Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 09-24-18, 05:20 PM   #3126
AKIRA桑
Senior Gamer
Splatoon中

註冊日期: Mar 2018
Nintendo Switch IDSW-4660-5409-0901
引用:
作者: MultiPASS 查看文章
職業病又發作

以市場學角度嚟睇,

如果新型號Switch2019年推出作為上位機種(貴價),

可以推PS4/XB1同級遊戲(COD,Battlefield,FFXV等),

而現時Switch同時減價(減5000yen或50USD)擴大市場。

類似PS4 Pro/PS4 concept,帶動Switch2019年滲透率會更高。

亦可以早一步封左PS4 portable嘅可發展性。

一部主機出左兩年就出Pro版,我會覺得同老任一向作風好唔match,再者,下年個陣已經佈好晒:new Mario U、火紋、路易、動物之森,特別係動物之森,以而家相都無張,我覺得佢最快都要下年九月或十一月先出到,而起動物之森未出之前,我唔覺得老任會做大動作,特別係而家銷量猛唱高歌既時候。當然,歷史總有第一次,我又唔會話無可能。

但我覺得唔理老任玩乜都好,PS4 portable基本上都係出硬。

從我的iPad使用Tapatalk 發送
AKIRA桑 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-24-18, 05:49 PM   #3127
八仙果
God of Gamer
youtube 頻道

註冊日期: Mar 2002
Wii U IDeightsin88
Nintendo Switch ID3414-6520-7624
3DS Friend Code1762 2635 0638
PSN  IDeightsin88
XBox Live Gamertageightsin88
wink

以過往經驗,老任要出改良版主機,
好多都係主機末期前一兩年,
對上部 Wii mini 感覺係仲有零件剩,
而出部閹割版。

話唔定第時會出部冇得入帶嘅 Switch mini。

[ 歡迎讚好 八仙果遊戲頻道,只要跟 TV games 有關的,都想跟大家分享,多多指教 ]
fb:https://www.facebook.com/myTVgames/
Youtube:https://www.youtube.com/channel/UCoF...bwIuJXg/videos

PSN ID 收集區:[這裡]
| Switch ID 收集區:[這裡] | Xbox One ID 收集區:[這裡]
八仙果 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-24-18, 06:02 PM   #3128
MultiPASS
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2004
引用:
作者: AKIRA桑 查看文章
一部主機出左兩年就出Pro版,我會覺得同老任一向作風好唔match,再者,下年個陣已經佈好晒:new Mario U、火紋、路易、動物之森,特別係動物之森,以而家相都無張,我覺得佢最快都要下年九月或十一月先出到,而起動物之森未出之前,我唔覺得老任會做大動作,特別係而家銷量猛唱高歌既時候。當然,歷史總有第一次,我又唔會話無可能。

但我覺得唔理老任玩乜都好,PS4 portable基本上都係出硬。

我就咁睇,以老任掌機嘅歷史(GBA, NDS同3DS),兩年後出新機種係正常事。
所以Switch兩年後出新型號亦唔出奇,況且2019年有幾多新game同出新機冇必然關係,
反而會有一班玩家想換機(好似我咁)anywhere打好似COD嘅game,
而且Metroid Prime 4同B姐3會有個更高效嘅平台去表達畫面同流暢動作。

至於索尼出PS4 portable就有更多層面嘅考慮,
首先PSV銷程不佳係索尼近年業績差嘅其中一個主因,
雖然呢兩年已經走出低谷但要投資PS4 portable開發呢筆龐大開支,
新任財務長出身嘅CEO計唔計得掂數同批唔批係一個疑問。
再者PS4 portable一定在PS5推出站穩陣腳之後的事(2021?),
同時索尼仲要解決散熱同電池效能嘅問題,
如果照PS4粒CPU同GPU咁行就唔多樂觀,
同時仲要解決遊戲載體問題,係咪同Switch一樣行卡加DL?
當然呢啲只不過係我個人觀點,吹下水啫!
MultiPASS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-24-18, 06:12 PM   #3129
wsx360
Game Master

註冊日期: May 2005
引用:

我覺得比起技術上做唔做到
應該事先諗下部機出黎做乜先

當初PSV都係打算做一部PS3 portable
由手機版發出
wsx360 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-24-18, 06:20 PM   #3130
AKIRA桑
Splatoon中

