Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 03-07-18, 08:04 AM   #1
david
The One

註冊日期: Mar 2002
[正大光明] 九巴秋後算賬 炒抗爭女車長 葉蔚琳:做正義嘅事無後悔

引用:

「做正義嘅事,無後悔,死而無憾」。因不滿九巴薪酬調整方案,上月發動罷駛的月薪車長大聯盟召集人葉蔚琳,在行動第11日後與一同參加罷駛的丈夫劉卓恆及另兩名車長遭九巴解僱。葉昨含淚表示無悔抗爭,希望九巴接納大聯盟的3項訴求。九巴指解僱4名車長是因個別員工當值時擅自停駛威脅乘客安全。有立法會議員指葉近日正籌組工會,批評九巴趁工會成立前炒人,是赤裸裸打壓工運。

現年49歲的葉蔚琳,是上月底成立的九巴車長組織月薪車長大聯盟召集人。昨晚7時半,葉與丈夫劉卓恆交代事件,指上月24日發動罷駛行動後翌日獲通知不用駕車,對於突接大信封是「一早預咗今日」。與葉駕同一線巴士的劉稱,每日與葉返回所屬的昂船洲車廠等候派更,但「每日下午4點坐到12點,虛耗光陰」。昨深夜,葉呼籲九巴及其他巴士公司的車長往昂船洲車廠集會聲援,並要求復職及重啟對話。

丈夫及另兩車長同被解僱

葉稱昨下午約5時半,兩人分別獲九巴召見,據《蘋果》取得一段葉與九巴職員會面的錄音,當時有九巴人力資源部人員指她於當值期間將巴士停在路中,對乘客和其他道路使用者構成非常大的危險和安全問題,嚴重違反公司守則和紀律,決定引用《僱傭條例》第7條將她解僱,並要她簽收支票。

葉的解僱通知上是今日起生效,九巴向她發放7日代通知金,3月首6天工資及6萬元長期服務金等共7.6萬元,葉拒簽收並在通知書上寫上「本人拒絕簽收」。有職員指「你嘅僱傭合約今日完㗎喇,你唔簽(支票)冇問題,但我都要你交番個職員證出嚟,你依家交出嚟喇」,更指即使不簽收支票,僱傭通知亦有效。

同獲召見的劉卓恆曾反問解僱原因,當時職員指他嚴重違反公司紀律,劉問及是否與之前工業行動有關,對方指「我哋唔評論嗰次係咪工業行動」。

昨遭九巴解僱的4名車長,除葉蔚琳與劉卓恆,還有屯門車廠一名的姓黃女車長及九龍灣車廠一名男車長。葉稱已就解僱一事向勞工處及其他九巴工會求助,她指這是「人生中第一場工業行動」,但總算成就一些事情,「死而無憾」。

上月10日大埔公路翻九巴釀成19人死亡大車禍,九巴事後調整車長薪酬方案,但不少車長不滿方案,當中由葉蔚琳任召集人的月薪車長大聯盟於上月24日在尖沙嘴麼地道巴士總站發起罷駛,但只有葉等少數車長參與,當時葉揚言「我第一個企出嚟,死就死我先,預咗!」九巴亦警告會嚴懲相關車長。

其後大聯盟提出包括取消獎金評核制度、制訂方案避免車長被滋擾,和引入基層車長聲音參與公司政策討論等3項訴求,並於上周一約見九巴高層,但九巴拒接受葉的大聯盟身份,雙方一度僵持,最終葉及聲援車長散去,近日大聯盟正籌組工會。

九巴:停駛威脅乘客安全

九巴昨承認昨解僱4名車長,指因有員工當值時嚴重違規,包括駕駛時擅自離開工作崗位或停駛對乘客安全構成威脅,九巴採取紀律處分決定終止僱傭關係。勞工處指,就解僱事件,重點是被解僱原因,重申傭傭條例下僱員有行使參加職工會權利,如僱主因僱員行使職工會權利而遭解僱,可被檢控。

