Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > 收藏品討論版

關閉主題

主題工具 顯示模式
舊 12-30-03, 01:27 AM   #851
JEREMY
Ultimate Gamer
祖離米

註冊日期: Jun 2002
XBox Live GamertagNEWtheJEREMY
引用:
Originally posted by kog :

好似有膠貼比你用~~
如果要自己油既.....用筆油囉~~
前輩,你都會用貼紙??會唔會好閃"令""令" ...
用筆油??係唔係開mr.color 油油?

PAD :122,999,742 , 長掛297
DQMSL:S級,NO.123,100,970,765
SB:新手參上 163,542,030

一齊玩丫 最緊要開心 多謝各位每一個回應..
MHF ID=祖離米/一離米
希望..只是暫時的離開....
JEREMY 目前離線  
舊 12-30-03, 02:00 AM   #852
kog
Moderator
リン・ミンメイ

註冊日期: Jul 2002
引用:
Originally posted by JEREMY :

前輩,你都會用貼紙??會唔會好閃"令""令" ...
用筆油??係唔係開mr.color 油油?
唔好叫我前輩~~:@_@":

我會用...MG既膠貼都係半光澤,飛邊後貼都唔算差,
唔鍾意半光澤既,可以噴透明油(光澤/消光)係面~~

筆油用水性好d,油性油( Mr.Color )乾得快,易起絲和有筆觸...

此篇文章於 12-30-03 02:05 AM 被 kog 編輯。
kog 目前離線  
舊 12-30-03, 12:52 PM   #853
JEREMY
祖離米

XBox Live GamertagNEWtheJEREMY
引用:

唔好叫我前輩~~:@_@":

我會用...MG既膠貼都係半光澤,飛邊後貼都唔算差,
唔鍾意半光澤既,可以噴透明油(光澤/消光)係面~~

筆油用水性好d,油性油( Mr.Color )乾得快,易起絲和有筆觸...
請問噴透明油...係唔係要用噴筆ga...好貴ga可 "..
(光澤/消光)<---英/日文 係咩??
請問咩係起絲~"~?
//
(我個隻係BB戰士(Q版gundam) )

JEREMY 目前離線  
舊 12-30-03, 08:09 PM   #854
kog
Moderator
リン・ミンメイ

引用:

請問噴透明油...係唔係要用噴筆ga...好貴ga可 "..
(光澤/消光)<---英/日文 係咩??
請問咩係起絲~"~?
//
(我個隻係BB戰士(Q版gundam) )
透明油有罐裝~~
罐裝(水性)~~光沢(光澤),半光沢(半光澤),つや消し(消光) :

罐裝(油性)~~光沢(光澤),半光沢(半光澤),つや消し(消光) :

半乾中,支筆張d油拉起佐,型成好似絲咁~~
BB戰士的話,有冇刻到線先,冇既貼膠貼反而好d~~/

kog 目前離線  
舊 12-30-03, 08:14 PM   #855
JEREMY
祖離米

請問咩係刻線.... "...
膠貼=佢送個張貼紙??
咁細張...好似好易甩

此篇文章於 12-30-03 08:17 PM 被 JEREMY 編輯。
JEREMY 目前離線  
舊 12-30-03, 08:48 PM   #856
kog
Moderator
リン・ミンメイ

引用:
請問咩係刻線.... "...
膠貼=佢送個張貼紙??
咁細張...好似好易甩
//
以上6支都係噴油???
有無d唔係噴ga
即"紅心king個logo"有冇刻到出來,
好多時bb都只係平面貼"logo"就算(hg都係)~~

易甩<==咁手油囉~~/

有,樽裝有出,Mr.Color 155,181~182........Hobby Coloer H-20,H-30....

kog 目前離線  
舊 12-30-03, 09:43 PM   #857
SherMan
God of Gamer

註冊日期: May 2002
XBox Live GamertagSherMan CM
其實我有個問題想問好耐

應該砌好晒o的parts先上色,但係某o的位會遮住油唔到...咁應該點算
SherMan 目前離線  
舊 12-30-03, 09:57 PM   #858
kog
Moderator
リン・ミンメイ

引用:
Originally posted by 子龍 :
其實我有個問題想問好耐

應該砌好晒o的parts先上色,但係某o的位會遮住油唔到...咁應該點算
1:試組合一次先,知道邊d地方組合後會遮住油唔到油既,
2:再全部析返開,正式落膠水組合"遮住油唔到油既"地方先,
3:等膠水乾 => 打磨 => 噴灰 => 上色 => 等油乾,
4:再包油紙後落膠水組合其他地方.....

