Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Entertainment TREND

主題工具 顯示模式
舊 03-06-12, 05:44 PM   #226
Sar8
The One

註冊日期: Feb 2009
PSN  IDOrzAR8
XBox Live GamertagOrzAR8
我不能同意你更多

乜野咩法律已死
你個阿頭早兩集先殺左條兩個人
雖然shawn係賤,但一講左有咩事係入你數,dale即刻冇聲出

舊 03-06-12, 05:55 PM   #227
(=v=)b
God of Gamer
    ↓青蛙馬沙↓

註冊日期: Nov 2005
XBox Live Gamertagnoel lai
Smile

引用:
作者: Sar8 查看文章
我不能同意你更多

乜野咩法律已死
你個阿頭早兩集先殺左條兩個人
雖然shawn係賤,但一講左有咩事係入你數,dale即刻冇聲出
我覺得shawn做阿頭比rick好~shawn決策個方面絕對比rick優勝~凡事以大局為重~

任暴雨下 志向未倒下 雨傘是一朵朵的花 不枯也不散
(=v=)b 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-06-12, 07:54 PM   #228
暉暉816
Crazy Gamer

註冊日期: Mar 2007
引用:
作者: (=v=)b 查看文章
我覺得shawn做阿頭比rick好~shawn決策個方面絕對比rick優勝~凡事以大局為重~
但佢性格係:若遇到一大班喪屍襲擊佢地,佢會唔理其他人(包括Rick)而走先個種人,
最多救埋Lori同Carl
暉暉816 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-06-12, 11:27 PM   #229
2dn
Crazy Gamer
趁熱影

註冊日期: Jul 2005
我企 Dale 果邊,如果為左生存可以捨棄道德的話,咁同 Walker 無咩分別。

舊 03-07-12, 03:48 AM   #230
Anson225
Ultimate Gamer

註冊日期: Sep 2003
PSN  IDAnson-225
XBox Live GamertagAnson225
Somehow I agree with Dale too, but that guys is obviously a dangerous man, he has attempted to killed Rick before, then he admitted he belongs to a group that rape women

i blame carl

舊 03-07-12, 08:20 AM   #231
Sar8
The One

係道德上當然冇權利去剝奪生命
但係要冒住一個十幾條生命既風險

BTW:我都唔讚成shawn做頭

此篇文章於 03-07-12 08:27 AM 被 Sar8 編輯。
Sar8 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-07-12, 08:23 AM   #232
玄武
Game Master
無品牌至上!

註冊日期: Apr 2005
PSN  IDcharlesiumHK
XBox Live GamertagCharles%20IUM
引用:
佢只係以自身為重啦~
同意樓上暉暉話佢最多只會救 Lori 同 Carl,仲要話救唔到咁多人
引用:
作者: 2dn 查看文章
我企 Dale 果邊,如果為左生存可以捨棄道德的話,咁同 Walker 無咩分別。
不過 Dale 太理想化,只識叫人唔好殺但又唔諗下真係有人打到黎點做…咁唔怪得 Shane 會話有咩事入佢數~
引用:
作者: Anson225 查看文章
i blame carl
Can't agree more!
玄武 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-07-12, 09:11 AM   #233
Pandahahaha
釈由美子の死忠者

註冊日期: Apr 2002
XBox Live Gamertagpandahahaha
好老實如果我係呢team人,我晨早做低左個道德亞伯,係果個世界全隊人生存為先,為1個人要全隊人冒險。
如果話team人分裂左亞伯有好大責任

Pandahahaha 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-07-12, 09:40 AM   #234
(=v=)b
    ↓青蛙馬沙↓

Smile

引用:
作者: 暉暉816 查看文章
但佢性格係:若遇到一大班喪屍襲擊佢地,佢會唔理其他人(包括Rick)而走先個種人,
最多救埋Lori同Carl
引用:
作者: 玄武 查看文章
佢只係以自身為重啦~
同意樓上暉暉話佢最多只會救 Lori 同 Carl,仲要話救唔到咁多人
你地覺得rick好過Shane~?
3個都死~同犧牲1個可以救返2個~揀後者有錯~?(雖然當時劇情好牽強~)
由得個細路仔死~係最有利既做法~但係個時得肥佬同Shane~犧牲戰力比較弱既肥佬~唔係比較理性既選擇咩~?
係戰場上面~適當既取捨~同見人就救~你會揀邊樣~?

