Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 05-12-08, 01:02 PM   #1
YALIU
God of Gamer
儲錢中...

註冊日期: Mar 2006
漫畫版權費或達書價1至5倍 本地漫畫收80元 勢掀加租潮

漫畫版權費或達書價1至5倍 本地漫畫收80元 勢掀加租潮
(明報) 03月 31日 星期一 05:05AM

【明報專訊】繼早前「租賃版」影碟需要收取版權費後,根據去年新修訂的版權條例,「租賃版」漫畫亦需收取版權費,今年7月生效。漫畫出版商已訂出版權費的收費方案,部分日本 漫畫的版權費是入

貨成本的1倍,本地薄裝漫畫更達5倍;有漫畫租賃店預計,無可避免要將成本轉嫁顧客,料漫畫租金會因此上升25至50%。

現時市面有近300家漫畫租賃店,包括以小時計算的漫畫茶座,根據去年通過的新版權條例,租賃店須向發行商購買租賃標籤,貼在漫畫上才可出租漫畫;32元或以下的日本漫畫將收取25元版權費,而版權費會隨漫畫的價格上升,漫畫價格每加10元,版權費亦會加5元,至於本地的薄裝漫畫,每本的版權費更高達80元。

連鎖租書店﹕不入冷門貨 客人選擇減

有中小型漫畫店認為日本漫畫的加幅不能接受,指一本28元的漫畫,入貨價大約22.4元,若版權費是25元,成本貴了逾110%,由於不少顧客轉看網上免費漫畫,難以回本,可能日後不會再租賃漫畫,改為租小說(見另稿)。

至於較大型的連鎖店青鳥書坊,負責人李先生表示,日本漫畫的加幅尚可接受,但薄裝漫畫的版權費則較難接受,由於成本上升,最終會將成本轉嫁顧客,預計租書價會由4元租兩日一夜,加價到5至6元,增幅達25至50%。「一定加價!唯有出通告通知客人出版商要收版權費,所以要加價!」

他說,連同日本及本地漫畫,每月的支出會增加7000至8000元,熱門的日本漫畫一本可以借出逾50次,至於本地的薄裝漫畫,可以借出10次左右,「一個月多幾千元,可能以後都不外借,只供茶座閱覽」。

李先生指出,最終他們只會入熱門的新書,不再入冷門貨,客人的選擇會減少,「有時入新作者都覺得好冒險,有時冷門書只可以租出一次」。

暫時方案仿日本模式 不收註冊費

香港動漫畫聯會理事鄧永雄解釋,版權費是永久的,亦不會收取任何註冊費,他們是仿效日本的模式,當地亦辦得相當成功,至於本地薄裝漫畫收費較高,是因為書本較薄,5分鐘便可看完,可以借出多次。他們下星期會再與租賃店開會,收集意見交予政府。

有漫畫迷表示,租金加一至兩元還可接受,但或因此減少租借漫畫。

-------------------------------------------------------------------------
本人的心聲:

香港政府...
你做的事可不可以不要越來越過分...

此篇文章於 05-12-08 01:05 PM 被 YALIU 編輯。
YALIU 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-12-08, 02:35 PM   #2
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
那個費用是每次計定一次過先?

舊 05-12-08, 02:45 PM   #3
ai.
RELEASED

註冊日期: Jan 2002
如果租書的係租台版日漫咁恉點??(不用收?)

ai. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-12-08, 02:46 PM   #4
Chris Redfield
クリス.レッド

註冊日期: May 2005
Nintendo Switch IDSW-1401-0972-8521
3DS Friend Code0173 1380 4358
PSN  IDChris_kyoman
XBox Live Gamertagmsc97msy
只係租丫?
買既價錢有冇改?

