Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

主題工具 顯示模式
舊 03-27-05, 11:52 PM   #1
KKH
Anti-audiophile
你聽到了空氣的聲音嗎

註冊日期: Dec 2001
好久沒看醫生了...

(又係醫務所中)

小弟: 醫生, 醫生, 我又返黎搵你啦!

醫生: 上次咪同你講左, 你o個種病叫 Compulsive Purchase Guilt Complex, 絕對良性, 唔會變 cancer, 可以放心去買玩具囉!

小弟: 不過今次有少少唔同囉...

醫生: 點唔同呢?

小弟: 我好想買o個支鏡,不過價錢又唔係平, 樣又唔係靚, Minimum focus distance 成四尺喎, o個 MTF chart 仲認真麻麻地添!

醫生: 鏡, 就好似女人一樣, 鍾意就得, 唔使檻硬理性分析搵優點o既...

小弟: 咁......

醫生: 拿, 同你 check 多次喇... 買左會唔會冇錢睇醫生丫?

小弟: 咁又唔會......

醫生: 係度簽名, 怏o的走啦.

小弟: er......

醫生: 記得今日係公眾假期呀, 中環冇玩具賣架, 去旺角啦.

小弟: 哦......
KKH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-27-05, 11:54 PM   #2
Samuel
God of Gamer
我想...

註冊日期: Jan 2002
XBox Live Gamertagsamuel0929
最後....?
Samuel 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-28-05, 12:06 AM   #3
萬能俠
Crazy Gamer

引用:
作者: KKH

Minimum focus distance 成四尺喎, o個 MTF chart 仲認真麻麻地添!
咁係邊枝鏡?

AF-S 70-300VR 4.5/5.6 + Ais 35mm 2.8
萬能俠 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-28-05, 12:12 AM   #4
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

最後... 做了壞事...

此篇文章於 02-11-06 03:29 AM 被 KKH 編輯。
舊 03-28-05, 12:16 AM   #5
Samuel
我想...

XBox Live Gamertagsamuel0929
小白IS
$$$
Samuel 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-28-05, 01:06 AM   #6
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

註冊日期: Aug 2003
還是KKH大人最富有, 成日看醫生 ~
食的藥都貴過人

Rice

舊 03-28-05, 01:15 AM   #7
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

一日都係你啦, 成日買玩具, 搞到我個心又忐, 我個心又忑... (講下笑)
慳慳埋埋先有錢買藥耶... (講真)
你咪仲厲害, 食藥多過食飯, 三支 L 耶 偶像~~~

話時話, 今日成成阿叔不知幾好招呼, 我試左 5 支愛死小白仲笑笑口有傾有講...

聽朝去 HK Park 搵雀仔...

此篇文章於 03-28-05 01:35 AM 被 KKH 編輯。
舊 03-28-05, 01:16 AM   #8
Strider
初段

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDAStrider
XBox Live GamertagStriderAdrian
嘩呢支野係咪要皮幾野~?

KKH <---Orz!!!

舊 03-28-05, 01:38 AM   #9
ZERO NEKO

Nintendo Switch ID3666-9476-8489
PSN  IDzeroneko
XBox Live GamertagZero Neko
真係姣婆 又有新玩具 我記得試左 4支乍 haha
遲些我約左canon 試支400F4 DO 有冇性趣?
ps. 洗支愛死小白1700$ 八拆 ^^

敗家尚未成功,開箱仍需努力
ZERO NEKO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-28-05, 01:46 AM   #10
z_plus
Ultimate Gamer
長崎涼美

3DS Friend Code4768 7416 2420
PSN  IDzetaplusHKG
弓起入了新玩具。

其實小白IS個樣唔係唔靚哎。

↓小弟的個人photo album↓
http://www.fotop.net/zplus
z_plus 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-28-05, 02:01 AM   #11
wind_b
Senior Gamer

註冊日期: Jan 2003
樓上兩位鬥傳染毒癮
wind_b 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-28-05, 09:55 AM   #12
klan
Junior Member

註冊日期: Oct 2004
恭喜!恭喜!
其實皮三(幾)藥錢對 偶像KKH 來講, 絕對只係小問題
十八日後, 你又再係條好漢 (到時都差不多出量la )
祝成日看醫生
klan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-28-05, 11:19 AM   #13
萬能俠
Crazy Gamer

引用:
一日都係你啦, 成日買玩具, 搞到我個心又忐, 我個心又忑... (講下笑)

話時話, 今日成成阿叔不知幾好招呼, 我試左 5 支愛死小白仲笑笑口有傾有講...

嘩!
點解試咁多支gei???

AF-S 70-300VR 4.5/5.6 + Ais 35mm 2.8
萬能俠 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-28-05, 12:02 PM   #14
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

引用:

喂....我才剛起步不久, 入一些基本鏡度同埋週邊不足為過呀....
唔好乜都入晒我數....

由而家開始要跟你學習學習看醫生之道

成萬銀生意, 當然好招呼啦.....

你真係有運, 今日大好天

Rice

舊 03-28-05, 10:37 PM   #15
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

引用:
作者: ZERO NEKO
真係姣婆 又有新玩具 我記得試左 4支乍 haha
遲些我約左canon 試支400F4 DO 有冇性趣?
ps. 洗支愛死小白1700$ 八拆 ^^
400DO 試鏡?! 你究竟是什麼人? 我最老馮都只不過上去試 10D & 70-300 & 小小白...

