Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 攻略及心得交流區

主題工具 顯示模式
舊 09-04-05, 11:33 PM   #226
神風@AMD
God of Gamer
Action!

註冊日期: Nov 2004
Nintendo Switch ID2776-5245-9304
3DS Friend Code5327 1257 3881
PSN  IDamd8899
引用:
作者: msz006
"估"同"知"差好遠........
而且有時唔洗打死果條友先有人走/有event 出,
你同佢有戰斗過就尼料.......
注意:敵turn時 佢主動打你都會尼料......

唔知既話.....咁啱save 左係d 無得避免event 發生的情況的話......

就要重玩/求期al 妖 的兩擇.....
得閒就save下...我一版中既save 次數勁多....多到好驚

舊 09-04-05, 11:42 PM   #227
貪食蛇
Game Master

註冊日期: Apr 2003
引用:
咁都好d...
今集d booster 同mega booster 真係珍貴到......
又少喎...
我到而家都未有mega booster....
所以先咁多人有加速....
不過開頭真係想行快d都唔得.....
貪食蛇 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-05, 02:23 AM   #228
T.K.
Advance Moderator
很黃很暴力

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDsrwtk
[QUOTE=古鐵.巨人]亂入

重點根本唔係攻擊力, 而係all本身個存在價值, all可以削hp, 令自軍減少無謂既sp消耗先係精結, 閣下果種真係隨時得last果10零版可以囉, 而且要最起碼你要有巴沙拿, 如果唔係你想turn1就用到all[p], 請準備100零點sp+氣 (for 3次氣合), 重有, 再勁既all/all[p]o係無改既情況下(唔好話呵刻呀, 1周初去1初中(30零40版), ex-hard, 大把情況係咁), 唔用熱血跟本做唔到一擊必殺hp9000或以上既敵人 (我1周o係亞拉斯加想用帝皇(未開mazin power)燒死(武器未改)一隊zaft既雀(hp6000到), 點知.......唔死 , 焗住用埋熱血 ), 尼度又要40sp, 仲要唔好彩要打高迴既卒既話, 又要比多20sp用必中, 之後仲要比下一批敵人攻擊時要唔死喎(如果係帝國軍隻橙色電鋸都好惡攪), 即係又要用埋鐵壁(又30啦), 唔係都要用集中不屈必閃事旦一樣啦,最後就係高消費en, 每隻all[p]出到3次已經頂晒(有d一人精神如帝皇, zz, 死神, ggg, 金剛, eva2可能出到一下已經莫啦)

何為無謂的sp呢? a
10小隊黎計
我氣合兩次有120氣力,all[p]要ace何其簡單,又要+5,頭3甲再加5,已經130;當你超獸、鐵甲系就仲要1.2倍攻擊力,已經係氣力100既1.56倍攻擊力 ,防禦力亦都係1.3喎你唔放過廣域field小隊員落去,防低是自找的
用呢幾隻勁既一衝上前殺先,死5隊已經全体又加5,其餘5小隊[本身ace]加再次氣合又變130,呢班又殺又殺埋再多5,有幾多氣力?仲要唔計氣力+擊破
zaft雀?變晒燒鴿啦

1週目去到2x版,主力en同武器無5段改,我只想問d錢去晒邊囉,我全部幸運殺晒真係唔覺改唔到
你搵班唔加氣力,得100-105氣力既all衝前,攻擊力有幾大?
超級系唔裝+命中部件,咁閣下究竟裝咩?一個高性能描准器補正下,差距有多少?

你要話打seed狗,咁寶大爺唔開集中又有多少命中率?你要開集中,有all[p]超系sp唔多過你?仲要大部份幾條友坐,其他人開必中唔得咩?無果d搵個感應又搞掂

殺左10零20隊之後, 跟住出第2波 , 咁你又用乜打? 仲有隻大佬都未計, 你唔係當版版都係得一陣, 無boss打, 可以比你3-5 turn衝晒下話 a, 結論係, 閣下用緊牛刀殺雞, 仲會有後勁不繼既可能, 仲要附帶條件先得(如要有巴沙拿, 要有一定改造), 但係先用all削, 下一turn再用all/all[p]補, 用既turn數唔會多好多 (甚至一樣), 收獲一樣(只要殺果下係自turn), 但用既資源(精神/en)都比用淨用all[p]衝既少, 慳返既精神可以打boss, 彈性大好多