係比較煩既,所以模型製作時間比首辦長好多~~

kog 目前離線  
舊 12-30-03, 10:10 PM   #859
Terry仔

註冊日期: Feb 2003
如果買一把用乾電ge電鑽
最大都係鑽3mm孔
要換一個咩摩打先夠用呢(幾錢一個靚摩打?)

主要都係為左安全,唔想買用家居電的電鑽
其實有無單手就可以使用到的手鑽呢?
Terry仔 目前離線  
舊 12-30-03, 10:28 PM   #860
kog
Moderator
リン・ミンメイ

引用:
Originally posted by Terry仔 :
如果買一把用乾電ge電鑽
最大都係鑽3mm孔
要換一個咩摩打先夠用呢(幾錢一個靚摩打?)

主要都係為左安全,唔想買用家居電的電鑽
其實有無單手就可以使用到的手鑽呢?
我用果把$199,係旺角買,
用火牛,可較速度,最大都係得3mm鑽孔.....用落都ok~~

手鑽有....但只式合用幼鑽咀和唔洗鑽深既地方..../

kog 目前離線  
舊 12-31-03, 08:41 PM   #861
yuchai
Insane Gamer

今日噴白色,但好透,蓋唔到灰,噴得厚又唔靚,請問有乜方法?

Town: DDLaid
yuchai 目前離線  
舊 01-01-04, 08:38 AM   #862
kog
Moderator
リン・ミンメイ

引用:
Originally posted by yuchai :
今日噴白色,但好透,蓋唔到灰,噴得厚又唔靚,請問有乜方法?
有冇試過上色前噴" Mr.Base White 1000 ",
e隻白底遮蓋力幾好,我自己都常用~~/

kog 目前離線  
舊 01-01-04, 09:38 AM   #863
yuchai

我得支B515,所以搞成咁

Town: DDLaid
yuchai 目前離線  
舊 01-01-04, 09:52 AM   #864
kog
Moderator
リン・ミンメイ

引用:
Originally posted by yuchai :
我得支B515,所以搞成咁
冇記錯應該係1200號噴畢地(啞色)....

你可以試下用" Mr.Base White 1000 (B-518) ",
但好似得1000號,還有要當噴油咁噴~~

kog 目前離線  
舊 01-02-04, 12:35 AM   #865
Terry仔

個"泵"儲太多氣,就會噴出黎
噴果一刻非常大聲,成日俾佢嚇親
依家有無一D靚泵會好D,無禁大聲呢?
Terry仔 目前離線  
舊 01-02-04, 04:51 AM   #866
kog
Moderator
リン・ミンメイ

引用:
sil-air 泵比較靜,但都比較貴,要$1500左右~~/

kog 目前離線  
舊 01-02-04, 09:29 AM   #867
asuranhk

註冊日期: Aug 2003
引用:
我個$750電泵都會放氣﹐不過個泵不嬲開住都幾大聲﹐所以都唔覺放氣果陣特別糟。

舊 01-06-04, 07:40 PM   #868
majicman
~珠海護法~

註冊日期: Dec 2001

1.左2係唔係滲線筆?
2.最左o個支又有咩用呢?
3.滲線筆點用?(姐係點樣溝隻色)
4.油出界點樣抹?(用天拿水?)
5.要油隻BB Freedom需要咩色(最好有編號la )
我目前只係見倒雙星o既油同其他模型產品....
6.雙星o既油好用ma?
THX

此篇文章於 01-06-04 07:45 PM 被 majicman 編輯。
majicman 目前離線  
舊 01-06-04, 10:18 PM   #869
kog
Moderator
リン・ミンメイ

引用:
Originally posted by majicman :

1.左2係唔係滲線筆?
2.最左o個支又有咩用呢?
3.滲線筆點用?(姐係點樣溝隻色)
4.油出界點樣抹?(用天拿水?)
5.要油隻BB Freedom需要咩色(最好有編號la )
我目前只係見倒雙星o既油同其他模型產品....
6.雙星o既油好用ma?
THX
1.左邊兩枝都係面相筆,滲線筆係e枝==>/
2.油d比較入既地方,但好少會用到,
3,4.我現在都滲線中,今晚post上來,
5.Freedom d油差不多都要溝,你可以睇e到=> ,or 買專用油=>
6.雙星油既選擇比較少,我用郡氏油多...

