Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 02-07-13, 11:47 PM   #1
HEERO
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2010
古思堯被控 塗污國旗 和 焚燒國旗 罪名成立,判監9個月。/ 網上貼惡搞國旗圖片被上門拉人

社運人士古思堯被控4項侮辱國旗罪成立,判監9個月。
http://news.now.com/home/local/player?newsId=59089

古思堯分別在去年6月遊行要求徹查李旺陽事件時焚燒國旗,以及在今年1月遊行時塗污國旗,被控4項侮辱國旗罪成立。
古思堯拒絕求情,又說這樣做只是要表達對中央的不滿。

裁判官判刑時說,香港有示威自由,但要考慮是否違法,而且燒國旗對在場人士有危險,刑罰需要有阻嚇性,
決定焚燒國旗判監6個月,至於塗污國旗則判監3個月,分期執行。

塗污國旗咁就要坐3個月, 共狗國旗真係神聖呢
未有23條前都已經搞盡方法拉人坐監, 現在連鬧凸守都要被告, 又可以被告一個人集會, 真係越來越無奇不有...

此篇文章於 02-08-13 09:57 AM 被 HEERO 編輯。
HEERO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-07-13, 11:53 PM   #2
iOS6
Junior Member
蘋果接班人

註冊日期: Jun 2012
http://youtu.be/dt7os4U9srI?t=8m

收緊條例對付社運人仕
iOS6 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-08-13, 01:50 AM   #3
TCS_disable
God of Gamer
我有車車~

註冊日期: Jul 2005
但我印象中....
佢係人多嘅情況下去燒.

另外,如果用毓民果種角度黎講...
咁國民黨都唔係好得共產黨幾多...

此篇文章於 02-08-13 02:00 AM 被 TCS_disable 編輯。
TCS_disable 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-08-13, 03:05 AM   #4
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

註冊日期: Sep 2003
PSN  IDAnimeTheme
可以有幾危險呀? 咪玩啦. 古思堯呢啲老社運, 真係傷倒途人既野佢點會做? 愛黨力打人嗰啲就真係危險喇, 都係罰$1500, 燒垃圾黨旗反而9個月

[Windows桌面小工具] - 會唱歌跳舞的桌面!? 初音ミク、涼宮春日、秋山澪、泉此方等為你親身示範~!
YHW 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-08-13, 09:45 AM   #5
HEERO
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2010
fb貼疑似沾糞國旗照 男子涉「侮辱國旗」被捕
http://hk.news.yahoo.com/fb貼疑似沾糞國旗照-...211748471.html

警方早前接獲市民舉報,指有人把一張沾有疑似屎尿的國旗「惡搞」相片,上載至個人facebook,商業罪案調查科科技罪案組經調查後,昨午掩至天水圍一個住宅單位拘捕涉案男子,並檢走相關電腦資料作進一步調查。有法律學者及大律師均質疑,警方若單憑一張網上圖片便以「侮辱國旗」拉人,做法乃屬過嚴。

警:刑事法網上適用

被捕男子姓張,30歲,從事運輸業,因涉嫌「侮辱國旗」,由警員拘捕帶署調查後,暫准保釋外出,須於下月上旬返署報到。警方提醒市民,互聯網世界並不是無法可依,適用於現實世界的刑事法例亦適用於虛擬世界。根據法例,任何人士干犯「侮辱國旗」罪,一經定罪,最高可被判罰款5萬元及監禁3年。

學者:使唔使去咁盡

港大法律系副教授戴耀廷和立法會議員湯家驊大律師均認為,警方若單憑一張網上圖片便以「侮辱國旗」拘捕男子是過嚴。湯表示,被捕人或只是「貪得意」,未必有意圖要侮辱國旗;戴亦稱警方或有合理懷疑,但質疑「使唔使去到咁盡」。

須證親手弄污方可入罪

戴耀廷指出,被捕男子即使被檢控,上庭時亦「未必告得入」,因該國旗可能是他人弄污,甚至僅電腦改圖,若是這兩種情况,「展示被弄污的國旗」並無犯罪,但若警方能證明上載者便是弄污國旗的人,便可能把被告入罪。

連係網上貼惡搞國旗些圖, 都被上門入屋拉人咁惡, 家下究竟我地住係香港定係番咗大陸了

可能遲下咁惡搞都會出事...