中段版數,有幾多版出完20隻又會出2x隻,我都好想知
大佬?每人留一個熱血,有邊版唔夠用?
殺雞牛刀又係風趣,我用v仔火炎打唔死好勒,咁萬能俠衝前用[p]導彈唔係又殺晒既?
所謂既增援得100氣力,我殺完2x敵小隊加多少氣力?14x-16x打一班100都會吃力,我只能講你唔係玩緊機戰
我爆機380trun,錢有7百幾萬繼承,唔知叫唔叫快勒

至於移動問題, 根本又係打法問題, 初期配置既時候放前鋒同擺最後已經可以差3-5格, 你仲用ALL[P]行頭(假設)既你班ALL緊係無啖好食啦 , 仲有, 如果我用ALL行頭, 假設大家移動力一樣, 一般情況既AI一定會打個ALL(因為行頭, 所以突左出黎, 而AI就揀最近既打), 你隻ALL一定會有野反, 如果D卒係遠射既(例如班"鬼"), 真實系既ALL通常都反到, 點會無野反? 掉返轉黎講, 削左hp既敵人駛鬼用埋d高消費all[p]去清咩, 用班低攻擊力既all(如gp01)都殺晒啦, 咁你班all[p]味又無得食, 根本係先後問題

擺位同上啦,我衝前殺完加全体氣力,你all衝前殺咩?開支光槍殺一隻,自己加氣力?

同埋唔好唔記得增援有時會反方向, 衝得太快既all[p]反而回唔切, 間接又令turn數增加(我o係亞拉斯加果版(31版)就係咁)

你all見相反有增援又唔駛行去打?又係自己衝到前面用光槍,定開熱血唔射等反擊?
前陣p尾陣a當距離差6格,你衝到去唔射等反擊,同我加速衝前又all[p]差幾遠?
[p]-------[a]-------------[敵增]<<敵與a差14格,p衝前差20格
敵移動7,衝前後,
a 7格all射程內,
p移動力10,武器射程4,一樣打到
有咩分別?

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
並將入數紙寫上貨物名稱後,pm給本人
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨

此篇文章於 09-05-05 02:29 PM 被 T.K. 編輯。
T.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-05, 02:27 AM   #229
t-mac拜仁
Insane Gamer

註冊日期: Apr 2004
引用:
果版我打到一半先醒起可以屈分身........

屈左3個only.......

不個好少真係有人帶左而又分到身

to:上面兩位...

all p 同all 都係各有各好.......

最好有部機係有all 又有all p 又有 map ....就係gun~~~~bus~~~ter~~~~喇~
點樣可以裝到d分身強化part?

t-mac拜仁 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-05, 02:38 AM   #230
上等兵

註冊日期: Jul 2002
引用:
果版我打到一半先醒起可以屈分身........

屈左3個only.......

不個好少真係有人帶左而又分到身

to:上面兩位...

all p 同all 都係各有各好.......

最好有部機係有all 又有all p 又有 map ....就係gun~~~~bus~~~ter~~~~喇~
我裝左個分身比凱,佢都算成日分倒身,不過好似裝+en既比佢會好d...
上等兵 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-05, 02:55 AM   #231
T.K.
很黃很暴力

分身都要睇敵方命中率,雖然話50%分到,但其實200%時一定會中
所以如果敵方有14x命中率<<多出果4x唔會顯示,一樣好難分到身
不過究竟裝分身係命中率除2定減命中50就真係唔知勒

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨
舊 09-05-05, 02:57 AM   #232
MKB
Ultimate Gamer
でっていう

