Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 06-23-07, 01:43 PM   #1
Kami
Insane Gamer
長期CD-Rom

註冊日期: May 2004
Working Holiday

我想請教下呢度有冇版友曾經係海外 (如星加坡 日本)進行working holiday呢
如果我係未來一兩年內想離開香港 去海外做返一至兩年野
唔知有咩方法可以達成呢個目標呢?

註: 目的地係冇朋友冇親戚可以投靠

Kami 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-23-07, 03:31 PM   #2
Ultimate Gamer
二天

註冊日期: Mar 2002
什麼學歷,年齡,工作經驗,特別技能,資金?

正保二年五月十二日

新免武藏守玄信
鈞 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-23-07, 03:56 PM   #3
jlai
下一站 南美....

註冊日期: May 2006
你可以睇0下佢既經歷。

自遊浪人歐泳櫸已成為香港學界的傳奇,手執一個Working Holiday Visa 往外闖,憑$6,000豁出去,尋找澳洲365天的愛戀、打工和遊學的豐盛。

http://www.enrichculture.com/book/travel/australia.html

jlai 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-23-07, 04:02 PM   #4
Kami
長期CD-Rom

我今年22左右啦
u grad 特別技能呀...我諗識中文英文國語係日本應該都算吃香掛...

舊 06-23-07, 04:08 PM   #5
二天

引用:
作者: C人 查看文章
我今年22左右啦
u grad 特別技能呀...我諗識中文英文國語係日本應該都算吃香掛...
最基本係日本生存既日本語都唔識都叫吃香?

正保二年五月十二日

新免武藏守玄信
舊 06-23-07, 05:43 PM   #6
Kami
長期CD-Rom

引用:
作者: 查看文章
最基本係日本生存既日本語都唔識都叫吃香?

你o岩 所以而家我積極咁學緊 希望年幾後有機會學到咁上下可以出去體驗下

另外有個問題關於護照的
如果我而家手持特區護照 但我屋企人亦同我講我可以拎英國護照(非BNO)
咁我可唔可以算係英藉人士?

舊 06-23-07, 05:46 PM   #7
PTX-003C
God of Gamer
天下第一盲鬼

註冊日期: Dec 2004
PSN  IDKazamiChris
XBox Live GamertagGesphest MK III
引用:

你o岩 所以而家我積極咁學緊 希望年幾後有機會學到咁上下可以出去體驗下

另外有個問題關於護照的
如果我而家手持特區護照 但我屋企人亦同我講我可以拎英國護照(非BNO)
咁我可唔可以算係英藉人士?
if you have a british passport, yes, you can fill "british" in your nationality

====================================================

BLOG: http://blog.roodo.com/blinder_geist
PTX-003C 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-23-07, 05:59 PM   #8
House
里村★紅葉

註冊日期: Jun 2004
PSN  IDHouse544
特區好似認受性大過英過啵
同埋有事果時英國好似唔會優先處理..

Get

グリザイアの果実 ED SONG+OST

Get 周防天音!

House 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-23-07, 07:27 PM   #9
陸奧 貴志
The One
橋本かわいいよ橋本

註冊日期: Apr 2002
3DS Friend Code4811 8001 2935
PSN  IDTKamui
XBox Live GamertagTMutsu
去都唔係去日本先啦....攞住60萬都好快玩完

☆野郎は誰だ 誰だ 誰だ 彼はジョンイル(正日) ジョンイルだ ジョンイルだ
トラブルメーカーの名を受けて 恥を捨てて たたかう野郎
ジョンイルアローは 毒舌 ジョンイルイヤーは 空耳
ジョンイルウィングは とんずら使い ジョンイルビームは 口砲
キムチの力身につけた 偽善の野郎 ジョンイルだ ジョンイルだ
陸奧 貴志 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-23-07, 08:13 PM   #10
二天

去星加玻啦,日本唔係一個俾人流浪既地方

正保二年五月十二日

新免武藏守玄信
舊 06-23-07, 08:22 PM   #11
HikariY
Banned
烏魯木齊之豹

註冊日期: Jul 2004
新加坡我唔知,
但係日本,以我記憶,
除非你係拎加拿大護照,
否則你拎住本特區 / BNO都好,都冇可能拎到什麼WORKING HOLIDAY VISA,
重有,你拎特區,頂多都係比你拎到一個工作簽證。
重要個工作簽證係你要係日本有份正當職業,公司又肯幫你搞你先可以拎到,
唔想串你,但係你連日文都唔識,可以搵到一份工係好難的(我指全職,OFFICE的那種)
如果你諗住拎個旅行簽證去個邊先打PART-TIME,
其實你已經係做緊黑工,
一個唔好彩比人捉到,咁你就一世都冇得再去日本的了。

另外,如果你拎個本唔係BNO既話,咁應該就係GBP,
GBP係可以有英國居留權,同時都等於你係有英國國藉。
至於呢一本可唔可以拎日本既WORKING HOLIDAY VISA,
咁你就真係要去日本領事館到問,
以我記憶,加拿大就有得拎WORKING HOLIDAY VISA的。

如果樓主真係有心,我建議你都係去澳洲吧。
易拎唔在講,係澳洲真係唔會有咩物欲,錢都唔會用咁多。
HikariY 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-23-07, 08:34 PM   #12
Kami
長期CD-Rom

