Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > 學術文化綜合研討區

主題工具 顯示模式
舊 05-27-11, 01:30 PM   #1
加量熱狗
Crazy Gamer
訓醒未啊你?

註冊日期: Jun 2007
Dreamweaver教學?

之前完全未學過用dreamweaver,而且係電腦大白痴
依家要係一個星期入面做一間虛構既酒店網站
我原本打算跟住adobe個官網 step by step咁做
睇完個dreamweaver介面同D code睇到眼都花
好辛苦咁學佢個範例黎做個homepage,D圖同字轉左但格式一樣,用左5個鐘
有冇D可以快手上手做到出黎既教學,得唔夠一個星期要做晒佢仲慘過做其他功課

大約要8-10頁…/

舊 05-27-11, 03:31 PM   #2
bbmanonline
Crazy Gamer
Key社之吉詳物

註冊日期: May 2006
酒店網站即係要俾客人登記BOOK房那種?

bbmanonline 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-27-11, 04:25 PM   #3
加量熱狗
Crazy Gamer
訓醒未啊你?

引用:
作者: bbmanonline 查看文章
酒店網站即係要俾客人登記BOOK房那種?
整個假既出黎姐…姐係咁樣

我依家跟住個adobe既教學黎做homepage做到咁,read more個度既超連結係假既,link左去佢個範倒網站到…

之後入面個幾頁我諗都係亂黎算,我仲有考試未溫有冇D簡單D既範例跟住做?

舊 05-27-11, 05:11 PM   #4
bbmanonline
Crazy Gamer
Key社之吉詳物

應該要學埋SQL同 PHP/JSP 先wo?

舊 05-27-11, 05:18 PM   #5
killua
天上天下正太唯我獨尊
廚二

註冊日期: Apr 2002
PSN  IDKILLUAJP1986
XBox Live Gamertag窮到喊,就黎訓街
我都唔明淨係要樣既意思係真係淨係得個殼,下下禁落去都succese但冇野出
定係要有晒database link埋一齊...

舊 05-27-11, 08:53 PM   #6
加量熱狗
Crazy Gamer
訓醒未啊你?

引用:
作者: killua 查看文章
我都唔明淨係要樣既意思係真係淨係得個殼,下下禁落去都succese但冇野出
定係要有晒database link埋一齊...
得個殼就得,因為唔使真係要黎用
其餘頁數要黎做設施介紹同contact us(姐email)就夠,但我真係對住個dreamweaver投降…

舊 05-27-11, 11:10 PM   #7
數碼石頭
Ultimate Gamer
眠い狼

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDartificialRock
引用:
作者: 加量熱狗 查看文章
得個殼就得,因為唔使真係要黎用
其餘頁數要黎做設施介紹同contact us(姐email)就夠,但我真係對住個dreamweaver投降…
寫網頁新手對住dreamweaver只會頭更大~
用notepad啦

如果搵得到frontpage的話, 用佢好似係word到執檔案既格式咁, 簡單d既~
至於M$新出既網頁IDE, 我冇掂過唔知如何

だからそんな簡単に修正とか言わないで!!
700年前のティリアソフトのスタッフに謝って!!

此篇文章於 05-27-11 11:17 PM 被 數碼石頭 編輯。
數碼石頭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-28-11, 01:29 AM   #8
ai.
God of Gamer
RELEASED

註冊日期: Jan 2002
引用:
作者: 數碼石頭 查看文章
用notepad啦

如果搵得到frontpage的話, 用佢好似係word到執檔案既格式咁, 簡單d既~
講真~我真係覺得frontpage易用過dreamweaver~
以前未識html code,覺得用frontpage和word差唔多,所以易上手,
之後識了些少sql,asp,java依類之後我都係用frontpage~
因為覺得睇原始碼方面方便d.(不要叫我用vs,因為無記錯我用的vs版本係無網頁預覽介面出.)

講真~我到依家都係覺得dw的ui好難明.

ai. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-28-11, 02:55 AM   #9
古手神主
Crazy Gamer
paper lion

註冊日期: Jul 2009
用frontpage 啦乾脆. 你當佢word 咁用就得.
真係想學整網頁0既(就咁網頁, 唔用sql php 個d database/program)
咁就去學html 好d囉.

一星期要搞掂就乾脆用frontpage 啦, 唔駛諗

舊 05-28-11, 10:30 AM   #10
加量熱狗
Crazy Gamer
訓醒未啊你?

學校用左一堂係咁二講點用dreamweaver,唔知比唔比偷雞用frontpage
我意思姐係用dreamwever開唔開得返出黎

(我知就咁開網頁係用IE/Firefox試就得,只怕佢要開一開dreamweaver黎睇…
當然我時間唔夠就要拿拿林用frontpage埋尾
link返去之前用dw做起既homepage就算)

真係好認同樓上個句睇到頭都大,我坐定定五個鐘都睇唔掂點用,真係喊架陰功

frontpage係返dl試用板?