艦娘老婆list
金剛、榛名、大和、Bismarck、扶桑、山城、Iowa、Warspite、大鳳、加賀、Saratoga、Ark Royal、摩耶、羽黑、親王、北上、神通、阿武隈、時雨、夕立、秋月、照月、初月、萩風、鹿島

小弟打機直播link
Chris Redfield 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-12-08, 02:48 PM   #5
XMew
Banned User 2012-2015
_(┐「 ):)_

註冊日期: May 2003
引用:
作者: 尼路 查看文章
那個費用是每次計定一次過先?
版權費應該係一次計
然後靠將價格攤分到租客身上回本

只係一本港漫收$80,貴足日漫一倍以上,除左話有心刻意保護本地出版社外諗唔到其他理由
而且價格會轉嫁比租客,舖頭入書量亦會減,結果恐怕只會趕更多人上網形成惡性循環…

有冇人可以講解下,日本向租漫畫店收版權費既生態係點樣?

| Facebook | Plurk | Blog | Pixiv | dART |
XMew 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-12-08, 02:50 PM   #6
jamsquare

註冊日期: Jul 2002
PSN  IDjamsquare
XBox Live Gamertagjamsquar
引用:
作者: shion_rei 查看文章
漫畫
本人的心聲:

香港政府...
你做的事可不可以不要越來越過分...
閣下既心聲

都要解釋下先得架

政府有咩咁過份

我才沒偷懶,
只是覺得很麻煩, 不想做而已
jamsquare 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-12-08, 03:09 PM   #7
Asurada
機動六課的一等空尉

註冊日期: Apr 2003
以後漫畫店唔租港版書,租台版書,書商都無乎o架..........

舊 05-12-08, 03:13 PM   #8
Van仔
Game Master
輸了就課金..

PSN  IDcocoheha
XBox Live GamertagVan heha
如果25蚊既版權費可以用係多本同一期既書到咁都仲有得諗

如果我普通買書一樣要加一定被圍插

即係想玩死D細書店囉

每次政府做D野真係多舊魚

官商勾結
Van仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-12-08, 06:33 PM   #9
~昊~
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2003
日漫加廿五蚊版權費我覺得可以接受…
反而港漫加八十就真係過份…

乜班做港漫創作人真係以為自已本『傑作』,
加多八十版仲有人會入貨咩?
最終咪又係斷條米路…

舊 05-12-08, 06:39 PM   #10
DXG
Insane Gamer

註冊日期: Jan 2007
咁台版水貨又點計法
如果呢d無加即係谷住叫漫畫鋪谷住買台版
DXG 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-12-08, 06:51 PM   #11
kennethyu

註冊日期: Dec 2004
引用:
作者: DXG 查看文章
咁台版水貨又點計法
如果呢d無加即係谷住叫漫畫鋪谷住買台版
佢個plan 應該係o個o的可以租出去既書有一個特別Label

而普通買係無既

所以retail price 會不變....

而台版書因為寫明只可台灣租同賣所以

如果租書店租台版俾人會俾人告

應該係咁gua
kennethyu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-12-08, 07:01 PM   #12
天~sky
Senior Gamer

註冊日期: Jul 2006
引用:
作者: kennethyu 查看文章
佢個plan 應該係o個o的可以租出去既書有一個特別Label

而普通買係無既

所以retail price 會不變....

而台版書因為寫明只可台灣租同賣所以

如果租書店租台版俾人會俾人告

應該係咁gua
邊個告?
如果係台灣出版商先告得都冇用架喎
定係香港版權持有人可以告?
天~sky 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-12-08, 07:06 PM   #13
mikemike
The One
風見みずほ萬歲!!

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: Asurada 查看文章
以後漫畫店唔租港版書,租台版書,書商都無乎o架..........
咁就要是無響香港有版權的漫畫

我乃賤格人人知 中意加腳和鞭屍
我好淆底............世上最可怕的就是無聊人和白痴仔

我は無敵なり、我が屈技にかなうものなし、我が一撃は無敵なり
mikemike 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-12-08, 07:07 PM   #14
DXG

註冊日期: Jan 2007
引用:
作者: 天~sky 查看文章
邊個告?
如果係台灣出版商先告得都冇用架喎
定係香港版權持有人可以告?
要告無話唔得既不過會好多人瓜瓜嘈
因為會涉及水貨犯法呢個問題
DXG 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-12-08, 07:26 PM   #15
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
03月 31日?

唔影響賣書情況好了
而家我基本上唔會租漫畫, 只會買
有唔少作品後悔當初租左冇買, 冇得隨時睇

真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-12-08, 07:27 PM   #16
KENSNAKE
Ultimate Gamer
╮(╯_╰)╭

註冊日期: Feb 2005
佢係版權費係一本本計???嘔血都似.