Nintendo Switch IDSW-4660-5409-0901
Nintendo Switch 情報區 Vol.2 | 「Nintendo Switch Online」服務9月開始營運

引用:
我就咁睇,以老任掌機嘅歷史(GBA, NDS同3DS),兩年後出新機種係正常事。
所以Switch兩年後出新型號亦唔出奇,況且2019年有幾多新game同出新機冇必然關係,
反而會有一班玩家想換機(好似我咁)anywhere打好似COD嘅game,
而且Metroid Prime 4同B姐3會有個更高效嘅平台去表達畫面同流暢動作。

至於索尼出PS4 portable就有更多層面嘅考慮,
首先PSV銷程不佳係索尼近年業績差嘅其中一個主因,
雖然呢兩年已經走出低谷但要投資PS4 portable開發呢筆龐大開支,
新任財務長出身嘅CEO計唔計得掂數同批唔批係一個疑問。
再者PS4 portable一定在PS5推出站穩陣腳之後的事(2021?),
同時索尼仲要解決散熱同電池效能嘅問題,
如果照PS4粒CPU同GPU咁行就唔多樂觀,
同時仲要解決遊戲載體問題,係咪同Switch一樣行卡加DL?
當然呢啲只不過係我個人觀點,吹下水啫!
雖然咁多代gb,gba,ns,3ds裡面都有upgrade型號,但其實真係upgrade粒cpu/gpu同有專用遊戲,係得gameboy color同new 3ds兩部咁大把,而且都三年之後既事,3ds係11年2月,new3ds係14年10月,所以我唔覺得呢個係好例子。 至於改變外殼、電池、更省電既GPU,我覺得可能性會更大,始終switch唔似3ds咁襟跌,比細路哥玩始終有問題。

至於PS4 portable,我覺得佢只需行到現有PS4下載版既遊戲,不需要專用遊戲就已經即時可以同Switch匹敵。一解決了psp同vita遊戲不足既死穴,二省卻了移植遊戲既經費,可謂連消帶打。

我從使用 Tapatalk 的 TA-1052 發送

此篇文章於 09-24-18 06:47 PM 被 AKIRA桑 編輯。
舊 09-24-18, 06:38 PM   #3131
leungky1
Ultimate Gamer

註冊日期: Jul 2009
Switch定位終究有Console成份,整一部亦唔平
就算自家遊戲都唔係3DS嗰種隨便快出,開發得嚟隨時兩年起跳
由此可以推斷,老任推新型號係唔會諗住現有Switch被取代
或者一定要新版響生產上做到資源互換
而以Wii U衰極都玩左4年去計,我覺得佢2019尾會叫廠商準備兼容新版,等2021正式上市
由手機版發出

此篇文章於 09-24-18 07:08 PM 被 leungky1 編輯。
leungky1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-24-18, 07:07 PM   #3132
MultiPASS
Crazy Gamer

引用:
作者: leungky1 查看文章
Switch定位終究有Console成份,整一部亦唔平
就算自家遊戲都唔係3DS嗰種隨便快出,開發得嚟隨時兩年起跳
由此可以推斷,老任推新型號係唔會諗住現有Switch被取代
或者一定要新版響生產上盡量做到資源可以互換
而以Wii U衰極都玩左4年去計,我覺得佢2019尾會叫廠商準備兼容新版,等2021正式上市
由手機版發出
Switch個spec好似現有手機,不同於PS4/XB1嘅主機CPU加GPU設計,
其核心Nvidia Tegra X1係CPU+GPU on one.
以Nvidia一年一代替換速度,只要RAM由4GB升上8GB,再加改良電池而其他不變,
Switch Pro(暫名)要出唔係問題,至於價錢係定比普通Switch貴造成高低配,
普通玩家可以買Switch而追求效能就Switch Pro,市場定位完全冇衝突。
況且老任之前都講左開發緊新型號,所以我個人估計2019或2020上半年。
(都係估啫
舊 09-24-18, 07:19 PM   #3133
MultiPASS
Crazy Gamer

