Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 05-03-19, 09:46 PM   #351
Chris Redfield
God of Gamer
クリス.レッド

註冊日期: May 2005
Nintendo Switch IDSW-1401-0972-8521
3DS Friend Code0173 1380 4358
PSN  IDChris_kyoman
XBox Live Gamertagmsc97msy
last

我反而想知最後大戰時,avengers方大軍有咩人
唔計班英雄同主要人物,我只睇到Wakanda、Asgard、Mystic Arts一眾
空人飛船又係邊班人既?

除左IM死外,最令我感動係等左7年,終於聽到CA叫Avengers Assemble啦

艦娘老婆list
金剛、榛名、大和、Bismarck、扶桑、山城、Iowa、Warspite、大鳳、加賀、Saratoga、Ark Royal、摩耶、羽黑、親王、北上、神通、阿武隈、時雨、夕立、秋月、照月、初月、萩風、鹿島

小弟打機直播link
Chris Redfield 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-04-19, 12:01 AM   #352
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
引用:
作者: Chris Redfield 查看文章
last

空人飛船又係邊班人既?
嗰啲應該就係

Wakanda嘅黑科技兵器。喺BP有亮相但喺IW未有機會出場。於是就趁呢個高潮總攻擊時出晒嚟。

聽講Yondu嘅太空海盜亦有份參與戰事。由於Sean Gunn(GotG導演James Gunn細佬)除咗飾演Rocket嘅幕後替身外,仲喺GotG飾演Yondu副手Kraglin,所以先有此推測。

Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-04-19, 12:13 AM   #353
Game Master

引用:
作者: freemanl 查看文章
AV4嗰時係咪還有CA3英雄規管法? 佢地做咁大件事好似冇講俾任何人知?
個人見解
死咗成一半嘅人而家多得所有Avengers(合法與非法)全部齊心合力先復活返,都已經叫做將功補過有突啦。

之後大家都會忙於重建世界秩序,更加需要呢啲超級英雄幫手維持秩序,仲邊得閒去繼續計較呢啲嘢?

舊 05-04-19, 04:23 PM   #354
HEAD_HUNTER
Ultimate Gamer
月圓下之銀狼

註冊日期: Nov 2004
引用:
作者: Kinny Riddle 查看文章
個人見解
死咗成一半嘅人而家多得所有Avengers(合法與非法)全部齊心合力先復活返,都已經叫做將功補過有突啦。

之後大家都會忙於重建世界秩序,更加需要呢啲超級英雄幫手維持秩序,仲邊得閒去繼續計較呢啲嘢?
今日睇完
5年後交代世界形勢果陣Black Widow已經講左幾乎世界所有政府都仲立立亂重整緊,鬼得閒管你班Super Hero咩

我的雜談小屋
dream304.mysinablog.com
HEAD_HUNTER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-04-19, 10:38 PM   #355
肉羊哩咖
griffin611

註冊日期: May 2008
引用:
last

我反而想知最後大戰時,avengers方大軍有咩人
唔計班英雄同主要人物,我只睇到Wakanda、Asgard、Mystic Arts一眾
空人飛船又係邊班人既?

除左IM死外,最令我感動係等左7年,終於聽到CA叫Avengers Assemble啦

答:

同 Wasp 一齊出嚟,仲有 Yondu 班手下。

睇咗第三次:

留意到樣嘢

好記得,IM1 嗰陣,鐵皮佬重來唔接人哋畀佢嘅嘢,乜都係佢跟班 Happy 接晒;唔記得之後有冇「破戒」,但今回當佢老豆遞札花畀佢拎嗰陣,佢諗都冇諗即接。

仲有⋯⋯

Happy 問 Morgan 想食乜,當細路答係芝堡嗰陣,Happy 佪表情啲微妙變化,果然好戲!
Credit 果陣,OG 班友嘅造型,係咪會出 Hot Toys 㗎?

肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-05-19, 01:55 PM   #356
魚伕
Moderator

註冊日期: Jan 2002
睇多次 2D ,感覺完全唔同,加分加分。。
魚伕 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-05-19, 06:25 PM   #357
aquarius
Game Master

註冊日期: Apr 2007
引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
留意到樣嘢

好記得,IM1 嗰陣,鐵皮佬重來唔接人哋畀佢嘅嘢,乜都係佢跟班 Happy 接晒;唔記得之後有冇「破戒」,但今回當佢老豆遞札花畀佢拎嗰陣,佢諗都冇諗即接。

iron man 2

我睇iron man2 佢買strawberry都叫人放落車
話佢唔接人哋俾佢嘅野

另老豆個角色喺iron man2已經出過場
睇avengers 4嗰陣仲有人估呢個係咪佢老豆..

scarlet johansson原來喺iron man2已經出場
而家睇番清楚晒整個故事架構明白好多了

此篇文章於 05-05-19 06:28 PM 被 aquarius 編輯。
aquarius 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-05-19, 06:27 PM   #358
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
真係一流既商業片計算,但咁樣可以玩兩集?我覺得有少少那個囉,好彩無睇第三集。

還有其他野,照咁睇銀河xx隊下集有雷神?

