Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 06-29-11, 09:13 PM   #51
martinnitram
Ultimate Gamer
地獄黑仔王

註冊日期: May 2002
今年政府請多o左人? 好似o甘多人 in o甘?
martinnitram 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-29-11, 09:15 PM   #52
古手神主
Crazy Gamer
paper lion

註冊日期: Jul 2009
aco 呀嘛, 退休潮

舊 06-29-11, 09:22 PM   #53
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
好想入政府年年跳pt 加人工 hea 埋下半世+1

引用:
作者: 古手神主 查看文章
岩岩我都收到政府寄信黎叫我去in
我份工都係返左3個星期多d...lol
到IN得成真係要你番工可能一年半載後

真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-29-11, 09:27 PM   #54
DevilElvis
The One
還我香港!!

註冊日期: Aug 2002
3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
香港就是不公平

外國公務員邊有咁好福利

真係係時侯睇下我做果類工種正苦請唔請人

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-29-11, 09:28 PM   #55
古手神主
Crazy Gamer
paper lion

註冊日期: Jul 2009
引用:
作者: 真!DC 查看文章

到IN得成真係要你番工可能一年半載後
我之前都係咁諗
但係我google 返發現最近個期aco 佢出offer 都幾快下
ok 0既話一個月左右就有

舊 06-29-11, 09:55 PM   #56
遊雲gspirit
Game Master

註冊日期: Oct 2004
PSN  IDgspirit_
引用:
作者: 12號四分衛 查看文章
係唔係... test個時要"咩" 10幾kg野行幾個圈個份?
講中LU~

我份工只要一俾hints 人地估,就真係好易被估中...
引用:
作者: 陸奧 貴志 查看文章
你又係pm?
由手機版發出
XD
師兄你都係?

不過你之前講 D人有過百隻鴨(OT),我好相信今時今日,只有我地呢個部門先有...(特別係機場果邊呢...)

此篇文章於 06-29-11 09:58 PM 被 遊雲gspirit 編輯。
遊雲gspirit 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-29-11, 10:01 PM   #57
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

註冊日期: Apr 2002
引用:
作者: 遊雲gspirit 查看文章
好多CS份份都係過萬人apply,我果份仲要係d門檻低o''苦力工''[入職條件寫住''完成中四或以上課程''],爭o既人數更多...|||

我個位而家仲請緊人,睇怕今次都係過萬人冇走...

---------

不過我個位衰冇得點hae,真得個做字,應該算係眾多部門之中較辛苦果d部門來
不過好處就係多些OT $$幫補下o甘,夠狼o既師兄,成年加埋OT有成17-18個月糧都仲得,
隨時惡過唔少私人工....
我個POST果ROUND請太少人~所以機會超低
文書助理都過萬人APPLY~但起碼請7百~我果個係請20個...

引用:
作者: clanyuen1 查看文章
點都多過我呢D雜工$29HOUR,呀唔係,我加左$1.7,即係$30.7,
想問問電工有冇公務員職位架,唔係合約工....
印象中有不過唔多~密D上政府網留意啦

引用:
作者: 神秘過客 查看文章
真係覺得樓主係搵工方面幾有運仔的 (葡萄
我認有少少~不過人工呢個MOMENT少成個開..我要忍耐下囉..

引用:
作者: 古手神主 查看文章
岩岩我都收到政府寄信黎叫我去in
我份工都係返左3個星期多d...lol
好尷尬的時間

Hitomi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-29-11, 10:05 PM   #58
遊雲gspirit
Game Master

註冊日期: Oct 2004
PSN  IDgspirit_
引用:
作者: clanyuen1 查看文章
點都多過我呢D雜工$29HOUR,呀唔係,我加左$1.7,即係$30.7,
想問問電工有冇公務員職位架,唔係合約工....
試下搏下EMSD[機電工程署]會唔會請學徒,記得以前係有請個呢個位....
係CS o既, 不過記得好似10k 都唔夠(幾年前o既事)
--------------
你而家份野o既人工...請真我呢d 邊o既n仔都高你成$20/hr....
[入職條件仲要唔洗d咩野技術...]
我覺得你真係不如搵過份好過...