註冊日期: Jan 2002
XBox Live Gamertagmkbmakibao
引用:
作者: T.K.
分身都要睇敵方命中率,雖然話50%分到,但其實200%時一定會中
所以如果敵方有14x命中率<<多出果4x唔會顯示,一樣好難分到身
不過究竟裝分身係命中率除2定減命中50就真係唔知勒
分身係獨立50%機率發動
MKB 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-05, 02:59 AM   #233
T.K.
很黃很暴力

softbank攻略本寫明敵200%一定分唔到

行貨半訂,日本貨全訂
現貨
舊 09-05-05, 12:48 PM   #234
kaka
Senior Gamer

註冊日期: Mar 2004
第53話 出航!銀河殴込艦隊! 有冇啲咩要缺,我一turn都係殺得廿幾三十隻…搵得好少錢…

舊 09-05-05, 12:50 PM   #235
肥陸行鳥
Eternal Flame™
↓壓倒的存在感

3DS Friend Code4957 2283 8472
PSN  IDelfultima
XBox Live Gamertagelfultima
引用:
作者: kaka
第53話 出航!銀河殴E艦隊! 有冇?曮妣n缺,我一turn都係殺得廿幾三十隻…搵得好少錢…
果D 敵人本身都係少錢...宇宙怪獸幾萬血都係得果幾千一隻..

村名: ペンキン
特產: 橙
肥陸行鳥 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-05, 01:28 PM   #236
神風@AMD
Action!

Nintendo Switch ID2776-5245-9304
引用:
作者: kaka
第53話 出航!銀河殴込艦隊! 有冇啲咩要缺,我一turn都係殺得廿幾三十隻…搵得好少錢…
一turn殺得廿幾三十隻....咁咪拎唔到熟練度

果d怪勁少錢...我殺左4百幾(好似係,唔係好記得)...都係得雞碎咁多

舊 09-05-05, 02:13 PM   #237
sgouki
gakky奸爸dee

最好屈錢都係41同42...............

舊 09-05-05, 04:50 PM   #238
柴崎幸
The One
車仔蕃薯

註冊日期: Jun 2002
唔好意思,我想請問一下SB係咩黎?裝左之後,除左變唔返戰機型態之外,仲有咩好處?
另外,我聽聞話兩部Macross7可以出map炮?係唔係真?如果係真的話又應該點做?
thanks a lot。

28/12/2008:華東之旅:杭州、烏鎮、蘇州、無錫、上海。
9/8/2009:首爾之旅:雪嶽山、驪州、南山、新村梨花女子大學、明洞、南大門。
1/8/2010:北海道之旅:札幌、大通、すすきの、富良野、中富良野、上富良野、美馬牛、美瑛、函館、五稜郭。
31/7/2011:歐洲之旅:英國倫敦、意大利羅馬、梵蒂岡、佛羅倫斯、威尼斯、米蘭、瑞士琉森、德國海德堡、法蘭克福、科隆、荷蘭阿姆斯特丹、華倫丹、比利時布魯塞爾、布魯日、法國巴黎。
柴崎幸 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-05, 05:25 PM   #239
ivanhui
Junior Member

註冊日期: Oct 2004
引用:
作者: sgouki
最好屈錢都係41同42...............
大家第一次玩呢兩版時賺到幾多錢??
我就快玩到想有個目標參考下~~
ivanhui 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-05, 06:59 PM   #240
msz006
私の紗夢は可愛です~
六蚊玩倒舖

引用:
作者: 柴崎幸
唔好意思,我想請問一下SB係咩黎?裝左之後,除左變唔返戰機型態之外,仲有咩好處?
另外,我聽聞話兩部Macross7可以出map炮?係唔係真?如果係真的話又應該點做?
thanks a lot。
係有map 炮唱歌~
要三部 marcross 7 唱歌機o係一齊(點為之一齊應該知嫁啦)
範圍都幾大~
就係要裝左sb 先出到~~
歌energy 過20000就可以裝sb,基本上你一開始用熱情就過20000歌erengy~
裝左sb後d 歌仲會新增長射程高攻擊力版~

而家d 脫力部隊好恐怖
d prodevil (marcross7 的敵人)一出尼有150 氣力,
但一同alpha number 部隊接觸後,
一陣就得番50-->2~3下玩完

此篇文章於 09-05-05 08:46 PM 被 msz006 編輯。
msz006 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-05-05, 09:42 PM   #241
kaka
Senior Gamer

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: 神風@AMD
一turn殺得廿幾三十隻....咁咪拎唔到熟練度

果d怪勁少錢...我殺左4百幾(好似係,唔係好記得)...都係得雞碎咁多
唔…
仲玩緊…
依家試吓多啲用map會唔會好啲

舊 09-05-05, 10:19 PM   #242
神風@AMD
Action!

