Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 01-29-12, 01:14 AM   #26
埃及使者
God of Gamer
玻璃般的存在

註冊日期: Apr 2006
悶左我成集...又CUT到九彩咁

得返幾集睇怕CUT到痴線
但估唔到既係百鬼夜行咁快就出場

GGF - 棄坑
Bleach Brave Souls - 棄坑

(」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー! (」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー!
埃及使者 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-29-12, 08:23 PM   #27
Kewellma
Game Master

註冊日期: Mar 2005
都算係咁啦 因為ed1關係夏娜都去香港玩番轉了XD
今集用黎比大家同製作組都休息一回...順道整個擦身而過比夏娜同悠二老豆嘆下
下回應該差不多追完小說21進度了吧...咁我睇完動畫先清小說22都可以了 以目前進度囧rz

出沒地:里斯本總部發呆中
大航海時代V id: 坂井悠二 lv:已登陸
暫時HR SR R バスX船,歡迎借用

日服戰國IXA 1-16 坂井悠二

並不是由法律保護人,而是要人去遵守法律
Kewellma 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-12-12, 01:06 AM   #28
埃及使者
玻璃般的存在

已經去到尾聲階段

去到呢度
班戰士仲似奸角...虐殺

巫女冇哂戲份

GGF - 棄坑

(」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー! (」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー!
舊 02-18-12, 11:17 PM   #29
埃及使者
玻璃般的存在

上集同呢集之間
劇情CUT到丫.......

GGF - 棄坑

舊 02-20-12, 04:45 PM   #30
Kewellma
Game Master

百萬夜行幾乎係憑空之來

舊 02-25-12, 06:15 PM   #31
埃及使者
玻璃般的存在

下集第三神會現身吧?

GGF - 棄坑

舊 02-26-12, 06:13 PM   #32
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
由於台版小說最終卷22號仲未出,所以已經開始有D唔明。

乜紅世唔係一直只得「創造神」同「天罰神」兩個「神級」使徒咩?印象中之前D小說本都未見過有提及過呢位第三個「嚮導神」。

搞到我一直以為o個位吟遊詩人被叫做「眷屬」係因為佢係「祭禮之蛇」屬下繼三柱神後年資最高既老臣子。原來係指另一個天神眷屬,即係地位同天罰神一樣,兩個都係被創造神邀請入神門目擊佢既復活既嘉賓。

咁班火霧戰士搵佢想佢幫手做D咩又係唔明。

佢既能力係咪類似衛星轉播站咁,之前創造神靠佢既能力去向全世界使徒公佈大名,而家班火霧戰士也想請佢幫手向全世界宣佈夏娜既計劃?

此篇文章於 02-26-12 06:26 PM 被 Kinny Riddle 編輯。
Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-26-12, 06:38 PM   #33
埃及使者
玻璃般的存在

引用:
作者: Kinny Riddle 查看文章
由於台版小說最終卷22號仲未出,所以已經開始有D唔明。

乜紅世唔係一直只得「創造神」同「天罰神」兩個「神級」使徒咩?印象中之前D小說本都未見過有提及過呢位第三個「嚮導神」。

搞到我一直以為o個位吟遊詩人被叫做「眷屬」係因為佢係「祭禮之蛇」屬下繼三柱神後年資最高既老臣子。原來係指另一個天神眷屬,即係地位同天罰神一樣,兩個都係被創造神邀請入神門目擊佢既復活既嘉賓。

咁班火霧戰士搵佢想佢幫手做D咩又係唔明。

佢既能力係咪類似衛星轉播站咁,之前創造神靠佢既能力去向全世界使徒公佈大名,而家班火霧戰士也想請佢幫手向全世界宣佈夏娜既計劃?

最終卷先提及第三神

吟遊詩人只係因為蛇既興趣叫佢入隊
所以佢並唔係蛇+舞會+火霧既人
而且樂園已經係既定事實

正如片中所講
>當發現不加引導便會消失既新的燈火, 引導神便會出現
>片中果個發光既野就係令引導神現身既原因....其實體為.......OOXX
>吸引到引導神既興趣先會出現

搵佢既原因
>睇下引導神有冇提示可以點破壞鏡
>若否, 可否改變甚麼
因為火霧等人都唔敢肯定
打入佢地製作既大命詩篇能否改變到無可有鏡
而且佢地唔相信一次就可以搞掂