狗巴你不如請義工司機啦,大把人仆到O黎做呀

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-07-18, 09:44 AM   #2
Dyhalt Rushifar
God of Gamer
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
時至今日,在下都唔太清楚到底實際到底大概幾多人參加
當日明明好似幾大件事,不過轉個頭又幾少數人參與,好耐冇搭巴士真係唔知實情

如各大官媒報導屬實,成個行動真係好多問題…
即使只係罷駛半/數小時,「行到邊停到邊」的確唔係個個司機都做得出。
行動要求咁高難度,連人數都集唔到既,好難會法不治眾,
而且隨地停車罷駛真係可能有交通危險,咁狗巴一定食硬你架喎。

順手望一望YAHOO,咦?
https://hk.news.yahoo.com/%E4%B9%9D%...104005801.html

此篇文章於 03-07-18 09:54 AM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-07-18, 10:01 AM   #3
martinnitram
Ultimate Gamer
地獄黑仔王

註冊日期: May 2002
引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
當日明明好似幾大件事,不過轉個頭又幾少數人參與,好耐冇搭巴士真係唔知實情

即使只係罷駛半/數小時,「行到邊停到邊」的確唔係個個司機都做得出。

https://hk.news.yahoo.com/%E4%B9%9D%...104005801.html
好似係:
一開始加人工個 part, 兩大工會(代表超過九成員工)都已經話接受無意見. 睇樣都已經'傾好哂'先放出o黎行
呢個似係新工會 (好似冊都未注), 咁唔殺你仲殺邊個去立威...

不過咁快又復職, 可能想一啖沙糖一啖 X 磨下你, 又廢時o的政客插手. 畢竟又近補舉

舊 03-07-18, 10:20 AM   #4
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: martinnitram 查看文章
好似係:
一開始加人工個 part, 兩大工會(代表超過九成員工)都已經話接受無意見. 睇樣都已經'傾好哂'先放出o黎行
呢個似係新工會 (好似冊都未注), 咁唔殺你仲殺邊個去立威...

不過咁快又復職, 可能想一啖沙糖一啖 X 磨下你, 又廢時o的政客插手. 畢竟又近補舉
第一, 呢個罷駛睇落真係會影響全香港交通, 都有一定危險性.
第二, 睇其他報紙報導, 同埋得幾個車長參與, 呢個所謂大聯盟根本唔講得係第三個工會, 可能只係幾個人.
第三, 你睇佢鏡頭前表現, 似乎唔係好能夠控制自己情緒,俾佢駕駛巴士, 根直危害乘客同路上其他行人同司機喎.

我平日都好憎D公司以大壓細, 但九巴炒佢似乎合理. 至於後尾請番佢.....

舊 03-07-18, 10:45 AM   #5
神人ではない!新人だ

引用:
好似係:

呢個又好奇怪,如果九成員工都同意,俾著我地最勇武既女裝少年都唔會衝出黎博上位啦…
根本輸_硬,好難有動力搞。
雖然位領袖喺CCTVB既鏡頭下真係同精神病患者冇咩分別…

舊 03-07-18, 11:04 AM   #6
2dn
Crazy Gamer
趁熱影

註冊日期: Jul 2005
引用:
作者: wing 查看文章
第一, 呢個罷駛睇落真係會影響全香港交通, 都有一定危險性.
第二, 睇其他報紙報導, 同埋得幾個車長參與, 呢個所謂大聯盟根本唔講得係第三個工會, 可能只係幾個人.
第三, 你睇佢鏡頭前表現, 似乎唔係好能夠控制自己情緒,俾佢駕駛巴士, 根直危害乘客同路上其他行人同司機喎.

我平日都好憎D公司以大壓細, 但九巴炒佢似乎合理. 至於後尾請番佢.....
第一,果次罷駛,只係女車長架巴士站頭夠鐘開車,駛前然後停車 block 左一條出站線,而且維持左只係半個鐘就被公司派人收返架車了,再講就算係路上停車又有幾危險?巴士埋站都要停啦。

第二,九巴員工分散到五個工會,九巴只承認其中兩個建制工會,而所謂咨詢過工會即只係哩兩個工會,就係因為哩兩個工會代表唔到佢地,先至會有大聯盟出現。

九巴工會對罷駛的反應大不同,源於新舊制車長薪酬計算差異?

