Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 10-20-07, 04:55 PM   #1
RPG之鬼
God of Gamer

註冊日期: Sep 2002
有甚麼switcher可同時滿足到PC、360、PS2和Wii

想有多部主機的朋友給一點意見

我個MON能夠駁DVI、VGA、色差、AV和S端(各一個插位)
沒有聲線插位

現在有的遊戲主機是Wii、PS2以及一部PC

依家個MON是咁樣駁
PC → DVI
Wii → 色差
PS2 → S端

所有聲線都由一個3 IN 1 OUT既SWITCHER輸出到喇叭

現在我想加部Xbox 360和PS3
打算兩部都選擇HDMI

問題:
1.我想買個SWITCHER,有甚麼能夠一次過滿足上述所有機?價錢幾多?(假設已有的遊戲機/電腦不作出改動。)

2.如果要改動上述接駁方式,應該點樣改會是最好?(假設只是加一部360或PS3)

3.360選用VGA、DVI和色差之間邊種是較好?

4.PC在選擇VGA同DVI之間邊種是較好?

舊 10-20-07, 05:15 PM   #2
kaimankg
Crazy Gamer
我唔會再出聲

註冊日期: Mar 2003
PSN  IDwhykkm
XBox Live Gamertagwhykkm
1.買個色差的switch全部用色差

2.PS3都可以用色差 (但360用VGA會靚"D")

3.VGA,因為360M$係冇出過DVI CABLE

4.DVI

舊 10-20-07, 05:19 PM   #3
ELT
Lunar使者

註冊日期: Nov 2004
dvi係好過vga
市面有d hdmi>dvi o既轉插, 不過就唔知有冇switcher

360冇出過dvi cable
其實一般2x" mon用vga同色差都已經好靚

舊 10-20-07, 05:26 PM   #4
小光
でっかいお世話です。

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDInfinitier
XBox Live GamertagInfinitier
PC → DVI
PS3┐
Wii┴→色差盒
360→VGA
PS2→S-VIDEO

SOUND可能要轉5IN1 SWITCH

相片藝廊 (Album)
ARIA COMPANY《Trusty Bell ~ショパンの夢~》《THE IDOLM@STER》
小光 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-20-07, 05:36 PM   #5
大覺屋師真
The One

3DS Friend Code3626 0454 6975
PSN  IDShinMusyaMNG
XBox Live GamertagShinMusyaMNG
以達到最佳效果為大前提

1.DVI分插 (<--但我未用過架,只係上網search到有依Dswitcher睇下有冇高人指點係咪可以PS3 & 360 由HDMI->DVI都一樣switch到?_?)
2.我覺得PS3, 360(HDMI->DVI), PC用DVIWii同PS2唔駛變,
*但我唔知360係咪好似PS3咁可以set : 畫面出HDMI、聲音喺番紅白線出...如果唔得...一係整多個色差分插比PS2&360..但咁又好煩, 一係全部色差算數

個別問題, 已-del-

你應該未買機, 360依家新機會有HDMI, 買時記得確認一下
HDMI>色差>>>>VGA

4. 一定DVI好D

相薄

此篇文章於 10-21-07 12:25 AM 被 大覺屋師真 編輯。
大覺屋師真 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-20-07, 06:22 PM   #6
AshleyYan
↓打到乾晒水先出↓

註冊日期: Dec 2004
Wii U IDAshleyYan
3DS Friend Code2105 8594 0996
PSN  IDAshleyYan
XBox Live GamertagAshleyYan
引用:
作者: 大覺屋師真 查看文章
Skip
咁神奇~
我360一直都用VGA,好順她靚喎~

360出色差色水會靚D,出VGA則畫面detail D,各有各好.
不過自從上次大update令VGA可以較黑階後色水已經拍得住色差了.

