Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 影音館

關閉主題

主題工具 顯示模式
舊 03-02-06, 01:59 AM   #26
Kenji少
God of Gamer
暴走中

註冊日期: Dec 2001
XBox Live GamertagKenji1445
我都唔鍾意三星,特別係佢既定價...
好似lcd tv咁...某程度仲貴過日本仔野

但有樣野好現實,就係日本仔永遠唔會將最好既product賣出境~
所以係香港呢個market大家只係二等消費者~

唉...

至於ktn問我down grade既感覺...um...算吧...總算解決左多年既問題~

畫面可以用心機慢慢set,但死症就想整都冇得整...二揀一...我揀前者
Kenji少 目前離線  
舊 03-02-06, 10:28 AM   #27
Zaku
The One

註冊日期: Jul 2002
引用:
作者: DevilElvis
P.S. 借topic一問,小弟想問問以以前4:3 29吋電視螢幕size o黎講,要幾多吋到o既16:9 TV螢幕size先可以同29吋差唔多大小??(32 or 40吋)
Thx a lot!!!
首先要留意 CRT 絕大多數都唔足吋的~
以我部 29 啦 Sony CRT 為例..... 實際可視角只得 26 吋.....

如果以我得 26 吋可視角為例..... 32 吋既 16:9 LCD/Plasma 睇番 4:3 mode 就差唔多啦

記住係 32 吋 16:9 LCD/Plasma 喎.... 如果係 16:9 CRT 就唔o岩啦, 因為 CRT 係唔足數的
Zaku 目前離線  
舊 03-03-06, 02:37 AM   #28
Kenji少
暴走中

應該係37吋既16:9=29吋既4:3
Kenji少 目前離線  
舊 03-03-06, 03:36 AM   #29
nlso
Insane Gamer

註冊日期: Mar 2003
引用:
作者: Kenji少
但有樣野好現實,就係日本仔永遠唔會將最好既product賣出境~
所以係香港呢個market大家只係二等消費者~
我聽好多人都咁講
係唔係真嫁?
nlso 目前離線  
舊 03-03-06, 11:48 AM   #30
Zaku
The One

註冊日期: Jul 2002
引用:
應該係37吋既16:9=29吋既4:3
足29吋就係囉~
有幾多 29 吋 CRT 會真係有 29 吋比你??
Zaku 目前離線  
舊 03-03-06, 03:38 PM   #31
sphion
Junior Member

註冊日期: Apr 2005
古董電視一問

借問聲sony 部 KV-21SP1個model(水貨)
而家仲有冇 2 手市場呢?
如有,大約幾錢?

http://www.sony.co.jp/SonyInfo/News/...9705/KV-21SP1/
sphion 目前離線  
舊 03-04-06, 11:04 AM   #32

註冊日期: Jan 2003
打機用plasma好LCD TV好?

我屋企要換電視啦,26"
但唔知plasma or LCD for打機會好d
因為之前聽講過LCD+ S video 仲差過舊tv+AV input

同埋如果有人覺得有邊部tv係好值得推介既,希望可以話俾我知啦
唔該晒~

Pokemon Diamond fd code:
Kengo/ケンゴ/0043 7467 4333
651132 目前離線  
舊 03-04-06, 11:07 AM   #33
次世代

註冊日期: Dec 2004
最主要睇你將來會唔會買-XB360/PS3
如果係PS2/GC都係用返舊tv好

仲有plasma好似無26寸...最細好似3X寸

此篇文章於 03-04-06 11:51 AM 被 次世代 編輯。
次世代 目前離線  
舊 03-04-06, 12:47 PM   #34

引用:
作者: Famitsu12
仲有plasma好似無26寸...最細好似3X寸
咁即係得LCD?
LCD係唔係真係我講既咁樣,唔岩打機?
有冇D又岩PS2 又岩 PS3 架...