第三,佢哋正職係車長,又唔係公關,唔係每個人對著鏡頭都揮灑自如的,況且女車長個表現我覺得已經好有紋路了。

此篇文章於 03-07-18 11:13 AM 被 2dn 編輯。
2dn 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-07-18, 11:07 AM   #7
鳳熾魂
紅蓮の焔神

註冊日期: Dec 2003
3DS Friend Code0018 0703 4979
PSN  IDcastorwmh
XBox Live Gamertagcastorwmh
其實罷工我唔影響到你 我罷呢做咩
就係有影響先證明到呢班人重要性,睇下因航罷工同工會力量就知道 九巴果兩個所謂工會根本就係代表資方唔係勞方啦

人不是因為感到絕望而裹足不前。是因為一個人先放棄了,所以才會感到絕望、才會裹足不前。
人不是因為看到希望而繼續前進。是因為一個人先擁有找尋希望的「意志」,所以才會看到希望、才會繼續前進。
鳳熾魂 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-07-18, 11:13 AM   #8
( ゚ω゚)?
Volks初音已接收

註冊日期: Dec 2010
我估九巴先造勢炒人,重特登講有上訴委員會留後路,睇吓社會反應,無咩人理咪炒囉,多人理同反對咪龜縮扮好人.

https://hk.news.appledaily.com/break...80307/57913754

【九巴秋後算賬】被解僱車長發還工作證 等候上訴委員判斷

38,171
建立時間 (HKT): 0307 03:58

• 適中字型
  • 較大字型

葉蔚琳開會後與丈夫步出回應結果。(鄭文輝攝)
九巴高層及總經理蘇偉基與葉蔚琳開會個半小時,至凌晨約3時半,雙方會面完畢,4名被解僱車長明天獲發還工作證,並等候上訴委員會作一個獨立判斷。至於早前九巴「月薪車長大聯盟」召集人提出三點訴求,部份很大機會通過達成,在場有司機立即叫好拍掌歡呼。葉蔚琳稱「正義係長存嘅,真理永遠會得到支持嘅。」
葉蔚琳在會後表示,4名被解僱同事,明天可取回工作證,對於大聯提出三點訴求,其中一點有關取消員工評核機制,好大機會獲通過。葉同時提出要求增加奬金金額,加強乘客與市民溝通減沙磨擦。公司表示會盡快發出通告,通知員工裝設塑膠保護板的日期。葉說:「我們4人明天會取回工作證,恢復僱員身份,稍後會透過上訴渠道復職,期間仍可獲公司支薪。」九巴傳訊及公共事務部副主管林子豪表示,暫緩4名車長的終止僱傭合約,會盡快進行覆檢程序。九巴「月薪車長大聯盟」,早前提出3點訴求如下,第一,取消評核制度,九巴將會在年度薪酬調整時一併考慮。第二,有關車長與乘客關係,九巴高度重視車長受到滋擾及被襲擊問題,公司一直有支援車長,公司法律部門就有關個案作出民事索償,並研究在司機位旁邊安裝透明隔板,並會就有關問題與政府有關部門尋求方案。第三,有關諮詢車長問題,任何車長可以按制度向公司表達意見。

\(^o^)/オワタ (;´Д`) ヽ(; ゚д゚)ノ ( ̄∀ ̄) (´・ω・`) ∠(゚Д゚)/ キタ━━(゚∀゚)━━ !!!!(´๑•ω•๑`) (๑*д*๑) (˘ω˘)zZ ( ゚ω゚ ) ∞ヾ(´д´)ノ ก็ʕ•͡ᴥ•ʔก้ (¯ 3 ¯)(◕‿◕✿) ('A`)(・ิω・ิ) (´д`) <( ̄ω ̄・)> 〆(・ω・`*) (´༎ຶД༎ຶ`)淚目 (๑•̀ㅂ•́)و✧掂 +×(ง⌐□ل͜□) 退休啦! (ง︡'-'︠)ง┗( _)┛(ʘдʘ)
EA-y( ̄Д ̄)。o :game怪有咁勁得咁勁,裝備有咁屎得咁屎,咪等啲友玩得咁舒服,玩完嗱嗱聲pay-to-win.抽loot box有咁難得咁難,box有咁罕有放咁罕有,啲課長咪啫聲抽完抽過第二次囉.
( ゚ω゚)? 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-07-18, 11:26 AM   #9
地獄黑仔王

