Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手機資訊/電腦軟硬討論

主題工具 顯示模式
舊 08-07-08, 02:47 PM   #1
豆腐
God of Gamer
無間豆

註冊日期: May 2002
3DS Friend Code5112 3637 7002
PSN  IDKOUKEN_84
8•22揭幕 「電腦通訊節」產品低至1.7折

http://hk.news.yahoo.com/article/080805/3/7jrw.html

8•22揭幕 「小型Notebook」勢成大熱 「電腦通訊節」產品低至1.7折
(星島)8月6日 星期三 05:30

(綜合報道)

(星島日報 報道)「香港電腦通訊節○八」本月下旬舉行,大量最新潮的科技產品供市民選購,主辦單位預期「小型筆記本電腦」將成最熱門產品,最低只售三千多元,部分產品更低至原價一點七折至七折促銷。一連四天的展期,估計可吸引三十八萬人入場,為參展商帶來逾一億八千萬元收入。

記者:梁愚瀚

第五屆「香港電腦通訊節○八」將於本月二十二至二十五日在灣仔會展舉行,主辦單位香港電腦商會主席梁定球表示,屆時將有一百六十五家公司、超逾六百五十個攤位展出城中最新的電腦科技產品,其中即將推出的一系列小型筆記本電腦,預計將成為展場內最受矚目焦點。他說,「隨着大眾對到處都能上網的需求愈來愈大,對輕巧型筆記本電腦的需求亦增加……。在台灣 電腦牌子中,華碩、Acer兩大公司均以價格來競爭,令筆記本電腦的價錢下降,大約花三千元就有機會買到一部最新型號。」

高清 產品成搶購品

梁定球又估計,配合數碼廣播,高清產品亦將成入場市民爭相搶購的產品之一。同時,為令市民體驗「高清.數碼家居」所來的優質生活,展場內的數碼科技走廊將特設了一模擬單位,由專人為入場市民逐一介紹把科技融入在生活中後,為他們帶來的好處及方便。由於展場內參展商競爭大,入場市民更有機會以市價六、七折來選購到心儀產品,加上大會專家評審團在展期內會定期公布「十大最物超所值產品」名單,並舉行I.T.產品拍賣會,相信可進一步吸引市民入場購物。

主辦單位估計,由於是次展覽的宣傳力度遠高於歷屆,包括在廣東省內的五個城市進行宣傳,預計入場數字將最少有一成增長至三十八萬人次,其中國內自由行旅客及營商人士數目將有機會急升八成,達到一萬八千人次,而總營業額更可能由往年的一億六千萬元,上升至一億八千萬元,望業界能藉此機會開拓更多商機。

有無人會趁機入機?
我想睇睇會唔會有平相機買
我gf應該會入機

舊 08-07-08, 02:52 PM   #2
DC 97
The One

註冊日期: Jun 2003
Nintendo Switch ID3334-6659-7010
PSN  IDDC97
想去~不過系會展掃完貨又要拎返沙田
好辛苦咁
DC 97 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-07-08, 02:57 PM   #3
IamO
無聊人一號

註冊日期: Aug 2003
ssp o個個几時

舊 08-07-08, 07:00 PM   #4
一一
sureone

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDsureone
XBox Live Gamertagsureone
我想知佢會開到幾點?
想收工去睇睇,但又驚佢收得早
想去買返張卡for去日本用
一一 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-07-08, 07:02 PM   #5
凍冰冰綠茶
Game Master
風味絕佳

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: 一一 查看文章
我想知佢會開到幾點?
咩卡
凍冰冰綠茶 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-07-08, 07:11 PM   #6
House
里村★紅葉

註冊日期: Jun 2004
PSN  IDHouse544
趁電腦節入EEEPC

Get

グリザイアの果実 ED SONG+OST

Get 周防天音!

House 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-07-08, 07:14 PM   #7
GGGG
Game Master
我是玻璃心

註冊日期: Feb 2007
引用:
作者: 一一 查看文章
我想知佢會開到幾點?
10點開場,但到1點先俾公眾入場,頭3日開到晚上10點,最尾一日下午6點
GGGG 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-07-08, 07:23 PM   #8
信長
The Flash

註冊日期: Nov 2004
Nintendo Switch ID6287 6181 7226
未去過電腦節
有無pc game (要平的)??