此篇文章於 02-08-13 10:35 AM 被 HEERO 編輯。
HEERO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-08-13, 11:23 AM   #6
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
引用:
作者: YHW 查看文章
可以有幾危險呀? 咪玩啦. 古思堯呢啲老社運, 真係傷倒途人既野佢點會做? 愛黨力打人嗰啲就真係危險喇, 都係罰$1500, 燒垃圾黨旗反而9個月
嘩,危害共產黨聲譽,危害國家安全重唔危險?

舊 02-08-13, 02:55 PM   #7
佐佐木莊尼
Game Master
亂入禁止

註冊日期: Nov 2002
咁 ... 咁如果我話, 我電腦度收埋左好多張國旗o既相 ... 但係張張都俾我畫到花晒, 我會唔會又被拉架~~~

拿拿拿, 我冇話咩國國旗呀

新 FF14 - (Bahamut) - Icecream Sandwich, 回復 + 職人 (已引退)

GW2 - (Tarnished Coast) - Arturia P Saber, warrior || Asuna Alfheim Yuuki, Elementalist (兼職)
佐佐木莊尼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-08-13, 03:08 PM   #8
女裝少年
Game Master
おねーちゃん大好き~

註冊日期: Dec 2007
其實[國旗]既正義係咩?
我搵個利事封畫五粒星
個利事封就會變成國旗受到法律保護了?
咁我唔覺意畫多左粒星
係咪玷污國旗?
我畫得唔靚丟左佢, 咁係咪侮辱國旗?

呢d罪名老實講只係狗共的惡法
玷污國旗/侮辱國旗
你第一樣野要define既
應該係果張爛紙/破布係一面受法律保護的[國旗]

就好似一樓條片咁
古生佢燒緊既可能係一個不知名國家的國旗
但一定唔係中共國的五星旗
d星星都唔係響果d位唔係咁既色
大小亦唔合比例
點會define到一塊爛鬼破布會係一面神聖的[國旗]?
女裝少年 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-08-13, 03:33 PM   #9
怪盜小G
しゃろとも

註冊日期: Jan 2004
http://forum2.hkgolden.com/view.aspx...4164953&page=1

示範咩叫選擇性執法

怪盜小G 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-08-13, 04:10 PM   #10
Ringo
Game Master
港 女 唔 易 做

註冊日期: Sep 2002
喂, 企開D啦, _你_母
Ringo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-08-13, 04:35 PM   #11
ZlWS
┌( ಥДಥ)╝?!

註冊日期: Aug 2005
Nintendo Switch ID4486 0587 6008
公司附近睇完呢個藝術展, 好多刪改................................

http://www.timable.com/event/83514

D.有期望可會失望,但係冇期望就一定冇望。
E.和諧唔係一百個人講同一說話,和諧係一百個人有一百句唔同嘅說話之餘,而又互相尊重。
F.千萬別跟豬打架,這只會讓你變髒,卻讓豬樂在其中。
ZlWS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-09-13, 03:20 PM   #12
beagleflash
Crazy Gamer
雜牌萬用刀

註冊日期: Apr 2006
如果我用國旗去檔胡椒噴霧點計?

舊 02-09-13, 03:55 PM   #13
嘿哈兒
The One
影相真係博大精深~~

註冊日期: Aug 2002
Wii U ID↑プスドラID
3DS Friend Code105 743 596
引用:
作者: beagleflash 查看文章
如果我用國旗去檔胡椒噴霧點計?
等同有人質係你手,緊係告你協持人質啦....國旗尢如一個國家喎,點都要對待佢比真人更細心吧.

嘿哈兒 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 01:04 AM

手機版 | APP版