變形俠醫正式「被廢武功」?不過都好既變形個故仔唔好拍得好,套套都係等谷爆。

講番今集,頭九個字真係幾悶,與其講個人感情,不如講世界亂成點好過,之後玩既劇情,難怪佢講左幾次回到未來,因為跟本就似回到未來一二個玩法來的,但佢而家仲要分三隊,唔夠時間之餘仲玩唔畫。

個劇情設計幾唔得,或者如果我寫唔會咁寫囉…又或者頭九個字唔好講lee d,講鋼鐵人在太空漂流時諗到點做,但番唔到去,而果個「發光飛天女人(我都唔知乜名)」,就出現囉………

整體我覺得麻麻地…不過得好勁,搞左十年谷一次…

舊 05-05-19, 08:19 PM   #359
phil077

引用:
作者: 大情大性武大帝 查看文章
真係一流既商業片計算,但咁樣可以玩兩集?我覺得有少少那個囉,好彩無睇第三集。

還有其他野,照咁睇銀河xx隊下集有雷神?

變形俠醫正式「被廢武功」?不過都好既變形個故仔唔好拍得好,套套都係等谷爆。

講番今集,頭九個字真係幾悶,與其講個人感情,不如講世界亂成點好過,之後玩既劇情,難怪佢講左幾次回到未來,因為跟本就似回到未來一二個玩法來的,但佢而家仲要分三隊,唔夠時間之餘仲玩唔畫。

個劇情設計幾唔得,或者如果我寫唔會咁寫囉…又或者頭九個字唔好講lee d,講鋼鐵人在太空漂流時諗到點做,但番唔到去,而果個「發光飛天女人(我都唔知乜名)」,就出現囉………

整體我覺得麻麻地…不過得好勁,搞左十年谷一次…
Endgame真係睇觀眾有幾了解MCU和投入度有幾高
這部不是一個單純的一部獨立電影,係之前那二十一部的電影的大結局
我個人在這三小時睇得好開心,文戲都好好睇,結局算係有頭有尾。
相反有人講一開頭鷹眼一家那段已經係多余,頭兩小時半悶到訓著。
如果連經期隊長都唔知係邊個,即係上個月都無睇她部電影。
這個戲的影評和個人觀感真係相當兩極化,其實都是這個原因。

事例一則:大部份人可以步行直接到A地的電影院看電影,有一少部人因為條路被封不能直接步行到達,A地地主怕麻煩叫果一少部人自己想辦法,不會另開B地作電影院給全部人一齊看電影,果一少部人結果又要搭飛機又要轉火車先到A地,果一少部人最後都不看電影算了
phil077 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-05-19, 09:23 PM   #360
王小虎

註冊日期: Apr 2002
如果冇A3,點會有4。無啦啦走去打Thanos?如果你話將A3, A4濃縮成一集,所有野都冇咁好睇了。正如你將MCU 21部電影濃縮到5分鐘講完,一樣得,但好睇嗎?

MCU係連續劇,好睇其中一個原因係因為佢長,11年21部電影"3000"分鐘,如果得5分鐘,個投入度就有好大分別。
王小虎 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-05-19, 09:25 PM   #361
HEAD_HUNTER
月圓下之銀狼

註冊日期: Nov 2004
引用:
作者: phil077 查看文章
這部不是一個單純的一部獨立電影,係之前那二十一部的電影的大結局
我個人在這三小時睇得好開心,文戲都好好睇,結局算係有頭有尾。
相反有人講一開頭鷹眼一家那段已經係多余,頭兩小時半悶到訓著。
正論
其實呢
有一路跟開成個系列就會感覺到開頭兩個元祖回到舊時遇番重要既人呢段其實係成個故事中心之一 (CA對Carter同過去年代既思念、Tony同阿爸既心結),
可能我眼淺,睇過Thor 2就知道Frigga對Thor同Loki影響好大,Thor番到過去重遇Frigga果日其實係Frigga死期其實都幾傷感 (Frigga仲要慈母哄仔甘安慰番Thor )
老實講各花入各眼,只能夠講對我呢啲死忠由IM1追到而家既影迷就好滿足,
未過開既就.....嗯,可能佢真係會寫到個更動人既劇本掛

