Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 05-26-18, 04:45 PM   #176
Squall-Lucifer
God of Gamer
懶人一個

註冊日期: Oct 2008
新銀英傳-08:
和原作相差很遠,原作沒有元帥府中眾人對吉爾菲艾斯的質疑,而且原作的卡斯特羅普動亂中並沒有這規模的艦隊戰,而是用指向性傑夫粒子攻破卡氏的防衛衛星,所以這行動兩大目的之一的指向性傑夫粒子試用在新作中並沒出場

16冬、17冬、17春、17秋、18冬、19冬、19春、19夏、19秋、20桃之節句、20夏、20秋冬、21春、21夏、21秋、22冬、22春、22夏秋、23春、23夏、24春:21甲提督
18年3月、11月、12月、19年3月、4月、6月、11月、12月、20年5月、7月、11月、12月、21年5月、6月、11月、12月、22年3月、6月、11月、12月、23年5月、6月戰果提督,新艦尚缺:N/A
Squall-Lucifer 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-28-18, 08:52 AM   #177
肉羊哩咖
griffin611

註冊日期: May 2008
引用:
作者: Squall-Lucifer 查看文章
新銀英傳-08:
和原作相差很遠,原作沒有元帥府中眾人對吉爾菲艾斯的質疑,而且原作的卡斯特羅普動亂中並沒有這規模的艦隊戰,而是用指向性傑夫粒子攻破卡氏的防衛衛星,所以這行動兩大目的之一的指向性傑夫粒子試用在新作中並沒出場

指向性傑夫粒子唔係嚮阿姆立札會戰先初出場?

舊 05-29-18, 09:12 PM   #178
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
今週變成飲食番

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-29-18, 10:03 PM   #179
十一月
Game Master

註冊日期: Jan 2003
万策尽き
十一月 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-29-18, 11:45 PM   #180
懶人一個

引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
指向性傑夫粒子唔係嚮阿姆立札會戰先初出場?
正傳我印象中是卡斯特羅普鎮壓戰,外傳就是萊茵哈特仍是艦長時期的一次秘密任務

16冬、17冬、17春、17秋、18冬、19冬、19春、19夏、19秋、20桃之節句、20夏、20秋冬、21春、21夏、21秋、22冬、22春、22夏秋、23春、23夏、24春:21甲提督
18年3月、11月、12月、19年3月、4月、6月、11月、12月、20年5月、7月、11月、12月、21年5月、6月、11月、12月、22年3月、6月、11月、12月、23年5月、6月戰果提督,新艦尚缺:N/A
Squall-Lucifer 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-30-18, 10:56 AM   #181
肉羊哩咖
griffin611

引用:
正傳我印象中是卡斯特羅普鎮壓戰,外傳就是萊茵哈特仍是艦長時期的一次秘密任務
好讀幫到你:

引用:
在這種狀況之下,吉爾菲艾斯被授命前往平亂。而他將這歷時半年的動亂在僅僅十日之間成功地平定了。

首先,吉爾菲艾斯假裝要前去救援瑪林道夫領地,令敵人產生這種錯覺之後再急轉前往卡斯特羅普領地。馬克西米利安由於害怕根據地被攻奪,立刻解除對瑪林道夫領地的包圍,被迫率全軍向卡斯特羅普領地急行,就這樣,瑪林道夫領地的危機解除了。不過吉爾菲艾斯攻向卡斯特羅普領地的這個行動,本來就只是一種聲東擊西的手法。

心急於根據地危機的馬克西米利安,對背後的防備疏忽了。吉爾菲艾斯將艦隊隱藏在小行星帶之中,急襲其毫無防備的後方,給予毀滅性的打擊。

而從戰場中逃脫的馬克西米利安,被期望能減輕罪行的部下所殺,殘餘者則全部投降了。

就這樣卡斯特羅普的動亂,很簡單的解決了。雖說平亂要花上十天的時間,但六天是從帝國首都前往征途所花費的,二天是在卡斯特羅普做事後處理,實際的戰鬥不過只費了二天的時間而已。
引用:
同盟軍的背後——散佈著一大片廣闊的宇宙機雷群。

在同盟軍的想法中,即使帝國軍從背後包抄過來,這四○○○萬核融合機雷也會阻擋其去路,楊雖然無法全然放心,但他也認為敵人即使擁有突破機雷群的手段,也非在短時間內就可辦到,因此,應當還能在敵人尚未到達戰場前,有足夠時間做好充份的應戰準備才是!

