Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 01-11-07, 05:40 PM   #1
LKC
God of Gamer

註冊日期: Nov 2006
[手機]網絡問題

del~~~~~~~~~

此篇文章於 02-18-07 07:18 PM 被 LKC 編輯。
LKC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-11-07, 07:05 PM   #2
Asa
Senior Gamer
( ´△`)

註冊日期: Aug 2006
同我個案一樣,我都係用CSL(同時亦係Sony 機)
有時電話講左一兩分數就開始「疾」下「疾」下
跟住過多兩至三秒就cut 左線
但係接收率係四、五

無論我出街或者返學、訓覺都開住電話而且跟身
好多人都話打唔到電話搵我
但確實我部電話係開住

打過去CSL 部門問,佢地話接收唔好,一直都係咁既回覆
Asa 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-11-07, 07:17 PM   #3
LKC

引用:
作者: Asa 查看文章
同我個案一樣,我都係用CSL(同時亦係Sony 機)
有時電話講左一兩分數就開始「疾」下「疾」下
跟住過多兩至三秒就cut 左線
但係接收率係四、五

無論我出街或者返學、訓覺都開住電話而且跟身
好多人都話打唔到電話搵我
但確實我部電話係開住

打過去CSL 部門問,佢地話接收唔好,一直都係咁既回覆
最怪係用其他較平既台(SIM卡)又無事,
如果check唔到咩原因都唔知點算...
轉台又有合約轉唔到....唔通唯一方法係-換機??

最奇係屋企先唔得........
舊 01-11-07, 07:23 PM   #4
Asa
( ´△`)

引用:
作者: LKC 查看文章
最怪係用其他較平既台(SIM卡)又無事,
如果check唔到咩原因都唔知點算...
轉台又有合約轉唔到....唔通唯一方法係-換機??

最奇係屋企先唔得........
CSL 都用左四年
除左CSL 我就無用過其他台
不過我講既情況都係近半年有既事...

有少少懷疑係Sony 機既問題 (上年12 月轉Sony, 之前用Nokia)
舊 01-11-07, 07:30 PM   #5
LKC

引用:
CSL 都用左四年
除左CSL 我就無用過其他台
不過我講既情況都係近半年有既事...

有少少懷疑係Sony 機既問題 (上年12 月轉Sony, 之前用Nokia)
轉左就立即有問題??
舊 01-11-07, 07:50 PM   #6
Asa
( ´△`)

引用:
轉左就立即有問題??
咁又唔係
如果無記錯就係零六年暑假之後就咁
不過講開, 呢個問題到左依家幾乎係三日有一次
剛剛跟同學傾電話唔夠三分鐘
又係自動cut 線...
舊 01-11-07, 08:01 PM   #7
LKC

引用:
咁又唔係
如果無記錯就係零六年暑假之後就咁
不過講開, 呢個問題到左依家幾乎係三日有一次
剛剛跟同學傾電話唔夠三分鐘
又係自動cut 線...
剛剛試埋我阿爸CSL張SIM卡,在我手提,
情況一樣,証實左現在K800i同CSL唔夾(但又只限屋企...)

你用邊部??

此篇文章於 01-11-07 10:35 PM 被 LKC 編輯。
舊 01-11-07, 08:09 PM   #8
POISON

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDRayson-GAF2
引用:
我係用CSL的(數月前由新世界轉來),用K800i,
昨日開始我在屋企的話,
--人地打俾我,好多時飛左去[留言],我打出又未必打到(打打下自己cut...)(接收率係滿的)
如果我出街的話,這問題又唔會發生先奇...

換張SIM去[其他手機]又無問題喎,
用[其他公司SIM]落我部K800i亦無問題...

剛剛去CSL換了張SIM,問題依然,
現左打左去CSH,佢話明天派人在我家附近check(如果check到有問題先call我...)