我的雜談小屋
dream304.mysinablog.com
HEAD_HUNTER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-05-19, 09:27 PM   #362
Game Master

引用:
既然導演都出到聲,咁大家聽日開始可以唔洗再落tag

美國隊長

今日再睇多一次,又再感動多一次

依家留意到Bucky嘅表情同說話都顯示佢其實已經估到Steve今次會一走就唔會再以年輕姿態返黎。

Steve臨走時佢好感觸良多地叫Steve『Take care』

然後好似兩人都有默契由Sam去接任成為第二代美國隊長。Bucky覺得以前身為Hydra殺手,配唔起呢個重任,縱使當時佢係被Hydra洗腦。

同埋就算Bucky肯做,好多人都未必會接受。Sam就冇呢個包袱。

所以Bucky一見到老Steve後,佢係主動叫Sam行過去同老Steve傾偈,而唔係佢自己過去。

舊 05-05-19, 09:35 PM   #363
怪盜小G
しゃろとも

註冊日期: Jan 2004
引用:
作者: phil077 查看文章
同我當年係閃軌TOPIC叫人玩齊空零碧先好去玩閃一樣

怪盜小G 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-06-19, 12:26 AM   #364
鳳熾魂
紅蓮の焔神

註冊日期: Dec 2003
3DS Friend Code0018 0703 4979
PSN  IDcastorwmh
XBox Live Gamertagcastorwmh
就算唔睇哂22套其實最初6人同幾集Avengers有睇都好夠
甚至係睇Avengers都好夠
6人做終結一開始用時間講佢地好合理丫 唔講鷹眼點帶到佢變左浪人同靈魂石果一段

人不是因為感到絕望而裹足不前。是因為一個人先放棄了,所以才會感到絕望、才會裹足不前。
人不是因為看到希望而繼續前進。是因為一個人先擁有找尋希望的「意志」,所以才會看到希望、才會繼續前進。
鳳熾魂 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-06-19, 12:28 AM   #365
Rv250

註冊日期: Aug 2002
引用:
作者: HEAD_HUNTER 查看文章
正論
其實呢
有一路跟開成個系列就會感覺到開頭兩個元祖回到舊時遇番重要既人呢段其實係成個故事中心之一 (CA對Carter同過去年代既思念、Tony同阿爸既心結),
可能我眼淺,睇過Thor 2就知道Frigga對Thor同Loki影響好大,Thor番到過去重遇Frigga果日其實係Frigga死期其實都幾傷感 (Frigga仲要慈母哄仔甘安慰番Thor )
老實講各花入各眼,只能夠講對我呢啲死忠由IM1追到而家既影迷就好滿足,
未過開既就.....嗯,可能佢真係會寫到個更動人既劇本掛
上一集乜都唔知入場都可以睇戰鬥場面, 唔睇之前啲個人作品都Ok當一般爆谷片入場冇問題
今集主要都係ironman captain thor嘅故事, 冇睇ironman 1-3, captain 1-3, thor 1-3,avengers 1-3唔會明上半做乜或者冇感覺
睇兩次

都係frigga話知道係另一個thor嗰個位眼睛流汗

另外ca套combo好型, 落雷finish
不過轉頭就被ko

此篇文章於 05-06-19 12:33 AM 被 Rv250 編輯。
Rv250 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-06-19, 01:15 AM   #366
phil077

引用:
作者: 王小虎 查看文章
如果冇A3,點會有4。無啦啦走去打Thanos?如果你話將A3, A4濃縮成一集,所有野都冇咁好睇了。正如你將MCU 21部電影濃縮到5分鐘講完,一樣得,但好睇嗎?