書貴唔買去租.

租貴唔租上網睇.

最後d書留返俾邊個睇???
KENSNAKE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-12-08, 07:30 PM   #17
HM

註冊日期: May 2007
引用:
作者: 真!DC 查看文章
03月 31日?

唔影響賣書情況好了
而家我基本上唔會租漫畫, 只會買
有唔少作品後悔當初租左冇買, 冇得隨時睇
唔,都有d漫畫係我買左番黎先後悔買左,好似NHK
都有d係開頭掂,出出下爛尾
所以租漫畫可以減少中地雷既機率
真係覺得掂既先收藏囉
HM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-12-08, 08:36 PM   #18
HAKAIDER
neet 人生~~~

註冊日期: Jun 2002
XBox Live GamertagHAKAIDER 99
引用:
香港動漫畫聯會理事鄧永雄解釋,版權費是永久的,亦不會收取任何註冊費,他們是仿效日本的模式,當地亦辦得相當成功,至於本地薄裝漫畫收費較高,是因為書本較薄,5分鐘便可看完,可以借出多次。他們下星期會再與租賃店開會,收集意見交予政府。
簡値係白痴的理論................一本書 "快睇完" 就一定 "多人睇" ? /\

似乎那些動漫畫聯會對香港本地薄裝漫畫的受歡迎程度頗有自信的説

至於日本漫畫的租金...............現時租金大約$5 一本

如果租金上升到$7 都仲可以接受

/O/
    (
  <\
 ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄
貴介公子 一刀兩斷
HAKAIDER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-12-08, 09:04 PM   #19
chunmanx
我ge代號係風

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDndswii
日漫可以接受
但港漫就...
算啦!本身都唔看
咁舊果d又點呢?
駛唔駛追番條數?

JUS/chunmanx/0902 8082 1037
大亂鬥/STAN/4983-4349-6279
chunmanx 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-12-08, 09:10 PM   #20
Van仔
Game Master
輸了就課金..

PSN  IDcocoheha
XBox Live GamertagVan heha
除左係本叫COCO既書上面會有大把香港漫畫之外 真係有幾何會去睇
Van仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-12-08, 10:50 PM   #21
HIM

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhim927
乜有人會租港產薄裝漫畫架!?

HIM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-12-08, 10:58 PM   #22
shing1013
Senior Gamer

註冊日期: Dec 2007
影碟租賃版既時候真係玩死
碟又唔係舖頭既,成本又貴幾成
真係多謝香港政府

當然,這是正常
只是這種過渡期令人不習慣...
shing1013 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-12-08, 11:52 PM   #23
SinWai
Junior Member

註冊日期: Apr 2004
引用:
作者: HAKAIDER 查看文章
簡値係白痴的理論................一本書 "快睇完" 就一定 "多人睇" ? /\

似乎那些動漫畫聯會對香港本地薄裝漫畫的受歡迎程度頗有自信的説

至於日本漫畫的租金...............現時租金大約$5 一本

如果租金上升到$7 都仲可以接受
就算幾快睇完都好, 一租出去最少都一日架啦, 同借一本日本漫畫新書一樣既話, 佢個所謂理論其實冇意思。(
我比多80買多兩本可以出租幾十次既日本漫畫租出去, 好過買本唔知租唔租到十次既簿裝書。
最後咪又係斷自己米路, 又唔係唔知自己D書有幾受歡迎有幾多人睇, 特別係除左打就係打果D。
SinWai 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-13-08, 02:10 AM   #24
TCS_disable
我有車車~

註冊日期: Jul 2005
引用:
作者: HIM 查看文章
乜有人會租港產薄裝漫畫架!?
買完都放入廁所啦
TCS_disable 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-13-08, 08:42 AM   #25
HM

註冊日期: May 2007
引用:
作者: Van仔 查看文章
除左係本叫COCO既書上面會有大把香港漫畫之外 真係有幾何會去睇
乜而家仲有人會去睇COCO?
HM 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 07:30 PM

手機版 | APP版