我試過在手機度-[通話>轉移電話>全部關閉]係會話[網絡故障...](如果出街試的話係唔會)

--大家覺得係咩問題/試過未??

ps:唔見有手提電話版,如果post錯,pls move,thx~
轉台啦
CSL試過朗豪窿我都收唔到
打去cs插佢同我講話租人地個發訊器
有盲點都無可口非
收爆都係咁既樣

舊 01-11-07, 08:18 PM   #9
LKC

引用:
作者: POISON 查看文章
轉台啦
CSL試過朗豪窿我都收唔到
打去cs插佢同我講話租人地個發訊器
有盲點都無可口非
收爆都係咁既樣
有合約,轉唔到
舊 01-11-07, 09:50 PM   #10
Asa
( ´△`)

引用:
剛剛試埋我阿爸CSL張SIM卡,在我手提,
情況一樣,証實左現左K800i同CSL唔夾(但又只限屋企...)

你用邊部??
k750i

咁我要check 返幾時完約...
咁可以嘗試轉下台
舊 01-11-07, 10:36 PM   #11
LKC

引用:
k750i
咁我要check 返幾時完約...
咁可以嘗試轉下台
我現在試下update[手機更新程式]再試下
舊 01-11-07, 11:22 PM   #12
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
順便問, M600 & W950 用爛 3 台, 有無人會去到某 D 位置會自動 BOOT 機, BOOT 完同你演講 "為取得最佳效能, 系統已重新開機"
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-12-07, 12:05 AM   #13
Sandalphon
Ultimate Gamer
Arc Angel

註冊日期: Mar 2002
見到大家有咁既情況,我諗係CSL問題喇..

我都用緊CSL,不過機係sharp gx15...
先排都試過有人打比我但係竟然無端端飛佐去留言, 不過打出就無咩問題...
見情況唔嚴重而且而家又無乜事所以無理到佢

Why in moments of crisis do we ask God for strength and help?
As cognitive beings, why would we ask something that may well be a figment of our imaginations for guidance?
Why not search inside ourselves for the power to overcome?
After all, we are strong enough to cause most of the catastrophes we need to endure.

-Bill Schell-
Sandalphon 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-12-07, 04:52 PM   #14
LKC

剛剛再打去,話今日去睇,但未有結果...
手機程式都更新埋,仍然唔得...
依家用其他手機頂住先...

明日仲唔得再打去...

問:如果轉用One two Free既3G,係咪用另一個發射站??(同一棟大廈)
舊 01-12-07, 11:45 PM   #15
亞利古
桃太郎~~

註冊日期: Nov 2002
3DS Friend Code5413 0864 7405
PSN  IDmomotarou112
XBox Live Gamertagmomotarou112
引用:
剛剛再打去,話今日去睇,但未有結果...
手機程式都更新埋,仍然唔得...
依家用其他手機頂住先...

明日仲唔得再打去...

問:如果轉用One two Free既3G,係咪用另一個發射站??(同一棟大廈)
前排幫One two Free做推廣
打死都唔好用
好多舊客都投訴成日收唔到
本身個plan已經貴過人
連同台任send SMS都沒

清理中遊戲(點解仲有咁多 ):
PS3: Demon's Souls
PSP:流行り神2
360: SSF IV,Lost Planet2
Wii: Disaster,朧村正
亞利古 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-13-07, 02:44 AM   #16
ultrachiu
Ultimate Gamer
不如中午出去食飯囉?

註冊日期: Feb 2003
我都用k800i
之前用csl都試過一打出就去返"已撥號碼"個畫面(不過之前用w800i)
依家用3仲神奇
早幾日收唔到3hk,只收到3(2g)
手動search同埋優先網絡都去唔返3hk(起碼4~5日)
不過今日又冇事喎...
3有樣野真係好,去到東門都收到,呢樣都幾抵讚(都係一時時,王岡附近就真係收爆)

我其實始終都係一個好人...
囡囡賣哂啦,唔好問啦
ultrachiu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-13-07, 11:05 AM   #17
LKC

今日那個接線生仲衰
推落去話我部機問題........

此篇文章於 01-13-07 12:53 PM 被 LKC 編輯。
舊 01-13-07, 12:52 PM   #18
LKC

搞搞下,終於發現問題所在,
就係-我家附近的3G網絡出問題,

所以我部手機set左-2G+3G就影響了...
現在set返2G,己經無問題了!

以上情況就解釋到用2G手機無事了

CSL自己個網絡有問題,又話人地部手機問題,
差d俾CSL害我買新電話

thx all help~

此篇文章於 01-13-07 03:26 PM 被 LKC 編輯。

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 11:38 PM

手機版 | APP版