Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 攻略及心得交流區

主題工具 顯示模式
舊 06-16-13, 08:58 PM   #251
Anson225
Ultimate Gamer

註冊日期: Sep 2003
PSN  IDAnson-225
XBox Live GamertagAnson225
引用:
作者: 亍 ◣ 查看文章
係佢面前??
no need, just throw a bottle/brick and smash him with a melee weapon with SQUARE
remember to press L2 for extra coolness

舊 06-16-13, 10:18 PM   #252
Metal Gear NT
Moderator
核搭載二足步行戰車

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDjasonpoon
今日先玩,玩到同Tess分開嗰段
真係好有氣氛、危機感,好耐冇玩過咁緊張嘅遊戲,Biohazard應該學返啲
唔夠刀仔又對住一班Clicker玩潛入真係
啲sound effect幾正,尤其血肉聲,Clicker叫聲又係,依家都好似聽到咁

Metal Gear NT 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-16-13, 10:21 PM   #253
The Dog
Junior Member

註冊日期: Jan 2004
XBox Live GamertagBrasil KK
引用:
作者: Anson225 查看文章
no need, just throw a bottle/brick and smash him with a melee weapon with SQUARE
remember to press L2 for extra coolness
如果無melee weapon, 就咁用磚/樽係後面扑死clicker都得?

我自己好驚死, 通常掟磚.樽引的clicker, runner 係一齊, 再掟汽油彈... 咁就係粟一燒
The Dog 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-16-13, 10:30 PM   #254
The Dog

唔好意思, 玩到去大學果度... 有幾個帳篷既地方, 度大閘鎖住, 但找不到入口, 請問應該點做?
舊 06-16-13, 10:30 PM   #255
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
試過埋身正面兜頭□□□□ ko
試過中距離掉個過去再衝過去□□□□ ko

不過兩種都係會有聲發出喎

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 06-16-13, 10:39 PM   #256
小晶晶
Insane Gamer

註冊日期: Jul 2004
PSN  IDalfred_cht
不是
磚頭係當你悄悄靠近任何敵人(clicker都可以,但唔好試巨無霸)
唔好按三角KO
按正方可以一野KO

其實平時楂樽都可以爆人樽
小晶晶 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-16-13, 10:40 PM   #257
小晶晶

引用:
作者: The Dog 查看文章
唔好意思, 玩到去大學果度... 有幾個帳篷既地方, 度大閘鎖住, 但找不到入口, 請問應該點做?
推個垃圾箱撞埋去
舊 06-16-13, 10:53 PM   #258
機神GBA
God of Gamer
☆The End☆

註冊日期: Jan 2002
引用:
作者: 小晶晶 查看文章
不是
磚頭係當你悄悄靠近任何敵人(clicker都可以,但唔好試巨無霸)
唔好按三角KO
按正方可以一野KO

其實平時楂樽都可以爆人樽
磚頭唔好正面扑clicker, 第三野會俾佢反咬一擊必殺. 磚頭打clicker要係背面進攻.
機神GBA 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-16-13, 11:39 PM   #259
darkvolver
頹冗

註冊日期: Oct 2005
PSN  IDhwong909
引用:
作者: 機神GBA 查看文章
磚頭唔好正面扑clicker, 第三野會俾佢反咬一擊必殺. 磚頭打clicker要係背面進攻.
clicker個人真是好喜歡

反而半人半怪又睇到你既.......真是好煩
行步路都不同個人...

另外,發現ND真是好用心機玩爆手爆腳effect
而且發現隻人或怪冇了手及腳=已經自動死亡

舊 06-16-13, 11:40 PM   #260
sorlohk

註冊日期: Jul 2007
PSN  IDalfredmoody
玩到有度好似中 bug, 有無人都撞過?