MCU係連續劇,好睇其中一個原因係因為佢長,11年21部電影"3000"分鐘,如果得5分鐘,個投入度就有好大分別。
人的情感係時間去發酵的
就算有時間比你一口氣睇哂二十二部電影
情感上絕對不夠深刻不過,在這十一年內去睇這二十二部電影

角色們就是在這十一年角色因為劇情進展成長和變化伴著我們成長

比較簡單的例子是Tony 和蜘蛛仔的劇情和關係係分開四部電影講述(CA3/ SMH / AV3 / AV4)

CA3 : Tony 只係找人頭幫手去對付隊長,對蜘蛛仔無特別情感
Homecoming:Tony 講過蜘蛛仔的超級英雄活動,如果蜘蛛仔死咗,這個就係Tony的責任。
Infinity War: 彈指後,蜘蛛仔就在Tony懷裡講I don't feel so good後變灰退場,見得到Tony表現相當驚恐。
Endgame: Tony 回地球後第一件要講的事就係自已的行動害死了蜘蛛仔,表現得相當自疚

睇少一部都會在Endgame內跟不上他們之間的劇情和情感,
仲有就係給了我們在情感上有足夠時間去消化和發酵,
所以去最後undo彈指後,Tony對Peter的深情一抱相當感動,
由其我仲記得上一次佢地兩個在Homecoming所謂抱抱,Tony只係為咗開車門趕Peter 走

這些例子偏偏在Endgame內有超多。
所以自然會有人睇到一頭霧水,然後話Endgame差/悶吧。

係今日Tag 解禁吧? 我直接講應該無問題吧?

事例一則:大部份人可以步行直接到A地的電影院看電影,有一少部人因為條路被封不能直接步行到達,A地地主怕麻煩叫果一少部人自己想辦法,不會另開B地作電影院給全部人一齊看電影,果一少部人結果又要搭飛機又要轉火車先到A地,果一少部人最後都不看電影算了

此篇文章於 05-06-19 01:29 AM 被 phil077 編輯。
舊 05-06-19, 08:26 AM   #367
鐵之侍

註冊日期: Apr 2005
蜘蛛仔和tony的關係還可以計iroman 2的說

說真的大慨7月蜘蛛仔就是這段關係的總結了吧

忍了這麼久總算可以沒避忌劇透了

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=240345
鐵之侍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-06-19, 09:12 AM   #368
aquarius
Game Master

註冊日期: Apr 2007
日子來算解禁應該是明天罷..
aquarius 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-06-19, 12:44 PM   #369
PatrickNo42
Senior Gamer

註冊日期: Nov 2012
或者咁樣講
IW你有做功課仲叫享受到
Endgame完全係粉絲限定

但相對有重拾翻ironman至到avengers1既感覺
PatrickNo42 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-06-19, 01:04 PM   #370
王小虎

註冊日期: Apr 2002
https://www.boxofficemojo.com/alltime/world/
過咗Star wars 7, Titanic, 上第二位。
由手機版發出
王小虎 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-06-19, 02:30 PM   #371
豪傑公子

註冊日期: Jan 2005
Keep住呢個勢,30億應該唔係問題~

舊 05-06-19, 02:30 PM   #372
david
The One

註冊日期: Mar 2002
https://everytimezone.com/s/2d1b50f7

以美國時間計,星期一係呢條LINK個時間,樓上唔該落翻SPOILER。

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-06-19, 02:54 PM   #373
Eking

註冊日期: Feb 2006
冇睇開MCU又點會冇啦啦走去睇....個班陪人睇....解釋俾佢聽有乜意思呢~

舊 05-06-19, 04:33 PM   #374
phil077

引用:
作者: david 查看文章
https://everytimezone.com/s/2d1b50f7

以美國時間計,星期一係呢條LINK個時間,樓上唔該落翻SPOILER。
真係邊個要諗埋時差這件事

何況現在西岸已經過咗 12 am
東岸都就來天亮
仲有必要嗎?

舊 05-06-19, 04:54 PM   #375
豪傑公子

註冊日期: Jan 2005
因為美國套戲係26號先上, 10日後嘅5月6號就SPOILER解禁,
喺相同條件下, 其實香港喺5月4號就應該可以SPOILER解禁~

此篇文章於 05-06-19 04:57 PM 被 豪傑公子 編輯。
豪傑公子 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[西片] The Angry Birds Movie 2 (2019) david 電影版 5 07-15-20 09:52 PM
[西片] Men in Black: International (2019) | Chris Hemsworth (Thor) david 電影版 22 01-20-20 09:39 PM
[西片] The LEGO Movie 2: The Second Part (Feb.2019) 信長 電影版 7 02-22-19 12:09 PM
[西片] Avengers 4 ︱復仇者聯盟4 (2019-05-03) (敬請多用劇透隱藏功能) 肉羊哩咖 電影版 0 05-10-18 03:34 PM
[作品發表] Untitled mmssm Cosplay同人MIX討論區 0 06-29-11 01:19 PM

現在的時間是 07:58 AM

手機版 | APP版