舊 05-28-11, 11:42 AM   #11
數碼石頭
眠い狼

引用:
作者: 加量熱狗 查看文章
學校用左一堂係咁二講點用dreamweaver,唔知比唔比偷雞用frontpage
我意思姐係用dreamwever開唔開得返出黎

(我知就咁開網頁係用IE/Firefox試就得,只怕佢要開一開dreamweaver黎睇…
當然我時間唔夠就要拿拿林用frontpage埋尾
link返去之前用dw做起既homepage就算)

真係好認同樓上個句睇到頭都大,我坐定定五個鐘都睇唔掂點用,真係喊架陰功

frontpage係返dl試用板?
問題係您份功課到底係網頁製作定還是dreamweaver練習?
如果係後者您點都要用dreamweaver去搞~
但如果係前者, 您就算用notepad去寫學校都係吹您唔脹

至於frontpage~
最後一版應該係2003來~
您搵下office 2003睇下有冇囉~

PS. 如果真係要用dreamweaver不可的話~
試下去搵返macromedia時代既dreamweaver(即dreamweaver MX個堆)去用啦~
個人感覺MX系列係比CS系列易da
(個人申報: dreamweaver我用過MX 2002同去朋友屋企摸過下CS 4)

此篇文章於 05-28-11 11:49 AM 被 數碼石頭 編輯。
舊 05-28-11, 12:49 PM   #12
古手神主
Crazy Gamer
paper lion

註冊日期: Jul 2009
其實frontpage 同dreamwaver 都係將你所整出黎0既野轉返晒做html 再present 架唶...
當然兩個program 點樣轉同個browser 點轉就唔多唔少會有少少分別...
不過應該唔多0既
睇你有幾"誠實"啦

舊 05-28-11, 01:10 PM   #13
kcf1201
Game Master

註冊日期: May 2004
認真,比錢搵人搞

引用:
用notepad啦

呢樣我唔太認同
話哂Dreamweaver都叫做有D GUI 比你睇下,可以禁下icon,改下setting就做到簡單野
新手一開波就用notepad?咁你不如叫佢上網抄code算啦

此篇文章於 05-28-11 01:14 PM 被 kcf1201 編輯。
kcf1201 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-28-11, 01:46 PM   #14
數碼石頭
眠い狼

引用:
作者: kcf1201 查看文章
呢樣我唔太認同
話哂Dreamweaver都叫做有D GUI 比你睇下,可以禁下icon,改下setting就做到簡單野
新手一開波就用notepad?咁你不如叫佢上網抄code算啦
講下笑而已
以樓主個case冇乜必要學用html去做功課~

但又話說回來~
見識過Dreamweaver CS 4後~
唔好話初學者, 想做個網頁自娛既人我都唔建議去用~
新版DW係俾寫開asp, php, mysql, css, javascript既人去用~
一般網頁用DW只會煩到自己而已

舊 05-28-11, 02:26 PM   #15
bbmanonline
Crazy Gamer
Key社之吉詳物

我之前用Dreamweaver覺得勁難
我直接學純HTML在nodepad打, 仲快過學Dreamweaver...

舊 05-28-11, 03:07 PM   #16
加量熱狗
Crazy Gamer
訓醒未啊你?

引用:
問題係您份功課到底係網頁製作定還是dreamweaver練習?
如果係後者您點都要用dreamweaver去搞~
但如果係前者, 您就算用notepad去寫學校都係吹您唔脹

至於frontpage~
最後一版應該係2003來~
您搵下office 2003睇下有冇囉~

PS. 如果真係要用dreamweaver不可的話~
試下去搵返macromedia時代既dreamweaver(即dreamweaver MX個堆)去用啦~
個人感覺MX系列係比CS系列易da
(個人申報: dreamweaver我用過MX 2002同去朋友屋企摸過下CS 4)
學校用cs4,我部機有cs5.5試用版
如果因為寫唔出個website fail個course就真係喊…60%
引用:
作者: 古手神主 查看文章
其實frontpage 同dreamwaver 都係將你所整出黎0既野轉返晒做html 再present 架唶...
當然兩個program 點樣轉同個browser 點轉就唔多唔少會有少少分別...
不過應該唔多0既
睇你有幾"誠實"啦
就試試front page
引用:
作者: kcf1201 查看文章
認真,比錢搵人搞

呢樣我唔太認同
自己唔醒目驚比人捉到應一應姐,我睇下上網有冇code可以參考下,不過以我呢類資質就咁改圖改字都覺得難
引用:
講下笑而已
以樓主個case冇乜必要學用html去做功課~

但又話說回來~
見識過Dreamweaver CS 4後~
唔好話初學者, 想做個網頁自娛既人我都唔建議去用~
新版DW係俾寫開asp, php, mysql, css, javascript既人去用~
一般網頁用DW只會煩到自己而已
我真係覺得仲慘過寫report寫essay

舊 05-29-11, 12:06 AM   #17
古烈特
Crazy Gamer
Kayser

註冊日期: Jan 2006
3DS Friend Code4012 4383 5638
PSN  IDxalexw
樓主你想快同只為交到功課
上網download個free templates再自己改仲快
我都改緊
古烈特 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-29-11, 03:17 PM   #18
RPG之鬼
God of Gamer

註冊日期: Sep 2002
下!?
乜FP真係咁好架?
一年前去見工時,D老闆仲問乜仲有人會用FP架
仲串串地語氣添

主題工具
顯示模式