*...滲線和滲線筆係兩樣野,前者是動詞,後者是名詞....
滲線有d人會用油開浠滲,都有用滲線筆劃....

此篇文章於 01-06-04 10:30 PM 被 kog 編輯。
kog 目前離線  
舊 01-06-04, 11:32 PM   #870
嗚澤唯
Banned
大石壓死蟹

我近日會買噴筆同bump,大約會用2000蚊左右,有咩需要注意的地方呀?仲有頭一炮打算整gundam,要買d咩必要架生呢?
嗚澤唯 目前離線  
舊 01-06-04, 11:42 PM   #871
JEREMY
祖離米

引用:

1.左邊兩枝都係面相筆,滲線筆係e枝==>/
2.油d比較入既地方,但好少會用到,
3,4.我現在都滲線中,今晚post上來,
5.Freedom d油差不多都要溝,你可以睇e到=> ,or 買專用油=>
6.雙星油既選擇比較少,我用郡氏油多...

*...滲線和滲線筆係兩樣野,前者是動詞,後者是名詞....
滲線有d人會用油開浠滲,都有用滲線筆劃....
請問咩係郡氏油??
專用油係唔係隻隻gundam都有ga??
請問MR.air 係咩黎
//
多謝回應~

JEREMY 目前離線  
舊 01-07-04, 06:41 AM   #872
kog
Moderator
リン・ミンメイ

滲線補圖:
用雙星琺瑯油加開油水(x-20)開浠,用幼筆滲線,乾後再用棉花棒+開油水(x-20)抹走出界地方~~

多線位可以用e個方法:都係用雙星琺瑯油開浠滲,今次用支粗少少既筆油上去,
但小心份量,太多可能會將夾口位爆裂(即爆膠),乾後用紙巾+開油水(x-20)抹一次,
之後再用棉花棒+開油水(x-20)抹走多餘地方~~

此篇文章於 05-29-07 03:18 PM 被 kog 編輯。
kog 目前離線  
舊 01-07-04, 09:26 AM   #873
kog
Moderator
リン・ミンメイ

引用:
Originally posted by 嗚澤唯 :
我近日會買噴筆同bump,大約會用2000蚊左右,有咩需要注意的地方呀?仲有頭一炮打算整gundam,要買d咩必要架生呢?
最好選擇一些有自動cut氣/停既bump,話說sil-air bump好用,但我冇用過~~\

噴筆當然買"雙動"好啦,較出油量既要係外面,
裝油選擇大d和係上面會好d,0.3mm噴咀都已經夠用....

必要架生<--高達模型囉~~
模型油,大量開油水,模型cutter,油紙,郵票鉗子,"吉"樽開/裝油用.....噴油常用~~/

此篇文章於 01-07-04 09:29 AM 被 kog 編輯。
kog 目前離線  
舊 01-07-04, 09:51 AM   #874
kog
Moderator
リン・ミンメイ

引用:

請問咩係郡氏油??
專用油係唔係隻隻gundam都有ga??
請問MR.air 係咩黎
//
多謝回應~
1.郡氏出既油囉~~ (不過現在應該叫"GSIクレオス"油),
郡氏油分"Mr.Color"(油性)和"Hobby Color"(水性),兩種我都常用...\

2.唔是100%有,但通常有出到"PG,MG和HG"既高達模型都會有....

3.噴筆用既氣罐....

kog 目前離線  
舊 01-08-04, 12:52 PM   #875
victorsky
Crazy Gamer

註冊日期: Sep 2002
聽說五金鋪有售的松節水可作滲線用
若是, 所用顏料是雙星琺瑯油, 油性還是水性油?

關閉主題

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
Final Fantasy 專區 ~~ 嗚澤唯 收藏品討論版 999 10-30-05 05:22 PM
Comic Party 專區 ~~ T.K. 收藏品討論版 74 03-17-04 11:29 PM
DC 新手一問 ~~ 何金水 - 阿水 照相館 0 04-13-03 11:30 PM

現在的時間是 12:17 PM

手機版 | APP版