引用:
雖然咁多代gb,gba,ns,3ds裡面都有upgrade型號,但其實真係upgrade粒cpu/gpu同有專用遊戲,係得gameboy color同new 3ds兩部咁大把,而且都三年之後既事,3ds係11年2月,new3ds係14年10月,所以我唔覺得呢個係好例子。 至於改變外殼、電池、更省電既GPU,我覺得可能性會更大,始終switch唔似3ds咁襟跌,比細路哥玩始終有問題。

至於PS4 portable,我覺得佢只需行到現有PS4下載版既遊戲,不需要專用遊戲就已經即時可以同Switch匹敵。一解決了psp同vita遊戲不足既死穴,二省卻了移植遊戲既經費,可謂連消帶打。

同意,只係用DL(要俾錢)係最直接方便。
不過買氣可能比Switch為弱因為game舖唔會主推,
賣機冇得賣game收入少左一大截邊有人想推,
至於同Switch匹敵我有保留因為只要PS4 Portable唔可以直出TV,
咁就打動唔到一大班已經接受anytime anywhere play嘅玩家,
而PS4 portable只會輪為PSV2....
舊 09-24-18, 07:39 PM   #3134
AKIRA桑
Splatoon中

Nintendo Switch 情報區 Vol.2 | 「Nintendo Switch Online」服務9月開始營運

引用:
至於同Switch匹敵我有保留因為只要PS4 Portable唔可以直出TV,
咁就打動唔到一大班已經接受anytime anywhere play嘅玩家,
當日本同美國,好多人轉左上網買實体Game(Amazon, 樂天...),再加上好多好多人習慣左Steam,再加上PS plus送既game都玩唔晒,再加上Sony傻到望住部Switch,都唔識抄portable出電視呢個function,咁真係無得講,哈哈。

此篇文章於 09-24-18 08:14 PM 被 AKIRA桑 編輯。
舊 09-24-18, 08:11 PM   #3135
leungky1

引用:
當年跟Wii整個Move/Kinect都願意搞三四年
所以Sony/MS跟風呢下已經唔係匹敵與否,而係一定要搵啲野去搶市場
尤其之前MS用戶問卷仲要問得好明顯

其實Sony都做過PSTV同PSP Go依兩樣野
不過佢推新概念真係無老任咁純熟
由手機版發出

此篇文章於 09-24-18 08:32 PM 被 leungky1 編輯。
舊 09-24-18, 09:04 PM   #3136
MultiPASS
Crazy Gamer

引用:
當日本同美國,好多人轉左上網買實体Game(Amazon, 樂天...),再加上好多好多人習慣左Steam,再加上PS plus送既game都玩唔晒,再加上Sony傻到望住部Switch,都唔識抄portable出電視呢個function,咁真係無得講,哈哈。

抄portable出電視即係直接同自己PS5爭,
呢樣野索尼真係唔會做,睇以前PSV點上電視嘅方法已知。
除非PS5係好似Switch咁係hybrid就唔同講法,
不過如果做到係hybrid,性能又冇辦法同XB新主機爭。
呢個就係索尼面對嘅迷思。

至於實體同DL之爭,五年內DL可唔可以佔50%全體銷量?
Game streaming仲係摸索階段,索尼會唔會投資落啲未成熟又未成形嘅方式同技術上呢?
我認為未來五年都唔會。(個人觀點
舊 09-24-18, 09:47 PM   #3137
AKIRA桑
Splatoon中

引用:
抄portable出電視即係直接同自己PS5爭,

呢樣野索尼真係唔會做,睇以前PSV點上電視嘅方法已知。

除非PS5係好似Switch咁係hybrid就唔同講法,

不過如果做到係hybrid,性能又冇辦法同XB新主機爭。

呢個就係索尼面對嘅迷思。

至於實體同DL之爭,五年內DL可唔可以佔50%全體銷量?

Game streaming仲係摸索階段,索尼會唔會投資落啲未成熟又未成形嘅方式同技術上呢?

我認為未來五年都唔會。(個人觀點

睇唔明,呢個已經唔係PS4 portable同PS5爭唔爭既問題,而係PS點食到Switch 個市場既問題。而且正如你所講,要高端既自然會選PS5,要portable同TV display 就揀PS4 portable,有乜問題?