引用:
作者: 鳳熾魂 查看文章
就係有影響先證明到呢班人重要性,睇下因航罷工同工會力量就知道 九巴果兩個所謂工會根本就係代表資方唔係勞方啦
其實罷工我唔影響到你 我罷呢做咩 + 1
罷工幾時都係放乘客上枱, 只係睇勞方定資方頂唔住先讓步姐...

舊 03-07-18, 11:28 AM   #10
地獄黑仔王

引用:
作者: ( ゚ω゚)? 查看文章
我估九巴先造勢炒人,重特登講有上訴委員會留後路,睇吓社會反應,無咩人理咪炒囉,多人理同反對咪龜縮扮好人.
話時話其實今次九巴o的關公處理得幾好.
唔係唔比你做, 而係做o左都無人理

舊 03-07-18, 11:30 AM   #11
地獄黑仔王

引用:
呢個又好奇怪,如果九成員工都同意,俾著我地最勇武既女裝少年都唔會衝出黎博上位啦…
根本輸_硬,好難有動力搞。
雖然位領袖喺CCTVB既鏡頭下真係同精神病患者冇咩分別…
利申先, 罷工之後再無留意, 但罷工o個日睇訪問答得都有紋有路, 起碼無話吹唔到雞而口窒窒

舊 03-07-18, 11:34 AM   #12
地獄黑仔王

引用:
作者: 2dn 查看文章
第一,果次罷駛,只係女車長架巴士站頭夠鐘開車,駛前然後停車 block 左一條出站線,而且維持左只係半個鐘就被公司派人收返架車了,再講就算係路上停車又有幾危險?巴士埋站都要停啦。

第二,九巴員工分散到五個工會,九巴只承認其中兩個建制工會,而所謂咨詢過工會即只係哩兩個工會,就係因為哩兩個工會代表唔到佢地,先至會有大聯盟出現。

九巴工會對罷駛的反應大不同,源於新舊制車長薪酬計算差異?

第三,佢哋正職係車長,又唔係公關,唔係每個人對著鏡頭都揮灑自如的,況且女車長個表現我覺得已經好有紋路了。
又其實吹到雞的話, 只係安全車速, 安全埋站, 夠鐘唔等開車都叫影響到乘客又可以唔犯規 (上次罷駛好似就係咁)

你 block o左條路又比公司收車就大條道理話你不遵守員工守則...

舊 03-07-18, 11:40 AM   #13
Hunter

註冊日期: Jan 2002
引用:
作者: 鳳熾魂 查看文章
香港式罷工, 唔影響人咁罷黎做乜
不過香港好多人都唔明白呢個道理

引用:

yahoo果D 就唔洗睇啦

你去睇下九巴個FB
佢個FB好日唔update, 炒完人就出個新post叫人休息下
9成留言都係插九巴
https://zh-hk.facebook.com/kmbhongkong/

城市要GO ON
GO我就唔多覺, ON就有佢份

此篇文章於 03-07-18 11:44 AM 被 Hunter 編輯。
Hunter 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-07-18, 11:43 AM   #14
鳳熾魂
紅蓮の焔神

引用:
又其實吹到雞的話, 只係安全車速, 安全埋站, 夠鐘唔等開車都叫影響到乘客又可以唔犯規 (上次罷駛好似就係咁)