此篇文章於 06-29-11 10:07 PM 被 遊雲gspirit 編輯。
遊雲gspirit 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-29-11, 10:07 PM   #59
半人馬-RigiL-
Game Master

註冊日期: Jun 2007
借post問埋先...
小弟10月會讀完一個top-up degree
有興趣入稅局做 助理稅務主任

http://www.ird.gov.hk/chi/abo/career_opportunities.htm

不過又想考左CPA先去試政府工
我睇佢個申請日期截止7月7日
我應唔應該去試下先?
不過我認為現在的自己沒有把握成功
半人馬-RigiL- 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-29-11, 10:09 PM   #60
メソウサ
The One

註冊日期: Oct 2003
3DS Friend Code5069 4259 0235
試味試囉,反正冇後遺症

舊 06-29-11, 10:10 PM   #61
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
作者: 半人馬-RigiL- 查看文章
借post問埋先...

http://www.ird.gov.hk/chi/abo/career_opportunities.htm

我應唔應該去試下先?
申請左先
入左可以繼續APPLY其他呀

同埋一份工等好耐

我去年9月apply~12月尾先收interview信...1月中interview
3月中第一round通知~我當時收waiting letter...昨日收電話ok左
10月先番工...

得閒就去考下基本法囉

舊 06-29-11, 10:15 PM   #62
irismong
God of Gamer
Goo ◕ ω ◕

註冊日期: May 2008
3DS Friend Code5198 2379 5456
XBox Live GamertagiRis MonG
引用:
作者: DevilElvis 查看文章
香港就是不公平

外國公務員邊有咁好福利

真係係時侯睇下我做果類工種正苦請唔請人
肯唔肯定呀?!

引用:
作者: Hitomi 查看文章
文書助理都過萬人APPLY~但起碼請7百~我果個係請20個...

印象中有不過唔多~密D上政府網留意啦

我認有少少~不過人工呢個MOMENT少成個開..我要忍耐下囉..

好尷尬的時間
我知喇~~~ 你講20個...
你把聲一定好好聽!!

引用:
借post問埋先...

我應唔應該去試下先?
報囉... 反正連遞FORM呢下都唔駛錢~

On-going games (?!):
PS3+MOVE: Tokyo Jungle, Harry Potter, Basara 3 + 3宴, L.A. Noire
XBOX360 + KINECT: TROPICO 3, Red Dead Redemption, GTA 4 Liberty City Stories
Wii: [封塵中]
閃綠+粉紅3DS: マリオカート7, Monster Hunter Tri-G, Mario 3D Land
MHP限定3000 X2+紅色3000PSP: [閒置中]
MIKU PSV+BLACK PSV: 初音ミク Project DIVA f, 塊魂ノ・ビ~タ, 真三國無雙NEXT

PSV的日本PSN ACC: devil_hyde
PS3的香港PSN ACC: iRis_MonG
irismong 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-29-11, 10:19 PM   #63
joeypong

註冊日期: Dec 2003
PSN  IDjoeypong
XBox Live Gamertagjoeypong
返ha 算唔算係公務員?

joeypong 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-29-11, 10:19 PM   #64
irismong
Goo ◕ ω ◕

引用:
作者: joeypong 查看文章
唔算

PS3+MOVE: Tokyo Jungle, Harry Potter, Basara 3 + 3宴, L.A. Noire
XBOX360 + KINECT: TROPICO 3, Red Dead Redemption, GTA 4 Liberty City Stories
閃綠+粉紅3DS: マリオカート7, Monster Hunter Tri-G, Mario 3D Land
MIKU PSV+BLACK PSV: 初音ミク Project DIVA f, 塊魂ノ・ビ~タ, 真三國無雙NEXT

舊 06-29-11, 10:23 PM   #65
メソウサ
The One

註冊日期: Oct 2003
3DS Friend Code5069 4259 0235
引用:
作者: joeypong 查看文章
咁不如問返港鐵算唔算係公務員

我錯
港鐵應該歸類係地產商

舊 06-29-11, 10:35 PM   #66
半人馬-RigiL-
Game Master

註冊日期: Jun 2007
等我又報下先~
唔該晒咁多位~
半人馬-RigiL- 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-29-11, 10:41 PM   #67
埃及使者
玻璃般的存在

註冊日期: Apr 2006
引用:
等我又報下先~
唔該晒咁多位~
報之前建議你GOOGLE一下先

GGF - 棄坑
Bleach Brave Souls - 棄坑

(」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー! (」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー!