引用:
作者: HikariY 查看文章
新加坡我唔知,
但係日本,以我記憶,
除非你係拎加拿大護照,
否則你拎住本特區 / BNO都好,都冇可能拎到什麼WORKING HOLIDAY VISA,
重有,你拎特區,頂多都係比你拎到一個工作簽證。
重要個工作簽證係你要係日本有份正當職業,公司又肯幫你搞你先可以拎到,
唔想串你,但係你連日文都唔識,可以搵到一份工係好難的(我指全職,OFFICE的那種)
如果你諗住拎個旅行簽證去個邊先打PART-TIME,
其實你已經係做緊黑工,
一個唔好彩比人捉到,咁你就一世都冇得再去日本的了。

呢個我今日已經搞清左啦 特區護照係拎唔到working holiday的

另外,如果你拎個本唔係BNO既話,咁應該就係GBP,
GBP係可以有英國居留權,同時都等於你係有英國國藉。
至於呢一本可唔可以拎日本既WORKING HOLIDAY VISA,
咁你就真係要去日本領事館到問,
以我記憶,加拿大就有得拎WORKING HOLIDAY VISA的。

如果我有英國護照就可以拎到working holiday visa 係要25歲前實行呢個working holiday o既計劃

如果樓主真係有心,我建議你都係去澳洲吧。
易拎唔在講,係澳洲真係唔會有咩物欲,錢都唔會用咁多。

就係鍾意日本 所以先想去者
其他地方 暫時都不作考慮
以上

舊 06-23-07, 08:56 PM   #13
HikariY
Banned
烏魯木齊之豹

註冊日期: Jul 2004
引用:
以上
都係個句,
你學好日文先再決定吧。
要係日本工作,就一定要用敬語。
唔係只係u grad,識中文英文加少少日文就可以的。

感覺樓主太天真先講呢番說話。
加上自己都係半個過來人。
勿介意。
HikariY 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-23-07, 09:00 PM   #14
Kami
長期CD-Rom

引用:
作者: HikariY 查看文章
都係個句,
你學好日文先再決定吧。
要係日本工作,就一定要用敬語。
唔係只係u grad,識中文英文加少少日文就可以的。

感覺樓主太天真先講呢番說話。
加上自己都係半個過來人。
勿介意。
呢個當然明白啦
當然呢個階段真係會諗得ideal左
不過多謝你o既提醒 呵呵

舊 06-23-07, 09:08 PM   #15
二天

想問問有冇工作經驗?如果有做過 D 咩同幾耐?

正保二年五月十二日

新免武藏守玄信
舊 06-24-07, 01:41 AM   #16
z_plus
長崎涼美

註冊日期: Dec 2001
3DS Friend Code4768 7416 2420
PSN  IDzetaplusHKG
可睇睇以下呢個網址。
whs.esdlife.com

↓小弟的個人photo album↓
http://www.fotop.net/zplus
z_plus 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-24-07, 09:13 PM   #17
kurama
Game Master
美食獵人

註冊日期: Mar 2003
我覺得應該搞清楚自己的方向,弄清楚自己有多少籌碼(eg學歷、資歷、工作經驗)
留意到海外工作的講座,以及去領事館查詢有關的資格。

舊 06-25-07, 11:44 AM   #18
[KIT]

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: 查看文章
去星加玻啦,日本唔係一個俾人流浪既地方
星加玻我都有興趣, 但依度無資料 http://whs.esdlife.com/

仲有冇其他機構?

[KIT] 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-25-07, 05:33 PM   #19
Norm
=_="""""

註冊日期: Sep 2002
日本唔洗諗....就算識日文都冇乜用.....working holiday都係澳洲呢啲英語國家易啲

舊 06-26-07, 01:11 AM   #20
NexTony
ヴェイン様~

註冊日期: May 2002
3DS Friend Code5198 2663 6984
XBox Live GamertagJumpTiger
引用:
作者: House 查看文章
特區好似認受性大過英過啵
同埋有事果時英國好似唔會優先處理..
都話唔係BNO....英國護照唔理佢地理邊個

F/GO 834697628
NexTony 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-26-07, 05:28 AM   #21
Janus
こんにちは

註冊日期: Jan 2003
PSN  ID
XBox Live Gamertag
引用:
我想請教下呢度有冇版友曾經係海外 (如星加坡 日本)進行working holiday呢
如果我係未來一兩年內想離開香港 去海外做返一至兩年野
唔知有咩方法可以達成呢個目標呢?

註: 目的地係冇朋友冇親戚可以投靠
來日本想做甚麼工作﹖
有甚麼特長專業知識專門技能﹖
日本並沒有所謂working holiday visa

apologise for the wrong information
japan has working holiday visa for the citizens of Australia, New Zealand, Canada, Korea, France, Germany, UK, Ireland

>識中文英文國語係日本應該都算吃香

有甚麼吃香﹖
大把識中文識國語的中國留學生單憑識中文也未必找得到工作
大把識英文的外國人(還要識日文)可以來日本教英文﹐但非英語系的亞洲人是沒有人會請來教英文的

此篇文章於 06-29-07 07:09 PM 被 Janus 編輯。
Janus 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
Test Type GP03! (10 pics in holiday! ) Gundam@EFSF 收藏品討論版 0 05-24-07 07:39 PM
[新聞] Reuters working with Adobe, Canon for image audit trail technology KKH 照相館 1 03-11-07 09:20 AM
[NDS] Castlevania: Portrait of Ruin (對應 WFC) [已售] neo2046 手提遊戲機討論版 385 12-20-06 11:00 PM
[PS3]EX-NAUGHTY DOG WORKING ON PS3 3D ENGINE 神祕人1號 電視遊戲討論版 3 12-19-03 12:07 AM
H-GAMEの部屋版聚活動(下星期打邊爐) T.K. H-GAMEの部屋 178 01-14-03 11:16 PM

現在的時間是 12:43 PM

手機版 | APP版