神譽唔係因詩人既能力而廣播
而係借巫女既力量去做
簡單d講, 將詩人當成<中立觀察者>既存在會容易理解d

待補元 thx a lot

GGF - 棄坑

舊 02-26-12, 06:43 PM   #34
Game Master

引用:
作者: 埃及使者 查看文章

最終卷先提及第三神

吟遊詩人只係因為蛇既興趣叫佢入隊
所以佢並唔係蛇+舞會+火霧既人
而且樂園已經係既定事實

正如片中所講
>當發現不加引導便會消失既新的燈火, 引導神便會出現
>片中果個發光既野就係令引導神現身既原因....其實體為.......OOXX
>吸引到引導神既興趣先會出現

搵佢既原因
>睇下引導神有冇提示可以點破壞鏡
>若否, 可否改變甚麼
因為火霧等人都唔敢肯定
打入佢地製作既大命詩篇能否改變到無可有鏡
而且佢地唔相信一次就可以搞掂

神譽唔係因詩人既能力而廣播
而係借巫女既力量去做
簡單d講, 將詩人當成<中立觀察者>既存在會容易理解d

待補元 thx a lot
多謝解釋。

有冇人知角川台灣幾時出繁體中文版第22卷?
舊 02-29-12, 12:11 PM   #35
money
Advance Moderator
◆.西野司命.◆

註冊日期: Mar 2002

舊 02-29-12, 02:40 PM   #36
Kewellma
Game Master

引用:
多謝解釋。

有冇人知角川台灣幾時出繁體中文版第22卷?
強國版再唔出就真係可以坐定粒六等台角出orz

舊 02-29-12, 03:07 PM   #37
darren
Insane Gamer

註冊日期: Apr 2008
問:
1. 百鬼夜行係乜?
2. 夏娜身上既戒指係有乜作用?
3. 大命詩篇係其中一種自在法定係一種儀式?
4. 彩飄係悠二身上做左d乜令佢今集偏向人性?
5. 悠二自在法所構成既盾係邊度學返黎?

簡單黎講我完全唔明最近呢幾集....

此篇文章於 02-29-12 03:13 PM 被 darren 編輯。
darren 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-29-12, 03:17 PM   #38
RPG之鬼

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: darren 查看文章
問:
1. 百鬼夜行係乜?
2. 夏娜身上既戒子係有乜作用?

首先小說我都係飛住黎睇
1. 徒,專做"走鬼"
2. 動畫未講吧,有重要特殊用途
3. 自在法 + 儀式
4. 其實悠二同萌主係二心一身,基本上悠二係主導,而萌主係食花生
5. 自從最初悠二得到零時迷子之後,就逐漸對自在法的感應變得強咗,再加上夏娜教過一D自在法的事,以及自在法係個人內心既描寫,所以現在悠二就懂得使用

舊 02-29-12, 03:34 PM   #39
埃及使者
玻璃般的存在

引用:
問:
1. 百鬼夜行係乜?

1. 專用運輸用, 運貨運人都得
2. 由米拉提供既大命詩篇, 然後マージョリー製作出, 主要係加入新既自在式 (下集應該會講係乜)
夏娜要利用呢d戒子打入去卵內改變<無可有鏡>既某d野
3. 兩者
4. 只係叫醒約翰返出黎放閃光彈, 然後約翰就同悠二對話
5. 你指果個玻璃盾? 係佢突發奇想的

待補充

GGF - 棄坑

舊 02-29-12, 05:19 PM   #40
darren
Insane Gamer

註冊日期: Apr 2008
↑thanks↑
darren 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-29-12, 06:18 PM   #41
Game Master

引用:
作者: Kewellma 查看文章
強國版再唔出就真係可以坐定粒六等台角出orz
反正我由開始都係睇開台角版,我都係打算堅持到最後架啦。尤其呢類設定名詞多到數唔o西既世界觀,就算轉翻譯版本,只要D名詞譯得有少少唔同都好容易會睇到亂o西龍。與其係咁,我情願等耐D都要翻D consistency。
舊 02-29-12, 06:26 PM   #42
Game Master

引用:
問:
1. 百鬼夜行係乜?