此篇文章於 06-29-11 10:47 PM 被 埃及使者 編輯。
埃及使者 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-29-11, 11:08 PM   #68
地獄黑仔王

大家搵政府工係唔係呢個?
http://www.csb.gov.hk/tc_chi/recruit/7.html

而家係唔係有個基本法試要考o左先?
舊 06-29-11, 11:12 PM   #69
陸奧 貴志
The One
橋本かわいいよ橋本

3DS Friend Code4811 8001 2935
PSN  IDTKamui
XBox Live GamertagTMutsu
引用:
作者: 遊雲gspirit 查看文章
講中LU~

我份工只要一俾hints 人地估,就真係好易被估中...

XD
師兄你都係?

不過你之前講 D人有過百隻鴨(OT),我好相信今時今日,只有我地呢個部門先有...(特別係機場果邊呢...)
AMC既S&P菜烏舉手/

淨係4PX都做到HIGH HIGH......

☆野郎は誰だ 誰だ 誰だ 彼はジョンイル(正日) ジョンイルだ ジョンイルだ
トラブルメーカーの名を受けて 恥を捨てて たたかう野郎
ジョンイルアローは 毒舌 ジョンイルイヤーは 空耳
ジョンイルウィングは とんずら使い ジョンイルビームは 口砲
キムチの力身につけた 偽善の野郎 ジョンイルだ ジョンイルだ
陸奧 貴志 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-29-11, 11:13 PM   #70
陸奧 貴志
The One
橋本かわいいよ橋本

3DS Friend Code4811 8001 2935
PSN  IDTKamui
XBox Live GamertagTMutsu
引用:
作者: Hitomi 查看文章
我呢份係3萬幾人請百幾個.....

☆野郎は誰だ 誰だ 誰だ 彼はジョンイル(正日) ジョンイルだ ジョンイルだ
トラブルメーカーの名を受けて 恥を捨てて たたかう野郎
ジョンイルアローは 毒舌 ジョンイルイヤーは 空耳
ジョンイルウィングは とんずら使い ジョンイルビームは 口砲
キムチの力身につけた 偽善の野郎 ジョンイルだ ジョンイルだ
陸奧 貴志 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-29-11, 11:13 PM   #71
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
>基本法試
有信叫你in果時信上會有時間叫你考
基本上只係填下mc

真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-29-11, 11:16 PM   #72
irismong
Goo ◕ ω ◕

引用:
作者: martinnitram 查看文章
http://www.csb.gov.hk/tc_chi/recruit/7.html

唔係

舊 06-29-11, 11:21 PM   #73
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
作者: 陸奧 貴志 查看文章
我呢份係3萬幾人請百幾個.....
命中都有0.3% 丫
我係0.16%...

引用:
作者: martinnitram 查看文章

我係Interview果日先考
15條mc

舊 06-29-11, 11:25 PM   #74
地獄黑仔王

引用:
作者: 真!DC 查看文章
>基本法試
有信叫你in果時信上會有時間叫你考
基本上只係填下mc
引用:
作者: irismong 查看文章

唔係
Thank
條 link o的公務員職位空缺多數係紀律部隊仲以為睇錯...
舊 06-29-11, 11:36 PM   #75
Kaiser
ドウケシ

註冊日期: Jul 2002
引用:
借post問埋先...

我應唔應該去試下先?
你睇真d先啦,助理稅務主任呢個位其實只係稅局的office boy......... """
唔係處理稅務果d assessor黎架~~~~

有得揀都唔好揀呢個post黎做~~~~

請叫我「小丑」。

Forever Fans:Mr.Children & JAM Project || アニぱら音楽館補完計劃 ||  I Am Always Beside You(Blog)

此篇文章於 06-29-11 11:38 PM 被 Kaiser 編輯。
Kaiser 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 08:16 PM

手機版 | APP版