冊日期: Jan 2002
突破口的胡思亂想
A3化塵的角色去向關鍵會否是一直獨立於MCU的FOX自有的Marvel世界,異世界/平行宇宙不是未玩過,版權歸一係可以咁玩,反正現在點超展開都不會點嚇到人

事例一則:大部份人可以步行直接到A地的電影院看電影,有一少部人因為條路被封不能直接步行到達,A地地主怕麻煩叫果一少部人自己想辦法,不會另開B地作電影院給全部人一齊看電影,果一少部人結果又要搭飛機又要轉火車先到A地,果一少部人最後都不看電影算了

此篇文章於 05-05-18 11:55 PM 被 phil077 編輯。
phil077 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-05-18, 10:16 PM   #585
Kain

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDkain_jpn
-DEL-

此篇文章於 05-05-18 10:21 PM 被 Kain 編輯。
Kain 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-06-18, 12:51 AM   #586
aquarius
Game Master

註冊日期: Apr 2007
soul stones好奇一問

如果玩到doctor stange嘅平行宇宙
咁係咪每個平行宇宙都有六粒soul stones
aquarius 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-06-18, 01:12 AM   #587
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2005
Wii U IDInman-hk
3DS Friend Code7271 0303 4540
PSN  IDInmanchu
XBox Live GamertagInmanchu2004
Soul gem
在MAVEL電影冇提過靈魂寶石的用途
至於漫畫設定,提到寶石可將靈魂困在「靈魂世界soul world」

因此,網民估計在avengers 4
灰飛煙滅的一半生命,被困在靈魂世界(或寶石內)
可能要透過空間寶石,或蟻俠的量子能力救人
既然一半生命冇死,跟編劇指「死了不復活」冇矛盾

洛基一直受歡迎,
若Marvel有心拍Thor 4 / 演員Tom Hiddleston肯簽約
死去的就是「替身」,否則洛基壯烈犧牲

同一道理,若今後想vision 再戰
可改為vision 已死,但皇妹早將思想(即Jarvis) 取下
再移植去新身體就得。若Marvel 想殺死Vision 令Crimson Witch 崩潰入魔
作為第四部曲大綱又得。

換言之,我覺得英雄有冇死,都係導演編劇(羅素兄弟)話事
要扭橋實扭到既
反而美隊Chris Evans, Iron Man (RDJ) 賺夠唔拍
下集陣亡或隱居就有極大可能

我個人估計,奇異博士的「唯一致勝關鍵」
就是引導Thanos取齊六粒寶石,且在啪手指時毀掉無限手套
由於成功消除一半生命,Thanos 自然失去戒心

在侏儒星,大家看到另一無限手套嗎?
如何重奪六粒寶石,並用時間寶石修改歷史
相信是下集內容

此篇文章於 05-06-18 01:27 AM 被 1515 編輯。
1515 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-06-18, 10:14 AM   #588
hap3afrien
Game Master

Wii U IDfung_Lam90
3DS Friend Code0259 0644 3586
引用:
作者: aquarius 查看文章
soul stones好奇一問

如果玩到doctor stange嘅平行宇宙
咁係咪每個平行宇宙都有六粒soul stones
不過同一宇宙入面先有效果

舊 05-06-18, 07:48 PM   #589
大破人間

註冊日期: Sep 2007
3DS Friend Code1564 3069 5250
先導星及彩虹橋

Heimdall點解選擇傳送走Hulk?
正路應該將自己的王索爾或魔方傳送走吧?

偏門D就直接將Thanos傳送走
當時佢未有魔方,一時三刻都返唔到來。
之後索爾,洛基和Hulk未必打唔贏個四天王

另外Thanos A1已經拎到手套播?
即係侏儒界至少滅亡左6年啦
當時奧丁仲在位,Heimdall又有千里眼
聖域界呢個九界守護者都幾失敗下,唔怪得伊斯特對索爾咁憤怒。

GOTG1 仲講到先導星打得贏Thanos咁款,結果第一粒石竟然係衰係佢地手上,失敗

大破人間 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-06-18, 09:04 PM   #590
肉羊哩咖
griffin611

啱啱電視又播 A2

- Mid-crediit 第一之次出現 Thanos 隻手套

- A2 其中一個主題係講 Tony 想 「返屋企」唔撈,A:IW 講到好白佢想同 Pepper 組織家庭,而訓練(?)蜘蛛仔做接班人,A4 good-end 就係退休。