最重要既係,PS4 portable係用來食Switch既市場,如果佢做唔到Switch做既野,我睇唔到佢可以點打。

至於DL,只係PS既其中一個分支,出左PS4 portable,唔代表呢個世界上所有PS4 同PS4 pro會突然消失晒,亦唔代表無左實体版市場,PS4, PS4 portable, PS4 pro 三線行車又如何? 3ds夾埋都有七個版本啦。

舊 09-24-18, 10:27 PM   #3138
MultiPASS
Crazy Gamer

引用:
睇唔明,呢個已經唔係PS4 portable同PS5爭唔爭既問題,而係PS點食到Switch 個市場既問題。而且正如你所講,要高端既自然會選PS5,要portable同TV display 就揀PS4 portable,有乜問題?

最重要既係,PS4 portable係用來食Switch既市場,如果佢做唔到Switch做既野,我睇唔到佢可以點打。

至於DL,只係PS既其中一個分支,出左PS4 portable,唔代表呢個世界上所有PS4 同PS4 pro會突然消失晒,亦唔代表無左實体版市場,PS4, PS4 portable, PS4 pro 三線行車又如何? 3ds夾埋都有七個版本啦。

要PS4 portable做到Switch嘅嘢,即係PS4 portable 都可以成為一部TV主機,
如果PS5係可以向下兼容PS4遊戲,咁做乜要整部PS4 portable分薄自己?
咁仲會有幾多人會買PS5只係玩高端遊戲?PS5仲可唔可以繼承PS4嘅江山?
如果出PS4 portable係令到本來會買PS5嘅人分割成PS4 portable同PS5,
咁做乜要做雙重投資成本去爭取一個本身已經成形嘅市場?
呢個係索尼或者一衆業界思考嘅問題。

依家嘅索尼最大嘅潛在對手係XB新主機同steam,
反而對任天堂佢地比較歡迎,因為可以造大個餅再升light gamer上去做pro gamer玩高端遊戲。
所以我覺得(個人觀點)佢地會集中精力做好PS5成為下階盟主,
至於PS4 portable...如果有...可能真係好多年後嘅事。
舊 09-24-18, 10:35 PM   #3139
wsx360
Game Master

vita唔係冇game,而係冇game吸引到人買機
而psp中後期好賣係因為有PSP獨有既MHP系列

仲有食switch既市場之前,要諗下switch個市場點黎

即係sony要出一堆game去取代老任堆本家game
好似fifa食winning咁
舊 09-24-18, 10:35 PM   #3140
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
因為呢個今日洗板

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-24-18, 10:37 PM   #3141
捲毛老爺

註冊日期: Nov 2007
3DS Friend Code4983 5603 1689
魯弗蘭的地下迷宮與魔女的旅團

呢隻評價如何,好似世界樹迷宮。
捲毛老爺 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-24-18, 10:39 PM   #3142
AKIRA桑
Splatoon中

引用:
要PS4 portable做到Switch嘅嘢,即係PS4 portable 都可以成為一部TV主機,

如果PS5係可以向下兼容PS4遊戲,咁做乜要整部PS4 portable分薄自己?

咁仲會有幾多人會買PS5只係玩高端遊戲?PS5仲可唔可以繼承PS4嘅江山?

如果出PS4 portable係令到本來會買PS5嘅人分割成PS4 portable同PS5,

咁做乜要做雙重投資成本去爭取一個本身已經成形嘅市場?

呢個係索尼或者一衆業界思考嘅問題。

依家嘅索尼最大嘅潛在對手係XB新主機同steam,

反而對任天堂佢地比較歡迎,因為可以造大個餅再升light gamer上去做pro gamer玩高端遊戲。

所以我覺得(個人觀點)佢地會集中精力做好PS5成為下階盟主,

至於PS4 portable...如果有...可能真係好多年後嘅事。

都講左PS4 portable 係用來食Switch既市場,正如Apple點解出iphone10同時keep住住出iphone7同8呢,係未自己打自己?我話你聽係,咁Apple係未傻?當然唔係囉,因為個市場唔係得佢一間手機公司囉,仲有三星,華為,小米....etc。你既推斷只係假設得索尼一間主機公司先成立。