你 block o左條路又比公司收車就大條道理話你不遵守員工守則...
按章工作丫嗎 未扣安全帶 都唔開車 一嘈就打上公司叫車

人不是因為感到絕望而裹足不前。是因為一個人先放棄了,所以才會感到絕望、才會裹足不前。
人不是因為看到希望而繼續前進。是因為一個人先擁有找尋希望的「意志」,所以才會看到希望、才會繼續前進。
舊 03-07-18, 11:51 AM   #15
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
其實罷工我唔影響到你 我罷呢做咩+2
香港都係得因航會擺工
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-07-18, 11:54 AM   #16
kev00269270
Game Master

註冊日期: Apr 2004
等過左垃圾會投票先炒

九巴係蠢在早左一個星期炒

根本佢個所謂大聯盟得小貓十隻八隻
仲等你坐大咩當然早炒早著
只係佢地唔記得左星期日係選舉日
依個時候比彈藥飯民仲唔多謝你咩
kev00269270 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-07-18, 12:09 PM   #17
神人ではない!新人だ

引用:

其實呢個好好多,只要做到繁忙時間照玩,一定好精彩。
而且違規風險低可以KEEP好耐,講影響公司呢個長遠一定甘過罷駛幾個鐘。
引用:
作者: Hunter 查看文章

你去睇下九巴個FB
佢個FB好日唔update, 炒完人就出個新post叫人休息下
9成留言都係插九巴
https://zh-hk.facebook.com/kmbhongkong/

城市要GO ON
作為打工仔,在下基本上係偏向支持大聯盟既(反正在下果區佢改完路線真係冇必要都唔想搭…)
不過留言既始終係網民,網上傳出既假加薪係100%真有其事,CCTVB播出既眾司機又係咪真係樂見其成只係大聯盟騎劫。
公開情報唔多夠,真係唔敢企太近…

此篇文章於 03-07-18 12:18 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-07-18, 03:05 PM   #18
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
公開信致林鄭要求政府介入,係咪即係建設民主中國 ver. 2018 ?
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-07-18, 08:19 PM   #19
鳳熾魂
紅蓮の焔神

引用:
作者: Hunter 查看文章
香港式罷工, 唔影響人咁罷黎做乜
不過香港好多人都唔明白呢個道理

你去睇下九巴個FB
9成留言都係插九巴

城市要GO ON
Yahoo果D叫佢食啦。話人發死人財無人叫你做。
首先係九巴縮皮留唔到人攪到咁多兼職車長未受訓就要出車,有番正常工時薪酬可以避免
無人叫你做呢D仲難聽過粗口,唔講係學歷定技能問題去做呢一行。唔通就要俾人剝削丫

舊 03-07-18, 10:50 PM   #20
Super Bus
麻帆良市巴神 XDD

註冊日期: Mar 2002
我覺得狗巴今次真係好肉酸...

即管放長雙眼睇下佢幾時會步中巴後塵...

魔法先生 Super Bus
雛田莊自衛隊隊長/麻帆良學園市特別消救及保安隊隊長
麻帆良學園魔法研究同好會成員
我的相簿 My Photo Album
Super Bus 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-08-18, 08:27 AM   #21
2dn
Crazy Gamer
趁熱影

註冊日期: Jul 2005
響明報睇到張咁既相:

【九巴「月薪車長大聯盟」召集人葉蔚琳(前左)前日遭公司解僱,其後在九巴昂船洲車廠外發起集會,九巴管理層隨即邀請她會面,並決定暫緩解僱,
會後葉蔚琳與九巴傳訊及公共事務部副主管林子豪(前右)互相鞠躬和握手。葉蔚琳同獲暫緩解僱的丈夫劉卓恒站在兩人之間。】

新手工運 vs 新手公關嗎?
先唔論立場,又唔係道歉,有咩可能代表公司時做哩種身體語言。

舊 03-08-18, 07:40 PM   #22
nds
Senior Gamer

註冊日期: Apr 2013
打份工作,灑正義?笑了^~^
nds 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-08-18, 11:34 PM   #23
地獄黑仔王

可能代表自己唔洗搞一場關公災難...

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 04:59 PM

手機版 | APP版