1. 番外篇有交代過(唔記得邊本)。可以話係使徒走私集團,專簡D火霧戰士少巡邏既地方去搬運使徒同佢地D貨物。不過一有唔對路就好似偷渡過境D蛇頭般掉o西D人蛇貨物自己走佬。就連萬條巧手試過追查佢地都冇佢地符。

2. 如果當大命詩篇係個程序複雜既電腦程式即話,我個人覺得D戒指係某種可以hack到入個程式去改寫佢既木馬。至於夏娜想點樣改寫個程式,我自己都唔清楚。

另外,想問下,點解約翰肯留翻個零時迷子響悠二入面?咁佢自己咪變左同普通火炬一樣時日冇多?定係佢有信心可以同彩飄再重新整過件零時迷子?抑或係決定暫時退下火線,食住花生睇夏娜同悠二打成點先再打算?
舊 02-29-12, 06:38 PM   #43
RPG之鬼

註冊日期: Sep 2002
引用:
另外,想問下,點解約翰肯留翻個零時迷子響悠二入面?咁佢自己咪變左同普通火炬一樣時日冇多?定係佢有信心可以同彩飄再重新整過件零時迷子?抑或係決定暫時退下火線,食住花生睇夏娜同悠二打成點先再打算?
約翰留下黎梗係同彩飄放閃光,真正理由係今集已經有提示,而且都幾明顯下,之後會再解釋點解釋彩飄搵百鬼夜行出黎的理由

另外要令到另一個神(唔記得今集有冇提到)出現,係要有更加能夠改變世界的事情,而關鍵就係閃光二人組(約翰+彩飄)身上

舊 03-01-12, 10:31 AM   #44
埃及使者
玻璃般的存在

>另外,想問下,點解約翰肯留翻個零時迷子響悠二入面?咁佢自己咪變左同普通火炬一樣時日冇多?定係佢有信心可以同彩飄再重新整過件零時迷子?抑或係決定暫時退下火線,食住花生睇夏娜同悠二打成點先再打算?

因為約定二人既目標已達到
零時唔要都得
提示就係果件藍色發光既物體
第三神因呢件野而出現

呢兩集內一定會有說明
大家肯定會突左

GGF - 棄坑

舊 03-03-12, 04:56 PM   #45
埃及使者
玻璃般的存在

今集未到創造神
但稍微交代左果件野同約定二人既表面關係

23號終章....睇黎又係大CUT

GGF - 棄坑

此篇文章於 03-04-12 01:14 AM 被 埃及使者 編輯。
舊 03-06-12, 06:07 PM   #46
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
問個問題,新世界係不用補食人類也可維持使徙的存在,還是一樣要補食人類先得?

舊 03-06-12, 11:13 PM   #47
埃及使者
玻璃般的存在

引用:
作者: 尼路 查看文章
問個問題,新世界係不用補食人類也可維持使徙的存在,還是一樣要補食人類先得?
前者
無限量既存在之力

火霧擔心既野就係
怕呢班第一批既移民
會改變唔到啃喰既習慣
並不斷令新世界誕生既使徒有樣學樣
所以先打入果條自在法入去

GGF - 棄坑

舊 03-07-12, 08:30 AM   #48
尼路
The One

我還在想係前者班使徒重乜重要啃喰……簡單一句就係你有前科我信你唔過所以殺左你啦……

舊 03-07-12, 10:45 AM   #49
Asurada
機動六課的一等空尉

註冊日期: Apr 2003
引用:
作者: 尼路 查看文章
我還在想係前者班使徒重乜重要啃喰……簡單一句就係你有前科我信你唔過所以殺左你啦……
幾千年以來的生活習性,
好似現在話你知,明日開始你唔使食飯都唔會餓死,唔會肚餓,
但我相信你會口㾗

舊 03-07-12, 10:53 AM   #50
尼路
The One

引用:
作者: Asurada 查看文章
幾千年以來的生活習性,
好似現在話你知,明日開始你唔使食飯都唔會餓死,唔會肚餓,
但我相信你會口㾗
咁要睇所謂的食物係咪好食了。

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[PS4] FINAL FANTASY XIV -ONLINE- 発売&サービス開始日が8月27日に決定!丨FF14にライトニング参戦が決定 Vol.2 money 電視遊戲討論版 991 03-24-24 12:22 PM
FINAL FANTASY XIII-2 Vol. 2丨求哥:To be continued steve 電視遊戲討論版 509 01-21-14 11:22 AM
[NDS] Final Fantasy III -Vol 2- Shing 手提遊戲機討論版 428 02-02-07 02:28 PM
[問] Final Fantasy Art Museum VOL 5 (FF X-2) Ragnarok 收藏品討論版 2 09-21-03 12:41 AM

現在的時間是 11:14 AM

手機版 | APP版