舊 09-24-18, 10:41 PM   #3143
leungky1

引用:
都講左PS4 portable 係用來食Switch既市場,正如Apple點解出iphone10同時keep住住出iphone7同8呢,係未自己打自己?係,Apple係未傻?唔係囉,因為個市場唔係得佢一間手機公司囉,仲有三星,華為,小米....etc。你既推斷只係假設得索尼一間主機公司先成立。

回埋上面
3DS夾埋7版都仲係保持DS特質,只係同一組目標顧客內搵多啲受眾(要唔要3D,直接內置遊戲,大屏等),iPhone1-10同樣道理
而所謂PS4 Portable,剩係結構都唔可能同現有PS4一樣,好大機會係要表現Next Gen嘅模樣先有機會吸引目光,否則班原PS4未必心動轉落去,對Sony而言就係賣少左一部利潤機
呢點反而應該比對蘋果iPhone外想推iPad同Watch做類似嘅野

緊接問題就在於:Sony有無本錢或信心同時推兩部Next Gen?
可能性唔係無,但兩部機嘅對手唔同,好難想像佢要左右兼顧,特別係依加PS5集中打MS穩贏嗰陣,點解佢要俾老任有機會用Switch 2乘虛而入?

仲有3DS可以同Wii/Wii U/Switch共存,在於老任分拆市場嘅堅持,就算同遊戲兩個版本都會指明佢地有唔同控制特色,由硬體根本表現大不同
而Vita就衰在Sony俾佢直接追PS4,結果同一批客只賺得一份錢
疑問就在於,未來Sony真係有能力,或者有需要去分4K同1080兩個市場?何必要俾班廠商咁輕易就去諗做隻同時行到PS4 Portable同Switch 2嘅新企劃?

由手機版發出

此篇文章於 09-24-18 11:01 PM 被 leungky1 編輯。
舊 09-24-18, 10:55 PM   #3144
MultiPASS
Crazy Gamer

引用:
都講左PS4 portable 係用來食Switch既市場,正如Apple點解出iphone10同時keep住住出iphone7同8呢,係未自己打自己?係,Apple係未傻,唔係囉,因為個市場唔係得佢一間手機公司囉,仲有三星,華為,小米....etc。你既推斷只係假設得索尼一間主機公司先成立。

問題係PS4 portable想食Switch市場嘅本錢正正就係用TV玩PS4 game,
咁對PS5向下兼容PS4 game有直接競爭,現時PS4玩家會考慮究竟買PS4 portable定PS5先。
真係未見官先打三十大板...

Apple嘅market strategy從來都係target最有錢嘅15%-20%人,
從來冇諗過做手機market share No.1
同Sony要成為最多用戶嘅TV主機(market share No.1)嘅目標唔同,
所以...兩者嘅市場策略不同,
如果Sony要PS5成為下一代最多用戶嘅TV主機就會集中資源做大佢,
而唔會分心做PS4 portable,而可以支持佢地嘅基石已經有就係PS4 Pro,
依家PS4 Pro將來就會成為PS5嘅下位機種。

噢,講太多離左題唔好意思,
唔再回覆請多多包涵。
舊 09-24-18, 11:08 PM   #3145
風間鈴木仁

註冊日期: Sep 2007
Wii U ID任天堂 Fans
Nintendo Switch ID任天堂超級 Fans
3DS Friend Code2017 5200 8860
PSN  IDs813leon
XBox Live Gamertags813 g
以上分析真的細膩深層次,謝謝大家分析。獲益良多。

http://www.nintendo.com.hk/pressrele...e_release.html

Nintendo Switch遊戲軟體『精靈寶可夢 Let's Go!皮卡丘/Let's Go!伊布』最新資訊

1. 把在『Pokémon GO』捕捉的寶可夢,帶進『精靈寶可夢 Let's Go!皮卡丘/Let's Go!伊布』吧!

2. 用「糖果」將寶可夢培育得更強!

3. 與「傳說的寶可夢」對戰並讓牠們成為您的夥伴!

