Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 影音館

主題工具 顯示模式
舊 02-09-03, 09:10 PM   #1
辦公室潛水專家
Insane Gamer

註冊日期: Oct 2002
wonder 關於5.1音效請指教

最近買左部xbox同dvd,聽講佢有咩5.1音效,但係我又無咩相關設備,完全一頭霧水,想開始接觸一下av界,請問要買咩設備?擴音機?喇叭?前置後置?如果我預佢約2-3千可以買到咩呢?
辦公室潛水專家 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-09-03, 11:38 PM   #2
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

註冊日期: Jan 2003
Re: 關於5.1音效請指教

引用:
Originally posted by 辦公室潛水專家 :
最近買左部xbox同dvd,聽講佢有咩5.1音效,但係我又無咩相關設備,完全一頭霧水,想開始接觸一下av界,請問要買咩設備?擴音機?喇叭?前置後置?如果我預佢約2-3千可以買到咩呢?
買5.1聲道既內置擴音器揚聲器套裝,有咁上下質素既最平既千多圓便有,
往旺角D上樓影音舖買,選擇多又不怕比人'昆'~
Busconcamp 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-10-03, 06:57 AM   #3
馬沙
God of Gamer
Mazaghi

註冊日期: Sep 2002
Re: 關於5.1音效請指教

引用:
Originally posted by 辦公室潛水專家 :

5.1 是指5+1 , 是前後5個衛星喇叭+1個低音喇叭 .

相比起日本貨2~3K ,大陸牌子一D都唔差 ,日本牌子一樣CHINA廠整的 .

推介百田BT-512 ,約$900 (5個衛星喇叭+1個低音喇叭 ),絕對物超所值

舊 02-10-03, 01:32 PM   #4
sgouki
gakky奸爸dee

註冊日期: Jul 2002
三千以內Rogers rt-929 同 Sony HT SL 5 都係一個好選擇.......個人覺得RT 929 正D, 但吾知點解都係買左HT SL5, sony 效應呀........:@_@":
sgouki 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-10-03, 09:01 PM   #5
辦公室潛水專家
Insane Gamer

註冊日期: Oct 2002
如果我想買黎係xbox同dvd上用,咁買左返黎點分好呀d線?
辦公室潛水專家 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-10-03, 11:46 PM   #6
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

引用:
如果我想買黎係xbox同dvd上用,咁買左返黎點分好呀d線?
說明書會有圖教您點駁,況且D生產商出5.1聲道包擴音器
套裝既原意係方便D屋企地方不算太大及不大懂得安裝影
音器材既顧客而設計;若果甚麼不明白的地方亦可直接向
店務員查詢嘛~
套裝機基本上有:電源線,喇叭線,光纖線及紅白線等
舊 02-10-03, 11:59 PM   #7
tonyyeung
Game Master

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDNightghostTony
引用:
要有 5.1音效 XBOX係必須要用光纖輸出, 致於DVD機應該都係. 所以應先確定下你想買既 5.1給合有冇2個光纖輸入位置. 否則成日插黎插出會好煩.
tonyyeung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-11-03, 10:46 AM   #8
sgouki
gakky奸爸dee

引用:
Originally posted by tonyyeung :

要有 5.1音效 XBOX係必須要用光纖輸出, 致於DVD機應該都係. 所以應先確定下你想買既 5.1給合有冇2個光纖輸入位置. 否則成日插黎插出會好煩.
DVD可以用同軸麻........
舊 02-11-03, 12:26 PM   #9
司狼神威
Game Master
我懶故我在

XBox Live GamertagDerekLaw
引用:
Originally posted by sgouki :

我對這個很有興趣又什麼都不懂~可以詳細說一下什麼是"同軸"嗎~^^
另外以前的光纖線只有一米左右長~宜家d會長d嘛?
如果差不多~部amp同dvd機/遊戲機咪要好近囉?

曹操會消滅之,孫權會讓人過之,劉備會引人隨之...
司狼神威 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-11-03, 01:36 PM   #10
tonyyeung
Game Master

引用:
Originally posted by sgouki :

多謝指正.
舊 02-11-03, 01:40 PM   #11
tonyyeung
Game Master

引用:
Originally posted by 司狼神威 :

我對這個很有興趣又什麼都不懂~可以詳細說一下什麼是"同軸"嗎~^^
另外以前的光纖線只有一米左右長~宜家d會長d嘛?
如果差不多~部amp同dvd機/遊戲機咪要好近囉?
同軸線其實都係訊號線一種.
http://www.review33.com/review/revie...hnica_at-dv95d

致於光纖線長度三米都有. (可能更長都有 )
http://www.review33.com/review/revie...hnica_at-dv91d
舊 02-11-03, 11:54 PM   #12
butterfly
Crazy Gamer
林志玲,黑與白的閃光!

註冊日期: Apr 2002
引用:
Originally posted by Busconcamp :

~skip~ 況且D生產商出5.1聲道包擴音器
~skip~
我想問你既意思係咪5.1裏面已包含amp.?

butterfly 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-12-03, 12:54 AM   #13
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

引用:
Originally posted by butterfly :

我想問你既意思係咪5.1裏面已包含amp.?
5.1聲道套裝大致分兩款
1)5個衛星揚聲器+重低音揚聲器+擴音機.
2)5個衛星揚聲器+重低音揚聲器內置擴音機(一體化)
舊 02-12-03, 01:21 PM   #14
sgouki
gakky奸爸dee

引用:
Originally posted by Busconcamp :

5.1聲道套裝大致分兩款
1)5個衛星揚聲器+重低音揚聲器+擴音機.
2)5個衛星揚聲器+重低音揚聲器內置擴音機(一體化)
又或者DVD機同擴音機一體化,不過我吾鍾意一體化ge design,驚佢兩頭吾到岸同易壞........
舊 02-12-03, 02:37 PM   #15
司狼神威
Game Master
我懶故我在

XBox Live GamertagDerekLaw
引用:
Originally posted by tonyyeung :

同軸線其實都係訊號線一種.
http://www.review33.com/review/revie...hnica_at-dv95d

致於光纖線長度三米都有. (可能更長都有 )
http://www.review33.com/review/revie...hnica_at-dv91d
thx~^^
我想問下幾錢左右
同不用價錢質素會差很多嗎?

曹操會消滅之,孫權會讓人過之,劉備會引人隨之...
司狼神威 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-12-03, 03:57 PM   #16
tonyyeung
Game Master

價錢就唔係太清楚 (大約 $100 - $1000).

致於質素方面其實仲要睇多方面因素 : 例如部AMP既分析力, 對喇叭既質素.

基本上百零蚊既光韱線都OK.

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 06:35 PM

手機版 | APP版