嚴重劇透 慎開!!!
嚴重劇透 慎開!!!
Joel 帶住 Elisse 去到搵條大橋中間, 有個場景左邊銀行右邊咖啡鋪, Elisse 玩 sniper 後, 最盡頭開完閘入去, 跳上去過埋豬肉檯改武器睇 cut scene 個度, 上面會有兩個敵人對話, 但個提示係叫你落返去跳箱, 你出返去跳箱/或者 Elisse 玩 sniper 個場景入返去呢, 個兩個敵人會返生, 又講返同一段對話的
sorlohk 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-16-13, 11:54 PM   #261
Anson225

註冊日期: Sep 2003
PSN  IDAnson-225
XBox Live GamertagAnson225
god damn it i didnt know u can one hit kill with bottle/brick... i always throw it and use a melee weapon lol

and some areas you can basically ignore all enemies... but i killed them all, wasted all my shit

舊 06-17-13, 12:54 AM   #262
小樹

註冊日期: Sep 2005
XBox Live GamertagLeo8896
想問問ONLINE打點同人voice chat?
我用BT連左PS3,但係GAME裡面講野無反應....
係咪要set啲咩野?
小樹 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-17-13, 12:54 AM   #263
~零~
鑽石級潛水員

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDRaM0810
終於到冬天了
劇情真係好正
大學有得囉補血書,記得搵真d~

後悔只會令自己更軟弱
~零~ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-17-13, 01:08 AM   #264
川上双葉
みるをみる

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDhgckelvin
引用:
作者: 鐵之侍 查看文章
爆機了,
....
以為最後都會有一場大戰結果這樣來個明說會有續集的結局就完了(噴火器結果都沒有用過)
,真是有點失望……
Finished the game once

Not like the other games there is a "BOSS" waiting for u at the end
but I still think it's a powerful ending with so such meaning
川上双葉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-17-13, 09:30 AM   #265
pakchi70

註冊日期: Mar 2004
PSN  IDpakchi70
引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
剛剛見到 bill, so far 只係見過一個地方俾我改槍,我有無 miss 到乜野?
由手機版發出
無,嗰度係第一次
pakchi70 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-17-13, 09:37 AM   #266
pakchi70

Repeated

此篇文章於 06-17-13 09:40 AM 被 pakchi70 編輯。
舊 06-17-13, 09:40 AM   #267
The Dog

引用:
作者: 小晶晶 查看文章
推個垃圾箱撞埋去
唔該晒... 今晚找個垃圾箱出來先
舊 06-17-13, 09:42 AM   #268
The Dog

引用:
作者: 機神GBA 查看文章
即係人類同d 發癲runner 都可以爆磚, 爆樽... so good!!!
多謝指教
舊 06-17-13, 10:19 AM   #269
不死身的出木杉
/人 ◕ω ◕人\

註冊日期: Aug 2004
我似乎玩遊戲的速度很慢....朋友已經到第9章了,我還在第5章

剛剛才打完酒店外廣場大戰

不知是不是作戰方式有問題

這個遊戲應該有分幾種戰鬥方法
一是最正統 應該做的,就是靠潛行和偷襲 把敵人一個一個勒死

也有人討厭偷偷摸摸,火力全開跟對手火拼

我的打法是 找一個敵人沒辦法從遠處開鎗射擊我的地方
然後故意開鎗 把敵人引過來 一個一個殺掉
最好是有 一定要攀過窗戶的地方
敵人一進來便馬上可以狂扁

但是這種打法 動不動就要花15-20分鐘 甚至更多時間
可能這就是我遊戲進展慢的原因....

還有想請問 "有敵人出現" 是不是一定會有徵兆?
譬如我在酒店B1 這類陰森恐怖的地方
沒看到敵人 我還是要喬爾彎著身體走.....
但其實根本沒有必要這樣戰戰兢兢呢?
不死身的出木杉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-17-13, 10:33 AM   #270
The Dog

引用:
作者: 不死身的出木杉 查看文章
我似乎玩遊戲的速度很慢....朋友已經到第9章了,我還在第5章

剛剛才打完酒店外廣場大戰

不知是不是作戰方式有問題

這個遊戲應該有分幾種戰鬥方法
一是最正統 應該做的,就是靠潛行和偷襲 把敵人一個一個勒死

也有人討厭偷偷摸摸,火力全開跟對手火拼

我的打法是 找一個敵人沒辦法從遠處開鎗射擊我的地方
然後故意開鎗 把敵人引過來 一個一個殺掉
最好是有 一定要攀過窗戶的地方
敵人一進來便馬上可以狂扁

但是這種打法 動不動就要花15-20分鐘 甚至更多時間
可能這就是我遊戲進展慢的原因....