舊 05-06-18, 09:32 PM   #591
大破人間

註冊日期: Sep 2007
3DS Friend Code1564 3069 5250
引用:
啱啱電視又播 A2

- Mid-crediit 第一之次出現 Thanos 隻手套

- A2 其中一個主題係講 Tony 想 「返屋企」唔撈,A:IW 講到好白佢想同 Pepper 組織家庭,而訓練(?)蜘蛛仔做接班人,A4 good-end 就係退休。
原來如此

原來A2先拎到手套,時間點是索爾2之後,洛基掌權,海姆被徹換。唔怪得之侏儒出事無人知。

不過TONY個性格要真退休其實好難
好似A2最後其實都退休左,但內戰同A3都係唔可以唔理。
尤其以佢個情報網,好難出現世界大事而佢又唔知
朋友同蜘蛛仔一有難,很難唔參戰

大破人間 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-07-18, 12:48 PM   #592
Game Master

過咗兩個禮拜,我亦嚟講下我嘅MCU排名(無劇透):

1. Captain America: The Winter Soldier
Russo兄弟嶄露頭角,編造矚目驚心嘅政治驚悚片。尤其中段嘅披露可以話係顛覆整個MCU世界觀。

2. Avengers: Infinity War
呢度已經由大家詳細討論過,幾乎係公認位列三甲之內。

3. Captain America: Civil War
我個人心目中Russo兄弟三甲攞晒係實至名歸。復仇者分裂成兩派,各自理據都有佢道理,正邪之分變得模糊演出做得非常好。

4. Iron Man
雖然係Origin Story,大家原本對此期望唔大,但Marvel方面放咗好多心血喺入面。10年前冇呢套嘅成功奠下基礎,就唔會有MCU。

5. The Avengers
Marvel向世界證明漫畫英雄集大成係work嘅。但呢個模式雖然開始有其他人模仿,但目前只得Marvel先可以繼續成功兼不斷提高自己嘅境界。(DCEU算吧啦

6. Black Panther
繼Iron Man後第二做得最好嘅Origin Story,雖然角色本身基礎已經喺Civil War打過底,大家會稍為熟悉。反派Killmonger係MCU內繼Thanos最為印象深刻嘅反派。

7. Thor: Ragnarok
一改之前兩集嘅「史詩式」形象,轉為鬼馬科幻喜劇,效果出嚟比想像中好。雷神嘅角色由呢集開始人氣大為提升。

8. Guardians of the Galaxy
9. Spider-Man: Homecoming
10. Ant-Man
11. Doctor Strange
除咗蜘蛛仔之外,其餘三套都係Origin Story,算係四平八穩,不過不失。GotG特別介紹Thanos同無限寶石(能力寶石)。Doctor Strange介紹時間寶石。蜘蛛仔喺Civil War重返Marvel大家庭後,Marvel大膽地唔再翻炒佢嘅Origin Story(因為大家已經睇到悶),原作故事夾雜Peter Parker嘅日常校園生活,更加演活蜘蛛俠嘅漫畫。Vulture為第四位最佳反派。

12. Guardians of the Galaxy Vol 2
13. Iron Man 2
14. Avengers: Age of Ultron
以上三套皆為續集,算係好睇,但冇乜特別。

15. Thor
頗為死板嘅Origin Story。Loki首次登場,兼為之後嘅A1鋪路。

16. Iron Man 3
仲悶過第二集,不過Tony喺A1死裡逃生嘅創傷後遺症演出做得唔錯。Tony希望能夠防範未然及對自己嘅破壞感到內疚嘅心情為日後嘅A2,CW同A3鋪路。

17. Captain America: The First Avenger
除咗介紹美國隊長Steve Rogers嘅起源外,演出頗為沉悶。介紹空間寶石。

18. Thor: The Dark World
除咗介紹現實寶石較為重要之外,呢集幾乎可以skip咗唔睇都得。

19. The Incredible Hulk
MCU嘅第二部電影,當時Marvel Studios仍未站穩陣腳,所以呢度版權主要由環球同Marvel共用,亦解釋點解呢套戲嘅風格同之後MCU嘅風格有啲格格不入。除咗最後有Tony客串話會打算組成復仇者呢個伏線之外,其實呢套亦係可以skip咗佢無大礙。

此篇文章於 05-07-18 10:14 PM 被 Kinny Riddle 編輯。
舊 05-07-18, 05:50 PM   #593
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: Kinny Riddle 查看文章
17. Captain America: The First Avenger
除咗介紹美國隊長Steve Rogers嘅起源外,演出頗為沉悶。介紹能力寶石。
Power Stone/Gem 係 GotG 首度出場
而 CA1 出現嘅係 Space Stone/Gem,因為有 Loki 關照成為咗六粒之中出場最多嘅石

引用:
作者: ahleung 查看文章
好難相信

o岩o岩先捧起左黑豹, 獨立電影票房好好, 我唔信會就咁殺左個角色.......