PS系總共 5826隻GAME,PSN LV602
PSN HK暫時排名 318,341
全球最佳排名10771,11717 ,https://asia.playstation.com/cht-hk/
SONY PS NEW GAME http://psnprofiles.com/games
CAPCOM:http://www.capcom.co.jp/ MINI NEOGEO
SEGA:https://sega.jp/soft/ + DSi GBA GB MINI/MD
任天堂:https://www.nintendo.co.jp/sp/index.html
風間鈴木仁 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-24-18, 11:21 PM   #3146
wsx360
Game Master

假如真係有你地所講既情況
咁PS4 portable的確唔會PS5市場重疊

因為佢地機能相差一個世代
一堆重視畫面既3A大作會轉移去PS5,即係PS5會繼續走而家PS4既路
而PS4 portable到時就只有一堆舊世代3A大作 同一堆唔太重視畫面既中小型作品
如果PS4 portable冇原創game的話 咁佢就只係走緊PC Engine GT路線
舊 09-24-18, 11:39 PM   #3147
wsx360
Game Master

最後講下"食switch個市場"
switch而家食緊個大餅係老任本家game
而switch三廠game個規模只係餅碎

然後你就想sony出部PS4 portable去搶switch既餅碎
舊 09-25-18, 12:15 AM   #3148
jyeung1
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2005
引用:
有兩大傳聞可能:
1. 跟新型號Switch同步上市,基本效能接近PS4毋須太多調整。
新型號,機能增強機會吾大, 因用電能會加大
依家用電量已經係一個問題

反而新型號號係縮小板,加大電容量機會更大

其實一直好多人都有個幻想=>NS 玩 VR
VR 遊戲不用太靓,只要手提電話就收貨

NS 好適合 VR=> size 剛好對應雙眼
手制又無線, 又有體感, 又有HD 震動
VR 基本原素已經有, 只係機能問題吾可以太靓同複雜!!

另外個dock 甘大, 一直有人認為
可以加舊野,可以增加在電畫面輸出機能

NS 其實係米仲隱藏招式未出??
jyeung1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-25-18, 12:22 AM   #3149
iu fu pig
塵埃...

老任就係想行自己行開嘅路,反正都行咗咁多年,switch成功其實我覺得唔係靠自家作,而係佢成功走返入「家庭」,諗下當初紅白機點樣走入大家屋企?
Switch最利害嘅地方係,屋企唔只得一部。大家爭機打,可以買多部
不過你唔會因爲爭ps4打買多部電視同PS4

Sony會唔會出手提版PS4?其實問一個問題
點解要出? 對手行緊同自己唔同嘅路線,你會唔會放多啲資源做自己唔擅長嘅?(PSV)
雖然會得罪sony粉,不過可以肯定sony做唔到果種走入家庭嘅方式
比較兩大廠,先比較下兩大廠嘅背景,理解下就會明點解老任行呢條路

回歸到問題,switch一定會出強化版,呢個係必然會發生
但係我預計應該唔會硬件上有太大分別,反而額外嘅功能,因為始終遊戲性比較重要
iu fu pig 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-25-18, 02:50 AM   #3150
捲毛老爺

註冊日期: Nov 2007
3DS Friend Code4983 5603 1689
引用:
作者: wsx360 查看文章
假如真係有你地所講既情況
咁PS4 portable的確唔會PS5市場重疊

因為佢地機能相差一個世代
一堆重視畫面既3A大作會轉移去PS5,即係PS5會繼續走而家PS4既路
而PS4 portable到時就只有一堆舊世代3A大作 同一堆唔太重視畫面既中小型作品
如果PS4 portable冇原創game的話 咁佢就只係走緊PC Engine GT路線
有個血生生既例子做sample VITA
捲毛老爺 目前離線   回覆時引用此篇文章

標籤
Nintendo Switch 討論, Switch 遊戲, 任天堂 Switch

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
Nintendo Switch ID 收集區 八仙果 攻略及心得交流區 15 02-08-23 03:17 AM
[NS] Warframe Nintendo Switch jyeung1 電視遊戲討論版 4 07-10-18 10:56 AM
[NS] Nintendo Switch 情報區 Vol 1 neo2046 電視遊戲討論版 8621 07-02-17 10:49 PM
[WiiU] Wii U 情報區 6 |Nintendo Switch 3 月 3 日發售 | HK$2,340 | 29,980 日圓 | US$299.99 八仙果 電視遊戲討論版 3738 04-19-17 12:12 PM
收 Nintendo SWITCH DQ HERO kinpingk 買賣專區 0 03-04-17 12:13 AM

現在的時間是 11:21 PM

手機版 | APP版