舊 10-20-07, 06:24 PM   #7
大覺屋師真
The One

XBox Live GamertagShinMusyaMNG
引用:
作者: AshleyYan 查看文章
咁神奇~

360出色差色水會靚D,出VGA則畫面detail D,各有各好.
不過自從上次大update令VGA可以較黑階後色水已經拍得住色差了.
感覺上細mon會無咁覺眼
但我諗22吋以上就用番色差會好
而且照計VGA係無p訊號出? 咁用色差/hdmi出到720p or 1080p理應會順眼d

相薄

此篇文章於 10-20-07 06:32 PM 被 大覺屋師真 編輯。
舊 10-20-07, 06:25 PM   #8
AshleyYan
↓打到乾晒水先出↓

引用:
感覺上細mon會無咁覺眼
但我諗22吋以上就用番色差會好
而且照計VGA係無p訊號出? 咁用色差/hdmi出到720p or 1080p理應會順眼d
我24".....
乜唔係VGA本身就一定係p咩?

舊 10-20-07, 06:27 PM   #9
寂靜山丘
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2002
3DS Friend Code5155 3643 7013
XBox Live GamertagSilent Hill X
引用:
咁神奇~

我都覺用VGA係線條好順好順.....色差色水就靚D.....

舊 10-20-07, 06:31 PM   #10
大覺屋師真
The One

我果時藍龍demo尤其能試出效果
果時出vga 戰鬥畫面真係窒到阿媽都唔認得. 用色差順番晒
唔知係咪我個mon太cheap啦, 但樓主唔知個mon效果會係點就買條vga, 如果真係窒就浪費左D錢

有時可能係我個mon vga真係太差, 或者有D人個mon嘅色差唔靚..? 真係無人知, 當然都係睇果個mon邊隻效果最好

引用:
我24".....
乜唔係VGA本身就一定係p咩?
咁真係唔知
要問專業人仕
我都係估 因為效果真係差頗遠, vga邊位有D閃, fps轉身時畫面有tearing

你24係..2407嗎....?

相薄

此篇文章於 10-20-07 06:34 PM 被 大覺屋師真 編輯。
舊 10-20-07, 06:33 PM   #11
忍者

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDchanryo
XBox Live Gamertagchanryo
[搞事mode]
整隻eizo 24" mon
ps3->hdmi
pc->dvi
360->d-sub(即係vga 15pin)
wii->色差
ps2->s-video
[\搞事mode]

其實未有ps3都唔駛咁煩
因為ps3會同mon爭用dvi in(除非你個mon有hdmi)
至於360,ps2,wii都可以用d-sub,s-video,色差解決

引用:
藍龍demo尤其能試出效果
唔知係咪我個mon太cheap啦, 但樓主唔知個mon效果會係點就買條vga, 如果真係窒就浪費左D錢

有時可能係我個mon vga真係太差, 或者有D人個mon嘅色差唔靚..? 真係無人知, 當然都係睇果個mon邊隻效果最好

咁真係唔知
要問專業人仕
我都係估 因為效果真係差頗遠, vga邊位有D閃, fps轉身時畫面有tearing

我打360...用o既係03年topcon o既17"舊mon入vga 都冇窒o既問題....

2407...我想問係咪長期都係做緊$4888?
o岩o岩買完ps3先知原來mon要support hdcp先可以玩hdmi->dvi
搞到用唔返個舊o既17" mon...宜家用我阿哥o既lg20"頂住先(有hdcp...即刻爽晒~)
搞到唔買2407唔得(都只係用黎駁ps3,wii同埋ps2...連desktop都冇...),其他24"有1080p o既...唔係TN panel就係貴到飛起....我諗都係得2407 o岩我

此篇文章於 10-20-07 06:37 PM 被 忍者 編輯。
忍者 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-20-07, 06:42 PM   #12
KUTAR#

註冊日期: Feb 2006
PSN  IDKU_HK
XBox Live GamertagKUHKGAF
引用:
作者: 忍者 查看文章
[搞事mode]
整隻eizo 24" mon
ps3->hdmi
pc->dvi
360->d-sub(即係vga 15pin)
wii->色差
ps2->s-video
[\搞事mode]
eizo kills wallets

I suggest buying a new mon a
benQ 24" (FP241VW)is a good choose
advantage: lots of input,perfect motion, support HDCP

PS3 -HDMI
360 -vga
Wii -component
PC -DVI
PS2 -composite/ S-video

此篇文章於 10-20-07 06:49 PM 被 KUTAR# 編輯。
KUTAR# 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-20-07, 06:54 PM   #13
大覺屋師真
The One

引用:
我打360...用o既係03年topcon o既17"舊mon入vga 都冇窒o既問題....

