Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 告示區 > GAF告示版

關閉主題

主題工具 顯示模式
舊 09-27-10, 12:39 AM   #1
House
God of Gamer
里村★紅葉

註冊日期: Jun 2004
PSN  IDHouse544
在GAF可不可以使用小丑ICON?

引用:
作者: Rotagen 查看文章
你咪舉手問下風紀哥哥或者老師呢D算唔算粗口囉
係香港 我相信大部份網友都知道呢個ICON 是有什麼用途

每一個icon都有佢對應既意思(詳細我不說了 再說會拉到去社會學的問題,大家明我想表達什麼就好了) 跟據語境我相信這個icon 表達的東西都唔會好得去邊

當然~如果admin 話gaf 可以準用呢個icon 我亦都唔會再講d乜

Get

グリザイアの果実 ED SONG+OST

Get 周防天音!

House 目前離線  
舊 09-27-10, 03:21 AM   #2
ahleung
The One
Bannnned

註冊日期: Jun 2002
可能大家上得高登多, 用得「膠」呢個字多, 唔記得左佢原意「硬膠」係咩意思吧?
(希望admin寬恕小弟為討論而打出呢個詞. 我怕用xx或同音字的話其他人又confuse左第二d意思......)

至少我自己, 嚮高登出post時如果加個小丑神icon的話, 係鬧緊人「硬膠」.........

此篇文章於 09-27-10 03:32 AM 被 ahleung 編輯。
ahleung 目前離線  
舊 09-27-10, 10:17 AM   #3
DevilElvis
The One
還我香港!!

註冊日期: Aug 2002
3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
特登copy &paste 個icono黎做表達,有D費時失事囉,icon唔夠用可以唔用,再不滿又可以唔出post,何必要搬第二D壇的慣性o黎E度整到好似約定俗成咁?

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線  
舊 09-27-10, 10:47 AM   #4
billlam
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2002
唉~~
好地地一個重有討論空間既post就因為小丑定硬膠依啲咁小既問題而lock左...
至少我係有人提出icon問題前真的完全唔會聯想到粗口...
真係要語言潔癖到咁既地步? 連依少少語意上既灰色地帶都接受唔到?
billlam 目前離線  
舊 09-27-10, 10:48 AM   #5
westpat
Jayjey

註冊日期: May 2007
PSN  IDwestmead
順便搭單問
"7"
算唔算係粗口
係同一個post,同一個人
見佢講過幾次

舊 09-27-10, 10:50 AM   #6
ahleung
The One
Bannnned

註冊日期: Jun 2002
引用:
作者: westpat 查看文章
順便搭單問
"7"
算唔算係粗口
係同一個post,同一個人
見佢講過幾次

http://gaforum.org/showpost.php?p=8764979&postcount=7
ahleung 目前離線  
舊 09-27-10, 11:06 AM   #7
メソウサ
The One

註冊日期: Oct 2003
3DS Friend Code5069 4259 0235
人類係唔係退化到係都要唔搞到白紙黑字好似校規咁唔安樂

此篇文章於 09-27-10 11:28 AM 被 メソウサ 編輯。
メソウサ 目前離線  
舊 09-27-10, 11:13 AM   #8
Norm
=_="""""

註冊日期: Sep 2002
只不個係一個icon,一個jpeg....會否聯想到粗口完全係個人問題,其實是否要對高登既所有東西都要採否定態度?你話個圖有粗口字當然係禁止.....連一個icon都可以無限上綱,不如快些設立廿三條吧

舊 09-27-10, 11:17 AM   #9
SUNLOK
Insane Gamer

註冊日期: Jan 2010
引用:
作者: Norm 查看文章
只不個係一個icon,一個jpeg....會否聯想到粗口完全係個人問題,其實是否要對高登既所有東西都要採否定態度?你話個圖有粗口字當然係禁止.....連一個icon都可以無限上綱,不如快些設立廿三條吧

可能以後打阿拉伯數目字"9"字都可以照ban無誤
好似你話根本就係主觀問題,如果係要ban人既就清楚寫明邊d icon要ban啦
又要玩灰色地帶又唔早講明邊d係唔用得
SUNLOK 目前離線  
舊 09-27-10, 11:29 AM   #10
westpat
Jayjey