但是,帝國軍的手段卻超出楊的意料之外。

「放射出指向性傑服粒子!」

吉爾菲艾斯下達命令。

帝國軍在同盟軍之前,成功地開發出具有指向性的傑服粒子,而這次戰爭則是第一次將其實際運用於作戰之中。

有三台圓筒狀的放射裝置,由工作艦導引向機雷群。

「不快一點的話,該死的敵人搞不好就溜掉了!」

幕僚之一的金茲上校大聲說道,吉爾菲艾斯輕輕地苦笑著。

濃密的粒子群如星際間物質的雲柱一般穿過了機雷群,機雷上裝設的熱量及質量感應系統,一點反應也沒有。

「傑服粒子到達機雷群的對面!」

前鋒艦艇傳來報告。

「好!點火!」

吉爾菲艾斯一聲令下,前鋒的三門光束炮設定了三個不同的方向射出光束。

剎那之間,只見三條巨大的火柱劃破了機雷群。白熱的閃光消失之後,機雷群被挖開了三個大洞,在其位置上的機雷全被引爆了。

不過用了短短的時間,機雷群的正中央形成了三條直徑二○○公里、長三萬公里、呈隧道狀的安全通道。

「全體艦隊突擊!以最大戰速前進!」

帝國軍在紅髮的年輕提督號令之下,萬軍齊出。浩浩蕩蕩的三萬艘艦隊,有若流星群一般通過三條隧道,從毫無防備的同盟軍背後發動偷襲。

此篇文章於 05-30-18 11:03 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-30-18, 12:06 PM   #182
kircheis
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2003
正確!所以OVA卡斯特羅普鎮壓戰都是改編的,因為小說都是編幅不多,照跟OVA無法演出一集。。。

舊 05-30-18, 10:20 PM   #183
懶人一個

我記錯ova版orz

舊 06-06-18, 08:52 PM   #184
肉羊哩咖
griffin611

-潔西卡去搵楊,唔係唔合理,不過撞到尤里安就有少少怪啲,更怪嘅係跟住咳咗,後尾先知當時楊仲打緊伊謝爾倫,之後補述,尤其係尤里安講佢成人嗰陣應該會和平,幾間接講到呢對嘅共通點
-班政客嘅人設都幾似樣(成班廢老),無帶出同盟政治都腐化,只點出為政者利用戰爭保持權力,都夠
-同盟係用英語呢個設定~~~好在唔係㶲簡體字啫(喂),不過楊封劈炮信啲語法就好有用翻譯機陣除咁啫
-咁多年都諗,席列特呢招點化解,擺個無責任個款咪得?不過上頭都有一招大石責死蟹唔批嘅啫
-完全唔覺先寇布有撳過升降機噃
-未來楊太套晚裝,普通咗少少啫
-餐廳一幕,只用身體語言,就話晒尤里安係個好有教嘅少年,好!
-不過咳講楊係單身擺到後面,爭啲啫
-多米尼加突然咁有見識?黑狐被削咗少少喎
-仲以嗰個宇宙會出 BSOD 添~
-下面嘅人知道會停幾耐?地鐵要學嘢啦~
-準備直昇機比原著準備車合理好多
-整體嚟講比之幾集暢順好多,以劇力嚟講,將潔西卡探訪咳成兩截,對迷嚟講無乜作用,但對一般觀眾,會幾有意思同連戲,尤其係無耐前先講楊仲係單身;原著太淡,道原版太側重未來楊太,呢度咁,好呼應返之前楊同潔西卡個感情線
-田中芳樹真係唔多識寫男女感情戲

此篇文章於 06-06-18 09:27 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 06-06-18, 09:09 PM   #185
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
變成了外父見女婿的情況

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-08-18, 12:47 AM   #186
懶人一個

新銀英傳-09:
同盟最高議會的議員一如以往的討厭,在安全的地方高舉主戰論,將戰爭的高成本全數轉嫁給平民,同時以和國外的戰爭來轉移國內矛盾,與現實中的某國一Q樣。