2407...我想問係咪長期都係做緊$4888?
o岩o岩買完ps3先知原來mon要support hdcp先可以玩hdmi->dvi
搞到用唔返個舊o既17" mon...宜家用我阿哥o既lg20"頂住先(有hdcp...即刻爽晒~)
搞到唔買2407唔得(都只係用黎駁ps3,wii同埋ps2...連desktop都冇...),其他24"有1080p o既...唔係TN panel就係貴到飛起....我諗都係得2407 o岩我
有eizo,唔駛煩 樓主有錢就換啦

2407有時會做52xx? 唔太記得

sry, 我掛住講...其實未講清楚
窒果個情況只係2407會有.
n年前買嘅17"phlips唔覺, HP 1907 都係覺有. 但2407真係唔知點解好勁,某Dgame仲好鬼影.
但真係唔知樓主個mon係會點, 但咁多人都無事, 應該只係個別問題, 樓主可以reject左我嘅comment

相薄
舊 10-20-07, 06:58 PM   #14
AshleyYan
↓打到乾晒水先出↓

會唔會叫Dell check下好D?
我都係2407.....完全無事........

舊 10-20-07, 06:58 PM   #15
RPG之鬼

註冊日期: Sep 2002
引用:
有eizo,唔駛煩 樓主有錢就換啦

2407有時會做52xx? 唔太記得

sry, 我掛住講...其實未講清楚
窒果個情況只係2407會有.
n年前買嘅17"phlips唔覺, HP 1907 都係覺有. 但2407真係唔知點解好勁,某Dgame仲好鬼影.
但真係唔知樓主個mon係會點, 但咁多人都無事, 應該只係個別問題, 樓主可以reject左我嘅comment
如果當初有$的話我都想買eizo

我正是2407 AO2.....OH NO!
預左會拉長了
M$你幾時整個16:10出黎呀

舊 10-20-07, 07:00 PM   #16
忍者

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDchanryo
XBox Live Gamertagchanryo
引用:
作者: KUTAR# 查看文章
eizo kills wallets

I suggest buying a new mon a
benQ 24" (FP241VW)is a good choose
advantage: lots of input,perfect motion, support HDCP

PS3 -HDMI
360 -vga
Wii -component
PC -DVI
PS2 -composite/ S-video

其實最近我都係諗緊呢隻同2407...
但係benq聽人講話d spec.好唔信得過
但係又冇咩實驗報告...

舊 10-20-07, 07:14 PM   #17
大覺屋師真
The One

引用:
會唔會叫Dell check下好D?
我都係2407.....完全無事........
唔通真係我果部有事
樓主, reject我上面關於vga窒嘅comment算喇xd, 你果部應該無事嘅

但2407色差好差係事實(from其他forum & 友人), 360 VGA, PS3 DVI吧

相薄
舊 10-20-07, 07:23 PM   #18
KUTAR#

註冊日期: Feb 2006
PSN  IDKU_HK
XBox Live GamertagKUHKGAF
引用:
其實最近我都係諗緊呢隻同2407...
但係benq聽人講話d spec.好唔信得過
但係又冇咩實驗報告...
我知道高登一樓扶手梯左手面,有間benQ專門店
長期有部插PS3的display貨
可以問下佢俾唔俾你玩下,睇下D色水收唔收貨
同開16:9 mode時會點

最重要叫佢開perfect motion效果試下
因為插黑個side effect唔係個個受,
(插黑會令畫面閃爍

這個mon是以多input為優點啦
但最大的缺點是16:10,聽說接上Wii的時候,不是4:3/16:9,但唔知有冇得較……
這個給你看一看
http://plusd.itmedia.co.jp/pcuser/ar...5/news002.html

此篇文章於 10-20-07 08:13 PM 被 KUTAR# 編輯。
KUTAR# 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-20-07, 09:13 PM   #19
八仙果
youtube 頻道

註冊日期: Mar 2002
Wii U IDeightsin88
Nintendo Switch ID3414-6520-7624
3DS Friend Code1762 2635 0638
PSN  IDeightsin88
XBox Live Gamertageightsin88
wink

引用:
我果時藍龍demo尤其能試出效果

咁真係唔知
要問專業人仕

我在剛購入 XBOX360 時是用原裝 VGA 線的,
沒有遊戲因為用 VGA 線而窒 ...