還有想請問 "有敵人出現" 是不是一定會有徵兆?
譬如我在酒店B1 這類陰森恐怖的地方
沒看到敵人 我還是要喬爾彎著身體走.....
但其實根本沒有必要這樣戰戰兢兢呢?
請問點睇到打左第幾章? 我LOAD SAVE的時候, 只見到個章節名...

我最近發現, 如果主角進入HUNTER視線範圍, 會有一個警告聲音提示, 我會拿拿聲搵地方匿埋.
但如果敵人係CLICKER, RUNNER之類, 又好似無
舊 06-17-13, 10:36 AM   #271
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
我諗大部份人同我一樣,都係開始時嘗試 stealth 作戰,隱密殺左幾個人之後,後上既人發現先頭既人無反應。
之後入搜尋 mode,先用重火力解決搜尋既人,再全面交戰:g19:

以潛入來說,比 MGS 更優秀。
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-17-13, 11:07 AM   #272
STRIFE

註冊日期: Jun 2009
PSN  IDOvErKilL6517
XBox Live Gamertag日psn: Lighting6517
引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章
我諗大部份人同我一樣,都係開始時嘗試 stealth 作戰,隱密殺左幾個人之後,後上既人發現先頭既人無反應。
之後入搜尋 mode,先用重火力解決搜尋既人,再全面交戰:g19:

以潛入來說,比 MGS 更優秀。
由手機版發出
比較就唔講喇.
不過敵AI做得好人性化,殺左個敵人太耐>敵人之間冇response,即使係好遠,其他人都會進入搜尋mode
要暗殺變得更難

舊 06-17-13, 11:48 AM   #273
pakchi70

暫時玩到冬天,發現有幾個問題,可能係bug
有時啲人類會打打下唔見咗,當我以為清場時原來佢地匿咗響後巷啲垃圾車後面又唔出嚟,搞到我死咗,例如酒店後期對出條商店街
死完再開又正常返

有時啲怪會一開場我都未郁佢地已經癲咗咁周圍跑,比佢地屈死
死完再開又正常返,靜晒
再死再開又間唔時會自動發癲

另外就係聆聽呢個功能,佢好多時明明有人,都顯示唔到,
甚至有時個人只係同我隔一度牆都唔顯示,我已升到最遠距離
舊 06-17-13, 11:59 AM   #274
Pandahahaha
釈由美子の死忠者

註冊日期: Apr 2002
XBox Live Gamertagpandahahaha
引用:
作者: pakchi70 查看文章
暫時玩到冬天,發現有幾個問題,可能係bug
有時啲人類會打打下唔見咗,當我以為清場時原來佢地匿咗響後巷啲垃圾車後面又唔出嚟,搞到我死咗,例如酒店後期對出條商店街
死完再開又正常返

有時啲怪會一開場我都未郁佢地已經癲咗咁周圍跑,比佢地屈死
死完再開又正常返,靜晒
再死再開又間唔時會自動發癲

另外就係聆聽呢個功能,佢好多時明明有人,都顯示唔到,
甚至有時個人只係同我隔一度牆都唔顯示,我已升到最遠距離
d怪周圍跑試過,我以為係劇情黎

聆聽mode好似係佢唔出聲就唔會顯示(我冇升過,有時d人企係到唔陏,冇show佢出黎,怪就有)

Pandahahaha 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-17-13, 12:06 PM   #275
小晶晶

Listen mode如果當敵人/自己唔郁一陣就會變隱形
Multiplayer mode先有教
所以當cpu敵人唔郁你就detect唔到

此篇文章於 06-17-13 12:11 PM 被 小晶晶 編輯。

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 01:12 PM

手機版 | APP版