潔西卡的發言正正就代表著平民對權力階層的不滿。

舊 06-13-18, 09:39 AM   #187
肉羊哩咖
griffin611

—成集齋講,下集先嚟打
—開始唔係凈係一話講一邊,而家係每範都講均,好在唔會亂咁跳嚟跳去,好精簡
—無講到出面,帝國同同盟都有好多高層收緊費沙錢
—主菜係戰略會議,用楊同尤對話代替大部份解說/楊嘅思考,好處係順便交待埋尤嘅成長
—霍克個人設無咁乞人憎,太正常
—波羅富斯個來頭都無交待,唔講佢同席列特長期競爭嘅歷史,可能無咗呢個設定,所以......
—席列特同楊個關係,呢度同原著有好多微妙嘅分別,呢度席列特唔似係個上司兼搧動家,楊都無咁問題兒童,反而呢度著重寫席列特係個有良心嘅軍人,而對話比卡介倫更似楊嘅朋友
—萊茵哈特個樣好似唔夠瞓咁,無咗以危為機嘅野心家款
—有人可能唔明點解楊話個會議好不負責任,在下囉唆講幾句:
 1 成個出兵無個正當名義(即係出師無名),無訂下現實可行嘅軍事目標,只係完全係機會主義(以為趁你病可以攞你命)
 2 錯誤將己方嘅政治理念夾硬以為係對家人民嘅唯一要求(結果萊茵哈特捉正呢點,成為同盟慘敗嘅一個主因)
 3 唔止高估自方嘅能力,無視己方嘅問題(上一話講嘅同盟財力人力見底),更重要係唔了解/無視帝國嘅實力,一廂情願(即所謂嘅不知己不知彼)
 4 成個作戰(operation)是是旦旦,一無認真考慮各個行動要素安排(目標次序、地利、補給),更無諗點應對對家可能反應嘅方案,甚至開到聲話補給唔夠就直接去搶,同第二點個原則雙違背,可見有幾離譜

此篇文章於 06-13-18 09:49 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 06-13-18, 06:32 PM   #188
Lamsze
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2013
完全認同樓上,睇完呢集,真係唔明點解做到甘高級,仲話要同楊搶功,個人全對思想一定係最失敗既人
Lamsze 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-14-18, 07:45 AM   #189
Kewellma
Game Master

註冊日期: Mar 2005
出師有名架為選舉囉 不過唔擺得上枱之嘛
係唔應該贏既情況下贏到,繼而被逼到自找滅亡 當年已經係咁潤軍國日本?

出沒地:里斯本總部發呆中
大航海時代V id: 坂井悠二 lv:已登陸
暫時HR SR R バスX船,歡迎借用

日服戰國IXA 1-16 坂井悠二

並不是由法律保護人,而是要人去遵守法律
Kewellma 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-14-18, 08:06 AM   #190
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: Lamsze 查看文章
睇完呢集,真係唔明點解做到甘高級,仲話要同楊搶功,個人全對思想一定係最失敗既人
霍克條友個底套戲無交待,原著入面佢係當年軍官學校畢業生第一名(銀雞頭?),已經係叻人,個格又鍾意同人拗,得把口認叻,可以咁解,就係嚮軍隊呢個咁競爭特別大嘅環境入面,有野心嘅人如果人叻,夠出位踩住對手,個底好嘅,就算無乜實際成綪,只要上面有人睇得起你,都會升得好快。霍克後面仲有個大問題,而家唔透住,好快就知。

田中刻意整件同楊完全相反嘅人,出嚟對比同諷刺:呢啲人只係讀書叻,不摘手段搏上位,但全無實力唔係靠做到嘢出嚟,只係靠認叻踩人,係非常累事同乞人憎。

引用:
作者: Kewellma 查看文章
係唔應該贏既情況下贏到,繼而被逼到自找滅亡 當年已經係咁潤軍國日本?
其中一個喇,田中好多地方攞明唔妥軍國主義,歷史上仲有好多呢啲「窮兵黷武」嘅例子,好似隋朝陽廣打高麗、拿玻侖、希特拉呢啲真係數唔晒

—————
無睇過原著嘅可能未必知,《銀英傳》好多理念其實出至《孫子兵法》,好似呢度同盟入侵帝國,孫子一開頭講「廟算」(啫係軍事計畫同會議))好緊要,要知道敵我有無得打先,有得打又要點準備,製造個可以嬴嘅條件,講明「知己知彼,百戰不殆」,要先謀而後動:「勝軍先勝而後求戰,敗軍先戰而後求勝」,箂茵哈特好有明確目標同好準備,情報又夠,又有地利,跟住你會睇到佢未打已經好有把握,而之後佢打嘅仗,都係有勝算之下,輕易打敗敵人,所以有「常勝」之名。