舊 03-07-12, 12:33 PM   #235
暉暉816
Crazy Gamer

註冊日期: Mar 2007
引用:
3個都死~同犧牲1個可以救返2個~揀後者有錯~?(雖然當時劇情好牽強~)
由得個細路仔死~係最有利既做法~但係個時得肥佬同Shane~犧牲戰力比較弱既肥佬~唔係比較理性既選擇咩~?
不....可能Gleen / Daryl做leader會好啲。

Shane同Otis去拎儀器救Carl,我唔認為好有必要要射低Otis去保命呀,
因為個一段幾分鐘前係Otis用Rifle救Shane,Shane至唔使死,
但幾分鐘後2個人都冇乜彈時,Shane條友賤到只係諗到射低Otis去保命,
其實如果去到尾Shane冇咁做,
2個人有機會走到去架車,亦有可能Otis都係俾喪屍追到,
咁Otis個陣會交啲儀器俾Shane叫佢帶走啦。
假如Shane拎唔到啲儀器,只可以怨Carl唔好彩了。
暉暉816 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-07-12, 01:29 PM   #236
玄武
Game Master
無品牌至上!

註冊日期: Apr 2005
PSN  IDcharlesiumHK
XBox Live GamertagCharles%20IUM
引用:
老實,佢都唔係好理性咋~佢只係會選擇性做…
試想下如果o個個唔係 Otis 而係 Lori 會點?

我同意話 Rick 唔應該救個後生仔返黎~
不過我覺得同 Shane 最大分別係 Rick 唔殺到埋身就唔做野~
玄武 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-07-12, 01:42 PM   #237
Sar8
The One

其實我覺得個阿伯漫畫還原度好高
兩個都係得個講字,將D野推哂比個HEAD,自己乜野都唔做
爭在一個真係乜Q都唔理,一個擺個聖人款出來

此篇文章於 03-07-12 01:52 PM 被 Sar8 編輯。
舊 03-07-12, 10:30 PM   #238
elmond
女權主義信奉者

註冊日期: Nov 2003
XBox Live Gamertagelmond1986
其實如果代入角色,我諗自己會係咩都唔敢出聲而傾向dale果個…
套野冇話邊個對與錯,只是人生交叉點而已
但係做到野,我覺得是rick同箭佬,箭佬比rick做到野,不過一定做唔到決策果個
Shane嘛……只是將保自己命包裝成為大局而已……

成日講快落雪,應該仲有一場先去到監獄
由手機版發出
elmond 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-07-12, 11:46 PM   #239
候鳥
Crazy Gamer

註冊日期: Nov 2004
如果認為dale係group既負累就太膚淺了
候鳥 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-08-12, 12:09 AM   #240
Anson225
Ultimate Gamer

註冊日期: Sep 2003
PSN  IDAnson-225
XBox Live GamertagAnson225
only two more episodes left.... so i guess they will prepare to leave next episode and really be away from the farm in the last...

the guy they saved is really annoying me... and i don't know why he knew about maggie when he was being covered all along = =

舊 03-09-12, 07:39 PM   #241
Sar8
The One

引用:
作者: elmond 查看文章
其實如果代入角色,我諗自己會係咩都唔敢出聲而傾向dale果個…
套野冇話邊個對與錯,只是人生交叉點而已
但係做到野,我覺得是rick同箭佬,箭佬比rick做到野,不過一定做唔到決策果個
Shane嘛……只是將保自己命包裝成為大局而已……

成日講快落雪,應該仲有一場先去到監獄
由手機版發出
其實就係係生存同道德之間你要點取捨

咁似以前中七考AL咁既/\

其實會唔會cut監獄劇情

此篇文章於 03-09-12 07:42 PM 被 Sar8 編輯。
舊 03-10-12, 12:08 PM   #242
候鳥
Crazy Gamer

引用:
其實就係係生存同道德之間你要點取捨

咁似以前中七考AL咁既/\

其實會唔會cut監獄劇情
呢套野就係話比你知,放棄道德,就會無生存,兩樣野一定要並存
睇下carl跟rick同shane學左d咩返黎
dale警告過rick要為carl做好榜樣
rick自己都處於人生交差點
carl做傻仔野引隻屍返黎
間接累死了dale
係一個循環
舊 03-10-12, 09:55 PM   #243
Sar8
The One

咁我又唔係咁睇
係你生存到既情況下你道德既底線去邊
如果一定要兩者並存,RICK就唔會係酒吧殺果兩條友
除非佢道德既底線低過佢殺人
係威脅到自己team人既情況下,佢願意去殺兩個人,如果係dale你估佢會點?
事實上你有道德,但你要面對一班冇道德既人,有一班人係敢殺左你,姦左你去滿足自己慾望既人,你點能夠同佢地講道德

carl我只係覺得佢低能
dale係佢間接害死(另一個就係夜晚獨自一個人出去唔知為乜)