註冊日期: May 2007
PSN  IDwestmead
oh..睇漏左
3q31

引用:
作者: メソウサ 查看文章
係都要唔搞到白紙黑字好似校規咁唔安樂
有踩線既人
先有呢類天台post

舊 09-27-10, 01:48 PM   #11
Diana
Insane Gamer

唉...算啦...
我意思係話:
[凡時用心做,唔好得過且過,HEA過了,開心風流快活過了,突要個世界唔夠你HEA,再睇真D身邊的遠你而遠,甘呢個時侯係咪要怨呢?,讀書係好仲要,人生經驗都係好仲要,點解出呢個POST,係因為以下呢個TOPIC
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=205486
到你覺得醒的時侯...一事無成...唔通去等人救...?
我也是曾經拼死,放棄所有科目向art進發,以有人氣的漫畫家進發...
也幸好在大一第一年便有幸做到雜誌週邊皮毛事,
也有幸在很年輕的時間,體驗過漫畫家的滋味,
如是者一年之後,我決定放棄了漫畫家一職,當時遇上迪迪尼大量(或)角,我都沾一杯羮,但我師兄道出了一句說話,讓我可以好堅決完完全全脫離,
也幸好,當初有言樣的決定,才有現在今天幸存的我...
-----------------
正因為我經歷過,我醒得快,再回頭睇返以前ge我自己,
我真係...話我長氣都要講,
人的將來日子如何,是在你還年輕時所積下來存下來的因,
什麼因,什麼果...]
--- --- --- ---
如果,我topoc,千錯萬錯,我錯,
但錯過,你地又睇過,又嬲過,
那多好哦,嬲,同取笑,是因為在意,
在意的,記入心了的,曾經有個傻婆講過的,那不是好嗎?
post出黎,多一個人明白,多一個人比個心出黎,都係希望這樣而己,
全世界要我認錯,
我認,
我錯.
好了,自ban7日,原諒我啦.
Diana 目前離線  
舊 09-27-10, 02:19 PM   #12
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
小丑點解係粗口?

完全無上所謂的香港人口語化粗口嚴重的論壇的問 !

2月2日 P3R,2月29日 FF7-2 ,3月8日 聖獸之王, 3月22日 浪人崛起,6月法環DLC

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),獸提媽(情況下寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊
pet3 目前離線  
舊 09-27-10, 02:33 PM   #13
未註冊
Guest

引用:
作者: 芭比添丁 查看文章
唉...算啦...
我意思係話:
[凡時用心做,唔好得過且過,HEA過了,開心風流快活過了,突要個世界唔夠你HEA,再睇真D身邊的遠你而遠,甘呢個時侯係咪要怨呢?,讀書係好仲要,人生經驗都係好仲要,點解出呢個POST,係因為以下呢個TOPIC
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=205486
到你覺得醒的時侯...一事無成...唔通去等人救...?
我也是曾經拼死,放棄所有科目向art進發,以有人氣的漫畫家進發...
也幸好在大一第一年便有幸做到雜誌週邊皮毛事,
也有幸在很年輕的時間,體驗過漫畫家的滋味,
如是者一年之後,我決定放棄了漫畫家一職,當時遇上迪迪尼大量(或)角,我都沾一杯羮,但我師兄道出了一句說話,讓我可以好堅決完完全全脫離,
也幸好,當初有言樣的決定,才有現在今天幸存的我...
-----------------
正因為我經歷過,我醒得快,再回頭睇返以前ge我自己,
我真係...話我長氣都要講,
人的將來日子如何,是在你還年輕時所積下來存下來的因,
什麼因,什麼果...]
--- --- --- ---
如果,我topoc,千錯萬錯,我錯,
但錯過,你地又睇過,又嬲過,
那多好哦,嬲,同取笑,是因為在意,
在意的,記入心了的,曾經有個傻婆講過的,那不是好嗎?
post出黎,多一個人明白,多一個人比個心出黎,都係希望這樣而己,
全世界要我認錯,
我認,
我錯.
好了,自ban7日,原諒我啦.

我覺得你唔駛睇得你自己咁重要LOR...

舊 09-27-10, 02:35 PM   #14
麥C
專業R水吹

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDmaxcmwong
都咁大個人
要唔要好似小學生咁有咩用得有咩唔用得都整個list出來丫

如果這裡就是這裡
點解要用那裡的意思放在這裡

學下包容啦

舊 09-27-10, 03:03 PM   #15
DevilElvis
The One
還我香港!!

3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
引用:
作者: 麥C 查看文章
都咁大個人
要唔要好似小學生咁有咩用得有咩唔用得都整個list出來丫

如果這裡就是這裡
點解要用那裡的意思放在這裡

學下包容啦
無錯喇,點解要跟人先,同埋出icon者你諗下點解你會出&由邊度睇到先啦

同埋講埋啦,GAF同某燈關系一向都並不和諧,E度D會員都好少提果度的資訊

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線  
舊 09-27-10, 04:38 PM   #16
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
仲有呢度有個咁Nice的唔用做咩人家的/
由手機版發出
J+1 目前離線  
舊 09-27-10, 04:49 PM   #17
Norm
=_="""""

註冊日期: Sep 2002
最搞笑係呢個icon根本都唔係高登創作...就算高登一開始有呢個icon都唔係咁既解釋.....
而且樓上講得啱...有黑面神用已經足夠啦

舊 09-27-10, 05:33 PM   #18
money
Advance Moderator
◆.西野司命.◆

註冊日期: Mar 2002
講夠未呀

唔洗下下講定邊D POST得 邊D唔POST得
你地自己識諗架啦

個POST我點睇都唔係粗口啦

踩線既人
我地會處理