可能是大大的顯示器問題罷?!(迷)

[ 歡迎讚好 八仙果遊戲頻道,只要跟 TV games 有關的,都想跟大家分享,多多指教 ]
fb:https://www.facebook.com/myTVgames/
Youtube:https://www.youtube.com/channel/UCoF...bwIuJXg/videos

PSN ID 收集區:[這裡]
| Switch ID 收集區:[這裡] | Xbox One ID 收集區:[這裡]
八仙果 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-20-07, 10:43 PM   #20
GimGim

註冊日期: Jun 2002
since we are talking about mon

i'm using this monitor
Samsung SyncMaster216BW
whats the best way to connect it with the Wii and 360?

舊 10-21-07, 12:06 AM   #21
ELT
Lunar使者

註冊日期: Nov 2004
我見阿哥xb360用代品vga cable, 玩forzon等各game都唔見佢話窒, 佢個mon係topcon 17" 16:9

用vga好清, 不過顏色會比色差淡少少, 2者都好靚, 冇話邊樣好d....

順便問問:
我用sumsung 225ms, 用色差打wii & ps2, 唔知點解, 個場景一陰就好難睇, 黑位d色冇哂層次, 個mon較到好光都仲係好難睇, 但用電腦時(dvi)又冇咁o既問題

舊 10-21-07, 12:28 AM   #22
大覺屋師真
The One

引用:
作者: 八仙果 查看文章
我在剛購入 XBOX360 時是用原裝 VGA 線的,
沒有遊戲因為用 VGA 線而窒 ...
可能是大大的顯示器問題罷?!(迷)
早知果時問下人先啦..搞到換左個tv番嚟
sry各位, 唔駛再喺窒嘅問題上討論, 明顯係我個mon有事 (但點解會咁得意? 色差又無事架喎 )

相薄
舊 10-21-07, 12:34 AM   #23
CMS
Game Master

註冊日期: Feb 2002
引用:
早知果時問下人先啦..搞到換左個tv番嚟
sry各位, 唔駛再喺窒嘅問題上討論, 明顯係我個mon有事 (但點解會咁得意? 色差又無事架喎 )
resolution 行幾多先.....你個LCD 都唔細,set得咁大
人地冇問題....你可能會明顥D

我17" 行1024*768 當然冇事啦..應該唔係LCD問題

問題應該在resolution

另外VGA 係行p的

此篇文章於 10-21-07 12:38 AM 被 CMS 編輯。
CMS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-21-07, 12:48 AM   #24
大覺屋師真
The One

唔好O咁多T. 再比D可能會靠害嘅意見先>O< ()

如果樓主而家買360照計有HDMI, 雖然VGA原來係無問題嘅. 但有最靚我覺得都係HDMI會好D? 咁都係DVI一開三啦~! (如果打打下機想用pc上網, 只係用switcher轉"台", 仲可以避免左2407果個轉輸入訊號時會畫面斷開嘅bug)<--唔好話我知依個bug又係我先有呀>< 明明記得度度都係話佢有的

引用:
作者: CMS 查看文章
resolution 行幾多先.....你個LCD 都唔細,set得咁大
人地冇問題....你可能會明顥D
我17" 行1024*768 當然冇事啦..應該唔係LCD問題
問題應該在resolution

另外VGA 係行p的
我當然有咁大set咁大...
但AshleyYan大大話佢果部無事><
果時搞到我幾鬼唔開心...好似比dell呃左咁....

原來都係行p, 又上一課

此篇文章於 10-21-07 12:59 AM 被 大覺屋師真 編輯。
舊 10-21-07, 01:19 AM   #25
naytk
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2003
Wii U IDfatyan
3DS Friend Code4511 0437 1153
PSN  IDyanchimkay
XBox Live Gamertagktyan
我用benq 24" vga 出1920x1080好ok喎。
naytk 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 03:26 AM

手機版 | APP版