引用:
係有map 炮唱歌~
要三部 marcross 7 唱歌機o係一齊(點為之一齊應該知嫁啦)
範圍都幾大~
就係要裝左sb 先出到~~
歌energy 過20000就可以裝sb,基本上你一開始用熱情就過20000歌erengy~
裝左sb後d 歌仲會新增長射程高攻擊力版~

而家d 脫力部隊好恐怖
d prodevil (marcross7 的敵人)一出尼有150 氣力,
但一同alpha number 部隊接觸後,
一陣就得番50-->2~3下玩完
marcross7 d敵人 唔脫力仲恐怖...有個-50%傷害既防罩

舊 09-05-05, 10:29 PM   #243
msz006
私の紗夢は可愛です~
六蚊玩倒舖

引用:
作者: 神風@AMD
marcross7 d敵人 唔脫力仲恐怖...有個-50%傷害既防罩
我咪就係用脫力部隊尼脫到佢地無得用個罩而慘死lor~
msz006 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-05, 12:30 AM   #244
7ming_格鬥苦手
小霸王

註冊日期: Mar 2003
PSN  IDme7ming
引用:
我咪就係用脫力部隊尼脫到佢地無得用個罩而慘死lor~
唔識幫佢地除bar.......
攪到次次都死攻....
但打到49話先醒起有呢樣野........orz............. "

GuitarFreaks V5 Skill Point list<---Hot! 9/7 Updat!!
GuitarFreaks V4 Skill Point list
GuitarFreaks V3 Skill Point list
DurmMania V3
7ming_格鬥苦手 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-05, 12:54 AM   #245
clie

註冊日期: Dec 2001
引用:
作者: T.K.
softbank攻略本寫明敵200%一定分唔到
出O左?邊度有得賣?
clie 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-05, 01:01 AM   #246
koumaou
Insane Gamer
降魔王

註冊日期: Mar 2005
想請教問下各位點樣谷到吉吉神出伊內j?
用Wing 0同ZZ支 MAP 炮最勁都只係谷到第三階段(|||+λ)……
玩到50幾,後面D血牛打到想喊

……というわけで遠慮なくゆっくりとGL/BLをしなさい~
koumaou 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-05, 02:17 AM   #247
T.K.
很黃很暴力

引用:
作者: clie
出O左?邊度有得賣?
未出,之前已經係咁寫

行貨半訂,日本貨全訂
現貨
舊 09-06-05, 02:49 AM   #248
神風@AMD
Action!

引用:
作者: koumaou
想請教問下各位點樣谷到吉吉神出伊內j?
用Wing 0同ZZ支 MAP 炮最勁都只係谷到第三階段(|||+λ)……
玩到50幾,後面D血牛打到想喊
個計用隱藏數值黎計~~滿就升一級

比人打就加

越少hp果陣比人打~越加得多(黃血開始~好似唔比人打,每trun都加少少)

加hp就減~~不過係以"次數"黎減,唔係回復量

殺人都減(所以有時出完map炮~不過殺得唔夠多,仲可以再出)

機戰F 果陣~~好似附近敵機多,友機少...都會加,而家唔知

神槍~神劍都要黃hp先出到

舊 09-06-05, 05:30 AM   #249
奇蹟少年J
Ultimate Gamer
高登駐GAF特派社員

註冊日期: Dec 2004
just finished stage 14 2 robot died....

how to save team?

舊 09-06-05, 08:55 AM   #250
遊雲gspirit
Game Master

註冊日期: Oct 2004
PSN  IDgspirit_
引用:
作者: ivanhui
大家第一次玩呢兩版時賺到幾多錢??
我就快玩到想有個目標參考下~~
41話...我殺左40xx機, 千幾萬....
玩左7-8個鐘...XD
d 錢都夠我改晒d 主力機囉...

下次打extra-special的話, 我要「萬人斬」..
(extra-hard 就唔屈了, 因為武器冇得改)
遊雲gspirit 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 05:24 PM

手機版 | APP版