信長 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-07-08, 07:38 PM   #9
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
如果有高清手指平就會去行下....
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-07-08, 10:16 PM   #10
一一
sureone

引用:
作者: 凍冰冰綠茶 查看文章
咩卡
記憶卡
引用:
作者: GGGG 查看文章
10點開場,但到1點先俾公眾入場,頭3日開到晚上10點,最尾一日下午6點
thanks a lot 咁收工去都未遲
舊 08-08-08, 01:02 AM   #11
traveller
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2004
年年都去, 但都無咩驚喜... 話超平o個D, 入倒去都唔輪到你買, 平少少o個, 排隊又排餐死, 好多時個價仲係同spp差唔多...

係勝在D野夠集中, 睇野方便d(唔多人的話...)
又多女女睇...

舊 08-08-08, 01:26 AM   #12
佐藤成樹

註冊日期: Jul 2002
XBox Live Gamertagfujimura
幾日都會去,因為要返工...又係做到嘔既時候...
佐藤成樹 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-08-08, 07:51 AM   #13
一小英口

註冊日期: Mar 2005
Wii U IDwilkins930
PSN  IDwilkins930_hk
引用:
作者: House 查看文章
趁電腦節入EEEPC
/\

我驚等唔切SC3出...

一小英口 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-08-08, 08:06 AM   #14
Norm
=_="""""

我通常都係朝早去....冇咁迫..

舊 08-08-08, 08:55 AM   #15
DC 97
The One

Nintendo Switch ID3334-6659-7010
PSN  IDDC97
引用:
作者: Norm 查看文章
我通常都係朝早去....冇咁迫..
業界先有得去早場
DC 97 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-08-08, 09:34 AM   #16
埃及使者
玻璃般的存在

註冊日期: Apr 2006
打算去睇&買 printer,lcd mon等
nb都有機會...不過要睇下咩款同幾錢

GGF - 棄坑
Bleach Brave Souls - 棄坑

(」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー! (」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー!
埃及使者 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-10-08, 01:40 PM   #17
一一
sureone

想問下上年有去既人,o個度會唔會有display card平賣?
舊 08-18-08, 12:00 AM   #18
kingtin1

註冊日期: Nov 2003
PSN  IDkingtin1
XBox Live Gamertagkingtin1
唔知到時eeeBox會唔會有機會降價呢....
kingtin1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-18-08, 12:03 AM   #19
mikemike
The One
風見みずほ萬歲!!

註冊日期: Mar 2004
又係代理和商鋪賣蟹貨的時候

我乃賤格人人知 中意加腳和鞭屍
我好淆底............世上最可怕的就是無聊人和白痴仔

我は無敵なり、我が屈技にかなうものなし、我が一撃は無敵なり
mikemike 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-18-08, 01:03 AM   #20
terryskw
Crazy Gamer

註冊日期: Nov 2004
上年揸片入場, 可能業界朋友唔興掃貨, 顯得幾冷清~

一到公眾人士, 好似唔洗$... 打晒蛇餅....

舊 08-18-08, 09:38 AM   #21
Norm
=_="""""

引用:
作者: DC 97 查看文章
業界先有得去早場
而家人人都有name card,朝早同晏晝都係差不多咁迫....

舊 08-18-08, 11:41 AM   #22
豆腐
無間豆

註冊日期: May 2002
3DS Friend Code5112 3637 7002
PSN  IDKOUKEN_84
引用:
作者: Norm 查看文章
而家人人都有name card,朝早同晏晝都係差不多咁迫....
咁夜晚呢?
會唔會好多人?

舊 08-18-08, 12:04 PM   #23
AshleyYan
↓打到乾晒水先出↓

註冊日期: Dec 2004
Wii U IDAshleyYan
3DS Friend Code2105 8594 0996
PSN  IDAshleyYan
XBox Live GamertagAshleyYan
諗起上年好多朋友問我咭片入場
都幾搞笑

舊 08-18-08, 12:28 PM   #24
StOnE
Game Master

上年去迫到插針都插唔入

舊 08-22-08, 01:21 AM   #25
佐藤成樹

註冊日期: Jul 2002
XBox Live Gamertagfujimura
聽日可能開唔成,回樓上版友,有高清手指賣,lcd芒呀,msd呀...乜都有,不過真係忙到無睇價錢...sorry...
佐藤成樹 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 05:06 PM

手機版 | APP版