對我來說, 有些東西是只可以遠觀的...

話時話, 曾經何時 showroom 的 filter 比永成還要便宜, 不知道現在還是不是...

洗鏡... 乜樹咁大鑊...

你試了 4 支愛死? 那你的豪邁程度都只是一般啦 ... 我試到第二支的時候, 有位打扮頗 punk 的哥哥仔進來, 三言兩語就把我剛試完 reject 的第一支愛死買走了... 差不多同一時間, 另一位斯文哥哥進來, 只說了一句話, "24-70 幾錢?"... 到我試到第四支時他已無聲無色地, 咭都簽完走了... 人家還想譗訕嚇嚇他說幾句 24-70 壞話的說~~~ (馬後炮而已 )

引用:
作者: z_plus
弓起入了新玩具。

其實小白IS個樣唔係唔靚哎。
其實.... 我還是有一點點抗拒"白色" (正碓來說應該是"泥咁色"), 感覺比較"揚"...
舊 03-28-05, 10:51 PM   #16
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

引用:
作者: klan
-skip-
祝成日看醫生
klan 哥哥的鏡頭數目比小的我多一倍... 你才是我偶像耶~~~

快o的去買 extension tube 啦!!

引用:
作者: 真 三一萬能俠
嘩!
點解試咁多支gei???
因為有些鏡頭內有好大粒塵 (其實這個影響不大), 有些又有輕微 backfocus (好輕微, 不算有事)... 說穿了只不過是挑剔...

引用:
作者: riceking
喂....我才剛起步不久, 入一些基本鏡度同埋週邊不足為過呀....
唔好乜都入晒我數....
-skip-
係係, 知道知道!

當然不足為過呀! 繼續! 唔好俾佢停! Yes!!
舊 03-28-05, 11:19 PM   #17
riceking
一人前のダメ人間

引用:
因為有些鏡頭內有好大粒塵 (其實這個影響不大), 有些又有輕微 backfocus (好輕微, 不算有事)... 說穿了只不過是挑剔...

係係, 知道知道!

當然不足為過呀! 繼續! 唔好俾佢停! Yes!!
我揀支300mm時第一支已經攪掂, 見佢冇塵Focus又Ok就收了貨....

冇o架啦, 近期最多買多一件就收山......

Rice

舊 03-28-05, 11:31 PM   #18
z_plus
Ultimate Gamer
長崎涼美

3DS Friend Code4768 7416 2420
PSN  IDzetaplusHKG
引用:
其實.... 我還是有一點點抗拒"白色" (正碓來說應該是"泥咁色"), 感覺比較"揚"...
咁成支噴黑佢,襟污糟,又可襯返body的色 。

↓小弟的個人photo album↓
http://www.fotop.net/zplus
z_plus 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-28-05, 11:53 PM   #19
KTN
Banned 0.95 Century Moderator
~♡

註冊日期: Mar 2002
噴完他又要看醫生都似

引用:
作者: z_plus
咁成支噴黑佢,襟污糟,又可襯返body的色 。
仍然對樓上的對答不甚理解~
不過只知近來照相館惡毒瀰漫,疫症泛濫
近來轉天氣,個個都要看醫生 a

此篇文章於 03-28-05 11:56 PM 被 KTN 編輯。
KTN 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-29-05, 12:01 AM   #20
DCIP
Crazy Gamer
軸心國德日同盟

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDDCIP
我其實係唔係去錯左"金三角"呀? 成班毒王....

亂貼相簿: http://fotop.net/benwoo
DCIP 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-29-05, 01:34 AM   #21
Strider
初段

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDAStrider
XBox Live GamertagStriderAdrian
引用:
作者: KTN
噴完他又要看醫生都似

仍然對樓上的對答不甚理解~
不過只知近來照相館惡毒瀰漫,疫症泛濫
近來轉天氣,個個都要看醫生 a

好彩冇錢
如果唔係真係破產都唔掂...
"

舊 03-29-05, 10:47 PM   #22
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

噴漆?! 噴完之後恐怕會噴血...

DCIP 那些 CZ 才是毒物中的毒物... 還有那隻毒鳥的玩具...

不是有沒有錢的問題啦, 有也不要亂花嘛... 純粹是心情問題... 上班族用血汗錢換解放...
舊 03-30-05, 12:30 AM   #23
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

引用:
作者: riceking
-skip-
冇o架啦, 近期最多買多一件就收山......
-skip-
a-la~~~ 差o的睇漏眼耶~~~
舊 04-01-05, 09:59 AM   #24
DCIP
Crazy Gamer
軸心國德日同盟

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDDCIP
引用:
噴漆?! 噴完之後恐怕會噴血...

DCIP 那些 CZ 才是毒物中的毒物... 還有那隻毒鳥的玩具...

不是有沒有錢的問題啦, 有也不要亂花嘛... 純粹是心情問題... 上班族用血汗錢換解放...
嘩!! KKH 大大!!!!
小弟果d係舊野黎啦! 點都比不上閣下&米王兄d超新科技結晶吧!!!

亂貼相簿: http://fotop.net/benwoo
DCIP 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 09:13 AM

手機版 | APP版