Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > 學術文化綜合研討區

主題工具 顯示模式
舊 05-30-11, 04:06 PM   #1
cloud
God of Gamer

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDsteve_ho110
學日文學到咩程度可以睇得明YAHOO JP 既新聞?

大約能力試要幾多級

人並不是生來給打敗的。人可被消滅,但不能夠被打敗。

Hemingway (1899-1961)
cloud 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-30-11, 04:19 PM   #2
圖騰製作中

註冊日期: Dec 2005
有字典的話, 初級已經夠...

狼 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-30-11, 04:50 PM   #3
luciferdark

註冊日期: Feb 2003
我都係初級, 學過大學個D頹COURSE, 最緊要識查字典同基本句型就OK了
寫得好就有難度
睇得明就唔會太難

舊 05-30-11, 05:54 PM   #4
Gundam MK-2
The One
↘真人相↘

註冊日期: Oct 2002
Nintendo Switch ID050897379389
3DS Friend Code1118 0515 1117
PSN  IDTommyLauHK
用級數計的話,舊制3~2級(大約相等於而家N3?)左右可以明到6~8成
以上當然包括計埋識查字典呢點~
Gundam MK-2 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-30-11, 09:50 PM   #5
淡水
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2005
<-所謂n3合格理解到6-7成
有心學可在browser裝extension: 用firefox有rikaichan, 用chrome有rikaikun
很好用的
淡水 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-30-11, 10:32 PM   #6
haku1976
Insane Gamer

註冊日期: Nov 2008
XBox Live Gamertaghaku1976
唔知「睇得明」係要去到乜程度
標題同內容大概意思的話,N3問題不大,係生字啫
完整理解就N2以上囉...
haku1976 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-30-11, 11:54 PM   #7
Iro
魔法學園學生

註冊日期: Aug 2003
開多個分頁去字典網 一路睇一路查字典囉 唔識啲單字就copy and paste貼過去
Iro 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
Zozo.jp Summer Sale kin~kin 潮流版 10 06-30-08 10:57 PM
firefox jp word problem 毒雞ゲリョス 手機資訊/電腦軟硬討論 1 07-04-05 10:15 PM
COOL online.ne.jp NexTony 手機資訊/電腦軟硬討論 5 10-05-04 01:24 PM
http://www.suparobo.jp/ neo2046 電視遊戲討論版 5 08-01-04 01:05 PM
http://www.devilmanthemovie.jp seraph 日本動漫畫討論版 2 07-16-04 11:36 PM

現在的時間是 11:47 PM

手機版 | APP版