唔該~

651132 目前離線  
舊 03-04-06, 01:21 PM   #35
Shinjyo
Crazy Gamer
路人甲

註冊日期: Apr 2005
CRT TV
SONY
Shinjyo 目前離線  
舊 03-04-06, 01:30 PM   #36
kimtam
Game Master
飄銀泣悲哀

註冊日期: Jan 2002
XBox Live Gamertagkimtam
引用:
作者: 651132
因為之前聽講過LCD+ S video 仲差過舊tv+AV input

同埋如果有人覺得有邊部tv係好值得推介既,希望可以話俾我知啦
唔該晒~
無錯。
就正如crt出480p仲正過lcd出1080i一樣

其實部電視係唔係好唔得?如果可以頂多陣,就等下啦
因為宜家lcd同PLASMA都未係好得,等佢再成熟D,平D正D先買

「如果兄長只生在普通人的家庭,不用承繼父親大人的陰陽師地位,說不定,他能抓住平凡人的幸福...」

My Blog:http://himyiktam.blogspot.com
kimtam 目前離線  
舊 03-04-06, 05:48 PM   #37
次世代

引用:
作者: 651132
咁即係得LCD?
LCD係唔係真係我講既咁樣,唔岩打機?
有冇D又岩PS2 又岩 PS3 架...
唔該~
PS2的話
用色差+LCD係比較好,
但都夠唔夠色差+CRT好
因為PS2好多game唔支援[高解像]LCD嫁~
次世代 目前離線  
舊 03-04-06, 11:52 PM   #38
wpp
Senior Gamer
我係黃比比

註冊日期: Jan 2006

我自己兩樣都有,,LCD就常有<鬼影>象PSP个種,但線數比較多,,所以用于PC一流,而用有720P那些如XBOX360的话也最好的,,PLASMA就没有鬼影,,但用于PC就不是好光和清,由不是部部有HD,,但用現在没有HD的遊戲機,我覺得比較好 而一般也是42寸,,但LCDTV一般32寸,再上就比較贵少少
wpp 目前離線  
舊 03-05-06, 02:16 AM   #39

嘩! 咁我唔預佢用黎玩ps2啦
但下一次就應該會對應d
請問PS3公佈左影像OUPUT既資料未? 係唔係同xbox360一樣行720p?

引用:
CRT TV
SONY
無計,我阿媽話一定要薄....

651132 目前離線  
舊 03-05-06, 02:37 AM   #40
ZERO NEKO

Nintendo Switch ID3666-9476-8489
PSN  IDzeroneko
XBox Live GamertagZero Neko
PS3 should need HDMI suport

敗家尚未成功,開箱仍需努力
ZERO NEKO 目前離線  
舊 03-05-06, 02:45 AM   #41

HDMI?係咩黎架?

另外問多一句 lcd tv = hdtv嗎?

651132 目前離線  
舊 03-05-06, 05:46 AM   #42
Kaga

註冊日期: Nov 2002
> HDMI?係咩黎架?
high definition multimedia interface,
video interface 係 dvi, audio 就响 video signal 中間o既 deadtime 傳送

> lcd tv = hdtv嗎
唔等於, lcd tv 可以係 hd, 亦都可以唔係
Kaga 目前離線  
舊 03-05-06, 09:24 AM   #43
メソウサ
The One

註冊日期: Oct 2003
3DS Friend Code5069 4259 0235
你用S video/AV input兩者差不了多少...

舊 03-05-06, 03:30 PM   #44
Gundam. Z168
Senior Gamer

要堅靚當然要用 CRT DISPLAY LA......

