Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手機資訊/電腦軟硬討論

主題工具 顯示模式
舊 05-29-07, 10:22 AM   #1
一小英口
God of Gamer

註冊日期: Mar 2005
Wii U IDwilkins930
PSN  IDwilkins930_hk
TV CARD 同 TV BOX 問題

而家用緊TV CARD + 19" MON 黎打機
但係將CARD 最高只係 720*480解析度 (我個MON 最大 1280*1024)

想買個新既TV BOX / TV CARD 黎打機用
唔知兩者畫質差幾遠? (色差計算在內

一小英口 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-29-07, 10:49 AM   #2
Cly
Ultimate Gamer
ぱないの!

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDcharoncly
引用:
作者: 一小英口 查看文章
而家用緊TV CARD + 19" MON 黎打機
但係將CARD 最高只係 720*480解析度 (我個MON 最大 1280*1024)

想買個新既TV BOX / TV CARD 黎打機用
唔知兩者畫質差幾遠? (色差計算在內
想問你換黎打乜機?
PS2用component最高只係輸出到480i
換左畫質都唔會有太大分別
Wii PS2 Xbox360果d就TV Box會好d
一來唔駛開電腦都可以打機, 二來插位亦比較多
但係依家d TV Box大多數都只係D-sub輸出
冇DVI冇HDCP就真係遜色好多...
我寧願買隻support HDMI, component, composite既LCD mon
Cly 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-29-07, 05:52 PM   #3
一小英口

引用:
作者: Cly 查看文章
想問你換黎打乜機?
PS2用component最高只係輸出到480i
換左畫質都唔會有太大分別
Wii PS2 Xbox360果d就TV Box會好d
一來唔駛開電腦都可以打機, 二來插位亦比較多
但係依家d TV Box大多數都只係D-sub輸出
冇DVI冇HDCP就真係遜色好多...
我寧願買隻support HDMI, component, composite既LCD mon
打PS2 同 Wii...
同埋我電腦長期開住... 所以兩者都差唔多
依家d畫面好朦, 但係都仲打到既
換mon唔夠錢啦
而家係錄影功能同畫質上既取捨了....

此篇文章於 05-29-07 05:55 PM 被 一小英口 編輯。
舊 05-29-07, 05:59 PM   #4
woodlcw
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2006
引用:
換mon唔夠錢啦
買張/個support 1280*1024 60fps 既tv card/tv box 就得......

一係你買個新tv box , 舊既tv card 就用黎錄影?
woodlcw 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-29-07, 07:19 PM   #5
一小英口

引用:
作者: woodlcw 查看文章
買張/個support 1280*1024 60fps 既tv card/tv box 就得......

一係你買個新tv box , 舊既tv card 就用黎錄影?
我舊果張諗住放俾人... /\

舊 05-29-07, 07:20 PM   #6
Cly
Ultimate Gamer
ぱないの!

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDcharoncly
引用:
換mon唔夠錢啦
PS2+Wii...咁買完美色差啦! 直駁LCD mon
Cly 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-29-07, 08:15 PM   #7
一小英口

引用:
作者: Cly 查看文章
PS2+Wii...咁買完美色差啦! 直駁LCD mon
搵到個銷售點... 不過冇門市.. 要約出黎交收果隻

另 : 480p 同 480i 有咩分別 ?

舊 06-02-07, 09:50 AM   #8
bigjohnx
Junior Member

註冊日期: Jun 2007
你係咪講緊完美色差

我都買左. 據我所知你可以去信和2樓買但貴少少, 網上訂講會平D, 你可以去yahoo 拍賣search.

另 480p 及 480i 指訊號的標準, 480i 是隔行掃瞄, 傳統NTSC訊號係以480i 為基準, 適合所有電視機使用, 而480p 則為遂行掃瞄, 即progressive, 是色差的新標準, 要較新的tv / tv box 才能支援. 質數方面480p 會比480i 高.

順便比少少我之前post 過既 sample 你睇.

17" CRT - Photo with Fuji FinePix F11 -

(Please click the image to view original image size)

此篇文章於 06-02-07 09:53 AM 被 bigjohnx 編輯。
bigjohnx 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
sound card問題... Akito86 手機資訊/電腦軟硬討論 2 09-01-06 09:43 PM
有咩TV CARD介紹? 大雄 手機資訊/電腦軟硬討論 112 05-13-03 02:56 PM
tv box有無好介紹?_? ai. 手機資訊/電腦軟硬討論 6 02-24-03 12:59 AM
TV BOX問題: S.T.A.R.S. 手機資訊/電腦軟硬討論 124 01-17-03 01:30 AM

現在的時間是 03:11 AM

手機版 | APP版