而講嘅戰爭,好多時抄考歷史上著名戰役,阿斯提係參照拿玻侖用速度,各個擊破普魯士聯軍;而呢度係參考拿玻侖征俄。

此篇文章於 06-14-18 08:23 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 06-15-18, 11:07 PM   #191
懶人一個

新銀英傳-10:
霍克在舊OVA是古谷徹少數的惡役,新動畫版就由神谷浩史出任...神谷的確配的出那種不氣味的感覺。

空洞的組織,根本算不上作戰"計劃"

霍克這個人完全是為了刷觀眾的反感而登場.....

舊 06-20-18, 10:29 PM   #192
肉羊哩咖
griffin611

- 原著好懶,戰役開頭完全無講到同盟艦隊去到邊,無地理描述,搞到讀嘅摸不著頭腦,只有個好籠統嘅慨念,呢度同樣都係唔交待清楚
- 反而講軍方高層,同班政客,交待得幾清楚,節奏都流暢
- 重點係楊發現師老無功,要撤退呢一幕,通迅開頭個氣氛好閒話家常咁,一入正題顯出事態個嚴重性,演出得好
- 先寇布咁快做到幕僚嘅?
- 有島民話班貴族搶走啲食物時唔反抗,反而同盟畀唔夠就反枱,奴性嘅嘢,帝國人哋畀貴族長期淫威壓住,慣咗心理上會易逆來順受,同盟係新嚟嘅就唔哃,啲口頭承諾製造咗好多FF,當幻想破滅個反差會好大,大到反枱
- 另一個重頭戲係霍克崩潰,絕對係潛力圖材料
- 無提到同盟個運輸艦隊無乜護衛呢一點
- 出征一幕箂筃哈特有返啲霸氣出嚟
- 跟住就係三分鐘嘅週邊廣告~ 其實唔多認到邊隻艦打邊隻
- 下集應該埋牙,同盟開始潰敗
- K島話下集完咗就係阿姆納札會戰為題嘅電影版。

此篇文章於 06-20-18 10:37 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 06-21-18, 02:18 PM   #193
十一月
Game Master

註冊日期: Jan 2003
成件事,我覺得個元帥最無能。
「唔好叫醒我」都講得出
十一月 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-21-18, 02:20 PM   #194
懶人一個

羅博斯元帥自從一兩次前的伊謝爾輪攻略之後已經是廢人一個

舊 06-21-18, 03:11 PM   #195
肉羊哩咖
griffin611

引用:
羅博斯元帥自從一兩次前的伊謝爾輪攻略之後已經是廢人一個
原著有講話傳佢唔小心,同帝國特工搞埋,惹到暗病咁話;不過呢度佢係咁擵個下巴重現到~

舊 06-22-18, 03:57 PM   #196
懶人一個

新銀英傳-11:
第10艦隊旗艦的名字由盤古改成新名字,真的符合伍蘭夫的蒙古人後代身份

開場3分鐘已經明示是焦土政策,只有同盟軍和議會的上層們看不出

舊 06-22-18, 04:23 PM   #197
肉羊哩咖
griffin611

引用:
開場3分鐘已經明示是焦土政策,只有同盟軍和議會的上層們看不出
唔係睇唔出,係洗濕咗個頭,要頂硬上

政府主戰派:打都唔打,一退個選舉輸硬
軍方總部:一個濶佬懶理,一個就要前線班友死都死掂到畀佢~

此篇文章於 06-22-18 05:45 PM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 06-22-18, 07:45 PM   #198
Lamsze
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2013
呢套D高層低智商到甘,現實應該未去到甘?
Lamsze 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-22-18, 08:57 PM   #199
HM

註冊日期: May 2007
引用:
作者: Lamsze 查看文章
呢套D高層低智商到甘,現實應該未去到甘?
唔係低智商,係一個二個淨係想奶完著數就算
HM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-23-18, 06:52 AM   #200
Kewellma
Game Master

註冊日期: Mar 2005
奶完著數就走 政客就係咁 歷史令人驚其地經常重演

出沒地:里斯本總部發呆中
大航海時代V id: 坂井悠二 lv:已登陸
暫時HR SR R バスX船,歡迎借用

日服戰國IXA 1-16 坂井悠二

並不是由法律保護人,而是要人去遵守法律