此篇文章於 03-10-12 10:30 PM 被 Sar8 編輯。
舊 03-10-12, 10:21 PM   #244
elmond
女權主義信奉者

註冊日期: Nov 2003
XBox Live Gamertagelmond1986
我諗我都有d似rick,
純粹為自己,我唔會放棄道德
但為自己所愛的人,我會放棄道德

舊 03-11-12, 06:53 AM   #245
2dn
Crazy Gamer
趁熱影

引用:
咁我又唔係咁睇
係你生存到既情況下你道德既底線去邊
如果一定要兩者並存,RICK就唔會係酒吧殺果兩條友
除非佢道德既底線低過佢殺人
係威脅到自己team人既情況下,佢願意去殺兩個人,如果係dale你估佢會點?
事實上你有道德,但你要面對一班冇道德既人,有一班人係敢殺左你,姦左你去滿足自己慾望既人,你點能夠同佢地講道德

carl我只係覺得佢低能
dale係佢間接害死(另一個就係夜晚獨自一個人出去唔知為乜)
響酒吧 Rick 好明顯係自衛殺人,佢都忍耐到最後一刻對方拔鎗先還擊。
換轉係 Dale 的話,我諗唔洗一分鐘就會俾人用鎗指住個頭,要佢供個農場出黎,而我亦想信佢會聖人到底,寧死不屈喇。

引用:
作者: elmond 查看文章
我諗我都有d似rick,
純粹為自己,我唔會放棄道德
但為自己所愛的人,我會放棄道德
Rick 無放棄過,正確d講應該係放棄唔到。
壓力之下去選擇處決,Carl 既出現同說話:「下手吧」,令 Rick 驚覺兒子既思想早就被污染,
佢一直希望 Carl、Lori 同將來既 BB 可以活在正常世界(雖然只有農場咁大),
如果開鎗,就等如認同 Carl,等如親手殺死個希望。

在劇中既世道裡,道德呢樣野既奢侈又脆弱,
Rick、Dale 呢種人其實真係幾難形容,
有佢地,生存如同高空行鋼線,
無佢地,人類最後只會互相毀滅。

舊 03-11-12, 02:42 PM   #246
Sar8
The One

引用:
響酒吧 Rick 好明顯係自衛殺人,佢都忍耐到最後一刻對方拔鎗先還擊。
換轉係 Dale 的話,我諗唔洗一分鐘就會俾人用鎗指住個頭,要佢供個農場出黎,而我亦想信佢會聖人到底,寧死不屈喇。
佢可以都唔想殺人
但佢絕對唔會假設對方唔害佢

如果dale係咁佢就達成左終極道德

雖然原著早就變成walking dead
只可以講dale係團隊裡肯定係維持隊伍既要角

此篇文章於 03-11-12 02:45 PM 被 Sar8 編輯。
舊 03-11-12, 05:08 PM   #247
候鳥
Crazy Gamer

Daryl : the group has broken.
舊 03-11-12, 07:11 PM   #248
Sar8
The One

呢個team本來就broken

舊 03-12-12, 03:23 PM   #249
2dn
Crazy Gamer
趁熱影

S02E12
未睇唔好入黎...
怕你唔小心㩒左入黎,反白一陣先。

Rick & Shane 終於有個最終了結。

Shane 同後生仔無被咬過都感染到,死後變左 Walker,唔通係上次放生事件時,俾喪屍抓傷過唔知道?定係已經可從其他途徑傳染?

做埋下集 S2 完結。

此篇文章於 03-12-12 03:43 PM 被 2dn 編輯。
2dn 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-12-12, 04:35 PM   #250
(=v=)b
    ↓青蛙馬沙↓

Smile

引用:
S02E12
未睇唔好入黎...
怕你唔小心㩒左入黎,反白一陣先。

Rick & Shane 終於有個最終了結。

Shane 同後生仔無被咬過都感染到,死後變左 Walker,唔通係上次放生事件時,俾喪屍抓傷過唔知道?定係已經可從其他途徑傳染?

做埋下集 S2 完結。
.......

Shane居然領便當~!?

我想問下呢~係咁既環境下~多數都有邪教橫行~原著有無邪教存在架~?

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
Red Dead Redemption《碧血狂殺》 [已售] neo2046 電視遊戲討論版 814 07-11-16 08:35 AM
Left 4 Dead 2 neo 電視遊戲討論版 365 07-04-13 12:51 PM
Left 4 Dead 2 neo PC電腦遊戲討論版 863 11-11-11 09:49 PM
[多機種] ▲▽▲ Red Dead Redemption▲▽▲ 紅色死亡救贖 ◆◇◆◇◆ 1000成就白金攻略討論區 ◆◇◆◇◆ updated ㊣㊣㊣ yKS 攻略及心得交流區 935 10-31-10 01:34 PM

現在的時間是 01:11 AM

手機版 | APP版