「死去的角色「不會再復活」」
可以話果D散晒既角色唔係死去, 只係被抹消存在, 或者被吸左入infinity stone, 咁再出場咪唔係復活囉
「千古罪人」又出事?!

睇到Youtube 有段花邊:Star Lord 嚮寫社交媒體留咗言話歡迎 Dax 同 Mantis 兩位演員嚮 GotG 3 再合作......係真定假等一排就知

此篇文章於 05-07-18 05:55 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-07-18, 10:14 PM   #594
Game Master

引用:
Power Stone/Gem 係 GotG 首度出場
而 CA1 出現嘅係 Space Stone/Gem,因為有 Loki 關照成為咗六粒之中出場最多嘅石
啲石名記到亂咗。

舊 05-07-18, 11:06 PM   #595
零式
Banned

註冊日期: Jan 2003
想問一下
蟻俠係IW仲坐緊監?果幾句野太快睇唔切

舊 05-07-18, 11:47 PM   #596
phil077

註冊日期: Jan 2002
引用:
作者: 零式 查看文章
想問一下
蟻俠係IW仲坐緊監?果幾句野太快睇唔切
等多陣
蟻俠2就自然有解釋

事例一則:大部份人可以步行直接到A地的電影院看電影,有一少部人因為條路被封不能直接步行到達,A地地主怕麻煩叫果一少部人自己想辦法,不會另開B地作電影院給全部人一齊看電影,果一少部人結果又要搭飛機又要轉火車先到A地,果一少部人最後都不看電影算了
phil077 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-08-18, 01:06 PM   #597
dragonwing84
Game Master

註冊日期: Dec 2006
PSN  IDAlbertSIR
XBox Live GamertagAlbert0511
其實Thanos果野啪手指隨機殺全宇宙50%人

包唔包括佢自己架? 如果包既話咁就真係好值得人欣賞

如果唔包既話只係己所不慾強加於人
dragonwing84 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-08-18, 01:15 PM   #598
ゆり

註冊日期: Nov 2004
引用:
作者: dragonwing84 查看文章
..
其實Thanos果野啪手指隨機殺全宇宙50%人

包唔包括佢自己架? 如果包既話咁就真係好值得人欣賞

泰坦星已經滅亡左

仲有SPOILER

舊 05-08-18, 01:42 PM   #599
JoJo
Insane Gamer

註冊日期: May 2002
Wii U IDGiogioLeung
PSN  IDGiogioLeung
XBox Live GamertagG i o g i o
引用:
作者: dragonwing84 查看文章
其實Thanos果野xxxxxxxxxxxxxx

Xxxxxxxxxxx? 如果包既話咁就真係好值得人欣賞

師兄 你將情節赤裸裸暴露出黎 咁勇敢嘅行為 更值得人欣賞

此篇文章於 05-08-18 01:44 PM 被 JoJo 編輯。
JoJo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-08-18, 03:00 PM   #600
Kain

PSN  IDkain_jpn
其實版規係頭7日要spoiler
死左果d人頭七已過
由手機版發出
Kain 目前離線   回覆時引用此篇文章

標籤
Avengers, Infinity War, Marvel

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
FS: 全新 Hottoys Hot Toys Avengers Ironman Mark VII 7 連會場 Bonus Part chanchan456 買賣專區 0 06-07-13 10:23 PM
[醫生與我] 私家病房的雙重人格患者Part 1留醫+Part 2食藥 DTS OR AC3 照相館 11 12-21-08 11:06 PM
[NDS] 機戰W -Part II [已售] 神祕人1號 手提遊戲機討論版 693 03-16-07 04:09 PM
請問邊度仲有HG超人情景扭蛋part 1&part 2賣?How much? kan666 收藏品討論版 1 10-05-03 12:47 AM
MS DCOM RPC Patch Part II Rabbidas 手機資訊/電腦軟硬討論 5 09-16-03 11:22 PM

現在的時間是 04:00 AM

手機版 | APP版