SONY -W17M型號值得推介
Gundam. Z168 目前離線  
舊 03-05-06, 07:57 PM   #45
Kenji少
暴走中

打機唔好買plasma
就算畫面好過lcd都好~

因為好易有燒印~
就算而家新既技術可以防止到燒印都好~~耐左一樣會有問題~
至於lcdtv~一般8ms用黎打機已經可以接受~不過畫面就唔好期望太高~~
lcdtv立體感同層次同crt同plasma仲有一段距離~但顏色就十分搶眼~~

至於你問lcdtv係唔係即係hdtv?你而家市面上買既大部份都已經係支援hd ready~
不過有八成都係只係720p panel~只有少數係full hd (1920x1080)
如benq,prima,sharp

我自己用緊samsung m5 40吋~lcdtv~試玩左一陣xbox360~
感覺係好sharp..不過細節同立體感就冇乜..同我以前部crt差好遠
Kenji少 目前離線  
舊 03-06-06, 12:31 AM   #46

多謝晒咁多位既意見~
咁即係話lcd 同 plasma對以tv打機既我地係冇幫助???

橫掂個topic轉移左黎影音館 啦,咁我問就下,買一部LCD TV要睇d咩
係唔係同買電腦既lcd mon一樣
通常宜家既反應時間同解析度係幾多x幾多架?

我收到order係 26" 8千幾蚊左右,牌子唔要求
我只係知道香港既tv黎轉制式,唔再用大氣電波

thx

651132 目前離線  
舊 03-06-06, 01:19 AM   #47
Kenji少
暴走中

又唔可以咁講既~~
對於打機既人黎講~而家新既lcdtv/pdp大多數係16:9
下世代既主機應該會全數支援呢個畫面比例~
不過畫質就仍然需要加以改善~最主要係層次同立體感~
買lcd tv除左睇本身既spec之外最重要既係睇下用咩公司既panel
大廠如sharp及samsung都係首選~其次就係保養~
最後就揀一部自己睇得舒服既已經ok~
唔好盲目相信數字~解像度同反應時間都係標準左~冇得呃~
不過對比度就唔同~因為每間廠既標準唔同~唔代表越高越好~
所以都係信自己對眼會好d~
如果買26-30吋既話~1366x768呢個解像度已經好好~

8-9k既話~買大廠可能性不大~不過可以買台灣及韓國牌子~
Kenji少 目前離線  
舊 03-06-06, 03:15 AM   #48

唔該晒你呀kenji~
我仲想知1366*768 可唔可以做到1080i架?
因為以我所知,新電視制式最好既條件係1080i,先係最好

651132 目前離線  
舊 03-06-06, 05:41 AM   #49
Kenji少
暴走中

1366x768係可以經過像素轉換出到1080i既畫面~
不過由於版面只係接近720p(即係1280x720)
並非full hd既版面~當output係1080i會有signal lost~簡稱失真~
所以我建議大家用返720p~既解像度會最good fit~

至於你問既數碼廣播...咳咳...香港應該冇咁快會全面推行到~

之前pccw@netvigator都話今年第一季會推出hd-channel試播..結果..連set-top box都未攪掂...又話呢樣對應唔到.果樣技術有bugs...攪左咁耐..連蛋都未有隻.
所以而家平平地投資一部lcdtv/pdp...等full hd跌價先追上潮流都未遲~
要玩好野唔洗心急的

放心去買吧~

p.s.唔好買d連名都未聽過既牌子,好彩既話你部野最多有死點,唔好彩既話~周身病痛想換都冇得換~~
Kenji少 目前離線  
舊 03-06-06, 02:41 PM   #50

引用:
p.s.唔好買d連名都未聽過既牌子,好彩既話你部野最多有死點,唔好彩既話~周身病痛想換都冇得換~~

你之前講過呢個價應該只買到台灣同韓國機,咁係唔係即係大陸機就一定唔洗考慮?
同埋我大部分牌子都唔識架wo
你可唔可以講幾個common d,買得既過既牌子俾我
如果要買d好d既牌子加幾錢到架,如果唔多我叫阿媽加多d budget啦...
thx again~~~~

651132 目前離線  
關閉主題

論壇跳轉

現在的時間是 04:33 PM

手機版 | APP版